Ο Περιφερειάρχης
Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, υπέγραψε την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα -
Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι», της Πράξης:
«Εργαστηριακός Εξοπλισμός Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων
Νήσων».
Η προτεινόμενη Πράξη
αφορά στη δημιουργία νέου εργαστηρίου Ελέγχου ποιότητας
οίνων και αποσταγμάτων στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του
ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Για την ανάδειξη των τοπικών οίνων της Κεφαλονιάς
Η ιστορία της νήσου
Κεφαλονιάς, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τρείς βασικές ποικιλίες
αμπέλου για οινοποίηση, τη Ρομπόλα, τη Μαυροδάφνη και το
Μοσχάτο. Για την
ανάδειξη και αξιοποίηση των υπαρχόντων τοπικών οίνων και την
ενδεχόμενη
αναγκαιότητα για διαρθρωτικές αλλαγές, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία
Εργαστηρίου Ελέγχου
Ποιότητας Οίνων και Αποσταγμάτων, από το Τμήμα
Τεχνολογίας Τροφίμων
του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Το Εργαστήριο αυτό θα αναδειχθεί σε
πόλο ελέγχου, ενημέρωσης, καταγραφής και βελτιστοποίησης του
παραγόμενου
οίνου όχι μόνο της Κεφαλονιάς αλλά και των υπόλοιπων
Επτανήσων. Το Εργαστήριο,
θα οδηγήσει στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των
τοπικών οίνων, την
καταγραφή αλλά και κατανομή τους ως προς τις ποικιλίες, τη
γεωγραφική θέση και
τις ιδιαιτερότητες. Επιπλέον, θα διορθώσει μακροχρόνιες
στρεβλώσεις της τοπικής
παραγωγής, με ανάδειξη λόγω των συνεχών και
επαναλαμβανόμενων μετρήσεων,
αλλά και της στόχευσης σε συγκεκριμένες παραμέτρους, των
σημείων της
διαδικασίας οινοποίησης που θα πρέπει να βελτιωθούν ή και να
αλλάξουν. Θα
μετρηθούν παράμετροι ειδικές αλλά και κρίσιμες κατά την
οινοποίηση, οι οποίες έως
τώρα δεν μετρώνται στους τοπικούς οίνους και δεν λαμβάνονται
υπόψη στη διαδικασία
οινοποίησης, με αποτέλεσμα σημαντική υποβάθμιση, σε πολλές
περιπτώσεις, του
παραγόμενου προϊόντος. Επισημαίνεται ότι το εργαστήριο θα
εφαρμόσει κατά
γράμμα και με απόλυτη πιστότητα τα επίσημα πρωτόκολλα
αναλύσεων γλεύκους και
οίνου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο, λαμβάνοντας
υπόψη ότι έως τώρα είναι
συνήθης η πρακτική εμπειρικών μετρήσεων, προσωπικών
εκτιμήσεων και
τροποποιήσεων των μεθόδων, ιδίως στη μικρή οινοποίηση. Το
εργαστήριο θα έχει τη
δυνατότητα να πραγματοποιήσει ολοκληρωμένη οινολογική
ανάλυση σε πολύ μικρό
χρονικό διάστημα, άρα θα υπάρξει απεριόριστη δυνατότητα
ανάλυσης πολλών
δειγμάτων
Τι θα παραδοθεί
1. Αυτόματος
Αναλυτής Οίνου και Γλευκών με δυνατότητα άμεσης και ταυτόχρονα
αυτόματης μέτρησης, τόσο σε γλεύκος όσο και σε έτοιμο προϊόν
(οίνος) όλων των εξής
παραμέτρων: Αλκοόλη, Ολική Οξύτητα, Πτητική Οξύτητα,
Σάκχαρα, pH, Οργανικά
Οξέα, Baume, Brix, Δείκτη Πολυφαινολών, Πυκνότητα.
2. Αυτόματος Αναλυτής
Οίνου και Γλευκών, με δυνατότητα άμεσης και αυτόματης
μέτρησης, τόσο στο γλεύκος όσο και σε έτοιμο προϊόν (οίνος)
των εξής παραμέτρων:
Ελεύθερο Θειώδες, Ολικό Θειώδες, Χαλκός, Σίδηρος, Κάλιο,
Ασβέστιο, Γλυκόζη,
Γλυκερόλη, Ανθοκυάνειο, Ακεταλ¬δεΰδη, Κιτρικό Οξύ, Ουρία.
3. Συσκευή μέτρησης
τρυγικής σταθερότητας.
4. Συσκευή μέτρησης
χρώματος οίνου και γλεύκους.
5. Πιλοτική -
εκπαιδευτική διάταξη απόσμησης παραγομένων αέριων οινοποίησης
φυσικοχημικών διεργασιών.
6. Συσκευή εκτίμησης
επιπτώσεων διαφόρων διεργασιών οινοποίησης σε
οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά οίνου με
προσδιορισμό μεγέθους
και κατανομής σωματιδίων.
7. Εργαστηριακοί
πάγοι 2 κεντρικοί μήκους 4.5 Χ 1.60 επίτοιχοι συνολικού μήκους
12.15 Χ 0.75.
8. Σύστημα
αποσκλήρυνσης νερού.
9. Καταψύκτης βαθειάς
κατάψυξης (-80 C).
10. Κλιματιστική
μονάδα.
11. Ειδικός
εξοπλισμός μικρής κλίμακας.
12. Περιφερειακές
υποστηρικτικές συσκευές εργαστηρίου.
Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό
της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 480,000.00 Ευρώ.