Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Αναδίπλωση για τους πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία: Θα ισχύσουν από το 2016!

Γράφει: Ρόη Χάικου
Η αποκάλυψη της FMVoice.gr: Πλειστηριασμοί σε τιμή όσο όσο: Στην εμπορική αξία με νόμο!
προκάλεσε σάλο αντιδράσεων με αποτέλεσμα τα δύο υπουργεία που υπογράφουν τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας να αναγκαστούν σε ανεπίσημες διευκρινήσεις. Έτσι, τo νέο επαχθές καθεστώς κατασχέσεων και
πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες που προβλέπει ότι οι τιμές πρώτης προσφοράς θα ορίζονται στα πολύ χαμηλά επίπεδα των εμπορικών αξιών των κατασχεθέντων ακινήτων και όχι στα πολύ υψηλά επίπεδα των αντικειμενικών αξιών τους, θα ισχύσει τελικά από το 2016. Κοινώς, θα εκπλειστηριάζονται κατοικίες δηλαδή ακίνητα δανειοληπτών ακόμη και σε τιμές … αυτοκινήτων, εφόσον η αγορά ακινήτων δεν έχει αναθερμανθεί ώστε και οι εμπορικές αξίες να πάρουν την ανιούσα.
Στα άρθρα 993 και 995 του νομοσχεδίου για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, προβλέπεται ότι:
1) Για την εκτίμηση της αξίας ακινήτου που κατάσχεται θα λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική αξία, όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση!
2) Ως τιμή της πρώτης προσφοράς για το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται, θα ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική, όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση!
Οι πληροφορίες της FMVoice.gr αναφέρουν ότι ανάλογη ρύθμιση, για διενέργεια πλειστηριασμών κατασχεμένων ακινήτων με εμπορικές τιμές αντί των αντικειμενικών αξιών, θα νομοθετηθεί και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο με τροποποίηση που θα επιφέρει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στον ισχύοντα Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).
Μέχρι το 2016 που θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο αυτό καθεστώς κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων, θα ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις με βάση τις οποίες θα προβλέπεται ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη ως οι ελάχιστες τιμές εκκίνησης στους πλειστηριασμούς. Σε κάθε περίπτωση πλειστηριασμού, αν δεν παρουσιάζονται πλειοδότες θα γίνεται επαναληπτικός πλειστηριασμός εντός 14 ημερών με την τιμή πρώτης προσφοράς μειωμένη στο 50% της αντικειμενικής αξίας των εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου. Εφόσον στην επαναληπτική αυτή διαδικασία δεν γίνει κατακύρωση το αρμόδιο δικαστήριο θα μπορεί να διατάξει τη διενέργεια νέου πλειστηριασμού εντός 30 ημερών με ακόμη πιο χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger