Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΡΥΘΜΙΣΗ-ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ


Του Ηλία Π. Γεωργάκη
Ρύθμιση-ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Μεταξύ άλλων δεν θα απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα ως προϋπόθεση για να υπαχθούν ο επαγγελματίας και η επιχείρηση στη ρύθμιση, όρος που υπάρχει στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και αποκλείει χιλιάδες οφειλέτες.
Η προωθούμενη διάταξη αφορά το 80% των οφειλετών και στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι θα «ξεμπλοκάρει» τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει οδηγηθεί σε τέλμα και προβλέπει την εξόφληση των χρεών σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Με την κίνηση αυτή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι διοικήσεις των Ταμείων προσδοκούν να διευρύνουν τον αριθμό των οφειλετών που θα αποφασίσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και, ταυτόχρονα, να αυξήσουν τη ροή των εσόδων που εξαιτίας της ύφεσης μειώνονται δραματικά.
Σημειώνεται ότι το σύνολο των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ ενώ το σύνολο των οφειλετών κινείται στο ένα εκατομμύριο άτομα.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις της τροπολογίας επέρχονται τρεις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο. Αυτές είναι οι ακόλουθες:
1Για οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ η υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται πλέον χωρίς την προσκόμιση ιδιαίτερων δικαιολογητικών και την απόδειξη από τον οφειλέτη της αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών του τη δεδομένη χρονική στιγμή, περιλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το εισόδημα, τα χρηματικά διαθέσιμά του, την ακίνητη περιουσία του και το σύνολο των οφειλών του. Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση γίνεται ιδιαιτέρως ελαστική, ευέλικτη και ελκυστική για οφειλέτες με μικρά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
2Παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλετών κατά των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή αλλά δεν έχουν καταδικαστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η τροποποίηση αυτή του νομοθετικού πλαισίου είναι σε απόλυτη αρμονία με τον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορουμένου, για τον οποίο δεν έχει ακόμη αποφανθεί το αρμόδιο δικαστήριο. Συνεπώς, με τη νέα ρύθμιση στερούνται της δυνατότητας υπαγωγής στη ρύθμιση μόνο όσοι έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.
3Καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης (ως δικαιολογητικού για την υπαγωγή στη ρύθμιση) φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής (σε περίπτωση υπάρξεως παλαιών οφειλών).
Η τροπολογία θα κατατεθεί στο υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας:
- Στο ΙΚΑ υπάρχουν 7,9 δισ. ευρώ ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών από ενεργές επιχειρήσεις.
- Στον ΟΑΕΕ 5,9 δισ. ευρώ.
Συνολικά και στα δυο Ταμεία οι ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε 13,8 δισ. ευρώ.
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger