Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

«Μαγειρεύω με την καρδιά», μας έλεγε πάντα η Εύη Βουτσινά που χθές έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών.





Εύη Βουτσινά: Μαγείρισσα των αισθημάτων

Της Γιούλης Επτακοίλη

«Μαγειρεύω με την καρδιά», μας έλεγε πάντα. Η Εύη Βουτσινά που έφυγε από τη ζωή  σε ηλικία 63 ετών μας έχει προσφέρει μέσα από τα βιβλία και τα δημοσιεύματά της αμέτρητα φαγάκια από τη γη και τη θάλασσα, γιορτιάτικα και καθημερινά, γλυκίσματα και παράξενα. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με μετεγχειρητικές επιπλοκές έπειτα από δύσκολη επέμβαση. Δεν άντεξε. Γεννήθηκε το 1950 στην Λευκάδα, και εκεί, στην αγαπημένη της πατρίδα κηδεύεται αύριο Πέμπτη στις 2.30 μ.μ.

Η Εύη Βουτσινά υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής μαγειρικής, με την οποία ασχολείται από τις αρχές της δεκαετίας του '90, πολυγραφότατη συγγραφέας και εμπνευσμένη μαγείρισσα, συνεργάτης για πολλά χρόνια της Καθημερινής αλλά και του περιοδικού Γαστρονόμος από το πρώτο του κιόλας τεύχος. Δεν χρησιμοποιούσε τυχαία τη λέξη «φαγάκι». Της άρεσε γιατί είχε ταπεινότητα, ήθος, μέτρο. Πάντα τόνιζε ότι «η ουσία της ελληνικής κουζίνας είναι το μέτρο. Και το φαγητό πρέπει να έχει ήθος, να ακολουθεί το ρυθμό της φύσης, τους κύκλους του χρόνου, την αρμονία της συνύπαρξης, να σέβεται τον μόχθο».
Θυμάμαι όταν είχε εκδόσει τα «Λευκαδίτικα μαγειρέματα», μας έλεγε γύρω από ένα τραπέζι, «σ’ αυτό το βιβλίο βρίσκονται τα ιερά μου και τα όσια. Ολες μου οι μνήμες. Δεν έχω ξεχάσει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια».
Η Εύη Βουτσινά έσκυψε με σεβασμό και αγάπη πάνω στην παράδοση του τόπου μας, έκανε πρωτογενή έρευνα, κατέγραψε με συστηματικότητα μανιώδους λαογράφου-ερευνητή τις μαγειρικές συνήθειες πολλών περιοχών της Ελλάδας, τόνισε την ανάγκη για σοφή διαχείριση των πρώτων υλών και για εποχικότητα, ανακάλυψε κρυμμένους θησαυρούς, ανέδειξε την ελληνική κουζίνα και απέδειξε την ιστορικότητά της, έκρουσε πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου στους νέους μάγειρες που εντυπωσιάζονταν από ξενόφερτες τάσεις. Το κεφάλαιο που αφήνει στον πολιτισμό αυτού του τόπου είναι μεγάλο και πολύτιμο.
Τα βιβλία της :
1. «Το ψωμί», εκδ. Τροχαλία, 1995, εκδ. Καστανιώτης, 1996
2. «Γεύση Ελληνική – ψωμιά, κουλούρια, παξιμαδερά, πιτίτσες», Καστανιώτης, 1996
3. «Γεύση Ελληνική – καλούδια», Καστανιώτης, 1996
4. «Γεύση Ελληνική – μεζέδες, φαγάκια», Καστανιώτης, 1996
5. «Γεύση Ελληνική – παστά, καπνιστά, λιόκαυτα, ελιές, τουρσιά, τυριά, γαλακτερά», Καστανιώτης, 1996
6. «Όσες γεύσεις φέρνει ο χρόνος», εκδ. εφημ. Καθημερινή, 2000
7.8.9. «Απλή Μαγειρική της Αγίας Καθημερινότητας», τρίτομο, Καστανιώτης, 2004 10. «Kρόκος-σαφράν», εκδ. Aναγκαστικός Συνεταιρισμός Kροκοπαραγωγών Kοζάνης, 2004.
11. «Άστεων Γεύσεις, Συνταγές από την Αστική Κουζίνα του Ελληνισμού», εκδ. Καλειδοσκόπιο, 2004
12. «Το Χρυσάφι της Γης», «Συνταγές και Έθιμα στον Κύκλο του Χρόνου και του Σίτου», Καλειδοσκόπιο, 2006
13. «Λευκαδίτικα Μαγειρέματα», εκδ. Fagotto books, 2008 (ελληνικά, αγγλικά)
14. «Άρτος ο περιούσιος», εκδ. Μίλητος, 2008
15. «Ο πολιτισμός του τραπεζιού στο Βόρειο Έβρου», εκδ. Ένωση Συλλόγων Γυναικών Νομού Έβρου (ελληνικά, βουλγαρικά), 2008
16. «Μαγειρική για δύσκολους καιρούς», Καστανιώτης, 2010
17. «Αυθεντική ελληνική κουζίνα», 2010, εκδ. Fagotto books (ελληνικά, αγγλικά)
18. Οι ελληνικές πίτες (επί του πιεστηρίου)

Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger