Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Συναντήσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σκιαδαρέση Σωτήρη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑΕΝ με Κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους της τρόικας στην Αθήνα


Μαραθώνιο συναντήσεων στην Αθήνα είχαν την Πέμπτη 1η Αυγούστου 2013 ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και τα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου του   Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) και συγκεκριμένα: α) στις 11:00, με τους εκπροσώπους της τρόικας, β) στις 14:30, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, και τον Γενικό Γραμματέα  του Υπουργείου, κ. Α. Μπούσιο και γ) στις 17:00 με τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού, κ. Α. Λιάσκο. 


Στις παραπάνω συναντήσεις το Επιμελητήριο Λευκάδας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο οποίος αποτελεί παράλληλα και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ.

1) Συνάντηση με τον κ. Bob Traa εκπρόσωπο του Δ.Ν.Τ. και στελέχη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικα στην Αθήνα.
Στη συνάντηση που διήρκεσε δυόμιση ώρες τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑΕΝ παρουσίασαν τις ιδιαιτερότητες και τα μόνιμα εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα του νησιωτικού χώρου, που επιβάλλουν την υιοθέτηση ειδικών αναπτυξιακών πολιτικών. Τόνισαν  ότι οι νησιώτες βιώνουν πιο έντονα τις συνέπειες της κρίσης γιατί τα προβλήματα μεγεθύνονται και πολλαπλασιάζονται εξαιτίας των νησιωτικών μειονεξιών και πρότειναν μεταξύ άλλων:
  • Να μην καταργηθεί το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και να επεκταθεί το μέτρο σε όλες τις νησιωτικές περιοχές της χώρας.
  • Να αναδιαρθρωθούν οι υπηρεσίες του δημοσίου και των Ο.Τ.Α. με γνώμονα την εξυπηρέτηση του νησιώτη και την αποφυγή μετακίνησής του σε νομό διαφορετικό από τον τόπο κατοικίας του.
Επίσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σ. Σκιαδαρέσης, στην 30 λεπτών παρουσίαση που πραγματοποίησε  έθεσε  γενικότερα θέματα και πολιτικές που επηρεάζουν την πλειονότητα των επιχειρήσεων στην χώρα μας, όπως: α) η υψηλή φορολογία και το μη ευέλικτο σύστημα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, β) η έλλειψη ρευστότητας, γ) η μείωση του μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κτλ). Επιπρόσθετα, ο κ. Σκιαδαρέσης τόνισε ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένη η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής ως προς την  κατεύθυνση της ελάφρυνσης  των  επιχειρήσεων, οι οποίες βιώνουν τις συνέπειες της ύφεσης περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό κλάδο. Τέλος, ζήτησε  από τον  κ. Bob Traa   να κατανοήσει   ότι  οι επαγγελματίες δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν.  
Οι εκπρόσωποι της τρόικα άκουσαν με προσοχή και κατέγραψαν τις θέσεις και προτάσεις που εκφράστηκαν δείχνοντας κατανόηση σε αρκετά ζητήματα. Τέλοςσυμφωνήθηκε να υπάρχει στενότερη επαφή, καθώς επίσης ο ΕΟΑΕΝ να γνωστοποιεί στην τρόικα τις θέσεις του για τα εκάστοτε αποφασιζόμενα μέτρα και πολιτικές που απορρέουν από το Μνημόνιο.

2)  Συνάντηση με τον Υπουργό και το Γενικό γραμματέα Ναυτιλίας και ΑιγαίουΗ συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα κ. Α. Μπούσιου. Τα μέλη του Δ.Σ. κατέθεσαν υπόμνημα για τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα νησιά, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι για τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν., η ύπαρξη ακτοπλοϊκών συνδέσεων ποιοτικά αποδεκτών και οικονομικά προσιτών καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ζωής και ευημερίας, για να κρατηθούν ζωντανά  τα 200 και πλέον κατοικημένα νησιά της χώρας μας .

Παρά τις όποιες  βελτιώσεις σε ορισμένες γραμμές οι νησιώτες εξακολουθούν και σήμερα να βιώνουν σημαντικά προβλήματα από τις κακές ακτοπλοϊκές συνδέσεις τόσο με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, όσο και μεταξύ των νησιών, με σημαντικότερα προβλήματα:
  • Την ακρίβεια  στις τιμές των εισιτηρίων.
  • Τους υψηλούς ναύλους στη μεταφορά εμπορευμάτων.
Τονίστηκε δε ότι για την αντιμετώπιση του ακτοπλοϊκού προβλήματος στο σύνολο των νησιωτικών περιοχών της χώρας απαιτείται επανασχεδιασμός, από το μηδέν, του ακτοπλοϊκού χάρτη της χώρας.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας έθεσε και δύο  προβλήματα που αφορούν αποκλειστικά την Λευκάδα. Το πρώτο συνίσταται στο ότι το Λιμεναρχείο Λευκάδας στερείται μικρού ταχύπλοου σκάφους, για να πραγματοποιεί  περιπολίες στην περιοχή ευθύνης του και το δεύτερο είναι το  απαράδεκτο θέαμα που παρατηρείται φέτος στο Λιμεναρχείο Λευκάδας, όπου συρρέουν λόγω της υποχρεωτικής παρουσίας κατά τον απόπλου όλοι όσοι νοικιάζουν ιστιοπλοϊκά σκάφη για κρουαζιέρα από τις περιοχές ευθύνης του Λιμεναρχείου Λευκάδος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές και να ταλαιπωρούνται οι τουρίστες. Ο κ Σκιαδαρέσης τόνισε ότι το καθεστώς  αυτό είναι απαράδεκτο και ως εκ τούτου πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Γ) Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Τουρισμού, κ. Α. Λιάσκο 
Στη συνάντηση εισηγητής εκ μέρους του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ υπήρξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης. Στην εκτενέστατη και εμπεριστατωμένη τοποθέτησή του επικεντρώθηκε:
  • Στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των all inclusive resorts, που παίρνει διαστάσεις και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα των υπηρεσιών, στις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό και πρότεινε να οριστούν κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας της τουριστικής αυτής παροχής
  • Στην εποχικότητα της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των μικρομεσαίων) και τόνισε την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων που θα αυξήσουν την περίοδο λειτουργίας τους.
  • Στην ενίσχυση των τοπικών ιδιωτικών και δημόσιων φορέων στην περίπτωση που δρουν συλλογικά για το σχεδιασμό και την προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής τους.
  • Στην ανάθεση στα Επιμελητήρια σημαντικότερου ρόλου και θεσμικής παρουσίας σε αποφάσεις που αφορούν εν γένει την τουριστική ανάπτυξη.
  • Στη βελτιστοποίηση των αεροπορικών & ακτοπλοϊκών μεταφορών, ώστε να αρθεί το ιδιότυπο καθεστώς απομόνωσης που βιώνουν τα νησιά, με εκλογίκευση των τιμών των εισιτηρίων, την πυκνότητα των δρομολογίων και την ποιότητα των παρεχομένων  υπηρεσιών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Ο Γενικός Γραμματέας άκουσε με απόλυτη κατανόηση τα ζητήματα που ετέθησαν και ενημέρωσε τα μέλη για το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου  Τουρισμού, το οποίο ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την προώθηση τουριστικών επενδύσεων και την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας και επιδιώκει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σκιαδαρέσης, ο οποίος γνώριζε για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά σημεία που χρήζουν βελτίωσης και πρόσθεσε στον κ Γενικό ότι, αν ερωτούνταν τα Επιμελητήρια που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα που τους ταλανίζουν, θα μπορούσαν να κάνουν τις προτάσεις τους ούτως ώστε να μην ψηφίζεται  ένα νομοσχέδιο, το οποίο από την πρώτη κιόλας στιγμή έχει ανάγκη τροποποιήσεων και βελτιώσεων.

Για την Διοικητική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σκιαδαρέσης
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger