Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Επικίνδυνος λαϊκισμός το παιχνίδι του πρωθυπουργού με την ακροδεξιά.


Η ακροδεξιά στροφή στην Ελλάδα και την Ευρώπη
βάζει σε επικίνδυνες περιπέτειες τους δημοκρατικούς θεσμούς.                            

Του Μιχάλη Μαραγκάκη
Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική περίοδος και ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να ξεκινήσει τις περιοδείες του από τον ακριτικό Έβρο, κινδυνολογόντας και οξίνοντας το προεκλογικό κλίμα με δηλώσεις μπροστά στο τοίχος, τον  «φράχτη»,  του Έβρου, με στόχο να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς.

Το φάντασμα του λαϊκισμού πλανάται πάνω από όλη την Ευρώπη και σε μια δύσκολη συγκυρία οι ευρωπαίοι «ηγέτες» προτιμούν να ακολουθούν το συρμό της «εύκολης» ακροδεξιάς ρητορικής, αδυνατώντας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν βλέπουν ότι με την τακτική τους αυτή ουσιαστικά ενισχύουν τα ακραία ακροδεξιά κόμματα καθώς οι πολίτες που σκέπτονται με αυτόν τον τρόπο στο δίλημμα «καθαρός ακροδεξιός» ή «ντεμί ακροδεξιός» θα επιλέξουν το γνήσιο.
Παγιδευμένος ο Πρωθυπουργός από τον φόβο της επερχόμενης εκλογικής ήτας έχει εντάξει στη ΝΔ ακροδεξιά στοιχεία όπως οι Βορίδης, Γεωργιάδης και Πλεύρης, δίνοντας τους μάλιστα και υπουργικά χαρτοφυλάκια. Ο Α. Σαμαράς ξεκίνησε την προεκλογική περίοδο, φωτογραφίζομενος μπροστά από το τοίχος του αίσχους,βάζοντας ως πρώτο θέμα για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το μεταναστευτικό και τη ξενοφοβία. Θέλοντας προφανώς να αλιεύσει ψήφους από τη Χρυσή Αυγή, μιλάει για την επιτυχή μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος στον Έβρο αλλά αποκρύπτει την τεράστια άνοδο των μεταναστευτικών ροών που σημειώθηκε το 2014 στα νησιά μας. Μόνο στη Λέσβο οι μετανάστες που ήρθαν το 2014 ξεπέρασαν τις 11,000. Τα επίσημα στατιστικά δείχνουν ότι στα νησιά η αύξηση φτάνει στο 400% ενώ συνολικά στη χώρα η αύξηση των μεταναστών μετά το στήσιμο του  «φράχτη», είναι της τάξης του 82%. Η πλειοψηφία δε των μεταναστών είναι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία. Πρόσφυγες που βάσει όλων των συνθηκών δικαιούνται προστασία. Οι νησιώτες ξέρουνε πολύ καλά τα αποτελέσματα του φράκτη του Έβρου, που έχει απλά μεταφέρει τις μεταναστευτικές ροές προς τη θάλασσα, με μόνους κερδισμένους τους εργολάβους- κατασκευαστές των φυλακών «πρώτης υποδοχής» καθώς και τους διακινητές των μεταναστών. Άμεσο αποτέλεσμα, το τσουβάλιασμα εκατοντάδων μεταναστών στα κρατητήρια και οι δεκάδες θάνατοι αθώων προσφύγων σε ναυάγια, που το μόνο τους αμάρτημα ήταν ότι ήθελαν να σώσουν τις οικογένειες τους από τον πόλεμο.

Κάνετε λάθος κ.Σαμαρά. Οι ανθρώπινες ψυχές δεν είναι σκόνη για να τις κρύβουμε κάτω από το χαλάκι. Οι πρόσφυγες είναι εδώ και είναι άνθρωποι με τεράστια προσφορά στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ν. Κάμερον σύρεται σε ξενοφοβικές δηλώσεις ακολουθώντας την ατζέντα του ακροδεξιού – ξενοφοβικού κόμματος του Ν. Φάρατζ, που κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου. Ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2015 η πολιτική ατζέντα στη Μεγ Βρετανία περιλαμβάνει την απένταξη της χώρας από την ΕΕ μέσω δημοψηφίσματος και τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση της Γαλλίας δέχεται πίεση από την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος της Μ. Λεπέν ενώ η κυβέρνηση Μέρκελ της Γερμανίας ακολουθεί ακραία συντηρητική, αντίθετη σε κάθε έννοια κοινοτικής αλληλεγγύης πολιτική, ικανοποιώντας τα πλέον συντηρητικά τμήματα της γερμανικής κοινωνίας.
Ο Μάργκαρετ Θάτσερ, Βρετανή πρωθυπουργός (1979-90) και ιέρεια του νεοφιλευθερισμού είχε πει ότι «Εάν δίνεις προσοχή στην κοινή γνώμη και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τότε δεν κυβερνάς, αλλά υπακούς.» Όταν οι πολιτικοί δεν μπορούν να υπερβούν το λαϊκισμό, οι πολίτες οφείλουμε με την κοινωνική μας δράση να διαμορφώσουμε πλειοψηφίες που να ξεπερνούν τέτοιες αγκυλώσεις. Μόνο έτσι, μπορούμε να διαμορφώσουμε νέες πλειοψηφίες, ενώνοντας τις φωνές μας όλοι εμείς που βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς, μακριά από μικροκομματικά οφέλη. Μόνο έτσι, υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα και την Ευρώπη που ονειρευόμαστε.

0
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger