Του Γιώργου Σιαδήμα, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Oι περιφερειακές εκλογές του Μαΐου θα αποτελέσουν ουσιαστικά το πρώτο δυνατό crash test για τη δικομματική κυβέρνηση, αν δεν προκύψουν βέβαια νωρίτερα πρόωρες εκλογές, αφού μέχρι σήμερα το σύνολο των Περιφερειών είναι στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας και δευτερευόντως στο ΠΑΣΟΚ.
Αυτή τη φορά, όμως, με δεδομένα τα άσχημα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και τη δύσκολη κοινωνική συγκυρία, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην
εικόνα της κυβέρνησης, αυτή η μάχη θα είναι ουσιαστικά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ηδη στη Συγγρού έχουν καταλήξει στα περισσότερα ονόματα που θα στηρίξουν, διερευνώντας παράλληλα τα όποια ενδεχόμενα περιθώρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ σε συγκεκριμένες Περιφέρειες. Με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όπου δεν μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις μια Περιφέρεια θα επιδιώξει την επιλογή αντιπεριφερειαρχών.
Βέβαια, όλα αυτά θα τα αποφασίσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που θα έχει τον τελευταίο και αποφασιστικό λόγο, μετά και τις προτάσεις που θα τεθούν υπ’ όψιν του από την αρμόδια εκλογική επιτροπή των αυτοδιοικητικών εκλογών, υπό τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έχει η Συγγρού για το σύνολο των Περιφερειών.

ONOMATA. Στην περιφέρεια Αττικής αυτό που μένει να αποφασιστεί, είναι αν θα επιλεγεί τελικά " βαρύ " πολιτικό όνομα ή από το χώρο της αυτοδιοίκησης. Πάντως στις μετρήσεις της Συγγρού, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Υγείας ΆδωνιςΓεωργιάδης, ενω αν αποφασιστεί αυτοδιοικητική λύση τότε παίζουν τρία ονόματα. Αυτά του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρη Καλογερόπουλου, του δήμαρχου Κηφισιάς και κουμπάρου του Αντώνη Σαμαρά, Νίκου Χιωτάκη και του σημερινού αντιπροέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Χάρη Δαμάσκου. Μάλιστα στην περίπτωση που προωθηθεί ο Νίκος Χιωτάκης για την περιφέρεια Αττικής, για το δήμο Κηφισιάς μπορεί να κατέβει, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος και πρωην βουλευτής Σπήλιος Λιβανός.
Στις Περιφέρειες που ήδη βρίσκονται σε «γαλάζια» χέρια θα στηριχθούν εκ νέου οι περιφερειάρχες που θεωρείται ότι έχουν επιτυχημένο έργο ούτως ή άλλως. Ετσι, στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα διεκδικήσει ξανά την Περιφέρεια, όπως βέβαια και ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία. Στην Ηπειρο ο Αλέκος Καχριμάνης θα κατέβει πάλι, όπως και ο Σπύρος Σπύρουστην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Τέλος, και στη Δυτική Μακεδονία φαίνεται πως θα κατέβει ο Γιώργος Δακής, αν και συζητήθηκε και η περίπτωση του ανεξάρτητου βουλευτή Κοζάνης, Γιώργου Κασαπίδη.
Στην Πελοπόννησο ο πρώην βουλευτής Λακωνίας και σημερινός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Αποστολάκος, ο δήμαρχος Καλαμάτας, ΠαναγιώτηςΝίκας και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Δημήτρης Μαραβέλιας, είναι ανάμεσα στις επιλογές. Πάντως, στη Συγγρού αρχικά είχε συζητηθεί και η περίπτωση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σταύρου Μπένου, ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κορυφαία «γαλάζια» στελέχη της Περιφέρειας (ανάμεσά τους οι βουλευτές Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιάννης Λαμπρόπουλος, αλλά και ο Χρίστος Δήμας, το όνομα του οποίου είχε «παίξει» για να κατέβει ως υποψήφιος περιφερειάρχης) διαμηνύουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι η καλύτερη λύση για τον βασικό κυβερνητικό εταίρο θα ήταν να μη δοθεί επισήμως κομματικό χρίσμα και να στηριχθεί εμμέσως η προοπτική επανεκλογής του Πέτρου Τατούλη.
Στη Στερεά Ελλάδα, ο σημερινός δήμαρχος Καρπενησίου και γιος του Παύλου και της Ντόρας Μπακογιάννη, Κώστας Μπακογιάννης, είναι ένα βήμα πριν «κλειδώσει». Μάλιστα, παρά την υποψηφιότητα που ανακοίνωσε και ο ΘανάσηςΓιαννόπουλος, ο δήμαρχος Καρπενησίου φαίνεται πως κερδίζει στη δημοσκόπηση, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στο τέλος ο πρώην υφυπουργός Υγείας (ελέω και των παραδοσιακών δεσμών του με την οικογένεια Μητσοτάκη) θα αποσυρθεί.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε «μετρήθηκαν», μεταξύ άλλων, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού,Κώστας Τζαβάρας, ο Σπήλιος Λιβανός, ο πολιτευτής ΓιώργοςΠαπαναστασίου, που για πολλούς φαντάζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, καθώς και ο Πατρινός επιχειρηματίας στον τομέα εμφιάλωσης και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, εκτός του Γιώργου Παυλίδη, που την προηγούμενη φορά έχασε οριακά, η Συγγρού εξετάζει και τις περιπτώσεις του πρώην υφυπουργού Εργασίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του αντιπροέδρου της Βουλής, Γιώργου Καλαντζή, καθώς και του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκου Κοντού.
Στο Νότιο Αιγαίο, ο «γαλάζιος» πρώην βουλευτής Γιάννης Παππάς είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, αφού και στη δημοσκόπηση που «έτρεξε» η Συγγρού ήταν ψηλά, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο ακούγονται ο βουλευτής Λέσβου, ΠαύλοςΒογιατζής, η γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. ΧριστιάναΚαλογήρου, καθώς και ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ και γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Κώστας Μουτζούρης.
Στην Κρήτη, εσχάτως ακούγεται έντονα και το όνομα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Σεραφείμ Τσόκα. Ο ίδιος, παρόλο που δεν κατάγεται από την περιοχή, έχει διατελέσει για πέντε χρόνια περιφερειάρχης Κρήτης, στην κυβέρνηση Καραμανλή. Πάντως, η Συγγρού εξέτασε και τις περιπτώσεις του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης, Κυριάκου Βιρβιδάκη, καθώς και του «γαλάζιου» βουλευτή Ηρακλείου, Μάξιμου Σενετάκη.