Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Βίντεο και Δελτίο Τύπου: Να επιστραφούν άμεσα οι κλαπέντες από τους ναζί αρχαιολογικοί θησαυροί.

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Να επιστραφούν άμεσα οι κλαπέντες από τους ναζί αρχαιολογικοί θησαυροί

Ανοιχτό άφησε το ζήτημα στην απάντησή του ο υποψήφιος Επίτροπος Παιδείας-Πολιτισμού  και Νεολαίας Tibor Navracsics

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κεφαλαιώδες εθνικό θέμα της επιστροφής των κλαπέντων από τους ναζί αρχαιολογικών θησαυρών της πατρίδας μας κατά τη διάρκεια της κατοχής, ο υποψήφιος Επίτροπος Παιδείας-Πολιτισμού  και Νεολαίας Tibor
Navracsics απαντώντας σε σχετική παρέμβαση του Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR) και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.
Ο Νότης Μαριάς στην παρέμβασή του επισήμανε στον υποψήφιο Επίτροπο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αποφάσεις του αλλά και η Επιτροπή με τον Αντιπρόεδρό της κ. Antonio TAJANI από το Μάιο του 2013 εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να λάβουν μέτρα για την παραπέρα διευκόλυνση του επαναπατρισμού των κλαπέντων εθνικών θησαυρών.
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε ότι κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πατρίδος μας. Μάλιστα η λίστα με τους κλαπέντες αρχαιολογικούς θησαυρούς περιέχεται τόσο στον ειδικό τόμο που εξέδωσε το 1946 το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας όσο και στην αντίστοιχη ειδική έκθεση που συνέταξε το Βρετανικό Υπουργείο Πολέμου.
Δεδομένου ότι σύμφωνα με την Οδηγία 93/7/EOK που αφορά στην επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών αλλά και τη σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ UNIDROIT του 1970 προβλέπεται ο επαναπατρισμός των πολιτιστικών αγαθών ο Νότης Μαριάς ρώτησε τον υποψήφιο Επίτροπό τι πρόκειται να πράξει αν αναλάβει τα καθήκοντα του Επιτρόπου για την διευκόλυνση της ανάκτησης και της  επιστροφής στην Ελλάδα των αρχαιολογικών θησαυρών που λεηλατήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και που σήμερα εκτίθενται  σε διάφορα μουσεία στην Γερμανία και αλλού.
Στην απάντησή του ο υποψήφιος Επίτροπος φανερά αιφνιδιασμένος καθώς δεν περίμενε την τεκμηριωμένη ερώτηση του Νότη Μαριά επισήμανε ότι δεν γνωρίζει το θέμα, θα το ερευνήσει μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του και θα ενημερώσει σχετικά τον Ευρωβουλευτή για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ζήτημα της ενδεχόμενης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κεφαλαιώδες αυτό εθνικό ζήτημα. 
Επισημαίνεται ότι  από την πρώτη στιγμή της εκλογής του  στην Ελληνική Βουλή τον Μάιο του 2012, ο Νότης Μαριάς  πάλεψε με συνέπεια για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις απαιτώντας πέραν των άλλων και την άμεση επιστροφή στην πατρίδα μας του συνόλου των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών από τους ναζί κατά την κατοχή.
Μάλιστα στις 14/6/2013 κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση προς τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Τζαβάρα η οποία συζητήθηκε στις 20/6/2013 και με την οποία καλούσε την Ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση προκειμένου το Μουσείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας "Πφάλμπαουτεν" να εξαναγκαστεί να επιστρέψει τα πάνω από 8.000 κομμάτια από τα αγγεία της νεοελληνικής εποχής που αποτέλεσαν λεία πολέμου λόγω παράνομης ανασκαφής των ναζί το 1941 σε περιοχή κοντά στο Βελεστίνο της Μαγνησίας και τα οποία εν συνεχεία οι ναζί φυγάδευσαν στη Γερμανία.
Ο αγώνας συνεχίζεται".
Ακολουθεί το βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά και την απάντηση του Υποψήφιου Επιτρόπου:

Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger