Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Δημοτικό Κτηνιατρείο. Σωστή απόφαση, λάθος χειρισμοί Η Δημοτική Αρχή υποτιμά τους επιστήμονες της Λευκάδας



Της ΕΥΗΣ ΜΠΑΚΑΛΗ-ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ


Η διαφάνεια και τα κριτήρια με τα οποία ο Δήμος Λευκάδας προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία του Δημοτικού Κτηνιατρείου - μιας σωστής κατ’ αρχήν απόφασης, οι χειρισμοί της οποίας αφήνουν όμως πολλά κενά – προβληματίζουν έντονα αρκετούς κατοίκους του νησιού, ενώ ορισμένοι είναι μάλιστα και εξοργισμένοι με την πάγια τακτική της Δημοτικής Αρχής να… αγνοεί, μέσα από τις «απευθείας αναθέσεις», τους ίδιους τους Λευκαδίτες.

Η Λευκάδα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ντόπιων και των ξένων εθελοντών σαφώς και είχε μείνει πίσω στις υποδομές για τα αδέσποτα ζώα. Η δημιουργία μιας μονάδας Κτηνιατρείου με βάση τις σύγχρονες επιταγές – όπου θα γίνεται η περισυλλογή των αδέσποτων, η στείρωση, οι εμβολιασμοί και η συντήρησή τους – ήταν επιτακτική ανάγκη, ειδικά όταν έργα τέτοιου είδους εντάσσονται στην αειφόρο ανάπτυξη και υπάρχει επίσης η ανάλογη χρηματοδότησή τους.
Πλείστα όσα είναι όμως τα ερωτηματικά αρκετών κατοίκων του νησιού οι οποίοι διερωτώνται αν η Δημοτική Αρχή έψαξε  τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, αν προέβη στις απαιτούμενες μελέτες και αν αξιοποίησε τα προγράμματα χρηματοδότησης που… «τρέχουν» για την σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα από την δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου, δεδομένου ότι στις… «Αναρτητέες στο Διαδίκτυο» αποφάσεις του Δήμου Λευκάδας πουθενά δεν αναφέρεται κάτι σχετικό.


Ο τρόπος «αφύπνισης» της Δημοτικής Αρχής εγείρει πολλά ερωτηματικά.


Το μείζον πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα έπρεπε αναμφισβήτητα να τύχει μιας σωστής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης καθώς, ορισμένα εξ αυτών, δεν είναι απλώς επικίνδυνα για την δημόσια υγεία - μεταφέρουν στον άνθρωπο ασθένειες όπως λεϊσμανίαση, που είναι ενδημική και εχινόκοκκο, που επίσης είναι διαδεδομένος - ενώ κάποια είναι και ιδιαίτερα επιθετικά.
Στο δίλλημα ασυλοποίηση των αδέσποτων ή… γκετοποίηση των δημοτών και επειδή το πρόβλημα είχε παραγίνει, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που άρχισαν να απαιτούν από την Δημοτική Αρχή να… αφυπνιστεί και να φροντίσει για την επίλυσή του πριν συμβεί κανένα κακό, ο Δήμος αποφάσισε επιτέλους να δράσει δημιουργώντας το Δημοτικό Κτηνιατρείο, με τρόπο όμως που εγείρει πολλά ερωτηματικά.


Το χρονικό ενός… προαναγγελθέντος Κτηνιατρείου.  


Η ιστορία ξεκίνησε στις 7 Δεκεμβρίου 2012 όταν, σύμφωνα με τα πρακτικά της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας με Αρ. Απόφασης 410 στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης «Απόφαση για ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου σε συνεργασία με το Σωματείο Ζωοφίλων Λευκάδας» η εισηγήτρια κ. Ζωίτσα Σκιαδά-Πετούση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ15/Α) οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για την περισυλλογή και την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Σύμφωνα με την παρ. 2 του ιδίου Νόμου οι Δήμοι επιτρέπεται να συνεργάζονται με ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία, να ιδρύουν και να λειτουργούν Δημοτικά Κτηνιατρεία σε χώρους ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρημένους»
«Η Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων θεωρεί ότι λύση αποτελεί η στείρωσή τους σε Δημοτικό Κτηνιατρείο, η οποία - και σύμφωνα με τις προτάσεις του Σωματείου Ζωοφίλων, με το οποίο συνεργαζόμαστε σχεδόν 2 χρόνια – αποτελεί τον μόνο αξιόπιστο και ιδανικό τρόπο λύσης του προβλήματος».


Τα άριστα εξοπλισμένα κτηνιατρεία των επιστημόνων της Λευκάδας και ο λυόμενος οικίσκος του Δήμου.


Οι παραπάνω φράσεις της Αντιδημάρχου υποτιμούν και προσβάλλουν τους επιστήμονες κτηνιάτρους της Λευκάδας, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, διαθέτουν ιατρεία πλήρως εξοπλισμένα με τελευταίας τεχνολογίας πανάκριβα μηχανήματα.  
Σε καμία δε περίπτωση δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τον λυόμενο οικίσκο στον, ιδιοκτησίας του Δήμου, χώρο των σφαγείων, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία κανένας δεν γνωρίζει εάν διαθέτει τον απαιτούμενο ιατρικό εξοπλισμό και αν πληρεί τους όρους υγιεινής.  
Σημειώνεται ότι την πρόταση της κ. Σκιαδά-Πετούση καταψήφισαν οι κ. κ. Γαβρίλης και Στραγαλινός, με τον δεύτερο να αναφέρει ότι δεν γνωρίζει το οικονομικό κόστος του εγχειρήματος, προκαλώντας ερωτηματικά σχετικά με το αν υπάρχουν λεφτά, πόσα απαιτούνται και από πού προέρχονται.


Η δεύτερη φάση της ίδρυσης και λειτουργίας Δημοτικού Κτηνιατρείου.


Πέντε περίπου μήνες μετά την προαναφερόμενη απόφαση και συγκεκριμένα στις 22 Μαΐου 2013  το θέμα επανέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση με αρ. 159 από τα πρακτικά της συνεδρίασης αναφέρεται στο 15ο θέμα «Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη σύμβαση συνεργασίας μεταξύ Δήμου Λευκάδας, Σωματείου Ζωοφίλων Λευκάδας και ιδιώτη κτηνιάτρου για τη λειτουργία του Δημοτικού Κτηνιατρείου».
Εισηγήτρια είναι η ίδια Αντιδήμαρχος η οποία, αφού πρώτα αποσύρει από την εκφώνηση του θέματος το «ιδιώτη κτηνιάτρου», αναφέρεται ακολούθως στο σκοπό και το αντικείμενο της σύμβασης, ως επίσης στην περιγραφή και τον τρόπο εκτέλεσης του έργου, παραβλέποντας όμως ζωτικής ουσίας θέματα που χρήζουν απαντήσεων, με κυρίαρχο το οικονομικό.
«Υποχρέωση του Δήμου είναι να παρέχει τον εξοπλισμό του Κτηνιατρείου και την αποζημίωση του συνεργαζόμενου υπεύθυνου κτηνιάτρου. Επίσης αν απαιτηθεί ο Δήμος σε συνεργασία πάντα με το Σωματείο Ζωοφίλων Λευκάδας μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε δαπάνη απαιτηθεί προκειμένου το Δημοτικό Κτηνιατρείο να λειτουργεί αποτελεσματικά». Τα παραπάνω τόνισε αυτολεξεί η κ. Ζωίτσα Σκιαδά-Πετούση, χωρίς όμως να γνωστοποιήσει στο Σώμα που περίπου θα κυμαίνεται το ύψος της δαπάνης που θα… «απαιτηθεί», από ποιο κονδύλι θα εξευρεθεί και σε ποιους κωδικούς αναγράφεται.


Ασάφειες και παραλείψεις ως προς το οικονομικό και την υλικοτεχνική υποδομή.


Αυτό που επίσης παρέλειψε η κ. Αντιδήμαρχος να αναφέρει είναι ποια είναι τα «άτομα που θα απαρτίζουν το συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων», αν «διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα αιχμαλωσίας ζώων» και αν «κατέχουν τις απαιτούμενες για το σκοπό αυτό τεχνικές» δεδομένου ότι, όπως η ίδια επισήμανε «κατά την περισυλλογή και αιχμαλωσία των αδέσποτων ζώων απαγορεύεται η κακομεταχείρισή τους».
Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι ότι «οι στειρώσεις θα γίνονται όσες φορές απαιτηθεί μέσα στο χρόνο και, εφόσον εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός των ζώων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κ. Σκιαδά-Πετούση, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς το τι θα γίνεται στα διαστήματα των μηνών που, ενδεχομένως, θα μεσολαβούν ανάμεσα στις επισκέψεις του, εξ Αθηνών, κτηνιάτρου. Τα αδέσποτα θα παραμένουν δηλαδή κλεισμένα στον οικίσκο μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού και στο κρύο του χειμώνα; Ποιος θα φροντίζει για την υγιεινή τους, ποιος θα τα ταΐζει και με τι χρήματα;


Η «απευθείας ανάθεση» στον, εξ Αθηνών, ιδιώτη κτηνίατρο


Η τρίτη πράξη του εγχειρήματος αφορά την ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ «απευθείας ανάθεση» σε ιδιώτη κτηνίατρο από την Νίκαια Αττικής, έναντι του ποσού των 2.000 ευρώ. Το μείζον, εν προκειμένω, ζήτημα δεν είναι τα πολλά ή λίγα ευρώ, που για μια ακόμα φορά κάνουν… «φτερά» από το νησί, αλλά η υποτίμηση του ντόπιου επιστημονικού δυναμικού, από το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις μελών του Συλλόγου Κτηνιάτρων Λευκάδας, δεν ζητήθηκε ποτέ επίσημα καμία οικονομική προσφορά.
Τα κριτήρια επιλογής της Δημοτικής Αρχής είναι τουλάχιστον «περίεργα», αφού ευνοούν για πολλοστή φορά τον οποιονδήποτε - εκτός Λευκάδας – επαγγελματία ή επιστήμονα, αγνοώντας επιδεικτικά και υποτιμώντας ολοφάνερα τις επιστημονικές ή τεχνικές γνώσεις, την κατάρτιση και εμπειρίες του ντόπιου δυναμικού.
Ανεξαρτήτως πάντως όλων των προαναφερόμενων η κατάσταση στο οξυμένο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων θα αλλάξει μόνο, εάν και εφόσον, αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών. Εάν δηλαδή ευαισθητοποιηθούν και αντιληφθούν ότι ζώα και άνθρωποι συνυπάρχουν στον ίδιο κύκλο και ότι σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλείπουν στο… έλεος του Θεού τα ζωάκια που έχουν στα σπίτια τους, τα οποία «υποτίθεται» ότι… φροντίζουν!!!








Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger