Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

OI 7 NEEΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Του Ηλία Π. Γεωργάκη, 
Σε 7 νεες ανατροπές στο ασφαλιστικό προχωρεί από το καλοκαίρι το υπουργειο Εργασιας με αποκορύφωμα τις  οργανωτικές και των άλλες παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν από την 1/1/2015 σε εφαρμογή του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.Οι αλλαγές αφορούν στην ενοποίηση ασφαλιστικων ταμειων,στις περικοπές πρόωρων συνταξιοδοτήσεων,στις μειώσεις επικουρικών συντάξεων και εφαπαξ, στις μειώσεις ασφαλιστικων εισφορών κα.Ειδικότερα:
 
1.Ενοποιήσεις Ταμείων. Σήμερα υπάρχουν επτά (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και Δημόσιο) και στόχος είναι να ενοποιηθούν σε τρεις φορείς: ΙΚΑ για μισθωτούς, ΟΓΑ για αγρότες και ΟΑΕΕ για ελεύθερους επαγγελματίες. Οι νέοι φορείς θα έχουν την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ και θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης.Οι αλλαγές θα κλειδώσουν μέσα στο έτος, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες. Ξεχωριστό ρόλο θα διαδραματίσει το ΝΑΤ, που θα διατηρήσει την αυτονομία του και θα εξαιρεθεί από τις ενοποιήσεις. Θα ακολουθήσει απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία νέα ταμεία. Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ θα μετακομίσουν ο ΟΠΑΔ, το ΕΤΕΑ (ενιαίο επικουρικό), το ΤΑΥΤΕΚΩ (επικουρικό ευρύτερου δημόσιου τομέα), το ΤΑΠΙΤ (φορέας πρόνοιας ιδιωτικού τομέα).Το σχέδιο των νέων ενοποιήσεων των  ασφαλιστικών ταμειων  αναμένεται να καταρτιστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου με τη συμβολή του ΚΕΠΕ.
2.Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις:.Από 1-1-2015 σχεδιάζεται η σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη τόσο της κατώτατης όσο και της βασικής -εγγυημένης από το κράτος- σύνταξης στις 6.000 ημέρες (20ετία), από τις 4.5000 ημέρες (15ετία) μαζί με τον περιορισμό των πρόωρων (πριν από τα 62) συνταξιοδοτήσεων.Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Bρούτσης υποσχέθηκε μεταβατικές διατάξεις λέγοντας ότι «δεν θα γίνουν βίαιες προσαρμογές» ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρχει «καμία πρόθεση» για αλλαγές στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα τέκνα.

Για το νέο ασφαλιστικό που θα ισχύσει από το 2015 θα υπάρξουν μέχρι τον Σεπτέμβριο αναλογιστικές μελέτες ώστε το Νοέμβριο να ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος.
 
3. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2015  σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της «βασικής» σύνταξης (που θα είναι 360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης). Στόχος είναι σταδιακά το ποσοστό αναπλήρωσης να διαμορφωθεί στο 65% για όλους τους ασφαλισμένους.Προκειται για εφαρμογή του νόμου 3863/2010.
4. Μείωση εφάπαξ σε όσα ταμεία πρόνοιας έχουν ελλείμματα. Η αρχή γίνεται φέτος με το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων, όπου έρχονται μειώσεις 12% με 14% (διασώζονται όσοι υπέβαλαν αίτηση μέχρι τον Αύγουστο 2013).
5. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από 1ης Ιουλίου. 2014. Θα μειωθούν κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές και κατά μία ποσοστιαία μονάδα οι εργατικές εισφορές. Εξάλλου έως τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουν εκπονηθεί αναλογιστικές μελέτες για τις αλλαγές που θα γίνουν στο σύστημα των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, των κοινωνικών πόρων καθώς και για τη μείωση -στα επίπεδα του ΙΚΑ- των υψηλότερων εισφορών και των συντάξεων που καταβάλλονται σε ΣΕΚΟ και τράπεζες. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλους τους παλαιούς (προσληφθέντες μέχρι 31/7/2008) εργαζόμενους σε ΑΤΕ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, στα ΕΛΤΑ, στην ΕΤΕ, στην πρώην ΕΤΒΑ, στην ΤτΕ, και στην Εθνική Ασφαλιστική για τους οποίους καταβάλλονται υψηλότερες, έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ΙΚΑ, εισφορές και μεγαλύτερες, αναλογικά, συντάξεις.
6 :Από 1η Ιουλίου 2014 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συντάξεων στο ΕΤΕΑ (επικουρικό των μισθωτών). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής βιωσιμότητας των ταμείων, με βάση τον οποία θα αναπροσαρμόζονται και οι παροχές. Δηλαδή στα ελλειμματικά ταμεία θα περικόπτονται οι συντάξεις - Από 1η Ιουλίου 2014 θα εφαρμοστεί ένα <μεικτό> σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων στο ΕΤΕΑ. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης μέχρι 30 Ιουνίου 2014 υπολογίζεται με το <παλαιό σύστημα>. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης μετά την 1η Ιουλίου 2014 με το <νέο σύστημα>. Συγκεκριμένα θα υπάρχει διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση -- Από 1η Ιανουαρίου 2014 δημιουργούνται <ατομικές μερίδες> για τους ασφαλισμένους. - Τα μετοχικά ταμεία πολιτικών υπαλλήλων και των σωμάτων ασφαλείας (στρατού, αεροπορίας και ναυτικού) υποβάλλουν υποχρεωτικά κάθε έτος μελέτη. Με βάση αυτή τη μελέτη θα καθορίζονται και οι παροχές (δηλαδή αν υπάρχουν ελλείμματα θα περικόπτονται). - Από 1η Ιανουαρίου 2015 όλα οι φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, οι αντίστοιχοι τομείς των σωμάτων ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) λειτουργούν με βάση το <μοντέλο> που ήδη αναφέρθηκε για το ΕΤΕΑ.
 
7. Κατάργηση των κοινωνικών πόρων στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και στους φορείς πρόνοιας. Τις σοβαρότερες συνέπειες από την απώλεια των κοινωνικών τους πόρων (από 1.1.2015) θα έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (ΤΑΠΙΤ), στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), στο ΤΠΔΥ (πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων), στο ΤΕΑΔΥ, στο ΤΕΑΠΟΚΑ, στο ΝΑΤ, καθώς επίσης και στο Ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες όπου απουσιάζει εργοδοτική εισφορά.​

Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger