Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Αμαρτίες μητέρων παιδεύουσι τέκνα: Καθιστική ζωή και ελάχιστη άσκηση το πρότυπο της σύγχρονης μητέρας     Tου  Γιαννη Γεωργίου 

Αμαρτίες μητέρων παιδεύουσι τέκνα: Καθιστική ζωή και ελάχιστη άσκηση το πρότυπο της σύγχρονης μητέρας 
Αφιερώνουν περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή ή καθηλωμένες στο αυτοκίνητο, καταναλώνουν λιγότερο χρόνο για τις δουλειές του σπιτιού, η σωματική τους άσκηση είναι περιορισμένη και φυσικά “καίνε” λιγότερες θερμίδες. 

Πρόκειται για το προφίλ της σύγχρονης μητέρας, η οποία, όπως διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα, αν και αεικίνητη έχει –κατά μέσο όρο- λιγότερη φυσική δραστηριότητα και περισσότερη καθιστική ζωή σε σχέση με 50 χρόνια πριν.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο ιατρικό περιοδικό “Mayo Clinic Proceedings” καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σύγχρονες μαμάδες δεν είναι τελικά τόσο πολυάσχολες όσο ήταν οι μητέρες του 1960.
Η µείωση της σωµατικής δραστηριότητας, που διαπιστώνει η έρευνα και η παράλληλη αύξηση της καθιστικής ζωής, µε φυσικό επακόλουθο τη µειωµένη κατανάλωση θερµίδων, φέρνουν τις μητέρες του σήμερα αντιμέτωπες -περισσότερο σε σχέση με 50 χρόνια πριν- με το πρόβλημα της διαχείρισης του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι μητέρες παιδιών, ηλικίας 5 έως 18 χρονών, αφιερώνουν σήμερα περισσότερο χρόνο στην καθιστική ζωή και λιγότερο χρόνο στην άσκηση σε σχέση με τις μαμάδες του 1960. Για του λόγου το αληθές, ενώ 50 χρόνια πριν οι μητέρες παιδιών 5 έως 18 ετών αφιέρωναν την εβδομάδα συνολικά 32 ώρες για σωματική άσκηση και μόνο 18 ώρες σε καθιστικές δραστηριότητες (14 περισσότερες ώρες την εβδομάδα), σήμερα οι μαμάδες παιδιών της ίδιας ηλικίας ξοδεύουν εβδομαδιαίως μόνο 25 ώρες για σωματική δραστηριότητα και 21 ώρες σε καθιστικές δραστηριότητες (δηλαδή μόνο 4 ώρες περισσότερες).
Από τον κανόνα δεν ξεφεύγουν ούτε οι άνεργες μητέρες, οι οποίες επίσης έχουν αυξήσει τις ώρες που αφιερώνουν σε καθιστικές δραστηριότητες.
Ως αποτέλεσμα, οι σύγχρονες μαμάδες “καίνε” πολύ λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το παρελθόν και συγκεκριμένα μεταξύ 1.238 και 5.835 θερμίδες λιγότερες την εβδομάδα σε σχέση με το 1965, με προφανείς τις συνέπειες για το ενεργειακό τους ισοζύγιο, αλλά και την υγεία τους γενικότερα.

Τρόπος ζωής
Οι συντάκτες της έρευνας παρατηρούν ότι για την ανατροπή του ισοζυγίου σωματικής δραστηριότητας-καθιστικής ζωής ευθύνεται και η εξέλιξη της τεχνολογίας, καθώς τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, για παράδειγμα, δεν υπήρχαν το 1960, όπως και οι τηλεοράσεις ή το ίντερνετ. Τέλος οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι σύγχρονες μητέρες αναπαράγουν για τα παιδιά τους ένα πρότυπο, που είναι περισσότερο προσανατολισμένο στην τηλεόραση και στην οθόνη του υπολογιστή παρά στη σωματική δραστηριότητα. 
Να σημειωθεί ότι οι συντάκτες της μελέτης βάσισαν μεγάλο τμήμα της έρευνάς τους στην αμερικανική έρευνα “Time Use Study”, η οποία συλλέγει ιστορικά δεδομένα σε βάθος πέντε δεκαετιών.


Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger