Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

«Παίρνουν μπρος» τα γεωτρύπανα σε Κατάκολο, Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έρευνα για πετρέλαιο σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό Κόλπο μετα την έγκριση -κατά πλειοψηφία- των συμβάσεων παραχώρησης από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Επόμενο βήμα είναι η ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής και έτσι να ξεκινήσουν τα ερευνητικά προγράμματα. Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι ανάδοχες κοινοπραξίες των ΕΛΠΕ - Edison - Petroseltic για τον Πατραϊκό Κόλπο, Energean Oil - Petra Petroleum, για την περιοχή των Ιωαννίνων, και Energean Oil - Trajan oil & Gas για το Κατάκολο, έχουν δεσμευτεί μέσω των συμβάσεων για
επενδύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ στο στάδιο των ερευνητικών γεωτρήσεων, οι οποίες θα ανέλθουν στα 800 εκατ. ευρώ εάν εντοπιστεί κοίτασμα.

Αμέσως μετά τη ψήφιση των συμβάσεων οι κοινοπραξίες θα αξιολογήσουν τα σεισμικά δεδομένα που θα παραλάβουν από το Δημόσιο για τις περιοχές που τους έχουν παραχωρηθεί και η έκδοση αδειών για την πραγματοποίηση τρισδιάστατων δεδομένων που θα τις βοηθήσουν να εντοπίσουν τους πετρελαιοπιθανούς στόχους.

Η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ, μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του ομίλου, έχει έρθει ήδη σε επαφή με 10 περίπου εταιρείες που δραστηριοποιούνται διεθνώς στις σεισμικές έρευνες για να επιλέξουν με κριτήριο την καλύτερη δυνατή ποιότητα στις καταγραφές και φυσικά το κόστος, σε ποια θα αναθέσουν το έργο συλλογής τρισδιάστατων δεδομένων.

Οι σεισμικές έρευνες, στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και σε έκταση 800 χλμ. αναμένονται την άνοιξη του 2015. Ενα χρόνο μετά θα ολοκληρωθεί η ερμηνεία των δεδομένων που θα συλλέξει η εταιρεία που θα πραγματοποιήσει για λογαριασμό της ανάδοχης κοινοπραξίας τις έρευνες και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται από στελέχη της εταιρείας μέσα στο 2017. Ανάλογα με τα ευρήματα, η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ θα πραγματοποιήσει στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου 2-3 γεωτρήσεις επενδύοντας 20-35 εκατ. ευρώ για την καθεμία. Οι χρόνοι θα κριθούν σε κάθε περίπτωση και από την ανταπόκριση των υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών, τονίζουν τα ίδια στελέχη.

Την ψήφιση των συμβάσεων αναμένει και η κοινοπραξία της Energean Oil για να εντατικοποιήσει τις γεωλογικές έρευνες που ήδη έχει ξεκινήσει σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας και να προχωρήσει στην έναρξη των σεισμικών ερευνών σε έκταση 300 χλμ., η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μια διετία.
Πού θα μπει το γεωτρύπανο

Σε αυτή τη φάση, η εταιρεία προχωράει στον αποκλεισμό από ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, όπως για παράδειγμα είναι η χαράδρα του Βίκου και τα Ζαγοροχώρια και παράλληλα μέσω δικών της γεωλογικών ερευνών επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση πετρελαιοπιθανών στόχων. Το πού θα μπει το γεωτρύπανο θα κριθεί από την αξιολόγηση των τρισδιάστατων σεισμικών που θα ακολουθήσουν. Δεν είναι δεδομένο, πάντως, ότι το πρώτο γεωτρύπανο θα μπει στην παλιά γεώτρηση (επαναδιάτρηση) που πραγματοποίησε το 1999 στο Καλπάκι η Enterprise Oil τονίζουν στην Καθημερινή στελέχη της εταιρείας.

Μέσα στα επόμενα 4 έτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για την οποία έχει δεσμευθεί η κοινοπραξία μέσω της σύμβασης παραχώρησης και η δεύτερη σε διάστημα 6 ετών. Σε περίπτωση που τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, παραγωγή στην περιοχή των Ιωαννίνων θα πρέπει να αναμένεται μετά το 2021, τονίζουν τα ίδια στελέχη. Πιο κοντινό είναι το χρονοδιάγραμμα παραγωγής για το μικρό κοίτασμα στο Κατάκολο και αυτό γιατί είναι ήδη βεβαιωμένο από το 1981.


Η ανάδοχος κοινοπραξία με επικεφαλής την Energean Oil θα προχωρήσει στην επαναξιολόγηση των δεδομένων που δείχνουν ότι το κοίτασμα βρίσκεται κοντά στον βιολογικό καθαρισμό του Κατακόλου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2017. Τα συνολικά εκτιμώμενα αποθέματα των τριών περιοχών που έχουν παραχωρηθεί ανέρχονται σε 305 εκατ. βαρέλια.
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger