Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

"ΣΚΟΡΠΙΟΣ:ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ".

Oι ξένοι θεωρούν το Σκορπιό στη Λευκάδα σαν το ομορφότερο ιδιωτικό νησί του κόσμου.Και δεν έχουν άδικο.
Ο Αριστοτέλης Ωνάση αγόρασε τον Σκορπιό 3 εκατ. δραχμές το 1963. Από το 1959 ενδιαφερόταν, σύμφωνα με τους Νυδριώτες, για την αγορά κάποιας νησίδας στο σύμπλεγμα των Πριγκιπονήσων. Ο Νίκος Κομινάτος, ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Νυδρί, λέει ότι ο Ωνάση έβαλε αρχικά στο μάτι τη νήσο Μαδουρή. Ο εφοπλιστής έδωσε στον Ν.Κομινάτο μια λευκή επιταγή για να την παραδώσει στους ιδιοκτήτες, την οικογένεια Βαλαωρίτη. «Πες τους να γράψουν ό,τι ποσό θέλουν» του είπε. Εκείνοι όμως απέρριψαν την πρόταση.

Οταν ο Ωνάσης απέκτησε τον Σκορπιό το νησί στερούνταν υποδομές. Μόνο μια παλιά κατοικία υπήρχε εκεί. Με τον καιρό ο τόπος μεταμορφώθηκε. Στρώθηκε άσφαλτος συνολικού μήκους επτά χιλιομέτρων. Φυτεύθηκαν περίπου 3.000 δένδρα.
Οι επεμβάσεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Αποψιλώθηκε ένας λόφος για τη δημιουργία ελικοδρομίου. Χτίστηκαν μαρίνες, ταβέρνες, κατοικίες για το εργατικό προσωπικό. Χρειάστηκαν πέντε γεωτρήσεις στο Μεγανήσι για να τροφοδοτήσουν τον Σκορπιό με νερό. Αργότερα το νησί απέκτησε και δικό του σύστημα αφαλάτωσης, οι σωλήνες του οποίου είναι ορατοί αν κάνεις τον περίπλου.
Πριν το 1963 το νησί δεν είχε την ομορφιά που έχει σήμερα (και που έχουν κι όλα τα υπόλοιπα του συμπλέγματος του Μεγανησίου, εκεί κοντά στη Λευκάδα). Λίγες ελιές φύτρωναν μόνο, δεν διέθετε όμορφες παραλίες, ήταν ένας τόπος με μικρή, χαμηλή βλάστηση, όπου μόνο τα κοπάδια των αιγοπροβάτων έβρισκαν ευτυχία.Αλλά ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήξερε πώς να κάνει τα πάντα πιο όμορφα. Καλύτερα. Και είχε και τα χρήματα για να το κάνει.. Και δεν έφερε μόνο ρεύμα και νερό, για να χτίσει το ησυχαστήριό του. Έφερε τα πάντα που χρειαζόταν ένας επίγειος παράδεισοs.Περίπου 200 είδη δέντρων, πολλά από τα οποία τα φύτεψε ο ίδιος με τα χέρια του. Αμυγδαλιές, αγριοτριανταφυλλιές, πεύκα, πικροδάφνες και συκιές ήταν τα αγαπημένα του. Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να γίνει το νησό καταπράσινο. Έφερε και άμμο από τη Σαλαμίνα κι έφτιαξε παραλίες. Χρυσές, πανέμορφες. Έχτισε και υπέροχα εξοχικά. Έφτιαξε και το σημείο όπου θα θάβονταν οι Ωνάσηδες. Το μοναδικό που δεν μπορεί να πουληθεί, μαζί με τα 30 στρέμματα γης που το περικλείουν. Τα υπόλοιπα 730, τα καταπράσινα, με τις τόσες αναμνήσεις, ανήκουν πια στους Ρώσους.Το 1968 η επιχείρηση Σκορπιός είχε πια ολοκληρωθεί. Το νησί είχε μετατραπεί στον παράδεισο που ήθελε ο Ωνάσης. Και ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τη βασίλισσά του. Τα χρόνια της δεντροφύτευσης του νησιού ο Ωνάσης τα πέρασε με την Κάλλας. Αλλά σύντομα μπήκε στη ζωή του η χήρα του JFK, η Τζάκι Κένεντι. Και ο Σκορπιός έμελλε να συνδεθεί μ’ εκείνην ακόμη περισσότερo.Στις 20 Οκτωβρίου του 1968, το ζευγάρι αντάλλαξε γαμήλιους όρκους στο εκκλησάκι του Σκορπιού. Η Τζάκι, διάσημη για το γούστο της και για το πώς είχε “αναστήσει” τον Λευκό Οίκο, ανέλαβε την διακόσμηση του σπιτιού. Δεν ήταν, εξ άλλου, ένα απλό εξοχικό. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης περνούσε άπειρο χρόνο εκεί. Είχε στήσει ένα γραφείο – αρχηγείο και από εκεί διηύθυνε όλη του την αυτοκρατορία. Ο Μπίλι Μπάλτουιν, σπουδαίος διακοσμητής και στενός φίλος της Τζάκι, ήρθε στο νησί για να πει τη γνώμη του. Ο σπουδαίος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Μοτζιαρντίνο έδωσε κι αυτός πολλές και σημαντικές συμβουλές.
Ο Ωνάσης εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τη διακόσμηση των σπιτιών που για να την ευχαριστήσει, άρχισε να γίνεται ο πατέρας των παιδιών της. Οι παπαράτσι, που νοίκιαζαν βάρκες καθημερινά για να βγάλουν φωτογραφίες από τις προσωπικές στιγμές του ζεύγους, τον συνέλαβαν ντυμένο πειρατή να παίζει με τον Τζον Τζον!Οι παπαράτσι έβγαλαν κι άλλες περίφημες φωτογραφίες, όπως εκείνες της Τζάκι ολόγυμνης να κάνει την ηλιοθεραπεία της.Το νησί όμως το λάτρευε και η κόρη του Ωνάση, η μονάκριβη Χριστίνα. Ήταν εκείνη που αναβίωσε το νησί, μετά το πρώτο τέλος εποχής του, που ήρθε με το θάνατο του πατέρα της. Όταν το 1973 σκοτώθηκε ο Αλέξανδρος, ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση, ο Έλληνας μεγιστάνας άρχισε να μαραζώνει. Δεν επισκεπτόταν το ίδιο συχνά το αγαπημένο του νησί και δύο χρόνια αργότερα πέθανε από πνευμονία στο Παρίσι, τόσο μακριά από τον Παράδεισό του. Η Τζάκι δεν πήγαινε πια στον Σκορπιό και η Χριστίνα που τον λάτρευε, αποφάσισε να αλλάξει τα πάντα. Δεν ήθελε να της θυμίζει καμμία λεπτομέρεια τη σύζυγο του πατέρα της που τόσο μισούσε.
Η δεκαετία του ’80 βρίσκει το νησί σε μια νέα φάση. Από ησυχαστήριο έχει γίνει πια τόπος οργίων. Τα πάρτυ της Χριστίνας Ωνάση είναι όλο και πιο ξέφρενα. Το 1985, βέβαια, γεννιέται η Αθηνά και η Χριστίνα αρχίζει να ηρεμεί. Είναι και κάτι άλλο. Η υγεία της. Τρία χρόνια αργότερα, η Χριστίνα Ωνάση πεθαίνει. Η Αθηνά θα επισκεφθεί για πρώτη φορά τον Σκορπιό το 1998, για να αφήσει λουλούδια στον τάφο της μητέρας της, που βρίσκεται δίπλα σ’ εκείνον του παππού της. Ξαναπήγε στο νησί άλλες δύο-τρεις φορές σύνολο. Αλλά δεν έκανε ποτέ αυτό που έκαναν η Τζάκι και η μητέρα της πριν από αυτήν. Δεν ενδιαφέρθηκε να το ξαναφτιάξει. Και το 2013 αποφάσισε να το πουλήσει στο Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger