Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗ …σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του ΤΕΕΙ Και τις αντιδράσεις των φοιτητών


 …σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του ΤΕΕΙ    Και τις  αντιδράσεις των φοιτητών



Ερώτηση :Οι φοιτητές είναι πάρα πολύ δυσαρεστημένοι από την τροπή που πήραν τα πράγματα τι έχετε να τους πείτε ;
Απάντηση: Οι  φοιτητές των  ΤΕΙ Λευκάδας μπορεί
δικαιολογημένα σ’ ένα βαθμό να είναι δυσαρεστημένοι από τις εξελίξεις, γιατί γενικά διαταράσσεται η ομαλή συνέχιση των σπουδών τους. Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν κάθε φορά που αλλάζει κάτι στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Στην συγκεκριμένη  περίπτωση βέβαια πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ των φοιτητών του Α’ τμήματος που παραμένουν στο ΤΕΙ Λευκάδας και συνεχίζουν τις σπουδές τους με το ίδιο και μάλιστα πρόσθετο εκπαιδευτικό προσωπικό και του Β’ τμήματος  που ατυχώς μετακινούνται στην Άρτα και αλλάζουν και χώρο διαμονής και εκπαιδευτικό προσωπικό! Προσωπικά όλους τους συμμερίζομαι και με τους δεύτερους συμπάσχω. Άλλωστε ήμουν  ο μόνος που μαζί με τους φοιτητές  υποστηρίζαμε όχι μόνο να μην φύγει το ΤΕΙ από την Λευκάδα ως θεσμός, αλλά και να παραμείνει με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο! Όμως το αποτέλεσμα που προέκυψε, μπορεί να χαρακτηριστεί κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες .Όχι αποδεκτό από πλευράς φοιτητών του Α’ τμήματος. Ανεκτό από πλευράς φοιτητών του Α’ τμήματος. Και σχετικά ικανοποιητικό για την Λευκάδα. Και αυτό γιατί   δημιουργείται νέο τμήμα που το γνωστικό αντικείμενο δικαιολογεί  την παραμονή του εκπαιδευτικού προσωπικού και την παραμονή των φοιτητών του Α΄τμήματος για συνέχιση των σπουδών τους.
Ερώτηση: Δηλαδή, δικαιολογούνται οι αντιδράσεις των φοιτητών;
Απάντηση: Απάντησα ότι για τους φοιτητές που φεύγουν και πάνε στην Άρτα δικαιολογούνται πλήρως. Για τους φοιτητές που μένουν , για λόγους αλληλεγγύης προς τους πρώτους δικαιολογούνται. Όμως , για τους ίδιους πρέπει να κατανοήσουν ότι δυστυχώς κάτω από τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα γεγονότα ήταν η μόνη εφικτή λύση, αν σκεφθεί κανείς ότι θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα.
Όμως, ως εκπαιδευτικός και ως ασχολούμενος με τα κοινά πρέπει να σημειώσω ότι οι φοιτητές ίσως έπρεπε να είχαν οργανωθεί και έντονα αντιδράσει:
1)όταν μετά τις εθνικές εκλογές του 2007 (Οκτώβριος)δεν συνεχίστηκε η δική μου προσπάθεια, αλλά εγκαταλείφθηκε , που αφορούσε την συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος εγκατάστασης  των ΤΕΙ στο οικόπεδο των 10 (δέκα) στρεμμάτων απέναντι από το νεκροταφείο), ενώ είχαν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες και προμελέτες! Ποιος φταίει; Κανένας;
2)Όταν το Β τμήμα για δυο χρόνια δεν πήρε νέους φοιτητές !Ποιος φταίει ; κανένας;
3)Όταν οι τοπικοί και πολιτικοί παράγοντες του τόπου ξεσπίτωναν το ΤΕΙ και δεν φρόντισαν για την μεταστέγασή του ;Ποιος φταίει; κανένας;
Και όλα αυτά συνέβαιναν ενώ τοπικοί φορείς και πολιτικοί παράγοντες του Νομού βεβαίωναν ότι «είχαν διασφαλισθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις λειτουργίας του ΤΕΙ και ειδικότερα το Β’ τμήματος!»Ποιος λοιπόν φταίει; κανένας;
Δυστυχώς , σ’ αυτή την χώρα η εμπειρία μας λέει ότι  προκειμένου να γίνει ακόμη και το αυτονόητο πρέπει να προηγηθούν έντονες παρεμβάσεις και αντιδράσεις!
Ερώτηση: Πως σχολιάζεται το γεγονός ότι οι φοιτητές εμπιστεύονται επί το πλείστον τον κ. Κακαρούντα τον οποίο κάποιοι δεν τον θέλουν στην θέση αυτή;
Απάντηση: Είναι σημαντικό και παρήγορο όταν οι φοιτητές εμπιστεύονται τον Υπεύθυνο Διευθυντή Σπουδών τους! Γιατί τον εμπιστεύονται, αυτοί το ξέρουν καλύτερα. Αν κάποιοι άλλοι, όπως αφήνετε να εννοηθεί, δεν θέλουν τον κο Κακαρούντα, ποιοι  είναι αυτοί και για ποιούς λόγους δεν τον θέλουν εγώ δεν το ξέρω και συνεπώς δεν μπορώ να εκφέρω  γνώμη.
Ερώτηση: Στο ΤΕΙ θα υπάρξουν διοικητικές αλλαγές ;
Απάντηση: Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν διοικητικές αλλαγές στο ΤΕΙ Λευκάδας. Γι' αυτό αποφασίζουν άλλοι. Είναι το αρμόδιο Υπουργείο και η Διοικούσα Επιτροπή. Ξέρω ότι το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων θα συντονίζουν τις δραστηριότητες τους κάτω από μια ενιαία κατευθυντήρια Επιτροπή. Για το τελευταίο ας περιμένουμε την οριστική διαμόρφωση στην πράξη.

Ερώτηση: Το ΤΕΙ πότε δημιουργήθηκε στην Λευκάδα και ποια ήταν η δική σας συμμετοχή;
Απάντηση: Το ΤΕΙ Λευκάδας ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 156/20-06-2003. Το νομοθετικό πλαίσιο πρόβλεπε οκτώ Τμήματα και συγκεκριμένα από δύο στους νομούς Ζάκυνθο και Λευκάδα και τέσσερα στην Κεφαλονιά. Στη Λευκάδα λειτούργησε μόνο το πρώτο Τμήμα γιατί δεν υπήρχε γνωστικό αντικείμενο για το δεύτερο. Η ίδρυση του δεύτερου αποφασίστηκε, όπως το Προεδρικό Διάταγμα ορίζει, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) που συνήλθε στο υπουργείο Παιδείας (20/06/2006) με γνωστικό αντικείμενο "Τμήμα Τεχνολογίας - Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών". Η απόφαση ήταν ομόφωνη.
                Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου παρέστησαν και υποστήριξαν, με σοβαρά τεχνοοικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά επιχειρήματα, ο τότε Βουλευτής Ξενοφών Βεργίνης και ο τότε Νομάρχης κος Χ. Λάζαρης. Στη συνεδρίαση παρέστη και ο καθηγητής κ. Θεοδόσης Σταγαλινός ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής.
Σημειώνω, επίσης, ότι σημαντική βοήθεια για την εξέλιξη αυτή και την περεταίρω ανάπτυξη και λειτουργίας του ΤΕΙ  βοήθησαν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής  κ. Ξενοφών Βερύκιος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και  ο διάδοχός του κος Θεοδόσης Στραγαλινός καθηγητής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Είναι περιττό να υπογραμμίσω, μια φορά ακόμη, ότι Τμήμα δεν ιδρύεται αν δεν υπάρχει προηγουμένως γνωστικό αντικείμενο και απόφαση του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ). Συνεπώς, το Β Τμήμα εγκρίθηκε στις 20/06/2006. Το Τμήμα μπορούσε να λειτουργήσει το 2008 αν αυτό περνούσε στο μηχανογραφικό που απαιτεί απόφαση του αρμόδιου υπουργού.  Δυστυχώς, λόγω έλλειψης τοπικού πολιτικού ενδιαφέροντος  το τμήμα λειτούργησε με καθυστέρηση το 2009, ενώ δεν πήρε φοιτητές για δύο τα ακαδημαϊκά έτη. Το λέω αυτό γιατί αν το τμήμα λειτουργούσε νωρίτερα και αν είχε πάρει φοιτητές σε όλα τα Ακαδημαϊκά έτη, τότε το Τμήμα ΤΕΙ ούτε θα έφευγε από τη Λευκάδα, ούτε και γνωστικό αντικείμενο θα άλλαζε. Αυτό ήταν πλέον βέβαιο αν είχαν προχωρήσει και οι εργασίες υλοποίησης του προγράμματος που αφορούσε τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στο οικόπεδο των δέκα στρεμμάτων. Ποιος στ' αλήθεια φταίει; Κανένας:




Ερώτηση :Ποιος ο ρόλος σας στην παραμονή της σχολής του ΤΕΙ στην Λευκάδα;
Απάντηση: Ο ρόλος μου για την παραμονή του  ΤΕΙ στην Λευκάδα ήταν σοβαρός και αποτελεσματικός με απ’ ευθείας παρεμβάσεις μεν στον πρωθυπουργό και στον Γενικό Δ/ντη του γραφείου του κ. Κ. Μπούρα. Με απ’ ευθείας παρεμβάσεις στον Υπουργό παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, τον Δ/ντη του γραφείου του και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Α. Κυριαζή . Επίσης , προς τον Υπουργό μέσω του Γραμματέα του Κόμματος της Ν.Δ. κ. Μ. Κεφαλογιάννη και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μειμαράκη
Καθοριστική , όμως , ήταν πλέον η παρέμβαση μου σ’ ό,τι  αφορούσε το γνωστικό αντικείμενο του νέου τμήματος ΤΕΙ  έτσι ώστε αυτό να είναι σημαντικό και χρήσιμο για τον τόπο, να παραμείνει το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι φοιτητές του Α’ τμήματος και να τελειώσουν στην Λευκάδα. Δυστυχώς, δεν έγινε δυνατόν να ισχύσει το ίδιο και για τους φοιτητές του Β’ τμήματος γιατί αυτό είχε ήδη καταδικασθεί όταν για δύο ακαδημαϊκά χρόνια δεν πήρε  νέους φοιτητές.
Κλείνοντας θέλω , παράλληλα, να τονίσω εδώ ότι όσο και δυνατές και καθοριστικές κι αν είναι οι ατομικές παρεμβάσεις οι συλλογικές είναι εκείνες που συμπληρώνουν και κλειδώνουν το αποτέλεσμα, γιατί αυτές αποδεικνύουν και την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.





Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger