Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Xρόνια πολλά στους Γιώργηδες και στις Γεωργίες



Γιατί όλα τα σπίτια σχεδόν έχουν έναν Γεώργιο ή μία Γεωργία, καθώς είναι ένα από τα πιο συχνά ονόματα που υπάρχουν στο θρησκευτικό εορτολόγιο της εκκλησίας. Η συγκεκριμένη γιορτή βέβαια είναι μία από τις πιο περίπλοκες καθώς τη μία φορά την γιορτάζουμε στις 23 Απριλίου, την άλλη αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Η κανονική εορτή του Αγίου Γεωργίου είναι στις 23 Απριλίου, ωστόσο όταν το Πάσχα πέφτει αργά μετακινείται και γιορτάζεται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, για το λόγο ότι τα
εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια που δεν είναι δυνατό να ψαλλούν πριν από την Ανάσταση.





Ποιος είναι όμως ο Άγιος Γεώργιος που γιορτάζουμε ; Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, παρόλο που το εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 μορφές με το όνομα Γεώργιος, ο άγιος που εορτάζεται επίσημα είναι ο άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος.

Ιστορικά έζησε  την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα.Καταγόταν από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα την Καππαδοκία και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού.

Ο μύθος θέλει τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει το δράκο, ο οποίος φρουρούσε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη και δεν άφηνε τους κατοίκους να πιουν νερό αν δεν του έδιναν να φάει κάποιον συγχωριανό τους τον οποίο οι κάτοικοι διάλεγαν με κλήρο.

Κάποτε ωστόσο, ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ένας νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογό του, φονεύοντας το δράκο με το κοντάρι του. Ο νεαρός αυτός δεν ήταν άλλος από τον Άγιο Γεώργιο.

Το όνομα του λαογραφικά συνδέεται και με τη γεωργία αφού προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» (=καλλιεργήσιμο) και η γιορτή του σηματοδοτεί την αρχή της Ανοιξης. Ως στρατιωτικός άγιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς.

Πάντως εσείς από όλα τα παραπάνω δεν χρειάζεται να αποστηθίσετε και πολλά πράγματα.
Ένα χρόνια πολλά να πείτε με αγάπη στους δικούς σας Γιώργηδες και στις Γεωργίες  και αυτό είναι όλο!  Χρόνια πολλά λοιπόν! 
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger