Tης Άνζη Λάζαρη
Έπειτα από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας που ήταν η κατεξοχήν αρμόδια (στα χαρτιά τουλάχιστον) για την πάταξη του παραεμπορίου και την ανάθεση των καθηκόντων της σε κλιμάκια της αστυνομίας, έρχεται προεδρικό διάταγμα που επιβάλλει την εμπλοκή τοπικών φορέων και την
μεταξύ τους συνεργασία για την αποδοτικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ Περιφερειακής Ενότητας, Αστυνομίας, Δήμου, Λιμεναρχείου και Επιμελητηρίου.
Για αυτό το ζήτημα, το Επιμελητήριο Λευκάδας πραγματοποίησε την προηγούμενη Πέμπτη συνάντηση στην αίθουσα εκδηλώσεών του στο κτίριο του ΤΑΟΛ της ανατολικής παραλίας. Επικεφαλής στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης προσκεκλημένος του Επιμελητηρίου ήταν ο κύριος Δημήτρης Μπουλούκος από το Συντονιστικό Κέντρο Πάταξης του παραεμπορίου ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κύριος Στέφανος Κομνηνός τελικά δεν μπόρεσε να ταξιδέψει την τελευταία στιγμή λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο Υπουργείο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Λευκάδας και Πρέβεζας κύριοι Σωτήρης Σκιαδαρέσης και Γιάννης Γιαμάς, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Θοδωρής Βερύκιος, μέλη του επιμελητηρίου, εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων, του Λιμεναρχείου, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας και τοπικών φορέων.
Στο τέλος, έγιναν από τους παρευρισκόμενους παρατηρήσεις για την περσινή χρονιά στη Λευκάδα και συζήτησαν διαδικασίες στοχευόμενων δράσεων.
«Πρέπει να συντονιστούμε καλύτερα, ήδη φέτος τα πήγαμε καλά στην καταπολέμηση του παραεμπορίου μέσα από τη συνεργασία μας με την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο» είπε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Λευκάδας κος Σωτήρης Σκιαδαρέσης.
«Φραγμός στο παραεμπόριο»
Ξεκινώντας την ομιλία του για το παραεμπόριο, ο κύριος Μπουλούκος είπε «Είστε η μοναδική περιφερειακή ενότητα που επισκέπτομαι για δεύτερη φορά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι πολύ δραστήριος και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για να βρούμε λύσεις για το πρόβλημα του παραεμπορίου. Το παραεμπόριο ως γνωστόν μπορεί να ξεκινήσει από την πώληση ενός αναπτήρα μέχρι το εμπόριο ενός δήθεν παραγωγού που μετατρέπεται σε επαγγελματία έμπορο χωρίς να έχει παραστατικά ενώ παράλληλα φοροδιαφεύγει. Γι’ αυτό τα έσοδα δεν πρέπει να πηγαίνουν στις τσέπες επιτηδείων». Έφερε στη συνέχεια το παράδειγμα προϊόντων που εισάγονται στη χώρα μας όπως πατάτες από τη Βουλγαρία τις οποίες εγχώριοι παραγωγοί στη συνέχεια τις παρουσιάζουν ως δικές του.
Ακολούθως συμπλήρωσε: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να μπει ένας φραγμός στο παραεμπόριο. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να καταπολεμήσει το παραεμπόριο σε όλη την επικράτεια αλλά να δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις. Η δικιά μας δουλειά είναι να δίνουμε εργαλεία. Πρώτο εργαλείο ήταν το συντονιστικό κέντρο που έγινε για να συντονιστούν όλοι οι φορείς. Σημαντική ήταν η αλλαγή του νομικού καθεστώτος που επέφερε την άμεση καταστροφή του εμπορεύματος. Ο ελεγκτικός μηχανισμός μπορεί πλέον να κάνει μία κι έξω τη δουλειά του χωρίς να έχει κατά νου να βρει μεταφορικό μέσο για το εμπόρευμα και αποθηκευτικό χώρο».
Επιβάλλεται η συνεργασία των υπευθύνων
Σύμφωνα με τον επικεφαλή του Συντονιστικού Κέντρου Πάταξης του παραεμπορίου επιβάλλεται η συνεργασία των Περιφερειακών Ενοτήτων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Δήμου και του Λιμεναρχείου. «Τα ελεγκτικά όργανα είναι καταγεγραμμένα από το Υπουργείο και πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γιατί κράτος χωρίς υγειές εμπόριο δεν υπάρχει. Σαν τοπικοί φορείς και επαγγελματίες πρέπει να υψώσετε τη φωνή σας σε κάθε είδους αυθαιρεσία. Οι τροπολογίες που πέρασαν κάνουν τον νόμο πιο εύχρηστο στα ελεγκτικά όργανα», είπε.
Ο κύριος Μπουλούκος έκανε αναφορά στην παραοικονομία και το παραεμπόριο που υπάρχει σε στεγασμένα καταστήματα, εκτενέστερα μίλησε για το υπαίθριο παραεμπόριο που θεωρεί και το πιο σοβαρό καθώς και τη διαφοροποίησή του από εκείνο των λαϊκών αγορών.
«Το παραεμπόριο αν πιεστεί λιγάκι μπορεί να εκλείψει από τα πεζοδρόμια» και συμπλήρωσε: «Προσωπικά διαφωνώ με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.
Περιμένουμε το προεδρικό διάταγμα που θα ακούει στο όνομα δημοτική αστυνόμευση. Έχω τη γνώμη ότι θα λειτουργήσει καλύτερα μακριά από τους αιρετούς άρχοντες. Το νομικό πλαίσιο είναι υπεραρκετό και χρειάζεται εφαρμογή από τους βασικούς αρμόδιους που πρέπει να συνεργαστούν δηλαδή τον Αντιπεριφερειάρχη ως τοπικό συντονιστή, τον διευθυντή του οικείου Αστυνομικού τμήματος, τον Δήμο αφού κατοχυρώνει τα έσοδα από το υπαίθριο εμπόριο το Λιμεναρχείο και φυσικά όλοι πρέπει να συνεργάζονται με το Επιμελητήριο».
Η καταστολή του υπαίθριου εμπορίου θεωρείται εύκολη κατά τον κύριο Μπουλούκο (αν το αποφασίσουν οι αρμόδιοι) ειδικά στις νησιωτικές περιοχές μέσα από τους ελέγχους κατά την αποβίβαση επιβατών από τα πλοία και για την περιοχή της Λευκάδας με ελέγχους συστηματικούς κατά την είσοδο οχημάτων στη γέφυρα όπως πρότεινε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Κυρώσεις και όχι συστάσεις από τα ελεγκτικά όργανα τόνισε πως πρέπει να γίνουν αν θέλουμε αποδοτικότερη πάταξη του παραεμπορίου. Πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η εξάλειψη προϊόντων προερχόμενα από την Ασία τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας.