Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

LIDL: Mια όχι και τόσο αθώα επέκταση για την τοπική μας κοινωνία...

Σας παραθέτουμε εκτενώς την συζήτηση που προηγήθηκε μέχρι την τελική  καταψήφιση του θέματος που αφορούσε την επέκταση του καταστήματος Lidl Hellas & Σια . Να τονίσουμε ότι όπως  ρώτησε ο κος Δρακονταειδής στο θέμα δεν υπήρχε καν θετική ή αρνητική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής. Επισήμως λοιπόν δεν είχε πάρει θέση η Δημοτική Αρχή μέχρι την ώρα του Δημοτικού  συμβουλίου άρα τα όσα λέχθηκαν περι ξεκάθαρης άποψης υιοθετήθηκαν εκείνη την στιγμή σύμφωνα και    με την τοποθέτηση του Δημάρχου ο οποίος μετά την ερώτηση του  κου Δρακονταειδή είπε επί λέξη «Είχαμε την υπηρεσιακή εισήγηση και από κει και πέρα, εκτιμήσαμε αυτό το πράγμα.  Δεν είναι τίποτα… Δεν το φτιάξαμε εισήγηση…»
Η επέκταση του καταστήματος Λιντλ είναι ένα σημαντικό θέμα για την τοπική μας κοινωνία  και το αναδείξαμε  στην εφημερίδα μας από την στιγμή που διαβάσαμε τα θέματα ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η εταιρεία Lidl Hellas & Σια 22/11 υπέβαλε  αίτηση να μεταβάλλει τον εσωτερικό της χώρο και να αυξήσει  το κατάστημά της, δηλαδή μετατρέποντας αποθήκες σε κανονικό κατάστημα. Το Δημοτικό Συμβούλιο, αν δεν το βάλει θέμα και δεν απαντήσει, η συγκεκριμένη προθεσμία  παίρνει αυτοδίκαια παράταση κι εμείς το βάλαμε θέμα – κι αυτό για ορισμένους που προσπαθούν να παραπληροφορήσουν τον κόσμο- .  Εγώ θέλω να πω το εξής…  ότι ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση,  όσο είχαμε την ευθύνη της, είχαμε μια άριστη συνεργασία και προτάσσαμε ,  όχι το στεγνό συμφέρον των επαγγελματιών της Λευκάδας, αλλά το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής επιχειρηματικότητας και ποτέ όλα αυτά τα χρόνια , αν και είχαμε πολλές αιτήσεις και προσεγγίζοντάς της επιχειρηματικά θα μπορούσαμε να  έχουμε επεκτείνει , να δώσουμε αγορές και οτιδήποτε άλλο,  δεν προχωρήσαμε σε κάτι τέτοιο. Το δεύτερο που θέλω να πω – επειδή κάποιοι προσπαθούν να παίξουν παιχνίδια , αλλά υπάρχουν πραγματικά παιχνίδια τώρα που έρχονται Χριστούγεννα , να παίξουν – στοιχειωδώς , δεν μας ρώτησαν (ευτυχώς που είναι εδώ ο Μάκης   ο Γράψας  ή έφυγε τώρα- που, ως Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, προχθές ρώτησε το Γενικό  Γραμματέα τι προτίθεται η Δημοτική Αρχή να κάνει και στον οποίο απάντησε  ο κύριος Καραλόλιος ότι η Δημοτική Αρχή προτίθεται να εισηγηθεί να μην ισχύσει η επέκταση της επιχείρησης και ο κύριος Δουβίτσας , ο οποίος εκπροσωπεί και ένα παραπάνω όργανο με ερώτησε – γιατί δυστυχώς κάποιοι ήθελαν μια παραφιλολογία και του είπα κύριοι συνάδελφοι η εισήγησή μας είναι καθαρή και ξεκάθαρη , όπως όλα αυτά τα χρόνια που είχαμε την ευθύνη και ο κόσμος μας τίμησε να εκπροσωπούμε εδώ τον τόπο μας,  να μην δοθεί η επέκταση. Αυτή είναι η εισήγησή μας.

Κ. Δρακονταειδής  : Γιατί δεν δόθηκε και η θέση της Δημοτικής Αρχής στην εισήγηση;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να σας απαντήσω.  Είχαμε την υπηρεσιακή εισήγηση και από κει και πέρα, εκτιμήσαμε αυτό το πράγμα.  Δεν είναι τίποτα… Δεν το φτιάξαμε εισήγηση.  Ήταν ξεκάθαρη η άποψή μας. Ούτε για θέμα ενιαίας θέσης, ούτε παραταξιακό είναι, σας λέω σαν Δήμαρχος ότι έχω αυτή την άποψη.  Αυτή είναι η υπηρεσιακή εισήγηση . Θέλω να σας πω ότι πριν  16 μήνες ο Επιθεωρητής της Lidl είχε έρθει στο  γραφείο μου και ήταν και η κυρία Σκιαδά, στον οποίο είπαμε τότε μην κάνεις αίτηση γιατί η δική μου πρόθεση είναι να μην προχωρήσουμε σε επέκταση. Μα μου είπε υπάρχει λόγος , έχει εργαζόμενους… και του είπα δεν είναι μόνο θέμα εργαζομένων, είναι κι άλλα πράγματα τα οποία συνυπάρχουν, όμως είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου, να κάνεις την αίτηση, όπως και έγινε , για τους δικούς του λόγους.
Δημήτρης Γαβρίλης : Η επέκταση συνεπάγεται και αύξηση του προσωπικού;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Η επέκταση της μονάδας , για να μην μπούμε τώρα στα εργασιακά,  ούτε επιθεωρητές είμαστε να κάνουμε τους ελέγχους… Δεν είμαστε αρμόδιοι. Δεν μπορούμε όμως μ’ αυτή την απειλή, ότι εγώ θα πάρω δύο επιπλέον εργαζόμενους, στα επιπλέον τετραγωνικά, θα σημαίνει και κάτι. Μου λες ποιοι είναι οι λόγοι; Σας επικαλέστηκα πως είμαστε ένας μικρός τόπος , έχουμε μια άριστη συνεργασία και σε μερικά πράγματα μπορεί και να διαφωνούμε , με τους επαγγελματίες , είμαστε και εμείς κομμάτια αυτού του τόπου που λειτουργούμε σ΄αυτήν εδώ την κοινωνία, αφουγκραζόμαστε και προσωπική μου γνώμη είναι δεν θα σώσει την Λευκάδα, ούτε θα λύσει το πρόβλημα αυτή η επιπλέον επέκταση
ΓΑΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ :  Προς  τους εκπροσώπους του Lidl
To lidl αυτή τη στιγμή δουλεύει καλά, έχει πελατεία  , κινείται  κλπ… Τι οφέλη προκύπτουν από αυτή την επέκταση. Ποιο θα είναι το παραπάνω όφελος ;
 Εκπρόσωπος της εταιρείας LIDL
Ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση  του χώρου πώλησης, του εσωτερικού καταστήματος στο οποίο κινούνται οι πελάτες κατά 250 -270 μέτρα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά…  Σημαίνει ότι προστίθεται ένας διάδρομος, ουσιαστικά μεγαλώνουν οι διάδρομοι , γιατί  είναι ένα μαγαζί 599 μέτρα είναι ένα μαγαζί δύσκολο και για την μετακίνηση των πελατών και των εμπορευμάτων και των μηχανημάτων. Άρα ουσιαστικά μεγαλώνει το μαγαζί κατά ένα διάδρομο. Αυτή είναι ουσιαστικά η επέκταση . Τα ταμεία παραμένουν όπως ακριβώς είναι, τώρα οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά ένα δύο άτομα, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Επειδή ακούστηκε εδώ το ερώτημα τι είναι αυτό που επιδιώκουμε εμείς… Εμείς έχουμε μια πορεία, την οποία ο κόσμος έχει αντιμετωπίσει πολύ θετικά, όλοι το έχετε ομολογήσει ότι είναι ένα επιτυχημένο κατάστημα και δεν χωράει αμφισβήτηση πάνω σ’ αυτό…  Αυτό  που επιδιώκουμε με την επέκταση, με την εσωτερική διαρρύθμιση, επί  της ουσίας, είναι να γίνει πιο λειτουργικό το κατάστημα και για τους καταναλωτές – διότι θα έχουν την δυνατότητα να έχουν πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στα προϊόντα – εμείς σε έναν ακόμα διάδρομο θα έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε και κάποια άλλα προϊόντα , τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν , ενώ μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να τα βάλουμε και κατ’ ουσίαν το ίδιο πελατολόγιο που είχαμε , αν το δούμε εμπορικά, το ίδιο θα εξακολουθήσουμε να έχουμε και τώρα.  Αυτό είναι μόνο. Δεν αλλάζει κάτι εξωτερικά, δεν μεγαλώνει το κατάστημα, δεν αλλάζουν κάποια άλλα δεδομένα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες. Γι’ αυτό και ερχόμαστε εδώ και λέμε ότι πρόκειται για μια εσωτερική επέκταση 200 τ.μ κατ’ ουσίαν, Μειώνουμε λίγο την αποθήκη και μεγαλώνουμε λίγο τη δυνατότητα διακίνησης. 
Ρόκκος Στυλιανός : προς τον εκπρόσωπο του LIDL
Θα δημιουργήσετε κάποια άλλα τμήματα; Με ψάρια , ή κρέας ,  ας πούμε, που δεν έχετε….
 Εκπρόσωπος Lidl: Η δημιουργία καινούριων τμημάτων είναι θέμα πολιτικής της εταιρείας, σύμφωνα με την πορεία των πραγμάτων. Εγώ μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή πως ό, τι ακριβώς υπάρχει στα άλλα καταστήματα κι ό, τι προϊόντα έχετε σήμερα στη Λευκάδα, τα ίδια προϊόντα, στις ίδιες τιμές,  θα τα βρείτε και στην Κρήτη. Δεν μπορώ να δεσμευτώ και να σας πω πως θα κάνουμε κάποια καινούρια τμήματα. Αν , κάποια στιγμή, υπάρχει μια δυνατότητα, ευχαρίστως. Αλλά εδώ και τόσα χρόνια που είμαστε τα προϊόντα, όπως βλέπετε, είναι πολύ συγκεκριμένα, δεν έχουν αλλάξει…  Όσο για το κρεοπωλείο που είπατε, για να φτιάξουμε κρεοπωλείο θέλουμε ειδικές άδειες και δεν έχουμε το χώρο για να το κάνουμε.
Σπύρος Βλάχος: Είναι ξεκάθαρο ότι  πρόκειται για μια συγκέντρωση μονοπωλιακή, την ώρα δηλαδή που δεκάδες μικροκαταστήματα τσακίζονται και κλείνουν , κάποια πολυεθνική ζητάει επέκταση. Τα μέτρα πετυχαίνουν λοιπόν
Κ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ: Έχουμε ένα κουβούκλιο εξωτερικό, στο οποίο θέλουν να κάνουν εσωτερικές αναδιανομές , δεν πειράζεται το ίδιο το κτίριο εξωτερικά, άρα ποιά είναι  η διαφορά; Δεν είναι έτσι, δεν είναι έτσι… Δεν είναι έτσι για έναν μοναδικό και πολύ απλό λόγο , αν δημιουργηθούν καινούρια τμήματα –και γι’ αυτό ο κύριος από την μεριά της lidl δεν δεσμεύεται- η δημιουργία καινούριων τμημάτων , σημαίνει καινούρια προϊόντα, σημαίνει ότι παίρνει ένα κομμάτι της υπόλοιπης αγορά, της μικρής αγοράς. Δεν αναφέρομαι στα πολυκαταστήματα , γιατί δεν μ’ ενδιαφέρουν και το λέω ευθέως και πολύ καθαρά… Μ’ απασχολεί όμως και μας απασχολεί ως Δημοτική κίνηση, η ανάγκη να υπάρχει ο τόπος μας και ο τόπος μας δεν θα συγκρατήσει τον κόσμο του εδώ , με τα έξι πολυκαταστήματα που υπάρχουν στην Λευκάδα… Εγώ προφανέστατα συμφωνώ με την εισήγηση, αλλά έχει σημασία το γιατί συμφωνούμε και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε αυτό. Δεν είναι θέμα ότι σε μια εσωτερική ανακατανομή, γιατί κάποιοι μπορεί να σε πουν και τρελό αν ήταν τόσο απλό. Υπάρχουν συνέπειες , πιθανότατα, από αυτή την ανακατανομή.
Θέλω να θέσω και ένα άλλο  ζήτημα , που βεβαίως, δεν είναι της αρμοδιότητάς μας, αλλά θέλω να το δούμε. Είναι γνωστό κάτω από ποιές συνθήκες δουλεύουν σε όλα τα πολυκαταστήματα της Ελλάδας οι εργαζόμενοι. Μιλάμε για μεσαίωνα…  Να απαντήσετε , αλλά εδώ απαντάει η ίδια η ζωή. Η ζωή των ανθρώπων που δουλεύουν για 500 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα της Ελλάδας. Εμείς , αν και δεν είναι αρμοδιότητά μας,  θέλουμε να την καταγγείλουμε  και να μην συμβάλουμε , ούτε κατά κεραία, στο να συνεχιστεί αυτός ο κανόνας…
Σπύρος Βλάχος: Αυτό που καταλάβαμε , από την εισήγηση αυτή για την επέκταση της εταιρείας, ότι  σε μια εποχή που ο κόσμος έχει πρόβλημα, εκείνη θέλει να έχει τη δυνατότητα να «μαζεύει» κι άλλα. Είναι αυτό που λέμε υπερσυγκέντρωση. Αν δεν το καταλάβουμε να φέρουμε τα απάνω κάτω και  τα 500 να  γίνουν 700 και όχι τα 500  μα γίνουν τελικά 100 και στο τέλος να μηδενιστούν και τελείως, θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.
Ζ. ΣΚΙΑΔΑ : Θα συμφωνήσω απόλυτα με κάποιον συνάδελφο, ο οποίος  είπε λίγο  πριν, ότι τελικά οι πολυεθνικές, όλες οι πολυεθνικές που έχουμε στην Ελλάδα και όχι μόνο η συγκεκριμένη έχουν μια συγκεκριμένη έχουν μια τελείως διαφορετική πολιτική στην Ελλάδα, από αυτή που έχουν στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματικά , ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης, κάθε πολυεθνική, θα έπρεπε να το λάβει υπόψιν της . Δεύτερον  , δεν έχει σημασία το αν έχετε εργαζόμενους, τους οποίους ασφαλίζετε, το θέμα είναι πόσους εργαζόμενους έχετε – γιατί νομίζω ότι σε όλες τις πολυεθνικές οι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι, οι λιγότεροι δυνατοί  - και αυτό κάποιες φορές αποδεικνύεται – παρόλο που εγώ από άποψη δεν επισκέπτομαι τα συγκεκριμένα καταστήματα- από κουβέντες και συνομιλίες , ακούω πως οι ουρές στα ταμεία είναι πάρα πολύ μεγάλες , γιατί δεν έχει το ανάλογο προσωπικό , προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.
Θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο. Πως όταν μια επιχείρηση είναι  σε ένα τόπο, το οποιονδήποτε τόπο , οφείλει να συμμερίζεται και τα προβλήματά του , οφείλει να είναι και αρωγός. Δυστυχώς , το συγκεκριμένο σουπερμάρκετ , παρόλο που έκανε κάποτε μια δωρεά στο κοινωνικό παντοπωλείο συγκεκριμένων ειδών,  είναι σουπερ μάρκετ που δεν έχει καλάθι του κοινωνικού παντοπωλείου. Το λέω αυτό , για να πω πως και από την πλευρά των εταιρειών όταν θέλουν να δραστηριοποιούνται σε έναν τόπο , θα έπρεπε να έχουν την ευαισθησία που απαιτείται, προκειμένου να είναι κοντά στα προβλήματα του τόπου.
Λευτέρης Αραβανής: Κλείνοντας, ο  πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κύριος Αραβανής είπε ότι ψηφίζοντας βάση νόμου αρνητικά για το θέμα θα είναι εντάξει και η δημοτική αρχή απέναντι   στην κοινωνία λέγοντας:  «Αν κατανοήσουμε  τη δικαιοδοσία που μας δίνει ο νόμος , θα ψηφίσουμε σωστά. Πρέπει να αιτιολογήσουμε το ρόλο που μας δίνει ο νόμος , γιατί δεν πρέπει να επιτρέπουμε να αναπτύσσονται επιχειρήσεις πάνω από 500 τ.μ. Ανάλογα με το αν είναι νησί , με αν είναι μικρός Δήμος , με αν είναι πληθυσμιακά πάνω από 20-25.000 πάνω από 100.000 , δίνει τη δυνατότητα στο  Δημοτικό Συμβούλιο , να εκτιμήσει ουσιαστικά τη δυνατότητα ανάπτυξης αυτής της παροχής υπηρεσιών. Όμως, η Νομαρχιακή Αρχή και ο Δήμος , από ό,τι βλέπω, τηρεί μια αρχή. Μέσα σε ένα μικρό χώρο, όπως είναι και το δικό μας νησί , δεν αποδέχεται να δημιουργηθούν μεγάλες μονάδες για την καλή λειτουργία της καλής παροχής υπηρεσιών στο Δήμο και για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αν κατανοήσουμε αυτή τη δικαιοδοσία που μας δίνει ο νόμος , θα ψηφίσουμε σωστά. Διότι από ό,τι βλέπω τις γυναίκες όλων σας τις συναντάω το πρωί στο Lidl … Πρέπει να αιτιολογήσουμε αυτό το ρόλο που μας δίνει ο νόμος , γιατί εμείς δεν επιτρέπουμε να αναπτύσσονται επιχειρήσεις πάνω από 500 τ.μ. Δεν είναι η μόνη επιχείρηση που δεν το δώσαμε , ως Νομαρχία δεν το δώσαμε και σε άλλους… και αυτή την τακτική ακολουθούμε. Νομίζω ότι ο Δήμος και ο Δήμαρχος σωστά εισηγείται αυτή τη στιγμή,  ότι εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε τέτοια προβλήματα στην κοινωνία των αγορών στο Δήμο το δικό μας. Πιστεύουμε ότι η αγορά της Λευκάδος είναι ήδη υπερκαλυμμένη. Μ΄ αυτή την έννοια νομίζω ότι ο Δήμος  έχει κάθε δικαίωμα να πει ό, τι πρέπει να πει. Δεν υπήρχε εισήγηση για όλους, τουλάχιστον σε θέματα τέτοιας μορφής. Έτσι εμείς έχουμε αποφασίσει να λειτουργούμε και ο καθένας είναι ελεύθερος να ψηφίσει.


Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger