Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Ανακοινωση τηs Επιτροπηs Περιοχηs Β/Δ Ελλαδαs του ΚΚΕ για την νεα ΚΑΠ και την ημεριδα τηs πασεγεs στα ιωαννινα



Με αφορμή την ημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ στα Γιάννενα, με θέμα:
“Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020”

Η ΠΑΣΕΓΕΣ ανέλαβε εργολαβικά την προώθηση της νέας ΚΑΠ σε όλη την Ελλάδα, με το αζημίωτο πάντα όπως εξάλλου έκανε και η Ένωση σε πολλές άλλες περιπτώσεις, πχ με τα “σεμινάρια” για τα φωτοβολταϊκά που εισέπραττε – για τις υπηρεσίες της – το ποσό των 20 ευρώ το “κεφάλι” (έτσι μετράει η εν λόγω οργάνωση τους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας μας!).

Ο Πρόεδρός της, κ. Καραμίχας, ήταν ξεκάθαρος: “Η νέα ΚΑΠ πλέον υπάρχει, έχει αποφασιστεί. Να δούμε πώς θα την εφαρμόσουμε καλύτερα γιατί υπάρχει ευρεία δυνατότητα για αντιμετώπιση στρεβλώσεων, αδικιών προηγούμενων χρόνων, απατών κλπ”!
Από την πλευρά του ο (ξανα)νεοεκλεγής Πρόεδρος της πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων κ. Μπαλτογιάννης, χαρακτήρισε τη νέα ΚΑΠ “ευκαιρία για την Ήπειρο”! Προσθέτοντας – όπως έκανε και ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης σε προηγούμενη εκδήλωση στην Άρτα – ότι “η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μπορεί να συμβάλλει στο ξεπέρασμα της κρίσης”!!!
Ο βασικός ομιλητής της ημερίδας, κ. Κολυβάς (Προϊστάμενος του γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ), αφού προσπέρασε στα γρήγορα το γεγονός ότι η νέα ΚΑΠ προβλέπει μειώσεις στις επιδοτήσεις της τάξης του 13% για τον πρώτο πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις) και 18% για τον δεύτερο (ανάπτυξη), συνέχισε  παρουσιάζοντας πλήθος από πίνακες, νούμερα και διαγράμματα, σενάρια και υποσενάρια για να καταλήξει ότι “η Ήπειρος βρίσκεται στους κερδισμένους σε κάθε περίπτωση γιατί μέχρι σήμερα ήταν η μεγάλη χαμένη”. Μάλιστα, ανέφερε, την αδικία αυτή την κατανοούν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης που ήταν οι “ευνοημένοι” της προηγούμενης ΚΑΠ και – μιλώντας εξ ονόματός τους – αποδέχονται τη χασούρα που θα έχουν!
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Ψαθάς, πρόβαλε τη θέση της Περιφέρειας για δημιουργία 13 περιφερειών (και όχι μίας) στην Ελλάδα που ανάλογα θα επιδοτούνται καθώς επίσης και τις “προσπάθειες” της περιφέρειας για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή φέρνοντας ως παράδειγμα τον οργανισμό “Αγροτοδιατροφικής σύμπραξης” που πρόσφατα δημιούργησαν, μια Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων!
Πολλά θα μπορούσε να σταχυολογήσει κάποιος από τις τοποθετήσεις των εισηγητών και τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων, για λόγους έκτασης του κειμένου, θα αρκεστούμε στα παραπάνω που είναι ενδεικτικά των προθέσεων και των θέσεων των διαφόρων φορέων.
Ποια συμπεράσματα βγαίνουν:
1.            Όλοι εκείνοι, που με νύχια και με δόντια, στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων και των συμφερόντων τους, χειροκροτούν αβίαστα και τη νέα της μορφή και ας γνωρίζουν πολύ καλά τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα έχει για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους όλης της χώρας. Αποτέλεσμα των προηγούμενων  ΚΑΠ είναι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων με κόστος 5-6 δις ευρώ το χρόνο, όταν την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει την πλειοψηφία των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού μας! Εισάγουμε κρέας, ζωοκομικά συνολικά προϊόντα που ξεπερνούν τα 2 δις το χρόνο, μαλακό σιτάρι, όσπρια, ζωοτροφές, κηπευτικά κ.ά. όταν συγχρόνως οι φτωχοί αγρότες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι είναι καταχρεωμένοι, δεν μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους ή πουλάν σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, μένοντας απλήρωτοι για μήνες! Τα παραπάνω, δεν αποτελούν “λάθη”, “στρεβλώσεις”, “ανικανότητα” ή όπως αλλιώς ονομαστούν αλλά ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ απόλυτα σύμφωνη με το χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση!
2.            Η νέα ΚΑΠ έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα απέναντι στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Στην Ελλάδα, που το 88% των αγροτικών νοικοκυριών κατέχει από 1-100 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής απαιτεί τη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ & ΣΥΓΚΕΝΤΡΟΠΟΙΗΣΗ της γης και της παραγωγής, πρώτα και κύρια της γης, στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών. Απαιτεί την περαιτέρω ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της παραγωγής! Αυτή τη “στρέβλωση” έρχεται να λύσει η νέα ΚΑΠ. Τη μαζική και με γρήγορους ρυθμούς καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς. Γι' αυτό το λόγο, δεν μπορεί να είναι φιλοαγροτική για κανέναν, ούτε για τους Κρητικούς ούτε  για τους Ηπειρώτες φτωχούς παραγωγούς!
3.            Οι αποφασισμένες μειώσεις στις επιδοτήσεις για τη χώρα μας μέσω της νέας ΚΑΠ, σε σχέση με ό,τι ισχύει την προηγούμενη περίοδο (ΚΑΠ 2007-2013), θα περάσουν από τα χίλια κύματα πριν βρεθούν στα χέρια μόνο λίγων, μεγάλων παραγωγών. Συγχρόνως, στο ξεκλήρισμα θα συμβάλλουν και μια σειρά άλλα μέτρα (πέρα από το ποσό αυτό καθαυτό) όπως για παράδειγμα ο αποχαρακτηρισμός εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων. Από τους 90.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφους στη χώρα, χιλιάδες μικρομεσαίοι δεν θα μπορέσουν να μετατρέψουν τα ειδικά δικαιώματά τους σε εκτατικά, γιατί δεν θα υπάρχουν επαρκείς εκτάσεις βοσκοτόπων. Ήδη, κόκκινο χτυπάει για Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία, Πρέβεζα με βάση τα επίσημα στοιχεία και τους μέσους όρους που παρουσιάζουν, αν και η πραγματικότητα λεει ότι δεν υπάρχει Νομός, ειδικά στην περιοχή μας ως ορεινή περιοχή, που δεν θα θιγεί ανεπανόρθωτα. Τα δικαιώματα που δεν θα ενεργοποιηθούν μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα περάσουν στο εθνικό απόθεμα. Το κράτος δηλαδή θα κλέψει νόμιμα τα δικαιώματα από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και θα τα διανείμει δωρεάν στους ημέτερους μεγαλοκτηνοτρόφους και στα “νέα τζάκια” που θα δημιουργήσει.
4.            Η επίθεση στο αγροτικό εισόδημα, στην ίδια δηλαδή την επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων, δεν σταματάει εδώ. Η φορολόγηση των εισοδημάτων από το πρώτο κιόλας ευρώ με συντελεστή 13% επί του καθαρού εισοδήματος που θα προκύπτει από την έκπτωση δαπανών και λειτουργικών εξόδων από τα ακαθάριστα έξοδα με βάση τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης καθώς και των κοινοτικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, θα τους τσακίσει.  Οι απλήρωτες εισφορές στον ΟΓΑ (δεν έχει τη δυνατότητα να τις καταβάλλει πάνω από το 50% των αγροτοκτηνοτρόφων) θα αφαιρούνται αυτόματα από τις επιδοτήσεις! Η φορολόγηση σπιτιών, χωραφιών, αποθηκών κλπ, τα αλλεπάλληλα χαράτσια, συνολικά η ακρίβεια της καθημερινότητας που βιώνουν όλα τα λαϊκά στρώματα, θα τους γονατίσει.
ΑΥΤΑ, δεν είναι “στρεβλώσεις”, είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ την οποία έχουν κάνει όλοι όσοι στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες (και ας βγαίνουν τώρα στα κάγκελα για την αδικία!! όπως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής). Τη στηρίζουν όλοι όσοι θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση μονόδρομο για την “ανάπτυξη” χωρίς βέβαια να ξεκαθαρίζουν ότι αυτή η ανάπτυξη έχει πρόσημο, λέγεται καπιταλιστική και δεν μπορεί να συμβαδίσει με τα δικαιώματα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού μας. Τη στηρίζουν όλοι εκείνοι που αναζητούν (και τάχα βρίσκουν) τα αίτια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, στο χρέος, στην ασυδοσία των τραπεζών, εσχάτως στην έλλειψη πολιτικής ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, οπουδήποτε, αρκεί να μην ονοματιστεί το πραγματικό: η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, τα κέρδη και η αύξησή τους για μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους κατά την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που προηγήθηκε!
Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής μας πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις δυνάμεις και τα ψευτοδιλήμματα που θέτουν (η Ήπειρος ενάντια στην Κρήτη, μία ή 13 Περιφέρειες, καλή ή κακή διαχείριση κλπ). Να μην αφήσουν κανέναν «Τοπικό» ή άλλο παράγοντα, να παίξει με την αγωνία τους μπροστά στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Να μην εμπιστευθούν τις ξεπουλημένες ηγεσίες των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά να μετρήσουν τη δική τους δύναμη. Να μην συναινέσουν στην αντιαγροτική νέα ΚΑΠ!
Μέσα από μαζικούς, αγωνιστικούς Αγροτικούς Συλλόγους που θα στοχεύουν στο σύνολο της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής πολιτικής και των εκπροσώπων της και όχι στις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους που δεν αλλάζουν το τοπίο. Μέσα από μαζικές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις στη βάση των προβλημάτων τους, για το παρόν και το μέλλον της γης τους, της παραγωγής τους, των ίδιων και των οικογενειών τους. Μαζί με την εργατιά, τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα, ξεκαθαρίζοντας τους λογαριασμούς τους με τους στυλοβάτες αυτού του συστήματος ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και λοιπούς «αντιμνημονιακούς», τους «επαναστάτες» της ταξικής συνεργασίας τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ – παρεούλα τους βρίσκουμε διαρκώς!
Η έξοδος από την κρίση προς όφελος του λαού δεν μπορεί παρά να γίνει με μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ, και το λαό, ιδιοκτήτη του μέσων και του πλούτου που παράγει! Σε αυτή την προοπτική, το ΚΚΕ λεει ξεκάθαρα: αυτό που μετράει είναι η ισχυροποίηση, η αναγέννηση μιας ορμητικής εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης, που παλεύει με επίκεντρο τα μεγάλα οξυμένα προβλήματα, με προτάσεις και αντιπροτάσεις, αλλά που ανοίγει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής, για την εργατική – λαϊκή εξουσία!

ΜΗ ΜΑΤΩΝΕΙΣ ΑΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ!

Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger