Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Και με τη βούλα, άβατο στον Σκορπιό του Ριμπολόβλεφ....


H απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα για απαγόρευση της διέλευσης κάθε είδους πλωτού μέσου στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί Σκορπιός, που ανήκει στον Ρώσο Μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, είχε προκαλέσει, πριν από μερικές εβδομάδες, ποικίλες αντιδράσεις. Όχι σχετικά με το εάν αυτή είναι νόμιμη, αλλά ιδίως για το εάν συνάδει με το ήθος της αριστερής διακυβέρνησης.

Toυ  Δημήτρη Δελεβέγκου
Βέβαια, για τους ντόπιους στο Μεγανήσι, τέτοιου είδους απαγορεύσεις αποτελούν, εδώ και πολύ καιρό, ρουτίνα. Είναι ενδεικτικό ότι εδώ και πολύ καιρό με αποφάσεις του οικείου λιμενάρχη απαγορεύεται κάθε είδους πρόσβαση στο θρυλικό νησί όπου τα πάρτι του Αριστοτέλη Ωνάση έχουν μείνει στην ιστορία.
Η απόφαση
Πλέον, όμως, τέτοιου είδους απαγορεύσεις εκτιμάται ότι θα προκαλούν μικρότερες αντιδράσεις, καθώς ο Σκορπιός και η νησίδα Τσοκάρι του Δήμου Μεγανησίου που βρίσκεται δυτικότερα αυτού απέκτησαν συγκεκριμένα όρια αιγιαλού. Σύμφωνα, δηλαδή, με την, προ ολίγων ημερών, απόφαση του ασκόντα καθήκοντα Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτ. Ελλάδας και Πελοποννήσου, οι δύο αυτές ιδιωτικές νησιωτικές επιφάνειες διαθέτουν σαφή οριογραμμή αιγιαλού.
Η εταιρεία Μυκήναι Α.Ε., που φέρεται ως η ιδιοκτήτρια των δύο εκτάσεων, είχε καταθέσει δύο ξεχωριστές αιτήσεις, τον Σεπτέμβριο του 2013 και του 2014, για τον καθορισμό οριογραμμής αιγιαλού στο Σκορπιό και το Τσοκάρι.
Όπως εξηγούν ειδικοί, το νησί διέθετε μία υποτυπώδη χάραξη αιγιαλού από την εποχή του Αριστοτέλη Ωνάση. Πλέον, ο καθορισμός της γραμμής του αιγιαλού επιτρέπει στον μεγιστάνα ιδιοκτήτη του Σκορπιού να γνωρίζει τι και εάν χτίζει, εφόσον, βέβαια, πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις και όροι δόμησης.
Σε κάθε περίπτωση, η οριοθέτηση του αιγιαλού επιτρέπει στον Ριμπολόβλεφ να διασφαλίσει, με τον βέλτιστο, κατά τον ίδιο, τρόπο, την ιδιωτικότητα της έκτασης, όπως δηλαδή, συμβαίνει, ήδη, με την αρωγή της αριστερής διακυβέρνησης. Βέβαια, όπως, διευκρινίζουν ορισμένοι, όλα είναι υπόθεση διασταλτικής ή μη ερμηνείας: το Σύνταγμα προβλέπει ότι η πρόσβαση στον αιγιαλό είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες, αλλά στην περίπτωση του Σκορπιού αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με πλωτό μέσο του οποίου η προσέγγιση στο ιδιωτικό νησί είναι απαγορευμένη.
Πάντως, στη σχετική έκθεση της Επιτροπής καθορισμού των ορίων αιγιαλού και παραλίας, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι
- υπάρχουν νόμιμα υφιστάμενα τεχνικά έργα
- δεν υπάρχουν εγκεκριμένες χωροταξικές κατευθύνσεις και χρήσεις γης που επηρεάζουν την παράκτια ζώνη
- δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα κάθε κατηγορίας που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με την παράκτια ζώνη
- η περιοχή βρίσκεται εντός δικτύου Natura
πηγή: Capital.gr
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger