Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Συμβουλές για τη Χριστουγεννιάτικη διατροφή.


  Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, γιατί ουσιαστικά από την ημέρα των Χριστουγέννων μέχρι και την ονομαστική εορτή του Αγίου Ιωάννη υπάρχουν τουλάχιστον τρεις  Εθνικές αργίες-εορτές  (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτων) και αρκετές ονομαστικές εορτές ενδιάμεσα, που όλες συνδέονται, στην Ελλάδα, με παραδοσιακά (και μη) τραπέζια και εκδηλώσεις που πάντα συνδυάζονται με υπερκατανάλωση τροφών και πότων.

       Έτσι  κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων (περίπου 20 ημέρες) η αυτοσυγκράτηση των περισσοτέρων μειώνεται λόγω της άφθονης ποικιλίας φαγητών και ποτών, τα περισσότερα των οποίων είναι τρόφιμα και ποτά υψηλής θερμιδικής ενέργειας αλλά χαμηλής θρεπτικής αξίας με αποτέλεσμα την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας που σχεδόν καθημερινά ξεπερνά το ισοζύγιο ενέργειας με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους μετά από κάποιες μέρες. .
     Αν υπολογίσουμε ότι τα περισσότερα τρόφιμα έχουν αυξημένες ποσότητες ζάχαρης αλλά και κορεσμένων λιπαρών τότε η αύξηση της λιπώδους μάζας είναι αυτονόητη μέχρι το τέλος των Χριστουγέννων
     Βέβαια ακόμα χειρότερο διατροφικό σοκ είναι για αυτούς που έχουν κάνει την νηστεία του σαραντάημερου και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μετά.  Λόγω απουσίας τροφών όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η απότομη επαναφορά τους μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και ανεπιθύμητες ενέργειες.
      Για αυτό, καλά είναι μετά την νηστεία να καταναλώνονται μικρά και συχνά γεύματα (περίπου έξι ημερησίως) αντί τρία μεγάλα, να αποφεύγονται τα πολύ λιπαρά φαγητά (πχ τηγανιτά, κοκκινιστά, φαγητά με σάλτσες και ιδιαίτερα φρέσκια κρέμα) και να αποφεύγεται υπερκατανάλωση αλκοόλ.
       Τα Χριστούγεννα βέβαια, είναι μια δοκιμασία και για τον καθένα που προσπαθεί να ακολουθήσει μία διατροφή – δίαιτα, είτε είναι αδυνατίσματος, είτε είναι θεραπευτική – αθλητική ή ακόμα και σωστής διατροφής. Το παραδοσιακό Ελληνικό τραπέζι κάθε Χριστούγεννα είναι συνήθως ψηλό σε περιεκτικότητα λίπους, χοληστερόλης, ζάχαρης, αλατιού και θερμίδων, όμως είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας των ελλήνων που θα πρέπει να επανέλθει, όσο πιο κοντά μπορεί, στην παλιά υγιεινή μεσογειακή διατρέφει και να απομακρυνθεί από τις ξενόφερτες διατροφικές συνήθειες που έχουν ακόμα περισσότερα λιπαρά και ζάχαρα στο φαγητό.
       Στην μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνονται όλα τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και το κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο. Έτσι αν απλά δεν υπερκαταναλώνονται τροφές και γλυκά κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων δεν συντρέχει λόγος κάποιος να αυξήσει το βάρος του, αφού ουσιαστικά απλά θα ακολουθεί μια μεσογειακή διατροφή με βάση τις δίκες του ανάγκες. Παρά ταύτα όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν για αυτές τις μέρες έτσι ώστε αν υπάρχει «υπερφαγεία» να μειωθούν τουλάχιστον οι θερμίδες και να συντρέχει μια σχετική ισορροπία μεταξύ προσλαμβανόμενων και καταναλισκόμενων θερμίδων.

  • Αποφύγετε την προσθήκη κρέμας γάλακτος και χρησιμοποιήστε άπαχο γιαούρτι και γάλα.
  • Τηγανίστε τις πατάτες με φρέσκο ελαιόλαδο και όχι συσκευασμένα,  ραφιναρισμένα και εξευγενισμένα λάδια, ακόμα καλλίτερα ψήστε τις πατάτες στο τζάκι και στο φούρνο ή βράστε τις.
  • Παρασκευάστε υγιεινές μεσογειακές σαλάτες με λαχανικά εποχής (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, μαρούλι κλπ) και όχι καλοκαιρινά λαχανικά που σίγουρα περιέχουν φυτοφάρμακο  αυτή την εποχή.
  • Αποφύγετε τους ζωικούς και φυτικούς ζωμούς στα φαγητά γιατί περιέχουν μόνο παραπανήσιες θερμίδες, λιπαρά και συντηρητικά που δεν χρειάζεστε. Χρησιμοποιήστε δικό σας ζωμό από το κρέας και τα λαχανικά  που θα βράσετε.
  • Στην γεμίσεις και στις πίτες αλλά και στο μουσακά και στο παστίτσιο περιορίστε την ποσότητα και χρησιμοποιήστε μόνο φρέσκα υλικά και φρέσκο ελαιόλαδο και αποφύγετε τα συσκευασμένα υλικά έτσι ώστε να μειώσετε την αύξηση σε ζάχαρα, λίπη και παραπανήσια θερμιδική ενέργεια.
  • Χρησιμοποιήστε φρέσκο ελαιόλαδο αντί βούτυρο και μαργαρίνης στα γλυκά αλλά και στην γέμιση της γαλοπούλας ή της κότας.
  • Περπατήστε κάθε μέρα όσο περισσότερο μπορείτε

          Συνολικά λοιπόν αν υποθέσουμε ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων διαρκούν περίπου είκοσι ημέρες ακόμα και τότε είναι εύκολο να διατηρήσουμε τα κιλά μας αλλά και να χάσουμε κάποια από αυτά μέσα στις γιορτές αν είμαστε σε πρόγραμμα αδυνατίσματος. Είναι εύκολο γιατί αν περιορίσουμε την «υπερφαγεία» μόνο στις ημέρες των γιορτών, δηλαδή στο διήμερο 25-26, στην πρωτοχρονιά και στην Γιορτή των  Φώτων, τότε έχουμε αρκετές ενδιάμεσες ημέρες και να εφαρμόσουμε την δίαιτα ή υγιεινή  διατροφή μας, αλλά και να βρούμε χρόνο για φυσική δραστηριότητα (μια βόλτα διάρκειας πάνω από 1 ώρα στην τοπική αγορά, αρκεί) έτσι ώστε όχι μόνο να βγούμε αλώβητοι από τις γιορτές αλλά να έχουμε βελτιωθεί και σωματικά αλλά και ψυχικά από το πνεύμα των ήμερων.
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger