Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΒΙΔΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ





Το Πέρασμα της Βίδρας
στη Κέρκυρα

Το 2006 η ομάδα ερευνητών «IUCN/SCC Otter Specialist Group»
ολοκλήρωσε μια σειρά από σημαντικότατες, μακροχρόνιες έρευνες των παράκτιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου γύρω από την διατήρηση της βιοποικιλότητας και ειδικά των πληθυσμών της Ενυδρίδας (Βίδρα Lutra Lutra). Τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών, δηλαδή αυτών που έγιναν από το 1980 έως και το 1994, τους ώθησαν να επικεντρώσουν μετέπειτα έρευνές τους ειδικά σε 3 νησιά της Ελλάδας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναδειχθεί μια ακόμη ιδιαιτερότητα της Κέρκυρας, που την κάνει να ξεχωρίζει σε όλη την Ευρώπη.

Παρατηρήθηκε ότι, οι πληθυσμοί της Ενυδρίδας, στα παράκτια οικοσυστήματα (που είναι «ενδιαιτήματά» της) σε όλη την Μεσόγειο, όλα αυτά τα χρόνια (1980-2006), μειώνονταν συνεχώς και συνεχίζουν να μειώνεται, ενώ έχει ήδη ολοσχερώς εξαφανιστεί, σε πολλές περιοχές. Όμως, στην Κέρκυρα, την Εύβοια και την Χίο, συνέχιζαν και συνεχίζουν να υπάρχουν σε ποσοστά μεγαλύτερα από τα άλλα παράκτια οικοσύστημα της Ευρώπης.
Η έρευνα αυτή, λοιπόν, του 2006 επισήμανε 2 σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι συμβάλουν στην ιδιαιτερότητα αυτή της Κέρκυρας που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο νησί της Μεσογείου.
Η Κέρκυρα ήταν πάντα γνωστή, σαν το πιο πράσινο νησί της Μεσογείου. Ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται τα φυτά και τα δένδρα που απαρτίζουν την χλωρίδα της, αλλά και η ένταση με την οποία φυτρώνει το πράσινο, είναι κάτι το μοναδικό στον κόσμο. Πολύ μεγάλης αξίας βιοποικιλότητα, σε ποιότητα και ποσότητα. Ο καταπράσινος αυτός παράδεισος μέσα στον οποίο ζούμε οι Κερκυραίοι, είναι …ακριβώς παράδεισος και για τα διάφορα ζωάκια της φύσης που ζουν μέσα του.
Ο Πρώτος λοιπόν παράγων για τον οποίο αναφέρεται η Κέρκυρα, από τις εν λόγω μελέτες, ως ιδανικό μέρος, είναι ακριβώς, το ότι στην Κέρκυρα η Βίδρα, δεν είχε υποστεί και ούτε σήμερα υφίσταται υποσιτισμό. Αυτό, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ενδιαιτήματά της ανά την Μεσόγειο, στα οποία, σήμερα η Βίδρα, υποφέρει ολοένα και περισσότερο από την πείνα! Στην Κέρκυρα διατρέφεται επαρκώς, λόγω του πρασίνου που φιλοξενεί την τροφή της.
Ο Δεύτερος παράγων που κάνει την ιδιαιτερότητά της μοναδική στην Ευρώπη, είναι η δυνατότητα την οποία έχει, το ζωηρότατο και συμπαθέστατο αυτό ζώο, να μεταναστεύει από τα Εξαμίλια στον Ερημίτη κολυμπώντας, ειδικά από αυτό το σημείο που η απόσταση είναι λιγότερο από 2 χιλιόμετρα. (βλ. φωτογραφία)
Τα Εξαμίλια, είναι ένα μεγάλης ποικιλομορφίας οικοσύστημα με πολλούς υγροβιότοπους, τα νερά των οποίων συγκοινωνούν μεταξύ τους και κατόπιν με το Εθνικό Πάρκο της λιμνοθάλασσας του Βουθρωτού. Σύμφωνα και με τις παραπάνω μελέτες, το σύστημα αυτό, των οικοσυστημάτων της Αλβανίας, απετέλεσε ιδανικό χώρο για την επιβίωση και την αναπαραγωγή της Ενυδρίδας όλα αυτά τα χρόνια και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην μετανάστευση νέων ζευγαριών από την Αλβανία στην Κέρκυρα, τα οποία απλώνονται σε όλο το νησί και μπορούν και πολλαπλασιάζονται ακόμη και σήμερα.
Στην Κέρκυρα η Βίδρα παρατηρείται σε ποσοστό έως και στο 30% των ενδιαιτημάτων της στο νησί. (έρευνα του 2006) Το ποσοστό αυτό είναι, συγκριτικά, πολύ υψηλό και συγχρόνως αισιόδοξο, την στιγμή που στα περισσότερα από τα άλλα παράκτια ενδιαιτήματά τους στην Ευρώπη, έχουν ήδη εξαφανιστεί τελείως!
Το Πέρασμα της Βίδρας από τα Εξαμίλια στην Κέρκυρα, γίνεται ακριβώς από το σημείο βορείως της παραλίας του Αγίου Στεφάνου, δηλαδή ακριβώς από εκεί που αρχίζει ο Ερημίτης. Από τον Ερημίτη, μετά, εξαπλώνεται σε όλο το νησί (βλ χάρτη «ενδιαιτημάτων»).
Εκεί, ακριβώς στο σημείο αυτό, σαν «φράχτης στο Πέρασμα της Βίδρας» έχουν οριοθετήσει προς …οικοδόμηση, το προτεινόμενο, «οικόπεδο» της «ΤΑΙΠΕΔ»!

Τα ενδιαιτήματα της Βίδρας στην Κέρκυρα:

Τα κυριότερα 3 σημεία που ζει, είναι: Αντινιώτη, Ποταμός Κέρκυρας έως και Υλαίκό Λιμένα και Λιμνοθάλασσα Κορισσίων. Και στις 3 αυτές  περιοχές ο πληθυσμός τους ανανεώνεται όλα αυτά τα χρόνια, από Βίδρες που περνάνε το πέρασμα των εξαμιλίων. Μπαίνουν στο νησί των Φαιάκων από τα Εξαμίλια στον Ερημίτη και από περνάνε και εξαπλώνονται σε όλο το υπόλοιπο νησί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα πορίσματα των εν λόγω ερευνών.
Ο χάρτης 1 δείχνει τα σημεία που κατοικούσε («ενδιαιτήματα») και κατοικεί η Βίδρα στην Κέρκυρα. Τα τετράγωνα με μαύρο είναι τα σημεία που ακόμη υπάρχουν βίδρες και αυτά που είναι άσπρα είναι σημεία που η Βίδρα έχει εκλείψει…

Τι «αξία» έχει η Βίδρα;

Η Ενυδρίδα ανήκει στα κατά εξοχήν προστατευόμενα είδη, σε ολόκληρο τον κόσμο. Όχι μόνο διότι συμβάλει στην διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων, αλλά και γιατί η ύπαρξη της ίδιας, αποτελεί έναν δείκτη καθαρότητας της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Όταν μια περιοχή μολυνθεί, η Βίδρα φεύγει αμέσως μακριά, διότι είναι πολύ ευαίσθητη στην χημική ρύπανση.
Παρ’ όλους τους ψεκασμούς και την κατάχρηση των τοξικών χημικών στους ελαιώνες για το δάκο και τους υγροβιότοπους για τα κουνούπια και τις ζιζανιοκτονίες, η Κέρκυρα δεν το βάζει κάτω.
Σήμερα, προσπαθούμε να επιβιώσουμε από την κρίση και να χτίσουμε ένα καινούργιο, αειφόρο και βιώσιμο μέλλον. Δεν πρέπει ποτέ όμως να ξεχνάμε ότι, συγχρόνως, το νησί μας εξακολουθεί να προσφέρει καταφύγιο στα όντα της φύσης από τα οποία, τελικά, εξαρτάται η δική μας την Ζωή.
Πρέπει να στηρίξουμε την πολύτιμη Μοναδική Στον Κόσμο Κερκυραϊκή Φύση.
Πρέπει να στηρίξουμε την σωστή, βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας, η οποία προϋποθέτει να συνεχίσουν να παραμένουν ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ παρθένες αυτές οι ελάχιστες περιοχές που έμειναν. Και να επιδιώξουμε την ορθολογική διαχείριση των παρθένων περιοχών προς όφελος της ανάπτυξης εμάς των Κερκυραίων διότι, είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε και συν τω χρόνω να ευδοκιμήσουμε!

Δημήτρης Φαναριώτης
πρόεδρος Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας
6938712638 



Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger