Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, στο Επιμελητήριο Λευκάδας (φωτο-βιντεο)


Το Επιμελητήριο Λευκάδας οργάνωσε ημερίδα με θέμα την οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα: Από την ιδέα στην Πράξη», το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 και ώρα 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου. Κεντρική ομιλήτρια της Ημερίδας ήταν  η Ευρωβουλευτής κα Ρόδη Κράτσα, η οποία  ανέλύσε ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, που συνδυάζει την οικονομική βιωσιμότητα με την ενίσχυση της αλληλεγγύης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.  Αρκετός κόσμος και ειδικά
γυναίκες προσήλθαν για να ακούσουν και να τους λυθούν οι απορίες από την κα Ρόδη Κράτσα.
 
Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου κος Σωτήρης Σκιαδαρέσης παρουσιάζοντας την κα Κράτσα την  ευχαρίστησε για την παρουσία της  στην ημερίδα, αλλά και για την αμέριστη συμπαράσταση της προς το Επιμελητήριο Λευκάδος κάθε φορά που την χρειαζόμαστε. Είπε χαρακτηριστικά ότι το Επιμελητήριο και κατ’ επέκταση η Λευκάδα έχει μια πολύ καλή φίλη στις Βρυξέλες που βοηθά πάντα.
    Η ημερίδα διοργανώθηκε στα πλαίσια της Δράσης ΤΟΠ-ΕΚΟ (ΤΟΠΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΕΣ) και αφορούσε την έννοια και την αξία της Κοινωνικής επιχειρηματικότητας, και πιστεύει ότι θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα.
 Αξίζει να επισημανθεί η ανάγκη της προώθησης της Κοινωνικής Οικονομίας, καθώς είναι βέβαιο ότι η ανάπτυξη του «τρίτου» αυτού τομέα της  οικονομίας θα αποτελέσει μια λύση διεξόδου για τους ανέργους και την τοπική οικονομία, αφού επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ελλείψεις αλλά και να προωθήσει ένα τρίτο μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας.
Ιδιαίτερα σημαντικό, όμως, θεωρείται και το γεγονός ότι κάθε Περιφέρεια θα έχει τη δυνατότητα να καταρτίσει το δικό της πολυτομεακό και πολυταμειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα, ώστε να προωθεί ολοκληρωμένες τοπικές παρεμβάσεις.
Δυστυχώς, η κοινωνική οικονομία, ως έννοια και ως πράξη, δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστή στη χώρα μας, μολονότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρίσει και στηρίξει επίσημα τον αναπτυξιακό ρόλο και τη δράση των φορέων που την εκπροσωπούν.
Η κοινωνική επιχειρηματική δραστηριότητα προωθείται σήμερα στη χώρα μας με βασικό στόχο τη δημιουργία μιας πραγματικά επιχειρηματικής κοινωνικής κουλτούρας με βάση το συνδυασμό της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης και με σκοπό τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.
 Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προϋποθέτουν καινοτομία, πρωτοβουλία, λειτουργία προς όφελος της κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος.
Με το νόμο 4019/2011 η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα με βάση την κοινοτική πρακτική. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι δίνεται πλέον η ευκαιρία για μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές.
Ωστόσο, πολύ σημαντικό θεωρείται το ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές που επιβάλλεται να πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Το Επιμελητήριο Λευκάδας, γνώστης τόσο των προβλημάτων όσο και των δυνατοτήτων της περιοχής, είναι πρόθυμο να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διάδοση της νέας μορφής του επιχειρείν, που απαιτεί συνεργασίες, συνένωση δυνάμεων και αξιοποίηση όλων των παραγωγικών φορέων.
Είμαι αισιόδοξος και ελπίζω πως η σημερινή συγκυρία θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην εξασφάλιση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών.
Η ευρωβουλευτής αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του επιμελητηρίου κο Σωτήρη Σκιαδαρέση τόνισε πόσο υπερήφανη είναι που βρίσκεται στη Λευκάδα ως επτανήσια και αυτή μιας και είναι από την όμορφη Ζάκυνθο.
«Τώρα είναι η ώρα του σωστού σχεδιασμού και της δράσης για τις περιφέρειες στη χώρα μας. Με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 όλες οι περιφέρειες παίρνουν περισσότερα κονδύλια σε σχέση με το ΕΣΠΑ 2007-2013, αφού θα διαχειρισθούν το 35% του προϋπολογισμού σε σχέση με το 22% της προηγούμενης περιόδου.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας η 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Περιφερειών και των Πόλεων με την παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J.M. Barrosso , που ανέδειξε τη σημασία που έχει η Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη. Ανέδειξε επίσης τα  εργαλεία που μας προσφέρει για την περίοδο 2014 -2020, όπως και τις υποχρεώσεις μας.
Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. το 32,6% θα αφιερωθεί στην πολιτική περιφερειακής συνοχής ενώ το 67,5% στις υπόλοιπες πολιτικές της Ε.Ε. όπως η γεωργία ,η έρευνα, από τις οποίες επίσης  θα μπορέσουν να ωφεληθούν οι περιφέρειές μας. Αυτό δεν ήταν εύκολο να το επιτύχουμε ούτε για την ελληνική κυβέρνηση ούτε για τους Ευρωβουλευτές που συμμετέχουμε στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης. Γιατί υπάρχουν  χώρες που αμφισβητούν τη χρησιμότητα των  ευρωπαϊκών πόρων, την καλή διαχείριση και την αποτελεσματικότητά τους στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των περιφερειών.
Με επιμονή και διαπραγματεύσεις καταφέραμε επίσης να διπλασιαστεί η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες από 70 σε 140 δις ευρώ εντός της ερχόμενης επταετίας.
Τώρα είναι η ώρα του σωστού σχεδιασμού και της δράσης για τις περιφέρειες στη χώρα μας. Με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 όλες οι περιφέρειες παίρνουν περισσότερα κονδύλια σε σχέση με το ΕΣΠΑ 2007-2013, αφού θα διαχειρισθούν το 35% του προϋπολογισμού σε σχέση με το 22% της προηγούμενης περιόδου.
Και αντίθετα με τις αρχικές προβλέψεις, όλες οι περιφέρειές μας θα έχουν σημαντικό ποσοστό συγχρηματοδότησής ανάλογα με το ΑΕΠ τους. Για την περιφέρεια  Ιονίων Νήσων 80%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ν’ αυξηθεί κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.
Γίνονται πιο συγκεκριμένες όμως και οι υποχρεώσεις των περιφερειών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των προγραμμάτων τους. Οι πόροι διοχετεύονται πλέον σε καίριους τομείς ανάπτυξης όπως η καινοτομία, η στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων έρευνα και η εφαρμογή ,το ψηφιακό θεματολόγιο, η ενεργειακή απόδοση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και η επαγγελματική κατάρτιση και η δια βίου μάθηση.
Θα πρέπει να καθορίζονται επίσης σαφείς, διαφανείς και μετρήσιμοι στόχοι και θα υπάρχει παρακολούθηση κι αξιολόγηση. Αναλόγως των αποτελεσμάτων, θα εξαρτάται και η ροή της χρηματοδότησης των προγραμμάτων. Θα υπάρχει η δυνατότητα στο τέλος της περιόδου επιπλέον κονδύλια να διατεθούν σε προγράμματα με καλύτερες επιδόσεις.
Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις κάλπες του Μαΐου θα έχει λόγο σε όλα αυτά, όπως  και στην περίπτωση αναστολής χορήγησης πόρων, εάν διαπιστωθούν σοβαρές παραβιάσεις συστάσεων για την δημοσιονομική ισορροπία μίας χώρας. Έτσι ο ρόλος των ευρωβουλευτών γίνεται ακόμη πιο σημαντικός για την πορεία των περιφερειών.
Σε μία κρίσιμη περίοδο για την χώρα και τους έλληνες πολίτες το νέο ΕΣΠΑ είναι η ευκαιρία για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για ζωντάνια, απασχόληση κι ανταγωνιστικότητα στις περιφέρειές μας. Σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη ανάκαμψη στην χώρα μας, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και τις δυνατότητες του πρωτογενούς πλεονάσματος το ΕΣΠΑ μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στη νέα πορεία που τόσο χρειαζόμαστε. Ας  αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για την αξιοποίησή του.
Αν έχω την τιμή να συνεχίσω το έργο μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα αξιοποιήσω την εμπειρία μου και κάθε δυνατότητα για την υποστήριξη της ανάπτυξης των περιφερειών μας.
Επίσης όσον αφορά την κοινωνική επιχειρηματικότητα δήλωσε ότι θα δώσει πολλές ευκαιρίες και δη σε ευάλωτες ομάδες»































































Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger