Του Απ. Γατή -
Πως αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών (βλ. παρακάτω), αφού υπάρχει ήδη και το αναγκαίο ιστορικό στην όλη υπόθεση, η ανάγνωση του οποίου βοηθά σημαντικά στο να αποκωδικοποιήσει κανείς την όποια πρόθεση, αν τελικώς αυτή υπάρχει στην συγκυβέρνηση.
Πρώτα ο Σγουρός, ακολούθησαν η ΚΕΔΕ και ο Κεγκέρογλου του ΠΑΣΟΚ
Η πατρότητα της ιδέας, να παραταθεί η θητεία των αιρετών του Α΄και Β΄ βαθμού της Τ.Α., ανήκει στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό, ο οποίος πέρυσι στον Συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) είπε επί λέξει: «Άρα λοιπόν, εγώ προτείνω ως Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών που το συζητήσαμε με τους συναδέλφους Περιφερειάρχες, ότι πρέπει να αποδεσμευτεί τον Ιούνιο του 2014 η ταυτόχρονη εκλογική διαδικασία Ευρωεκλογών και Εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού» [1].
Η πρότασή του υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία από τους δημάρχους της χώρας κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου τους στην Κομοτηνή (27-28 Ιανουαρίου 2012): «Προτείνουμε όπως οι Δημοτικές Εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.» [2]
Το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα στις 9 Φεβρουαρίου 2013 από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου που σε μια αντιπαράθεσή του με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Δημήτριο Παπαδημούλη, ο οποίος έκανε λόγο για προεκλογικό ρουσφέτι της Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ, επέμενε ότι υπάρχει ομόφωνο ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων που ζητά οι δημοτικές εκλογές να μη γίνουν το 2014, αλλά το 2015 [3]. Προφανώς πιάστηκε αδιάβαστος, αφού η ΚΕΔΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα.
Το θέμα ξαναβγαίνει, αυτή τη φορά από το συρτάρι του Ευριπίδη Στυλιανίδη
Επανέρχεται, λοιπόν, στο ενδεχόμενο αναβολής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ο υπουργός Εσωτερικών της Ν.Δ. κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος δήλωσε στη Βουλή (σε ερώτηση του βουλευτή της Χ.Α. Χρήστου Παππά) ότι το ζήτημα μελετάται, προαναγγέλλοντας μάλιστα και σχετική πρόταση νόμου: «Δεν είμαστε έτοιμοι να τοποθετηθούμε επί του θέματος. Ακούμε όλα τα επιχειρήματα, μελετάμε και τη νομική και την πολιτική διάσταση του θέματος και όταν έχουμε την συνολική αξιολόγηση μπροστά μας θα κληθεί να αποφασίσει η Βουλή» [4]. Τόνισε, επίσης, ότι «το υπουργείο Εσωτερικών ουδέποτε άνοιξε το θέμα της μετάθεσης του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και δεν έχει τεθεί από κανένα κόμμα της συγκυβέρνησης» [5] (τουλάχιστον άμεσα).
Ποιους «καίει» το θέμα
Το ζήτημα «καίει» τους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς με το ΠΑΣΟΚ, κυρίως, διότι θα πρέπει στην ανάλυση να συμπεριληφθεί η πραγματική διάσταση που ακούει τόσο στην ποσοτικοποίηση των περασμένων εκλογών από τις οποίες προέκυψε η τρικομματική όσο και στις δημοσκοπήσεις.
Υπό το χρίσμα, τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήρθε τρίτο κόμμα στις εκλογές, εκλέχτηκαν 89 καθαρά «πράσινοι» δήμαρχοι σε σύνολο 160 και 7 περιφερειάρχες σε σύνολο 13, ποσοστά 55,6% και 53,8% αντίστοιχα. Πότε όμως; Τότε που το ΠΑΣΟΚ μετρούσε ένα ποσοστό περί το 40% και που τώρα δημοσκοπικά μετά βίας μπορεί και συγκεντρώνει ένα 8%. Πόσο μάλιστα όταν σε πολλούς δήμους της χώρας η εικόνα και οι πρακτικές της δημαρχιακής εξουσίας φέρουν απόλυτα τα χαρακτηριστικά της κεντρικής εξουσίας του σήμερα, με το ΠΑΣΟΚ παρά τις κορώνες διαφοροποίησης (επικοινωνιακό αντάρτικο) από τη ΝΔ που ακούστηκαν στο 9ο συνέδριό του, δεν παύει να είναι κόμμα που συμμετέχει στην υλοποίηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, κοιτώντας και προς την …«αντιμνημονιακή συνιστώσα» της συγκυβέρνησης, τη ΔΗΜ.ΑΡ., από την οποία εισέπραξε αρνητική απάντηση σε μια μελλοντική συμπόρευση [6].
Πονοκέφαλος ο «Καλλικράτης» και το ΕΣΠΑ
Βέβαια υπάρχει και ο «Καλλικράτης» που είναι η μία πλευρά του νομίσματος και μάλιστα πιο ευδιάκριτη. Σύμφωνα με αυτόν η θητεία των αιρετών της Τ.Α. είναι 5ετής ώστε οι εκλογές να διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές. Αν εξαιρέσουμε το θέμα της «καρέκλας» , μέχρις ότου ο «Καλλικράτης» εμπεδωθεί και μέχρις ότου οι δήμοι και οι δήμαρχοι προσαρμοστούν στην πραγματικότητα που αυτός δημιούργησε, τις εντάσεις και ενστάσεις κλπ., όλα αυτά μεταφράζονται σε χρόνο. Όχι όμως σε χρήμα, αφού η οικονομική κρίση, η έλευση της Τρόικας και του ΔΝΤ αναδιαμόρφωσε, αποσυνέθεσε το τοπίο. Η έλλειψη χρημάτων, η έλευση του Παρατηρητηρίου και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών κ.α. είναι τροχοπέδη για τους αιρετούς που δεν μπορούν να ασκήσουν την πολιτική τους και μεταφράζεται σε φόβο μη επανεκλογής τους. Ας διαβάσει κανείς προσεκτικά τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος επικαλέστηκε την ΚΕΔΕ, αλλά και τους αιρετούς περιφερειάρχες που έχουν υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για την μετάθεση των εκλογών με τα επιχειρήματα ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την πλήρη εφαρμογή τουΚαλλικράτη και ότι η ημερομηνία των εκλογών συμπίπτει με την διαδικασία ολοκλήρωσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, καθώς και ότι η παράλληλη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές, όπως προβλέπει ο Καλλικράτης (Ιούνιος 2014), θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμισή τους [7].
Τέλος, ας σημειώσει κανείς και το παρακάτω σημαντικό: «Μέσα στις αλλαγές του «Καλλικράτη συμπεριλαμβάνεται και η ψήφιση σε ότι αφορά την εκλογή των δημοτικών συμβούλων από το σύνολο των δημοτών και όχι ανά δημοτικό διαμέρισμα».[8]
Η ουσία: μεγάλο αγκάθι η διαφθορά, μεγαλύτερο ο χρόνος
Επιπλέον, η διαφθορά στην Τ.Α. είναι –και ήταν- μεγάλο αγκάθι. Ιδιαίτερα, δε, που σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης και εξαθλίωσης, φτωχοποίησης η οργή πολλαπλασιάζεται και στις παραστάσεις των πολιτών -και ψηφοφόρων- σχηματοποιούνται απόλυτα, χωρίς εξαιρέσεις, ακόμα επί δικαίων και αδίκων, το «σημαίνον» και το «σημαινόμενο»: ΟΤΑ=ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Και οι ΟΤΑ δεν είναι κάποια αφηρημένη έννοια, είναι πρόσωπα, εκλεγμένοι πολίτες από τις τοπικές τους κοινωνίες που συγκροτούν σχέσεις ιδεολογίας και εξουσίας. Όσο πιο κοντά στο χρονικό σημείο των εκλογών βρίσκεται αυτή η εικόνα της Τ.Α., τόσο αυξάνουν γεωμετρικά οι πιθανότητες μια σχέση συνασπισμού, υπαρκτή ή προς διαμόρφωση (στα πρότυπα της Γερμανίας, όπως προσφάτως είχε ανακοινώσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου) [9] να καταρρεύσει πλήρως και να χαθούν εκλογικά δήμοι και περιφέρειες που λειτουργούν ως δορυφόροι και δεδομένης της συγκυρίας ως τροφείς της κεντρικής τρικομματικής εξουσίας.
Από τη μια μεριά επιχειρείται να κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος για την υπόθεση «Καθαρά χέρια» στους ΟΤΑ (δεν υπάρχει κανείς που να μην το θέλει), ώστε οι συνασπισμοί να μπορέσουν να πορευθούν με τις λιγότερες απώλειες προς τις επόμενες αυτοδιοικητικές –και όχι μόνο- εκλογές. Αν αυτό προϋποθέτει παράταση της θητείας των αιρετών, ακόμα καλύτερα, αφού η κεντρική τρικομματική εξουσία θα έχει περάσει στους πολίτες –και ψηφοφόρους- το μήνυμα της κάθαρσης που θα ζυμώνεται συνεχώς, αμβλύνοντας τις αρνητικές παραστάσεις της συγκυβέρνησης που το σπέρμα τους βρίσκεται στη διαχείριση της εξουσίας των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων που έχουν και εκλεγμένους αιρετούς τους στην Τ.Α. (δήμοι, Περιφέρειες).
Εφόσον, λοιπόν, η κεντρική τρικομματική εξουσία με τη μορφή της συναίνεσης των κομμάτων που την απαρτίζουν μπορεί να «βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο» και να θεραπεύσει την Τ.Α. –αλλά και ευρύτερα στη δημόσια ζωή του τόπου- από τον κακοήθη όγκο της διαφθοράς, δεν θα μπορέσει να επιτύχει και μια ανάλογη συναίνεση στις τοπικές κοινωνίες (βλ. κοινό υποψήφιο) που θα διασφαλίζει τη χρηστή διοίκηση, την ισονομία και ισοπολιτεία στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες αρχίζουν να ακούν και να σκέφτονται άλλες ενδεχομένως λύσεις που θέτουν εκτός τροχιάς τους υπάρχοντες δορυφόρους της;
ΠΗΓΕΣ
[4] Εφημερίδα των Συντακτών, αρ. φύλλου 95, 12-3 Μαρτίου 2013, σελίδα 3
[5] tvxs.gr, 20:52, 01 Μαρ 2013: Εξετάζεται η μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών
[6] megatv.com, 2/32013: «Όχι Κουβέλη σε σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ», http://www.megatv.com/ megagegonota/article.asp? catid=27371&subid=2&pubid= 30632527
[7]Βλ. 5
[8] Eρώτηση που κατέθεσε στις 5/2/2013 ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης,στον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη (aftodioikisi.gr, 5 Φεβρουαρίου 2013: Ν. Κακλαμάνης: Εκτός λογικής η παράταση της θητείας των αιρετών)
[9] http://www.tovima.gr/politics/ article/?aid=497582: Εύη Χριστοφιλοπούλου: Δεν αποκλείει μετεκλογική συνεργασία με την ΝΔ