Του Διονύση Θανάσουλα, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

∆εσπόζει εδώ και λίγες ηµέρες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της Σαλαµίνας η θαλαµηγός «Aννα» του Ντµίτρι Ριµπολόβλεφ, η οποία δέχεται ένα γενναίο λίφτινγκ, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της, προκειµένου να γίνει ένα καινούργιο mega yacht. Σύµφωνα µε τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος ταξίδεψε από τον Σκορπιό στα ναυπηγεία της εταιρείας «Σπανόπουλος», τα οποία ανέλαβαν το ετήσιο service του, που περιλαµβάνει και καθαρισµό. Η απόφαση του Ρώσου
δισεκατοµµυριούχου να εµπιστευτεί τη θαλαµηγό του σε ελληνικά ναυπηγεία δεν έχει να κάνει, λένε οι καλά γνωρίζοντες, µε το γεγονός ότι οι τιµές εδώ είναι φθηνότερες. Ως νέος ιδιοκτήτης του νησιού του Ωνάση, φέρεται να προτίθεται να δίνει δουλειές σε ελληνικές εταιρείες, θέλοντας µε αυτό τον τρόπο να δείξει ότι αρχίζει να νιώθει όλο και πιο κοντά στη χώρα όπου επέλεξε να επενδύσει ένα σεβαστό ποσό.

∆ΙΑΚΟΣΜΗΤΕΣ. Το «Αννα» ήδη καθαρίζεται εντατικά στο εξωτερικό του, ώστε να αφαιρεθούν θαλάσσια υπολείµµατα που έχουν κολλήσει στην καρίνα του. Πλένεται σχεδόν καθηµερινά και οι πληροφορίες λένε ότι την ολοκλήρωση των εξωτερικών εργασιών θα ακολουθήσει το service της µηχανής του. Ταυτόχρονα, οι περίφηµοι διακοσµητές Candy & Candy, οι οποίοι ανέλαβαν τη νέα εσωτερική διακόσµηση των κατοικιών που υπάρχουν στον Σκορπιό, κλήθηκαν, όπως ακούστηκε, να διαµορφώσουν εξαρχής και το εσωτερικό του σκάφους. Εικάζεται ότι θα το κάνουν µε τέτοιο τρόπο ώστε ο Ριµπολόβλεφ να αντικρίσει µια άλλη θαλαµηγό, που δεν θα έχει καµία σχέση µε την παλιά.

Αλλωστε, επιθυµούσε και ο ίδιος να διαµορφωθεί το εσωτερικό του «Αννα» έτσι ώστε να µην του θυµίζει καθόλου την πρώην σύζυγό του, µε την οποία έχει έρθει σε σφοδρή δικαστική αντιπαράθεση λόγω του διαζυγίου τους. Οι φήµες λένε ότι θα φύγουν όλα τα παλιά έπιπλα από όλους τους χώρους του σκάφους και θα αντικατασταθούν από καινούργια, που θα φέρουν την υπογραφή διάσηµων οίκων, όπως Armani Casa και Fendi.

Η θηριώδης θαλαµηγός έκλεψε τα βλέµµατα των κατοίκων της Σαλαµίνας που την είδαν να κατευθύνεται στην περιοχή Κάτω Πούντα, στα Αµπελάκια. Από την πρώτη στιγµή που την ανέλαβαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας των ναυπηγείων, εξετάζουν εξονυχιστικά το εξωτερικό της, προκειµένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν µικροζηµιές ή χτυπηµατάκια, προκειµένου να επισκευαστούν. Οι πληροφορίες λένε ότι θα γίνει εξονυχιστικό service και στη µηχανή του σκάφους, η οποία θα λυθεί προκειµένου να αντικατασταθούν φθαρµένα εξαρτήµατα µε νέα, ώστε ο Ριµπολόβλεφ να παραλάβει τη θαλαµηγό σε άριστη κατάσταση.

ΛΑΜΠΕΡΟ. Τέλος, αναµένεται να βαφτεί ολόκληρο το σκάφος, για να αποκτήσει µια πιο λαµπερή όψη, αφού ναυπηγήθηκε το 2007, ενώ το τελευταίο της λίφτινγκ είχε πραγµατοποιηθεί το 2009.  

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό σκαρί της Feadship, κατασκευασµένο στα ναυπηγεία της εταιρείας στο Ααλσµερ της Ολλανδίας. Η εταιρεία design του Μάικλ Λιτς είχε αναλάβει τότε τον σχεδιασµό τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού του σκάφους, το οποίο είναι εφοδιασµένο µε ένα εξαιρετικό σύστηµα σταθεροποίησης, ώστε να κουνάει όσο γίνεται λιγότερο όταν έχει καιρό. Το «Αννα» έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί µέχρι δώδεκα επισκέπτες, το πλήρωµά του µπορεί να φτάσει τα δεκαεννιά άτοµα και η µέγιστη ταχύτητά του είναι δεκαεπτά κόµβοι την ώρα. Φέτος το καλοκαίρι έδεσε στον Σκορπιό και πραγµατοποιούσε µικρές κρουαζιέρες στο Ιόνιο για τον Ριµπολόβλεφ, τους φίλους του και φυσικά για την Αικατερίνα, την αγαπηµένη του κόρη.

Μετά το τέλος των εργασιών, δύο ενδεχόµενα υπάρχουν για τον ελλιµενισµό του «Αννα». Το πρώτο είναι το σκάφος να επιστρέψει στον Σκορπιό, όπου θα δέσει για όλο τον χειµώνα, και το δεύτερο, να ταξιδέψει για το λιµάνι του Μονακό, όπου κατοικεί µόνιµα ο Ρώσος ιδιοκτήτης του.  

Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη

Μέσα σε όλα όσα απασχολούν τον Ντµίτρι Ριµπολόβλεφ είναι και το επώδυνο, διαζύγιό του από την πρώην σύζυγό του, Ελενα Ριµπολόβλεβνα. Η τελευταία τον κατηγορεί για κατασπατάληση κοινών περιουσιακών τους στοιχείων και διεκδικεί µεγάλο µέρος της περιουσίας του πρώην συζύγου της, η οποία ξεπερνάει τα 9.000.000.000 δολάρια!

Από αυτά, η πρώην πλέον κυρία Ριµπολόβλεφ θέλει 3.000.000.000, πλην όµως ο Ρώσος ολιγάρχης δεν είναι διατεθειµένος να της τα δώσει. Εχοντας γράψει πολλά ακίνητα στις δύο κόρες του, Αικατερίνα και Αννα, ο Ριµπολόβλεφ προσπαθεί εδώ και πέντε χρόνια να κλείσει το θέµα, αλλά δεν το έχει καταφέρει. Εχει όµως την αµέριστη συµπαράσταση των δύο κοριτσιών. Μαζί τους, αλλά και µε στενούς φίλους θα περάσει τα φετινά Χριστούγεννα, µοιράζοντας τις ηµέρες τους ανάµεσα στο Μονακό και τη Νέα Υόρκη. Στη µητρόπολη του κόσµου έχει αγοράσει στη µία κόρη του το ακριβότερο ρετιρέ της πόλης, αξίας 80.000.000 ευρώ, ενώ στο πριγκιπάτο ξόδεψε για ένα άλλο εντυπωσιακό ρετιρέ 240.000.000 ευρώ! ∆εν αποκλείεται µάλιστα να δώσει το «παρών» και στο καθιερωµένο πρωτοχρονιάτικο πάρτι του Ρόµαν Αµπράµοβιτς, στο Σεν Μπαρθς της Καραϊβικής, το οποίο θεωρείται ό,τι πιο must στον χώρο του διεθνούς jet set.