Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΛΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΙ TO LEADER ..






ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΛΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΙ  TO  LEADER ..
Δημοτικό Συμβούλιο μετ’ εμποδίων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου και αυτό γιατί οι αιρετοί του Νομού αιφνιδιάστηκαν από τη μαζική παρουσία των φοιτητών του ΤΕΙ Λευκάδας στη συνεδρίαση.
Έστω και την τελευταία στιγμή οι φοιτητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια σειρά κινητοποιήσεων και να ζητήσουν την στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου στον αγώνα για την παραμονή του ΤΕΙ στη Λευκάδα με πρώτη δράση την κατάληψη του Ιδρύματος.
Αρχικά επικράτησε μια ένταση λόγω του ότι κλήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις να παραβρίσκονται στον χώρο προκειμένου να «προστατεύσουν» τα μέλη του συμβουλίου από τους «εξαγριωμένους» φοιτητές, οι οποίοι όπως φάνηκε και στην συνέχεια δεν είχαν καμιά πρόθεση να δημιουργήσουν προβλήματα αλλά είχαν έρθει απλά για να ζητήσουν στήριξη στο δίκαιο αίτημά τους.
Τελικά όλοι πείστηκαν για τις «ειρηνικές προθέσεις» των φοιτητών και τους επέτρεψαν να μπουν στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου και να συμμετέχουν στο συμβούλιο. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κίνηση αυτή επικρίθηκε από τους παρευρισκομένους παρόλα αυτά όμως  η αστυνομία παρέμεινε στο χώρο εως την αποχώρηση και του τελευταίου φοιτητή.
Μόλις ξεκίνησε η συζήτηση, το θέμα του ΤΕΙ τέθηκε ως έκτακτο και όλοι είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν.
Δήμαρχος Λευκάδας : «Ο κ.Υπουργός μας ενέπαιξε»
Ο Δήμαρχος Λευκάδας κος Κώστας Αραβανής πήρε τον λόγο και παραδέχτηκε ενώπιον των φοιτητών ότι ντρέπεται για το γεγονός ότι για άλλη μια φορά ο Υπουργός κατάφερε να μας εμπαίξει και να ρίξει στάχτη στα μάτια όλων όσων ήταν παρόντες στην συνάντηση. Τόνισε βέβαια πως  ο ίδιος είχε τις αμφιβολίες του που προέκυπταν από την ευκολία με την οποία αποδέχθηκε το αίτημα τους ο υπουργός. Νιώθω εξευτελισμένος με τον τρόπο που μας αντιμετώπισε, είπε. Μας κορόιδεψε όλους. Και αυτήν την κοροϊδία πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Η εξέλιξη είναι πάρα πολύ άσχημη για τη Λευκάδα είμαστε όμως εδώ για να αποφασίσουμε όλοι μαζί για τις περαιτέρω δράσεις, δήλωσε ο Δήμαρχος.
Ξ.Βεργίνης: «Το ΤΕΙ δεν χάθηκε τώρα αλλά εδώ και χρόνια λόγω έλλειψης υποδομών αλλά και γιατί η κοινωνία δεν το αγκάλιασε.»
Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Ξ. Βεργίνης. «Είναι γεγονός ότι όλοι είχαμε φτάσει στο σημείο να πιστεύουμε ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα παρέμενε αυτόνομο και θα αναβαθμιζόταν μάλιστα και από τη μια στιγμή στην άλλη όλα αυτά έγιναν καπνός. Προφανώς κάποιοι έπαιξαν με τη νοημοσύνη όλων των Επτανησίων. Και όχι μόνο αυτό, όπως φαίνεται η Λευκάδα θα είναι το μοναδικό νησί σε όλα τα Ιόνια που κινδυνεύει να χάσει τα πάντα. Μπορεί αυτή η αρνητική εξέλιξη να οφείλεται κατά ένα μέρος και στην επιμονή κάποιων να αλλάξει το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος στη Λευκάδα.» Στην συνέχεια ανέφερε ότι  επιβεβαιώνεται για τα όσα είχε πει αρχικά, δηλαδή να μην αλλάξει το γνωστικό αντικείμενο και να υπάρξει διεκδίκηση για  τα αντίστοιχα τμήματα της Άρτας και όχι το αντίστροφο. Κλείνοντας είπε ότι πιστεύει ότι το ΤΕΙ δεν χάθηκε τώρα αλλά εδώ και χρόνια και λόγω έλλειψης υποδομών  αλλά και γιατί η κοινωνία δεν αγκάλιασε το ίδρυμα. Και επιμένει ότι δεν μπορούν αυτοί που ολιγώρησαν, αδιαφόρησαν και ενεργήσανε ενάντια στο ΤΕΙ να παρουσιάζονται σήμερα ως τιμητές του!
Κ. Δρακονταειδής :« Η Λευκάδα είναι η μοναδική πόλη που δεν έκανε κινητοποιήσεις για  το ΤΕΙ»
Ο Κ. Δρακονταειδής στην τοποθέτηση του επέρριψε βαριές ευθύνες στην δημοτική αρχή,  στους φορείς  αλλά  και στους φοιτητές τους οποίους ρώτησε αν γνωρίζουν ότι η Λευκάδα είναι η μοναδική πόλη  που δεν έκανε κινητοποιήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Για τον βουλευτή Λευκάδας κο Σολδάτο πιστεύει ότι κοροϊδεύει  και κάποιος πρέπει να του το πει κατάμουτρα, γιατί δεν μπορεί από τη μια να δηλώνει ότι στηρίζει το «Σχέδιο Αθηνά» και από την άλλη να διεκδικεί να παραμείνει το ΤΕΙ στη Λευκάδα, κάτι που όπως φάνηκε δεν προβλέπεται! Ο κος Δρακονταειδής τόνισε ότι στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο η διατήρηση του ΤΕΙ αλλά, εξίσου σημαντικό, η  αναβάθμισή του!
Φοιτητές: «Ζητάμε την στήριξή σας»
Τον λόγο πήραν στην συνέχεια οι φοιτητές οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τον πρόεδρό τους Σ. Ματρώζο ο οποίος τόνισε ότι η Λευκάδα στην συνάντηση που είχαν  με τον υπουργό ήταν η  μόνη πόλη που δεν εκπροσωπήθηκε από κάποιον ακαδημαϊκό τμήματος όπως ο.κ. Θ. Κακαρούντας ο οποίος είναι ο μόνος που γνωρίζει τα προβλήματα τω φοιτητών. Ο πρόεδρος των φοιτητών ζήτησε τη στήριξη του Δημοτικού  Συμβουλίου  στις κινητοποιήσεις τους μιας και  είναι αποφασισμένοι να βγουν στους δρόμους, παραδέχτηκε ότι άργησαν να κινητοποιηθούν, τώρα όμως θα αγωνιστούν και θέλουν στον αγώνα αυτό να έχουν δίπλα τους και τους Λευκαδίτες πολίτες αλλά και τους αιρετούς! Δεν θέλουμε να φύγουμε από τη Λευκάδα, ούτε να αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών, ούτε και ο τίτλος των σπουδών κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς, τόνισε! Επίσης αναφέρθηκε  στην απροθυμία του ΚΤΕΛ να παραχωρήσει δωρεάν πούλμαν στους φοιτητές ώστε να παραβρεθούν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 14 Φλεβάρη τη στιγμή μάλιστα που εισπράττει ένα αξιοσέβαστο ποσό από το ενοίκιο του ΤΕΙ! Γεγονός που επικρίθηκε επίσης από τους παρευρισκομένους. Οι φοιτητές εξέφρασαν ανοιχτά τα παράπονα που έχουν από την κοινωνία της Λευκάδας η οποία τους βλέπει μόνο σαν ένα έσοδο και τώρα είναι απούσα στον αγώνα τους
Στο Συμβούλιο αποφασίστηκε να κινηθούν από κοινού Δήμος, φορείς, πολίτες και φοιτητές με διάφορους τρόπους  προκειμένου να μη φύγει το ΤΕΙ από τη Λευκάδα. Για παράδειγμα πραγματοποιήθηκε, για τη συγκέντρωση στον Άγιο Μηνά, κλείσιμο όλων των δημόσιων υπηρεσιών Δήμου και Περιφέρειας, πολλά εμπορικά καταστήματα επίσης έμειναν κλειστά ως ένδειξη συμπαράστασης στους φοιτητές, αν και αρκετά ήταν δυστυχώς και αυτά που δεν το έκαναν, πράγμα που κατέκριναν και γιουχάρισαν τα παιδιά στη συνέχεια μέσα από τα  συνθήματα που ακουστήκανε στην πορεία! Οι φοιτητές συνέχισαν προχωρώντας σε συμβολική κατάληψη της πλωτής γέφυρας η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες ενώ οι αιρετοί αποχώρησαν όταν έφτασαν στην παραλία. Από την συγκέντρωση απουσίαζε ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων του Δήμου και της Περιφέρειας παρόλο που στόχος του κλεισίματος των υπηρεσιών ήταν η στήριξη των φοιτητών.
Αν και κατόπιν εορτής, κατά πως φαίνεται, οι φοιτητές και η κοινωνία της Λευκάδας αγωνίζονται από κοινού και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια θετική έκβαση των πραγμάτων. Η Λευκάδα δεν αντιμετωπίστηκε, όπως είπε ο κος Βεργίνης στην τοποθέτηση του ,ισάξια με άλλες περιοχές της Περιφέρειας και για αυτό και μόνο και για να καταλάβουν ότι δεν το δεχόμαστε δεν θα πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα!
Leader, το πρόγραμμα και η εταιρεία.
Ύστερα από αίτημα της αντιπολίτευσης στο συμβούλιο παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας “ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΟΤΑ Α.Ε.” κ. Δουβίτσας Αντώνης ο οποίος προσκαλέστηκε για να ενημερώσει το σώμα σχετικά με το πρόγραμμα Leader το οποίο όπως δείχνουν τα πράγματα η Λευκάδα κινδυνεύει να το χάσει. Και αυτό γιατί μετά από έλεγχο που έκανε  το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επικαλούμενο λόγους παρατυπιών και προσλήψεων με αδιαφανή κριτήρια, εξέφρασε την επιθυμία να μεταφέρει τη διαχείριση του προγράμματος στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου.
Ο κος Δουβίτσας ενημέρωσε τους Δημοτικούς Συμβούλους για το πώς έχουν τα πράγματα από πλευράς εταιρείας και εκπροσώπων, οι παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από την ελεγκτική επιτροπή αφορούν στις δίχως ΑΣΕΠ προσλήψεις των τριών εργαζομένων και στη διαχείριση του προγράμματος, όπου οι αποφάσεις για το έργο λαμβάνονταν από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας  και όχι από την προβλεπόμενη επιτροπή διαχείρισης.
Ευθύνες,  όσον αφορά τις προσλήψεις, φαίνεται να φέρει η προηγούμενη διοίκηση της εταιρίας. Ωστόσο και η νυν δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της  εταιρίας. Αναμένεται η τελική απόφαση του υπουργείου που όπως όλα δείχνουν θα είναι  μόνο η αφαίρεση της διαχείρισης από τη Διοίκηση της εταιρείας στη Λευκάδα δίχως ωστόσο να χαθεί το πρόγραμμα, όπως επανειλημμένα τόνισε ο Δήμαρχος Λευκάδας. Ο κος Βεργίνης ως γνώστης του όλου θέματος,  προτείνει στη Δημοτική Αρχή να καταβληθούν προσπάθειες το ποσό των 5 εκ. Ευρώ που θα κέρδιζε η Λευκάδα ως επένδυση να βγει  από ένα άλλο πρόγραμμα, αυτό του ΟΠΑΑΧ, για το οποίο όπως ενημέρωσε το συμβούλιο δεν έχουν γίνει οι σωστές ενέργειες για να μην χαθεί και αυτό.
Η Περιφέρεια έχει ζητήσει από την Δημοτική Αρχή επανειλημμένα να δράσει σχετικά αλλά όπως ενημερώνει ο κος Βεργίνης για κάποιο λόγο και αυτό το θέμα δεν προχωράει. Είναι γεγονός ότι και μετά την ενημέρωση από τον κο Δουβίτσα τα ερωτηματικά παραμένουν.
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger