Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ; Του Μάρκου Νικητάκη



Στις 18 Μαΐου θα κληθούμε όλοι να επιλέξουμε τους τοπικούς μας άρχοντες. Θα κληθούμε, κάτω από συνθήκες που κάθε άλλο παρά δημοκρατία θυμίζουν, να επιλέξουμε τρόπο για να ζήσουμε, τρόπο για να έχουν μέλλον τα παιδιά μας, τρόπο για να περπατάμε με ασφάλεια στον τόπο μας, τρόπο για να μη στερούμαστε τα απλά και καθημερινά πράγματα, αυτά που ονομάζουμε αυτονόητα!
Κριτήρια

Είναι γνωστό ότι οι μισοί Έλληνες είμαστε «κοψοχέρηδες» πάει να πει έχουμε μετανιώσει πολλές φορές για την ψήφο μας.

Είναι γνωστό επίσης ότι «μετά την απομάκρυνση μας από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».
Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε σοβαρά τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξουμε υποψηφίους μας την Κυριακή των εκλογών.
Η επιλογή μας θα κρίνει κατά ένα μεγάλο μέρος την καθημερινότητά μας.
Περίπτωση να μην ψηφίσουμε δεν την συζητώ. Η ψήφος είναι ένα σημαντικό όπλο και είναι στο χέρι μας να μην το καταστρέψουμε. Η αποχή στο μόνο που βοηθά είναι να ισχυροποιείται η εξουσία, αφού αυτή στην ουσία δίνεται εν λευκώ. Θα πάμε να ψηφίσουμε γιατί πρέπει να έχουμε λόγο για όλα αυτά που γίνονται για εμάς. Θα πάμε να ψηφίσουμε γιατί αλλιώς, αντί για αντίδραση και αντίσταση, στην ουσία στηρίζουμε αυτούς που θέλουμε να τιμωρήσουμε με την αποχή μας.
Με ποια κριτήρια λοιπόν θα πάμε να ψηφίσουμε;  

Κριτήριο 1ο: Οι θέσεις και το πρόγραμμα του συνδυασμού.

Είναι εύκολο να βγάλεις ένα πρόγραμμα. Δύσκολο είναι να το τηρήσεις.
Συνεπώς το πρόγραμμα και οι θέσεις πρέπει να συνδυάζονται με την προσωπικότητα των υποψηφίων.
Ποιός υποψήφιος έχει, στην πορεία της ζωής του, συνέπεια λόγων και έργων; Ποιός έχει ως τρόπο ζωής αυτά που πρεσβεύει και στο πρόγραμμα του; Αυτόν να επιλέξουμε. Οι πολιτικάντηδες «Μαυρογιαλούροι» δεν έχουν, δεν πρέπει να έχουν, την ικανότητα να μας πείσουν. Αρκετά έπαιξαν με τις ανάγκες μας. Ας πάνε να χωθούνε στο …χρονοντούλαπο της ιστορίας!

Κριτήριο 2ο: Η προσφορά του υποψήφιου στην κοινωνία.

Ζούμε σε μια μικρή κοινωνία όπου όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να επιλέξουμε αυτούς για τους οποίους ξέρουμε ότι δεν θα κερδίσουν μαύρο χρήμα, ότι δεν θα καπηλευτούν το έργο άλλων, ότι δεν θα ράψουν τα έργα στα δικά τους μέτρα. Ας μην φαίνονται έμπειροι. Δεν είναι αυτό το θέμα.
Είναι καλύτερο να κυνηγάς ανεμόμυλους από το να στήνεις αυτοκρατορίες. Αυτό το έργο άλλωστε το ζήσαμε τόσες φορές, ώστε η επανάληψή του αρχίζει να μας κουράζει υπέρμετρα.
Γνωρίζουμε  τη θετική ή την αρνητική προσφορά του κάθε υποψήφιου στα κοινά. Γνωρίζουμε  την προσωπικότητά του, ξέρουμε ποιοι θέλουν την εξουσία για να πλουτίσουν, ποιοι είναι εξουσιομανείς, ποιοι είναι διαπλεκόμενοι και ποιοι είναι ανιδιοτελείς.
Επιλέγουμε τους ανιδιοτελείς.
Κριτήριο 3ο: Η σοβαρότητα και η συνέπεια του υποψήφιου

Τούτες τις ημέρες το παζάρι θα γεμίσει υποψηφίους και χαμόγελα. Έως ένα σημείο, τα προεκλογικά χαμόγελα, το φιλικό χτύπημα στην πλάτη, τις φαινομενικές οικειότητες των υποψηφίων, ας τις δικαιολογήσουμε. Είναι στο πρόγραμμα. Δεν είναι κακό αυτό. Κακό είναι αν όλα αυτά μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιος είναι ο υποψήφιος στην καθημερινή του ζωή. Ξέρουμε καλά ποιοι είναι οι σοβαροί, ποιοι είναι οι συνεπείς και ποιοι τηρούν το λόγο τους. Τα προβλήματα απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σωστές λύσεις. Επιλέγουμε λοιπόν τους συνεπείς.

Κριτήριο 4ο: Η εντιμότητα του υποψηφίου

Πολλές φορές ακούμε για ατασθαλίες, για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, για περίεργο πλουτισμό, για αυθαιρεσίες. Το ποιοι και πως πλούτισαν, ποιοι διαχειρίστηκαν σωστά και ποιοι όχι δημόσιο χρήμα στη θέση που κατείχαν, το γνωρίζουμε λίγο ως πολύ. Το ποιοι μπλέχτηκαν σε ύποπτες υποθέσεις το γνωρίζουμε. Πρέπει να αρνηθούμε να νομιμοποιήσουμε όσους κατά καιρούς έχουν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας λόγω πλουτισμού, εμπλοκής τους με περίεργες υποθέσεις, αυθαιρεσίες, μονοκρατορικές πρακτικές, απολιθώματα της πολιτικής, εξαγοραστές συνειδήσεων και ψήφων, «ηθοποιών» που δίνουν μονίμως παράσταση αναρρίχησης στην εξουσία.
Επιλέγουμε τους έντιμους.


Κριτήριο 5ο: Το ήθος του υποψήφιου

Μας έχουν συνηθίσει στις ατομικές υποσχέσεις, στο βόλεμα, στο εμπόριο ελπίδας. Η εξαγορά συνειδήσεων, η εξαγορά ψήφων είναι ένα ξεπερασμένο εργαλείο, αλλά δεν έπαψε να υπάρχει. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι περισσότεροι πέφτουμε στην παγίδα μιας θεσούλας, την οποία όμως πληρώνουμε τελικά ακριβά. Για τον καθένα από εμάς βασικό κριτήριο είναι να μας κοιτάξει ο υποψήφιος στα μάτια και να μας πει ΟΧΙ, όταν ζητήσουμε το ρουσφέτι μας.
Γιατί ένας πολιτικός άνδρας που στηρίζει την εκλογή του στο εμπόριο της ελπίδας, είναι από τη φύση του αποτυχημένος. Αντίθετα όποιος υψώσει ανάστημα σε αυτά τα διλήμματα, όποιος τολμήσει να πει όχι σε πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στο χάλι που σήμερα βιώνει, στην απαξίωση της πολιτικής, τότε αξίζει να επιβραβευθεί. Αυτός ο υποψήφιος δε ζητά υποχείρια. Ζητά ενεργούς συνειδητοποιημένους πολίτες. Και γι αυτό είναι άξιος εμπιστοσύνης.
Ποιοι υποψήφιοι;
Ποιοι είναι άραγε εκείνοι που πληρούν τα περισσότερα ή όλα τα παραπάνω κριτήρια; Πώς θα επιλέξουμε τους καλύτερους;
Εδώ θα πρέπει να δουλέψουμε δια της αφαιρετικής οδού. Το πιο εύκολο είναι να βρούμε αυτούς που δεν θα ψηφίσουμε. Ξεπερνάμε πρώτα τους τους ανίκανους, τους ανεύθυνους, τους άβολους, τα τσιράκια.
Απορρίπτουμε στη συνέχεια τους εξουσιομανείς, τους υπερόπτες, τους διαπλεκόμενους, τους ανέντιμους, τους αντιδημοκράτες.
Παραμερίζουμε αυτούς που μας κορόιδεψαν, που εμπορεύθηκαν το δικαίωμά μας στην εργασία, που καπηλεύθηκαν τα όνειρά μας, τους φαφλατάδες και τους υπερόπτες. Αυτούς που θέλουν να μας μετατρέψουν σε άβουλα όντα, τους ανίκανους, τους βωβούς και τους εξαρτημένους. Είναι στο χέρι μας όλους αυτούς να τους στείλουμε στα σπίτια τους. Είναι στο χέρι μας να δώσουμε στον αυριανό δήμαρχο τους άριστους για να μπορεί και να διοικήσει άριστα.
Είναι στο χέρι μας να καταστρέψουμε αυτή την άθλια εικόνα δημοτικών συμβούλων, που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να ανεβοκατεβάζουν το χέρι τους, λέγοντας ναι στις ορέξεις του εκάστοτε δημάρχου.

11/5/2014


Υ.Γ. Η επιλογή μου να θέσω υποψηφιότητα με τη Δημοτική Κίνηση «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» και υποψήφιο δήμαρχο τον Κων/νο Δρακονταειδή, είναι φανερό ότι στηρίχθηκε στα παραπάνω κριτήρια.
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger