Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Σύλλογος εκπ.κών α.θμιας Λευκάδας: ΑΡΝΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘’Ε.Υ.Ζ.Η.Ν’’»


ΘΕΜΑ: «ΑΡΝΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘’Ε.Υ.Ζ.Η.Ν’’»

Με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος Ε.Υ.Ζ.Η.Ν, (με συμμετοχή του «Χαροκόπειου» και υπεύθυνο καθηγητή με εταιρεία διατροφικής υποστήριξης –ΔΕΙΤΕ http://www.familyfit.gr) διατυπώνουμε προς κάθε αρμόδια αρχή τα παρακάτω ερωτήματα:

1.Ποια είναι η ταυτότητα της «έρευνας»; Γιατί κάθε έρευνα οφείλει να έχει
ταυτότητα, δηλαδή από ποιον γίνεται, από ποιον χρηματοδοτείται, το λόγο για τον οποίο γίνεται, δείγμα, πρωτόκολλο προστασίας προσωπικών δεδομένων κ.λπ. Δεν αναφέρεται ούτε στην εγκύκλιο ούτε από τη Δ/νση Σπουδών ποιος χρηματοδοτεί την έρευνα αυτή και τι θα γίνει το πληροφοριακό υλικό και η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί και σε τίνος τη χρήση θα είναι διαθέσιμη και για ποιο σκοπό. Το υπουργείο οφείλει να ενημερώσει τη σχολική κοινότητα της οποίας ζητά τη συμμετοχή για όλα τα παραπάνω, με απόλυτη διαφάνεια, όπως επίσης, τους γονείς των μαθητών.

Το 2005, το «Χαροκόπειο», με τη χρηματοδότηση της Coca Cola, οργάνωσε έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία (Δ΄ τάξη), με θέμα «Διατροφή και κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία». Το συμφωνητικό που υπογράφηκε ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο με την εταιρεία έγραφε ανάμεσα στα άλλα ότι ... «τα συμπεράσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν μόνο ύστερα από την έγκριση της εταιρείας» ή ότι «η τράπεζα γενετικού υλικού και άλλων πληροφοριών που θα προκύψει είναι περιουσία της ίδιας εταιρείας»!!!

 2. Πώς γίνεται μια έρευνα να γίνεται καθολικά σε όλους τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της χώρας; Το χαρακτηριστικό των ερευνών είναι ότι γίνονται σε δείγμα ατόμων.

3. Πώς διασφαλίζεται η ανωνυμία των μαθητών και των μαθητριών από τη στιγμή που θα συμπληρωθεί ο αριθμός μητρώου τους και το σχολείο;

4. Πως διασφαλίζεται η αποφυγή αρνητικών αντιδράσεων των μαθητών, που σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία γίνονται αντικείμενα μαζικών μετρήσεων και συγκρίσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε εντάσεις και ψυχολογικά τραύματα, ΚΑΙ ειδικότερα παιδιών με σωματικές ιδιαιτερότητες ή αναπηρίες;

5. Έχουν ιδέα αυτοί που σκέφτηκαν αυτή την έρευνα πόσες διδακτικές ώρες χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η έρευνα και πόσο χρόνο για να συμπληρωθεί η ηλεκτρονική φόρμα, σε βάρος του σχολικού προγράμματος;

6.Τελικά, ποιοί  χρησιμοποιούν το δημόσιο σχολείο και για διευκόλυνση ποιών;

Αποτελεί φαρισαϊσμό το ερευνητικό «ενδιαφέρον» στα σχολεία για την σωματική υγεία, τη διάπλαση  και τη διατροφή των μαθητών, την ίδια στιγμή που τα σχολεία εγκαταλείπονται στη φτώχεια και μαθητές στερούνται πια, μέσα κι έξω από το σχολεία, των πιο στοιχειωδών τους αναγκών: της στέγασης, της θέρμανσης,  της διατροφής, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης! Σε περίοδο που πολλοί μαθητές υποσιτίζονται θα διεξάγουμε έρευνες για διατροφικές συνήθειες υποδεικνύοντας  ενοχή των άνεργων ή απλήρωτων γονιών;
Στις εγκυκλίους δεν αναφέρεται, εντέχνως, η υποχρεωτικότητα ή η προαιρετικότητα της εφαρμογής του προγράμματος, γιατί με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί και δεν είναι υποχρεωτικό αφού προϋποθέτει την συγκατάθεση γονέα και ιατρική βεβαίωση.

Η πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι ενάντια στη δράση επιχειρήσεων, στημένων – αμαρτωλών ΜΚΟ, ιδιωτικών εταιρειών και κάθε λογής ιδιωτικών φορέων που μοιράζονται, κανείς δεν ξέρει πως και πόσα, εκατομμύρια ευρώ στοχεύοντας στην εφαρμογή προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) μέσα στα σχολεία.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε :
•Το Υπουργείο Παιδείας (Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.) να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να σταματήσει η είσοδος ιδιωτικών συμφερόντων στα σχολεία και να αποσυνδεθεί κάθε εκπαιδευτική διαδικασία από αυτά. Να αποσύρει την συγκεκριμένη εγκύκλιο και να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών και δημόσιων σχολείων.

Τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να μη συμμετάσχουν στο εν λόγω «ερευνητικό» πρόγραμμα.
Κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει. Δεν θα συμβάλουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί στο να γίνει το δημόσιο σχολείο πεδίο δοκιμών και πειραμάτων και οι μαθητές μας πειραματόζωα.

•Καλούμε την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και τους Συλλόγους Γονέων όλων των σχολικών μονάδων να αντιδράσουν συλλογικά απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης τους γονείς των μαθητών να αρνηθούν τη συμμετοχή των παιδιών τους, με δήλωσή τους, όταν θα κληθούν να πράξουν σχετικώς. Να μη δεχτούν να γίνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια «άγνωστο» ποιων και για ποιους σκοπούς.
Για το Δ.Σ.
σάρωση0003

                               Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡΗΣΣΠΥΡΟΣ

                                                           



             Ροντογιάννης Αριστείδης                              Ροντογιάννης Σπυρίδων
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger