Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Ο άξιος πάτερ Κωνσταντίνος Ραυτόπουλος Η ενορία της Κοντάραινας βράβευσε το «ιερό» έργο του




 Της Άντζη Λάζαρη
Πρόκειται για έναν «λεβέντη παπά» όπως τον αποκαλούν στην Κοντάραινα. Στα 47 χρόνια που ιερούργησε, τίμησε στην κυριολεξία τα ράσα του σύμφωνα με τους συγχωριανούς του.

Η καθιερωμένη Κυριακάτικη λειτουργία στον Ι.Ν Παναγίας Κοντάραινας στις 22 Δεκεμβρίου είχε την ιδιαιτερότητα ότι μετά την ολοκλήρωσή της, το εκκλησιαστικό συμβούλιο της κοινότητας Κονταραινας βράβευσε τον πάτερ για την ανιδιοτελή πολύχρονη υπηρεσία του στην ενορία. Την λειτουργία τέλεσαν ο εφημέριος
Μαραντοχωρίου πάτερ Σπύρος Κωστανάσιος, ο Διάκονος Αραβανής Χριστοφόρου και ο σημερινός πάτερ του Ι.Ν Παναγίας Κοντάραινας Σπύρος Βρεττός μαζί με τον πλέον συνταξιοδοτημένο ιερέα Κωνσταντίνο. Προσωπικοί λόγοι δυστυχώς εμπόδισαν τον Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλο να παρευρεθεί.

Όλοι κάνουν λόγο για έναν ιερέα που δεν διεκδίκησε ποτέ χρήματα από τους χριστιανούς. Σήμερα πια συνταξιούχος αφήνει 32.500 ευρώ καταθέσεις στον Ι.Ν. της Παναγίας Κοντάραινας.

Ο Ι.Ν. της Παναγίας
Πρόκειται για έναν ναό, από τους μεγαλύτερους στη Λευκάδα, χτισμένος το 1878 και με ύψος που ξεπερνά τα 12 μέτρα. Η πρόσβαση σε αυτόν πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι δύσκολη γιατί ο δρόμος χρειάζεται ασφαλτόστρωση που θα έπρεπε η δημοτική αρχή να έχει κάνει χρόνια τώρα.

Μια ιερή προσωπικότητα
Στον πάτερ συναντήσαμε μια σπάνια ταπεινότητα και σεμνότητα. Στην ερώτησή για το πώς αισθάνεται μετά την τιμή που του έκανε η ενορία του ο ίδιος είπε: «Στεναχωριέμαι που με βραβεύσανε, πραγματικά δεν ήθελα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και τον επίτροπο της εκκλησίας που έλαβαν αυτή την πρωτοβουλία».
Τιμητικές διακρίσεις έχει αποσπάσει στο παρελθόν από τον στρατό, τον πολεμικό σταυρό, το γενικό επιτελείο ιστορίας στρατού και τον σύλλογο Μαραντοχωρίου.
Μάλιστα μας ενημέρωσε πώς στο Μαραντοχώρι που ιερούργησε 5 χρόνια, έκαναν γιορτή προς τιμήν μου και δεν παραβρέθηκε. Ο λόγος της τιμητικής εορτής; Το γεγονός ότι όσο λειτουργούσε στο Μαραντοχώρι δεν πήρε χρήματα από τους χριστιανούς, αναστήλωσε 3 εκκλησίες για τις οποίες πρόσφερε 4.070.000 δραχμές και άλλες 200.000 χιλιάδες δραχμές για τη συντήρηση του ψυγείου των αποθανόντων.
«Μου έστειλε ο σύλλογος Μαραντοχωρίου έπαινο, τους ευχαριστώ από μακριά όμως γιατί πραγματικά δεν μου αρέσουν οι τίτλοι», είπε.
«Ο παπάς μας είναι περήφανος, λεβέντης και τον αγαπάμε πολύ για όσα έχει περάσει και έχει προσφέρει» συμπλήρωσε στη συζήτηση ο Γιάννης Πολίτης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.

Η ιστορία με την εικόνα της Παναγίας
Σε κάθε άνθρωπο που συναντά ο πάτερ Κωνσταντίνος αναφέρει ένα προσωπικό του βίωμα που τον στιγμάτισε.
Στην Γερμανική κατοχή, έδωσε μάχη για την πατρίδα κοντά στη λίμνη της Στυμφαλίας. Ακόμα δεν είχε ξεκινήσει να πει την ιστορία και άρχισε να τον κυριεύει ο φόβος εκείνων των ημερών.
Ο πάτερ πολεμούσε με οπλοπολυβόλο. Μία φορά ένας στρατιώτης κρύφτηκε ανάμεσα στα πόδια του για να γλιτώσει από τις σφαίρες του εχθρού. Ο νέος άντρας όμως στάθηκε άτυχος από σφαίρα που τον χτύπησε και έκοψε το νήμα της ζωής του. Ακριβώς από πάνω του, ο πάτερ είχε γλιτώσει από θαύμα και από τον φόβο του τραντάχτηκε χτυπώντας το πρόσωπο του πάνω στο οπλοπολυβόλο αναφωνώντας δυνατά το όνομα της Παναγίας. Ο ιερέας συγκινημένος γονάτισε μπροστά μας και μας έδειξε την εικόνα της Παναγίας της βρεφοκρατούσας. «Εκείνη τη στιγμή που αναφώνησα Παναγία μου είδα τη μορφή της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Πιστεύω με προστάτευσε γι’ αυτό και προσεύχομαι σε αυτή κάθε μέρα».


Οι τρεις μήνες στο Νικολή που έγιναν 8 χρόνια
Λίγο πριν κλείσουμε την κουβέντα μας ο ιερέας ήθελε να μας εξιστορήσει ένα ακόμη δύσκολο βίωμά του. Τα χρόνια που ιερούργησε στο Νικολή.
«Σηκωνόμουν στις 2 τα μεσάνυχτα για να πάω με τα πόδια στην εκκλησία. Για να γλιτώσω την μεγάλη πορεία από τον Σύβρο πέρναγα κάθε βράδυ μέσα από το ποτάμι για να κόψω δρόμο. Έπαιρνα μια πετσέτα κρυφά από τη γυναίκα μου, έβγαζα τα παπούτσια μου και διέσχιζα το ποτάμι. Ήταν να κάνω για τρεις μήνες αυτή τη διαδρομή και για κάποιους λόγους που δεν θα αναφέρω με κράτησαν 8 χρόνια. Ένα βράδυ μάλιστα χρειάστηκε να κοιμηθώ μέσα στον Άγιο Δημήτριο τυλίγοντας το σώμα και τα πόδια μου με δυο κουρελούδες από το πάτωμα. Έριξα πολύ κλάμα για να ξημερώσω από το κρύο μέσα στην εκκλησία. Πέρασα άσχημα αλλά λέω δόξα το Θεό!»
Στη ζωή του πιστεύει ότι του έδωσαν περίσσια δύναμη ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Δημήτριος. Κάθε φορά που έχανε το κουράγιο του σκεφτόταν τα βάσανα και τις μαρτυρίες αυτών των Αγίων για να μπορεί να συνεχίζει.


Ο βίος του πάτερ Κωνσταντίνου

Ο Ιερέας Κωνσταντίνος Ραυτόπουλος σε ηλικία πια 89 ετών θεωρείται ο μεγαλύτερος εν ενεργεία Ιερέας που υπήρξε στη Λευκάδα. Γεννήθηκε το 1925. Στις 19 Απριλίου χειροτονήθηκε διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης Νικηφόρο. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στις 24 Μαΐου 1970 στην Μονή Φανερωμένης σε ηλικία 44 ετών. Στις 25 Μαΐου 1970 διορίστηκε στην ενορία του Αγίου Νικολάου Φτερνού και παρέμεινε 10 χρόνια. Το 1971 διορίσθηκε στην ενορία του Αγίου Γεωργίου στο Νικολή ιερουργώντας 8 χρόνια. Το 1977 αποσπάστηκε στην ενορία της Κοντάραινας όπου μετετάχθη οριστικά το 1985. Στις 6 Απριλίου 1986 πήρε από τον Μητροπολίτη Νικηφόρο την Πνευματική Πατρότητα. Από τον πάτερ Θεόφιλο έγινε το 2009 οικονόμος και την ίδια χρονιά κηρύχτηκε πρωτοπρεσβύτερος. Στο σύνολο έχει 47 χρόνια υπηρεσίας και παραιτήθηκε λόγω γήρατος στις 31/10/ 2010.

Το ελαιοτριβείο έξω από την εκκλησία


Εντύπωση μας προκάλεσε κατά την παραμονή μας στην Κοντάραινα, το εγκαταλελειμμένο ελαιοτριβείο του χωριού δίπλα από την εκκλησία, του οποίου η στέγη κατέρρευσε πρόσφατα.
Το ελαιοτριβείο ανήκει στην ιδιοκτησία του Ι.Ν. Παναγίας έχοντας μέσα ακόμη όλο τον εξοπλισμό του. Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιάννης Πολίτης έχει σταματήσει η λειτουργία του πάνω από 20 χρόνια για το λόγο ότι ήταν οικονομικά ασύμφορο. «Θα κάνουμε αίτηση για να δοθεί έγκριση από την Μητρόπολη ώστε να αξιοποιηθούν τα χρήματα που άφησε ο πάτερ Κωνσταντίνος και θα αφορούν την ανέγερση του ελαιοτριβείου. Υπολογίζουμε θα χρειαστούν γύρω στις 10.000 με 12.000 χιλιάδες ευρώ και σχεδιάζουμε τη μετατροπή του σε λαογραφικό μουσείο που παράλληλα θα στεγάζει και το καφενείο της εκκλησίας», είπε.


Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Γιάννη Πολίτη για τη φιλοξενία και τη διεκπεραίωση του ρεπορτάζ.


















Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger