Η αυλαία του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκάδας έπεσε την Κυριακή 25 Αυγούστου 2013 αφήνοντας τους θεατές με πολλές απορίες και τεράστια ερωτηματικά σχετικά με την ανευθυνότητα, την προχειρότητα
και την κακοδιοργάνωση με την οποία στήθηκε το… «πανηγύρι», όπως χαρακτηριστικά το αποκάλεσε στο σύντομο χαιρετισμό του την ημέρα της έναρξης, ο βουλευτής του Νομού κ. Σολδάτος.
και την κακοδιοργάνωση με την οποία στήθηκε το… «πανηγύρι», όπως χαρακτηριστικά το αποκάλεσε στο σύντομο χαιρετισμό του την ημέρα της έναρξης, ο βουλευτής του Νομού κ. Σολδάτος.
Χείριστες όμως ήταν και οι εντυπώσεις των μελών των, ξένων κυρίως, συγκροτημάτων αναφορικά με την… «φιλοξενία» των διοργανωτών. Η τελετή λήξης τους βρήκε σίγουρα… ανακουφισμένους που φεύγουν, αφού θα κοιμηθούν επιτέλους σαν άνθρωποι στα κρεβάτια τους και όχι στα, παμπάλαια και σπασμένα, ράντζα και στα… ποντικοφαγωμένα στρώματα.
Οι φετινές γιορτές, οι οποίες ξεπέρασαν τον μισό αιώνα ζωής, θα μείνουν στην ιστορία ως αυτές που ξευτέλισαν και υποβίβασαν τον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ με τις τρισάθλιες και τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης των μελών των συμμετεχόντων συγκροτημάτων, παρότι πέρσι αύξησαν, κατά μερικές χιλιάδες ευρώ, τον λογαριασμό της… «υπεύθυνης» για την διοργάνωση!!!
Τα ελεεινά, σκουριασμένα και, σχεδόν, διαλυμένα ράντζα – τα οποία επίσης ξεπέρασαν, από ότι φαίνεται στις φωτογραφίες, τον μισό αιώνα ζωής - κείτονταν άδεια καταμεσής των αιθουσών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας, αφού τα περισσότερα μέλη των συγκροτημάτων προτίμησαν να κοιμούνται είτε… κατάχαμα, είτε πάνω σε… στρώματα θαλάσσης, παρά να διακινδυνεύσουν να σπάσουν κανένα χέρι, πόδι ή πλευρό!!!
Ακριβός στα πίτουρα και φθηνός στο αλεύρι ο Δήμος Λευκάδας είχε χρήματα για να ανταμείψει πλουσιοπάροχα αυτούς που καταβαράθρωσαν το θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ, ενώ δεν είχε να πληρώσει τα ελάχιστα που απαιτούνταν προκειμένου να αγοράσει καινούργια ράντζα, το καθένα εκ των οποίων κοστίζει λιγότερα από 60 ευρώ!!!
Η προσθήκη «τηλεφώνων» μπάνιου επάνω από τους βρώμικους λουτήρες - και τα απλωμένα ολόγυρα σχοινιά για τα ρούχα - έμοιαζαν περισσότερο με… «γύφτικα τσαντίρια», παρά με χώρους φιλοξενίας ανθρώπων που ήρθαν στη Λευκάδα με σκοπό να συμμετέχουν σε ένα, διεθνώς αναγνωρισμένο, Φεστιβάλ.
Απορίας άξιον πάντως είναι από πού έπιναν νερό αυτοί οι άνθρωποι: από τους λουτήρες των W.C. του προαναφερόμενου Δημοτικού Σχολείου; Ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Αραβανής, ο αρμόδιος για τον πολιτισμό Αντιδήμαρχος κ. Γαζής και η διοργανώτρια του… πανηγυριού θα έπιναν αλήθεια ποτέ νερό από τις τουαλέτες;
Η «υπεύθυνη» - με την περσινή «απευθείας ανάθεση» του Δήμου Λευκάδας, Αρ. Πρωτ. 103 με ημερομηνία 8/3/2012 και φετινή… πρόσληψη - υπάλληλος– που, σημειωτέον, αμείφθηκε με το δυσθεώρητο ποσό των… 10.000 ευρώ - δεν αρκέστηκε στο να υποβιβάσει στα τάρταρα το θεσμό, αλλά περιόρισε ακόμα το φαγητό τους, θεωρώντας, προφανώς, ότι τα μέλη των συγκροτημάτων έχουν ανάγκη… δίαιτας!!!
Ο πολιτισμός όμως δεν προάγεται με τσαπατσουλιές και προχειρότητες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι άνθρωποι που ήρθαν από διάφορες μακρινές χώρες να τιμήσουν τη Λευκάδα φεύγουν αποκομίζοντας τις χειρότερες των εντυπώσεων για τη μιζέρια, την κακομοιριά και την, κακώς εννοούμενη,… «φιλοξενία» των άσχετων να διοργανώσουν ένα Φεστιβάλ κύρους.
Σε ότι αφορά τους εθελοντές δεν γνωρίζουμε αν τα κριτήρια με τα οποία τους επέλεξε η… «υπεύθυνη» της διοργάνωσης ήταν η κακογουστιά και το όσο το δυνατόν πιο χαμηλό επίπεδο, δεδομένου ότι συνόδευαν τα μέλη των συγκροτημάτων ντυμένοι με ανεκδιήγητα ρούχα, χασκογελώντας αγενώς και πίνοντας… μπύρες!!!
Όσο για τους θεατές, εκτός από την αγένεια των διοργανωτών και τα νεύρα για τις καθυστερήσεις στη ροή του προγράμματος, ακόμα… ψάχνουν μήπως και βρουν τις 1875 πλαστικές καρέκλες που ο Δήμος Λευκάδας υποτίθεται ότι νοίκιασε - με «απευθείας ανάθεση» έναντι του ποσού των 1168,50 ευρώ από έναν ιδιώτη στη… Βόνιτσα - για τις εκδηλώσεις στο Ανοιχτό Θέατρο, μέσα στο οποίο υπήρχαν μόνο οι ξύλινες καρέκλες και τα καρεκλάκια των μαθητών των σχολείων!!! Πάλι καλά δηλαδή που δεν έβαλαν και τα, προ… πεντηκονταετίας θρανία!!!
Το πρόγραμμα που σηματοδότησε και την τελετή λήξης του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ περιλάμβανε μία πεντάλεπτη εμφάνιση όλων των συμμετεχόντων συγκροτημάτων, την
ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνιστικού μέρους και τις απονομές, τον χορό της Ειρήνης – με αντιπροσωπευτική ομάδα χορευτών των ξένων συγκροτημάτων, την ανταλλαγή αναμνηστικών, την υποστολή των σημαιών και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Υπενθυμίζεται ότι στο φετινό 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ συμμετείχαν συγκροτήματα από την Κίνα, τη Ρωσία, την Παραλίμνη της Κύπρου, τη Χιλή, την Λπωνία, την Σρι Λάνκα, την Αργεντινή, την Σερβία, την Τσεχία και το Κουρδιστάν του Ιράκ.
Από πλευράς ελληνικών συγκροτημάτων συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Φερών Έβρου «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» Παλατιανού Κιλκίς, ο Σύλλογος Κρητών Κιλκίς «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Κορινθίων, ο Χορευτικός Σύλλογος Σκάλας Λακωνίας, το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου.
Από τη Λευκάδα συμμετείχαν: Ορφέας, Νέα Χορωδία, Πήγασος, Απόλλων Καρυάς, Φωτεινός Σφακιωτών, Αλέξανδρος Νυδριού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσουκαλάδων και οι «Σκάροι» Νικιάνας.
ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καραγιάννης Γιώργος