Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Θάνος Μωραΐτης «Δεν δίνω λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά. Δεν πρόκειται να κλείσω το μάτι σε κανέναν Τσίπρα»

«Δεν δίνω λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά. Δεν πρόκειται να κλείσω το μάτι σε κανέναν Τσίπρα»

Βασικά σημεία της ομιλίας του βουλευτή και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη βουλή
  • Δεν δίνω λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά. Δεν πρόκειται να κλείσω το μάτι σε κανέναν Τσίπρα
  • Η εκλογή Προέδρου μπορεί να καταστεί  πολιτική αφετηρία σταθερότητας, αν χρειαστεί ακόμα και μέσω νέων κυβερνητικών λύσεων από την παρούσα βουλή. Εκεί,  θα κριθεί τελικά ποιοι σημερινοί αρχάγγελοι της σταθερότητας την υπηρετούν πραγματικά ή αν στόχος τους ήταν πάντα η καρέκλα εις βάρος των εθνικών διακυβευμάτων
  • Η ψήφος μου είναι προς την χώρα και η αγωνία μου είναι να μην πάνε στράφι οι θυσίες των πολιτών
  • Η ανοχή στην κυβέρνηση τους επόμενους μήνες περνά μέσα από την αλλαγή πολιτικής, την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και μια νέα προγραμματική συμφωνία
  • Την σταθερότητα την υπονόμευσαν όσοι υπόσχονταν στα ζάππειαΌσοι πετούσαν λαϊκίστικες χειροβομβίδες επιμένοντας για εκλογές το 2012 για να γίνουν πρωθυπουργοί. Όσοι έκλεισαν με αυτόν τρόπο την ΕΡΤ. Όσοι στήριξαν τους Μπαλτάκους. Όσοι έστηναν παραμάγαζα με διάφορες τρόικες εσωτερικού. Όσοι κρατάνε δυο χρόνια την λίστα Λαγκαρντ απλά για να την κοιτάνε. Όσοι παθαίνουν αλλεργία σε μεταρρυθμίσεις όπως η διαύγεια. Όσοι δεν θέλουν να συγκρουστούν με το πελατειακό κράτος που μας έφτασε εδώ. Όσοι είναι συνειδητοί θαυμαστές των συντηρητικών πολιτικών που μας επεβλήθησαν
  • Η κυβέρνηση ας βρει τρόπους  να υπηρετήσει την πραγματική οικονομία  αντί να ψάχνεται πως θα εξυπηρετήσει το εκλογικό της ακροατήριο από το πλεόνασμα
  • Μπορεί κάποιοι ακόμα και στο κόμμα μου να γοητεύονται από την ιδέα της στρατηγικής συμμαχίας με τη ΝΔ
  • Δεν θα σιωπήσω. Θα είμαι εδώ, δημόσια, όχι στο σκοτάδι,  εκφράζοντας τις διαφωνίες και τις προτάσεις μου
  • Δεν με αφορούν οι συνωμοσιολογίες, δεν με αφορούν εκβιαστικά και προβοκατόρικα διλλήματα της μιας ή της άλλης πλευράς
  • Δε  με αφορά η πάση θυσία διατήρηση κανενός σε καμιά καρέκλα εξουσίας, ούτε καν η δικιά μου
  • Στήνεται εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Ακούσαμε μάλιστα και περί καλών Ελλήνων.Υπάρχουν δηλαδή και κακοι;
  • Προεκλογικό το σκηνικό απ΄ όλες τις πλευρές. Οι  εύκολες κουβέντες περί εξόδου από το μνημόνιο ή σκίσιμο του μνημονίου μπορεί να αποβούν μοιραίες.
  • Τα βλέμματα είναι στην επόμενη μέρα αλλά τα μυαλά είναι κολλημένα στο χθες. Είμαστε εγκλωβισμένοι μεταξύ μια συντηρητικής λογικής και μιας λαϊκίστικης αντίληψης που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανένα σχέδιο για το μέλλον.
  • Αναποτελεσματική η κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο, εξαϋλώνει το πολιτικό της κεφάλαιο με δική της ευθύνη. Ανεύθυνη η αντιπολίτευση χωρίς καμιά εναλλακτική πρόταση
  • Κανένα σχέδιο ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων ή ένα εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Κανένα  σχέδιο για το που πρέπει να πάει η χώρα τα επόμενα χρόνια
  • Κανένα σχέδιο για το πως οργανώνει, πως κατευθύνει η χώρα αυτό το ιστορικό κύμα των νέων ελλήνων που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.
  • Κανένας ουσιαστικός διάλογος για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές  που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα.
  • Κανένα σχέδιο για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, για την ενίσχυση των νέων ανθρώπων που θέλουν να επιχειρήσουν.
  • Κανένα σχέδιο για ένα σύγχρονο αποτελεσματικό δημόσιο, με πραγματική αξιολόγηση που θα υπηρετεί τον πολίτη.



Όλο το κείμενο της ομιλίας
Εδώ και μέρες έχω εκφράσει την άποψη ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα και προβλήματα. Θα αρκούσε από τον πρωθυπουργό μια δημόσια δήλωση αν η κυβέρνηση ήθελε απλά να σταματήσει την κουβέντα περί πρόωρων εκλογών που ο ίδιος είχε ανοίξει.
Η ουσία όμως είναι αλλού. Πραγματικά ερωτήματα απαιτούν πραγματικές απαντήσεις. Οι απαντήσεις φυσικά δεν είναι εύκολες και πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να μας περιμένει ένας νέος επώδυνος ιστορικός κύκλος με επικίνδυνες περιπέτειες αν οι απαντήσεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις διακατέχονται από προεκλογικό λαϊκισμό και πρεμούρα κυβερνητισμου.
Το λέω αυτό γιατί το στήσιμο του προεκλογικού σκηνικού απ΄ όλες τις πλευρές με εύκολες κουβέντες περί εξόδου από το μνημόνιο ή σκίσιμο του μνημονίου μπορεί να αποβούν μοιραίες.
Το βασικότερο όμως πολιτικό θέμα  κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι ότι το πολίτικο σύστημα ζει με τις ίδιες παθογένειες που εξοργίζουν τους πολίτες. Με μια αναποτελεσματική κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο, η οποία με δική της ευθύνη εξαϋλώνει το πολιτικό της κεφάλαιο και μια ανεύθυνη αντιπολίτευση χωρίς καμιά εναλλακτική πρόταση.Και αυτά μέσα σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Ακούσαμε χθες μάλιστα και περί καλών Ελλήνων. Δηλαδή υπάρχουν και κακοί;
Έτσι λοιπόν είναι παράδοξο να συζητούμε αυτές τις μέρες για εμπιστοσύνη…. μια λέξη που έχει εξαφανιστεί στη σχέση κοινωνίας και πολιτικού συστήματος …το οποίο εξακολουθεί να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αδυνατεί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις για το μέλλον μιας χώρας η οποία ολοκληρώνει μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή.
Όλα τα βλέμματα είναι στην επόμενη μέρα αλλά τα μυαλά είναι κολλημένα στο χθες.Είμαστε εγκλωβισμένοι μεταξύ μια συντηρητικής λογικής και μιας λαϊκίστικης αντίληψης που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κανένα σχέδιο ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων ή ένα εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Κανένα  σχέδιο για το που πρέπει να πάει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Η χώρα χάνει καθημερινά ευκαιρίες.
Κανένα σχέδιο για το πως οργανώνει, πως κατευθύνει η χώρα αυτό το ιστορικό κύμα των νέων ελλήνων που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Κανένας ουσιαστικός διάλογος για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές  που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα.
Κανένα σχέδιο για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, για την ενίσχυση των νέων ανθρώπων που θέλουν να επιχειρήσουν. Χθες ο ΟΑΕΔ έβγαλε επιτέλους ένα πρόγραμμα για πρόσληψη 5000 ανέργων. Οι θέσεις εξαντλήθηκαν σε 2 ώρες και στην ουρά αναμονής βρίσκονται χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις που ζητούν απεγνωσμένα τέτοια προγράμματα. Η κυβέρνηση ας βρει τρόπους τρόπους να υπηρετήσει την πραγματική οικονομία  αντί να ψάχνεται πως θα εξυπηρετήσει το εκλογικό της ακροατήριο.
Κανένα σχέδιο για ένα σύγχρονο αποτελεσματικό δημόσιο, με πραγματική αξιολόγηση που θα υπηρετεί τον πολίτη. Βλέπουμε, από τη μια πλευρά εμμονές στα όρια της εκδικητικής αντίληψης με συλληβδην στοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων και από την άλλη πλευρά μάχες οπισθοφυλακής και υπεράσπιση της στασιμότητας.
Και στο σημείο αυτό θα ήθελα πω κάτι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα σταθώ ούτε στο που θα βρεθούν τα λεφτά ούτε στις διαφορετικές απόψεις. Στα κόμματα δεν είναι κακό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις .Το πρόβλημα είναι ότι δεν ακούμε τίποτα καινούργιο. Ακούμε τις ίδιες, παλιές συντηρητικές επιδοματικές λογικές. Καμιά κουβέντα για το πώς θα δημιουργηθεί νέος πλούτος και το ποιος θα τον παράξει. Κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ  η αριστερά συγκρούεται, αλλάζει, μετασχηματίζει  δεν έρχεται απλά να διαχειριστεί και μάλιστα με συντηρητική φοβικότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούγονται διάφορα για όσους κατά καιρούς εκφράζουν μικρές ή μεγάλες διαφωνίες σε κυβερνητικές πολιτικές. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται ούτε να σιωπήσουν ούτε να σταματήσουν να διεκδικούν αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση. Γιατί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ 5 χρόνια τώρα υπηρετήσαν την σταθερότητα με συνέπεια και όχι αλα καρτ.
Την σταθερότητα την υπονόμευσαν
όσοι υπόσχονταν στα ζάππεια
όσοι πετούσαν λαϊκίστικες χειροβομβίδες επιμένοντας για εκλογές το 2012 για να γίνουν πρωθυπουργοί
όσοι έκλεισαν με αυτόν τρόπο την ΕΡΤ
όσοι στήριξαν τους Μπαλτάκους,
όσοι έστηναν παραμάγαζα με διάφορες τρόικες εσωτερικού,
όσοι κρατάνε δυο χρόνια την λίστα Λαγκαρντ απλά για να την κοιτάνε,
όσοι παθαίνουν αλλεργία σε μεταρρυθμίσεις όπως η διαύγεια
όσοι δεν θέλουν να συγκρουστούν με το πελατειακό κράτος που μας έφτασε εδώ
όσοι είναι συνειδητοί θαυμαστές των συντηρητικών πολιτικών που μας επεβλήθησαν.
Δεν ανήκω σε αυτούς και σε ότι  με αφορά δεν πρόκειται να σταματήσω να λέω τη γνώμη μου. Θα είμαι εδώ, δημόσια, όχι στο σκοτάδι,  εκφράζοντας τις διαφωνίες και τις προτάσεις μου.
Δεν με αφορούν οι συνωμοσιολογίες, δεν με αφορούν εκβιαστικά και προβοκατόρικα διλλήματα της μιας ή της άλλης πλευράς. Δε  με αφορά η πάση θυσία διατήρηση κανενός σε καμιά καρέκλα εξουσίας, ούτε καν η δικιά μου.
Μπορεί κάποιοι ακόμα και στο κόμμα μου να γοητεύονται από την ιδέα της στρατηγικής συμμαχίας με τη ΝΔ. Εγώ δεν δίνω λευκή επιταγή σε κανένα Σαμαρά και δεν πρόκειται να κλείσω το μάτι σε κανένα Τσίπρα.
Το λέω καθαρά όπως το νιώθω! Η ψήφος μου είναι προς την χώρα και η αγωνία μου είναι να μην πάνε στράφι οι θυσίες των πολιτών.
Και ναι, η αγωνία μου είναι να ξαναφτιάξουμε και την παράταξή μας υπηρετώντας την χώρα.
Λέω λοιπόν ότι η ανοχή στην κυβέρνηση τους επόμενους μήνες περνά μέσα από την αλλαγή πολιτικής, την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με μια νέα προγραμματική συμφωνία
Έτσι μπορεί η εκλογή Προέδρου να καταστεί μια πολιτική αφετηρία σταθερότητας και αλλαγών αν χρειαστεί ακόμα και μέσω νέων κυβερνητικών λύσεων από την παρούσα βουλή.
Εκεί  θα κριθεί τελικά ποιοι σημερινοί αρχάγγελοι της σταθερότητας την υπηρετούν πραγματικά ή αν στόχος τους ήταν πάντα η καρέκλα εις βάρος των εθνικών διακυβευμάτων.





Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger