Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Νεος γυρος περικοπών στις επικουρικες συντάξεις έρχεται εντός του ετους.Ο Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ(ενιαιο επικουρικό), που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το β' εξάμηνο του 2014, θα προκαλέσει νέες μειώσεις 15% έως 40%, στο σύνολο των επικουρικών συντάξεων. Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης θα προκύπτει από έναν συντελεστή βιωσιμότητας. Ο συγκεκριμένος συντελεστής θα αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες αλλά και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Επίσης, το τελικό ποσό της σύνταξης θα προκύπτει και σε σχέση με τα δημογραφικά δεδομένα, τα οποία θα στηρίζονται σε πίνακες θνησιμότητας. Σκοπός του ΕΤΕΑ είναι να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων, που θα προκαλούσε ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. 

Στον νέο Κανονισμό ασφάλισης και παροχών του ΕΤΕΑ, γίνεται σαφές ότι το ποσοστό αναπλήρωσης των επικουρικών μειώνεται πλέον στο 20% για το σύνολο των ασφαλισμένων στο ενιαίο επικουρικό (ΕΤΕΑ), γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει αντίστοιχη μείωση στις συντάξεις.

Σημαντικές απώλειες θα έχουν οι ασφαλισμένοι στα λεγόμενα «ευγενή» επικουρικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες) αλλά και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που εντάχθηκαν στο ενιαίο ταμείο. Οι μειώσεις στον υπολογισμό των νέων συντάξεων αναμένεται να κυμανθούν από 10% ως  40%, ενώ σε οριακές περιπτώσεις θα φθάσουν και το 50%.

Υψηλότερες θα είναι οι απώλειες των λεγόμενων «παλαιών» ασφαλισμένων, (πριν από το 1993) και ως τώρα δικαιούνταν υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης κατά τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξής τους.

Υπολογίζεται ότι οι μειώσεις των επικουρικών για τους  ιδιωτικούς υπαλλήλους (ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ) θα είναι γύρω στο 10%.

Ωστόσο όλα αυτά αφορούν την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, ενώ μειώσεις στις παροχές θα προκύπτουν κάθε φορά που θα ανατρέπονται τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου. Δηλαδή, όταν θα προκύπτουν ελλείμματα, θα κόβονται οι καταβαλλόμενες συντάξεις.

Οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στον νέο Κανονισμό του ΕΤΕΑ προβλέπουν τα εξής:

1. Οι ασφαλισμένοι ως τις 31 Δεκεμβρίου 2000 που θα συνταξιοδοτηθούν το 2014. Στον Κανονισμό προβλέπεται ότι «η σύνταξη υπολογίζεται αποκλειστικά σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 33 και 34 του Ν. 2084/1992, όπως αυτές ισχύουν για την επικουρική σύνταξη όσων ασφαλίζονται πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και τη γενικότερη νομοθεσία». Ουσιαστικά καθιερώνεται πλέον ποσοστό αναπλήρωσης ίσο με το 20%.

2. Ασφαλισμένοι ως τις 31 Δεκεμβρίου 2000 που θα συνταξιοδοτηθούν από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά. Θα υπάρξει ένα διπλό σύστημα υπολογισμού της σύνταξης. Το τελικό ποσό προκύπτει από το άθροισμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης ως το τέλος του 2014 (όπου, όπως αναφέρθηκε, καθιερώνεται ποσοστό αναπλήρωσης 20%) και του ποσού που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης μετά το 2015 (που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, όπου θα λαμβάνονται υπόψη ακόμη και τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου).

3. Ασφαλισμένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 2001 που αποχωρούν μετά το 2015. Η σύνταξη θα υπολογίζεται με νέο μαθηματικό τύπο, ενώ δ.ημιουργούνται ατομικές μερίδες για τους ασφαλισμένους.


Τέλος, προβλέπονται και ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου ο επιζών σύζυγος θα πρέπει να είναι 62 ετών.
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger