Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Τίνος τα συμφέροντα προασπίζεται ο Εμπορικός Σύλλογος Λευκάδας

Πλήρης αδιαφορία για τις οικονομικές επιπτώσεις του παραεμπορίου










Της ΕΥΗΣ ΜΠΑΚΑΛΗ-ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ



Κατάληψη σε οποιονδήποτε χώρο βρουν ελεύθερο, κάνουν οι ασκούντες παραεμπόριο, οι οποίοι -  χωρίς να πτοούνται από τους συνεχείς και συστηματικούς ελέγχους των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών - εξακολουθούν να εκθέτουν τα, αμφιβόλου ποιότητας, προϊόντα τους σε πεζόδρομους και πλατείες, κάνοντας προφανώς… «χρυσές δουλειές», αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι ο αριθμός τους βαίνει διαρκώς… αυξανόμενος!!!

Οι τριτοκοσμικές εικόνες των ημεδαπών και αλλοδαπών που πωλούν τα, ευτελούς αξίας και ποιότητας, εμπορεύματά τους είτε σε αυτοσχέδιους πάγκους της δυτικής παραλίας, είτε περιφερόμενοι στο κέντρο της πόλης, είτε σε οποιοδήποτε τουριστικό σημείο της Λευκάδας βρουν χώρο, έχουν καταστήσει το παράνομο υπαίθριο εμπόριο μια πραγματική μάστιγα που τείνει να οδηγήσει ακόμα και σε αφανισμό ορισμένες μικρές επιχειρήσεις του νησιού.
Παγερά αδιάφοροι όμως για το παραεμπόριο φαίνεται πως είναι, παρ’ όλα αυτά, οι… ακριβοθώρητοι κύριοι που απαρτίζουν την Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου -  εκλεγμένοι για να… προασπίζονται τα συμφέροντα των επαγγελματιών του κλάδου, οι ψήφοι των οποίων εξάλλου ανέδειξαν ορισμένους εξ αυτών – μιας και δεν εννοούν προφανώς να καταλάβουν ότι η παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων αποτελεί μια τεράστια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί, δημιουργώντας άπειρα προβλήματα στον εμπορικό κόσμο της Λευκάδας.
Τα κρούσματα των… περιφερόμενων που ασκούν παραεμπόριο έχουν λάβει τελευταίως εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς τα πλοκάμια του κυκλώματος έχουν εξαπλωθεί τόσο πολύ ώστε παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ οι οικονομικές ζημιές που προκαλούν στην τοπική οικονομία είναι ανυπολόγιστες.


Άμεσα μέτρα και εντατικοί έλεγχοι από Αστυνομία, Λιμεναρχείο και Επιμελητήριο Λευκάδας,
… σιγή ιχθύος από τον Εμπορικό Σύλλογο

Μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα και ενώ τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες - Αστυνομία, Λιμεναρχείο και Επιμελητήριο Λευκάδας - είναι πολύ σκληρά άμεσα και δραστικά, ούτως ώστε να είναι και αποτελεσματικά, με στόχο να σταματήσει επιτέλους ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η οικονομική αφαίμαξη των επαγγελματιών, του νησιού ο Εμπορικός Σύλλογος… τηρεί σιγήν ιχθύος.
Οι υποσχέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας κ. κ. Γράψα και Μίγκου ότι θα αναφερθούν, με συνέντευξή τους στην εφημερίδα LEFKASNEWS, στις - καταστροφικές για την τοπική οικονομία και την απασχόληση - συνέπειες του παραεμπορίου, έμειναν απλώς… υποσχέσεις.
Όταν αρμόδιες για την πάταξη του φαινομένου του παραεμπορίου υπηρεσίες προσπαθούν να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις, τους δημότες, αλλά και τους επισκέπτες της Λευκάδας από τους θρασύτατους και επιτήδειους παράνομους πλανόδιους οι κ. κ. Γράψας και Μίγκος μήπως φοβούνται ότι με τις δηλώσεις τους θα… αποκαλύψουν «μυστικά και ντοκουμέντα».
Το να μιλήσουν για το παραεμπόριο που ασκούν όλες τις φυλές του Φαραώ που έχουν κατακλύσει το νησί και λυμαίνονται, μέσα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την ήδη προβληματική τοπική αγορά, στερώντας από τους καταστηματάρχες το εισόδημά τους και από τους συμπολίτες τους το δικαίωμα στην εργασία που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή, είναι επιβεβλημένο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτοί οι ίδιοι ήταν που ζητούσαν την ψήφο των επαγγελματιών, τα συμφέροντα των οποίων υποτίθεται ότι… «προασπίζονται»!!!


Την παρέμβαση του Εισαγγελέα για την πάταξη του παραεμπορίου ζήτησε ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας


Διαμετρικά αντίθετη πάντως από τη στάση του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας είναι αυτή του Εμπορικού Συλλόγου του Ιστορικού Κέντρου Πρέβεζας, τα μέλη του οποίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της 6ης  Αυγούστου 2013 του PrevezaBest, όχι μόνο αναφέρθηκαν στο φαινόμενο του παραεμπορίου, αλλά ζήτησαν ακόμα και την παρέμβαση του Εισαγγελέα με στόχο την πάταξη του.
«Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Πρέβεζας ζητούν να λειτουργήσουν επιτέλους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα περιορίσουν το παραεμπόριο, την αισχροκέρδεια και την παραοικονομία».
«Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου μίλησαν για συνεχή φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, σε βάρος του στεγασμένου εμπορίου, από διάφορους πλανόδιους, περιπλανώμενους μικροπωλητές, οι οποίοι πωλούν προϊόντα μαϊμού ,φτηνές απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων σε είδη ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών και οπτικών ειδών. Την ίδια στιγμή πολλά είναι και τα παράπονα για το παραεμπόριο που καθημερινά «στήνεται» στις παραλίες του νομού. Επιχειρηματίες είπανε ότι αποτελεί για όλους ανοικτή πληγή και πως, εκτός από τις από τις οικονομικές επιπτώσεις, δημιουργείται και άσχημη εικόνα για το τουριστικό προϊόν» αναφέρει, μεταξύ άλλων το PrevezaBest.


Έξαρση του παραεμπορίου «φοβάται» η ΕΣΕΕ 


Το ενδεχόμενο έξαρσης του παραεμπορίου σε όλη τη χώρα επισημαίνει, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Τετάρτη 07 Αυγούστου το Newsbomb.gr,  η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε επιστολές της προς τους 13 περιφερειάρχες και 58 Αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας. Οι επιστολές αφορούν το νέο πλαίσιο λειτουργίας των αγορών και τις αυξημένες
αρμοδιότητες των αιρετών περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών σε αυτό.
Στις επιστολές σημειώνεται ότι η κατάργηση των Δημοτικών Αστυνομιών και η αναμενόμενη έλλειψη ελέγχων θα προκαλέσει έξαρση του παραεμπορίου, το οποίο, με τον άναρχο τρόπο που ήδη λειτουργεί, ζημιώνει τόσο την τοπική αγορά όσο και τα έσοδα του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το μόνο εργαλείο που απομένει δεν είναι άλλο από τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ). Τα οποία στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν έχουν ακόμη συσταθεί κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από τον Απρίλιο του 2012
Η ΕΣΕΕ προτείνει να γίνει χρήση του διακλαδικού θεσμού, του «Συντονιστικού Κέντρου κατά του Παραεμπορίου», που λειτουργεί ήδη από τον Ιούλιο του 2012 στην Αττική και μπορεί να συνδράμει την προσπάθεια.


«Πληγή» το παρεμπόριο και στις παραλίες 


Έως και τα 300 ευρώ υπολογίζεται, από τους επιχειρηματίες του δήμου Πλατανιά στα Χανιά, το μεροκάματο όσων αναπτύσσουν παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα στις παραλίες του βόρειου άξονα της πόλης, τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του δήμου, πλανόδιοι μασέρ και μικροπωλητές αποτελούν «πληγή» για το υγιές εμπόριο.
Το θέμα του παραεμπορίου απασχόλησε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Σαββάτου 3 Αυγούστου 2013 Newsbomb.gr, τη συνέλευση των επιχειρηματιών του Δήμου Πλατανιά. «Το παραεμπόριο αποτελεί για όλους μας ανοικτή πληγή. Τα τελευταία χρόνια είχε περιοριστεί αλλά μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και την αδυναμία ελέγχων πήρε ξανά μεγάλες διαστάσεις» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών Πλατανιά, Πέτρος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις, δημιουργείται και άσχημη εικόνα για το τουριστικό προϊόν. «Οι επισκέπτες που βρίσκονται στις παραλίες κάθε τρία λεπτά δέχονται και κάποια ενόχληση από κάποιον, είτε για μασάζ, είτε για πώληση αναμνηστικών. Τα παράπονα είναι πολλά» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία.


Οι επιπτώσεις του παραεμπορίου και η στάση του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας


Τα ίδια περίπου συμβαίνουν και στη Λευκάδα αλλά ο Εμπορικός Σύλλογος προφανώς… «αγνοεί» ότι οι ασκούντες παραεμπόριο, δημιουργούν προβλήματα στην κίνηση της αγοράς, ζημιώνουν οικονομικά τα νόμιμα καταστήματα της πόλης και του νησιού και δημιουργούν άσχημη εντύπωση στους τουρίστες που αντικρίζουν τέτοιου είδους τριτοκοσμικές εικόνες. Στον αντίποδα φυσικά είναι οι ενέργειες του Επιμελητηρίου που από τις αρχές του 2012 προσπαθεί να αφυπνίσει τους φορείς Περιφέρεια, Δήμο, Αστυνομία, Λιμενικό κλπ προκάλεσε συνάντηση όλων των φορέων προσκαλώντας και τον ΓΓ του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κομνηνό, αλλά δυστυχώς όπως φαίνεται ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη.

Η εφημερίδα LEFKASNEWS έχοντας ως στόχο την έγκυρη, έγκαιρη και αμερόληπτη ενημέρωση δημοσίευσε ήδη ορισμένα αναλυτικά ρεπορτάζ για το μείζον ζήτημα του παραεμπορίου, καταβάλλοντας παράλληλα μεγάλες προσπάθειες να δημοσιοποιήσει και την άποψη της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας που, ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί, δυστυχώς, να… κωφεύει, αδιαφορώντας προφανώς για τις επιπτώσεις του στους επαγγελματίες του νησιού. 
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger