Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 37ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν).


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 37ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν)., που πραγματοποιήθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία, την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, παράλληλα με το Φόρουμ με θέμα «Οικονομικές επιπτώσεις της Κρουαζιέρας στους παράκτιους, νησιωτικούς και παραποτάμιους προορισμούς», που διοργανώθηκε την επόμενη ημέρα από το Επιμελητήριο Ηλείας, σε συνεργασία με το Insuleur και την υποστήριξη
του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.  

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, συμμετείχαν οι Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων από τα νησιωτικά Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ.
Τους συνέδρους χαιρέτησαν ο κ. Παντελής Μπουγδάνος,  εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κας Χριστιάνα Καλογήρου, o Πρόεδρος του INSULEUR και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Γιώργος Μπενέτος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κων/νος Νικολούτσος, ο οποίος πρότεινε την διαχείριση της Ολυμπιακής Φλόγας μόνο από την Ολυμπία, καθώς επίσης τη συμμετοχή εκπροσώπων των Επιμελητηρίων στα Λιμενικά Ταμεία. Διαβάστηκαν χαιρετισμοί: του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Γιαννέλη, του  Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, της Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένας Δούρου και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη. 

Με αφορμή τις πιθανολογούμενες αρνητικές εξελίξεις στο θέμα του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και αναφορές Κυβερνητικών στελεχών ενδεχόμενα θα καταργηθεί,   η  Γενική Συνέλευση ομόφωνα υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους Υπουργούς και τους νησιώτες Βουλευτές: α) να μην υποκύψουν στις πιέσεις των θεσμών και να απορρίψουν κάθε πρόταση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, και β)  τους νησιώτες Βουλευτές να μην ψηφίσουν ένα τέτοιο μέτρο που βάζει ταφόπλακα στους τόπους καταγωγής ή εκλογής τους.
Επίσης αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, τον Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη, η άμεση



Μιχαήλ Λιβανού 52, 82100 Χίος, Τηλ.: 22710 41170, Fax.: 22710 44722
Michail Livanou 52, 82100 Chios, Greece, tel.: 0030 2271 0 41170, fax: 0030 2271 0 44722




σύγκλιση της Επιτροπής, με την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και εκπροσώπων των νησιωτικών Επιμελητηρίων, προκειμένου να συζητηθεί το σοβαρό ζήτημα του ΦΠΑ, παράλληλα με τη λήψη μέτρων για την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών.

Τα κύρια θέματα στο πρώτο μέρος εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ήταν:
α)  «Τρέχοντα προγράμματα ΕΤΕΑΝ για την χρηματοδότηση νησιωτικών ΜΜΕ», με εισηγητή τον κ. Γ. Γεροντούκο, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο ΕΤΕΑΝ, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και έστειλε εισήγηση, η οποία  διαβάστηκε από τον Πρόεδρο του ΕΟΑΕΝ, κ. Θ. Καλογρίδη.
β) «Ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στις νησιωτικές περιοχές», με εισηγητή τον κ. Μ. Μπαλτά, Διευθύνων Σύμβουλο της REDEPLAN A.E., ο οποίος μίλησε για την ανάγκη άρσης των εμποδίων ώστε να κατασκευαστούν επιχειρηματικά πάρκα στα νησιά, με ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια. Ανέπτυξε τους βασικούς λόγους που επιβάλλουν την δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, όπως είναι η αποτελεσματική περιβαλλοντική προστασία, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η μείωση της ανεργίας. Τέλος κατέθεσε προτάσεις για την δημιουργία πάρκων στο νησιωτικό χώρο.
γ)  «Ενημέρωσή/Προτάσεις για την εναλλακτική διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων στον νησιωτικό χώρο», με εισηγήτρια την κα Σοφία Χούμα, Πρόεδρο και Δ/σα Σύμβουλο της RE BATTERY A.E., η οποία μίλησε για την εναλλακτική διαχείριση συσσωρευτών μολύβδου, ένα επικίνδυνο απόβλητο με παράνομη διακίνηση. Πρότεινε να επιτρέψει το κράτος την διακίνηση του με όλα τα πλοία της ακτοπλοϊας και όχι μόνο με πλοία  τύπου RoRo, αλλά με αυστηρές προδιαγραφές ελέγχου. Για το σκοπό αυτό ζήτησε την  βοήθεια της Περιφέρειας, του ΕΟΑΕΝ και του INSULEUR. Ο Πρόεδρος κ. Καλογρίδης υποσχέθηκε τη βοήθεια του ΕΟΑΕΝ σε ότι χρειάζεται στον τομέα της ανακύκλωσης.

Ακολούθησε η συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων της ημερησίας διάταξης και εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα της Διοίκησης και ο οικονομικός απολογισμός του έτους 2014. Τέλος, μετά από πρόταση του Α΄ Αντιπροέδρου κ. Ν. Τσίπηρα, αποφασίστηκε η επόμενη Γενική Συνέλευση  να γίνει  στη Ζάκυνθο, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ζακύνθου.

Την επομένη 23 Μαΐου οι Πρόεδροι και τα μέλη των διοικήσεων των Επιμελητηρίων μελών του ΕΟΑΕΝ συμμετείχαν στις εργασίες του Φόρουμ με θέμα «Οικονομικές επιπτώσεις της Κρουαζιέρας στους παράκτιους, νησιωτικούς και παραποτάμιους προορισμούς», που με απόλυτη επιτυχία οργάνωσε το Επιμελητήριο Ηλείας.

    Ο Πρόεδρος

Θρασύβουλος Καλογρίδης
                                                                     
 Μιχαήλ Λιβανού 52, 82100 Χίος, Τηλ.: 22710 41170, Fax.: 22710 44722
Michail Livanou 52, 82100 Chios, Greece, tel.: 0030 2271 0 41170, fax: 0030 2271 0 44722


Στο πάνελ από αριστερά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας κος Νικολούτσος, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ κος Καλογρίδης, το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ζακύνθου και Αντιπρόεδρος του ΕΟΑΕΝ κος Τσίπιρας, και  τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΑΕΝ  κος Μαργαρώνης  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, και κος Σκιαδαρέσης  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδος.
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger