Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Συνέντευξη μας παραχώρησε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ¨Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών¨ κος Βεργίνης Ξενοφώντας σχολιάζοντας τα γενόμενα στο νησί μας.

Ποια η άποψή σας για την μέχρι τώρα πορεία του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου;
 Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας πρέπει για τους αναγνώστες να πω ότι:
 Το  Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) που αποτελείται από την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση ή πλειοψηφία και την μειοψηφία αποτελεί το κορυφαίο όργανο Διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου.
Με βάση τους υφιστάμενους δημοκρατικούς κανόνες η πλειοψηφία διοικεί και έχει την ευθύνη των αποφάσεων και η μειοψηφία (ή αλλιώς αντιπολίτευση που σήμερα έχει τρεις (3) παρατάξεις ελέγχει και ασκεί κριτική στη πλειοψηφία, χωρίς και να απαλλάσσεται της ευθύνης των θέσεών της.
Πρέπει να τονισθεί ότι η πλειοψηφία και η μειοψηφία ή διαφορετικά η δημοτική εξουσία και η αντιπολίτευση αντίστοιχα πρέπει να ενεργούν πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας και της ευπρέπειας ή τους  άγραφους κανόνες καλής συμπεριφοράς.
Κοινός στόχος πρέπει να είναι το καλό του τόπου και η ευημερία των πολιτών.
Το σημερινό Δ.Σ περιλαμβάνει ένα αξιόλογο σύνολο ανθρώπων που πιστεύω πως επιθυμεί και προσπαθεί συνειδητά για το καλό του τόπου. Ο καθένας βέβαια με τις δικές του γνώσεις, εμπειρίες, ικανότητες και δυνατότητες. Είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας τοπικής κοινωνίας.
Το Δ.Σ. καλείται να αποφασίσει για όλα τα θέματα που προβλέπει ο Καλλικρατικός Νόμος    (    ) και οι κείμενες διατάξεις. Τη πρωτοβουλία συζήτησης των θεμάτων  (ως προς τον αριθμό και το περιεχόμενο) έχει η δημοτική εξουσία (πλειοψηφία) και κατά βάση ο Δήμαρχος σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Όμως και η αντιπολίτευση (μειοψηφία) μπορεί να φέρει θέματα προς συζήτηση με βάση ειδικές διατάξεις που προβλέπει ο νόμος (οι δυνατότητες βέβαια είναι περιορισμένες).
Η μέχρι τώρα πορεία λειτουργίας του Δ.Σ. δεν είναι απογοητευτική αλλά δεν είναι και αυτή που θα’ πρέπε  και θα μπορούσε να ήταν ώστε να χαρακτηρισθεί ικανοποιητικά αποδοτική.
Είναι πολλοί οι  λόγοι. Ιδιαίτερα, όμως, να αναφέρω :
α) την έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού και προγραμματισμού,
β) την ελλιπή προετοιμασία για την καλύτερη επιλογή και σύνθεση των θεμάτων προς 
      συζήτηση.
γ) ανορθόδοξη ή αλλιώς σκόπιμα κακή σειρά τοποθέτησης των θεμάτων προς συζήτηση και ο μεγάλος αριθμός των θεμάτων.(   )
δ)τις συνεχείς και προκλητικές παρεμβάσεις του Δημάρχου κατά τη συζήτηση. Παρεμβάσεις είτε προς του εκάστοτε Πρόεδρο ( ή Αντιπρόεδρο  ως Προεδρεύοντα) είτε προς τον εκάστοτε ομιλούντα, ιδιαίτερα βέβαια, ίσως και μοναδικά όταν ομιλούν  οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης! Οι προκλητικές αυτές και ….. αντιδεοντολογικές παρεμβάσεις που τις περισσότερες φορές είναι και χρονοβόρες, προκαλούν τριβές και έντονες προσωπικές αντιπαραθέσεις και βέβαια μεγάλες καθυστερήσεις στο πέρασμα των θεμάτων. Έχω βρεθεί σε αμέτρητες συσκέψεις Συμβουλίων και Επιτροπών και έχουν ακούσει τα’ αυτιά μου και έχουν δει τα μάτια μου πολλά…
Αυτό το κακό όμως δεν το έχω συναντήσει.  Πολλές φορές οι συνεδριάσεις φτάνουν μέχρι πρωίας και με αριθμό συμβούλων περιορισμένο. Φτάνε βέβαια, κατά ένα μέρος και οι Πρόεδροι του Δ.Σ. , αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό! Καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες, αλλά το κακό δεν διορθώνεται. Δυστυχώς όπως λέει, ο λαός  « όσο θέλεις βρόντα στου κουφού την πόρτα». Παραλείπω βέβαια να πω ότι ενίοτε φταίνε και οι σύμβουλοι.
Ας ελπίσουμε ότι στο χρόνο που απομένει τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και δεν θα βρεθούμε στην ανάγκη να φθάσουμε ξανά στο έσχατο μέτρο της αποχώρησης από το Δ.Σ.
Τι γίνεται με το Πρόγραμμα LEADER;  Πού βρισκόμαστε και ποιες ενέργειες γίνονται;
Όπως έχω ενημερώσει τους υπεύθυνους της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λήντερ και το λαό της Λευκάδος το Πρόγραμμα Λήντερ τελικά θα υλοποιηθεί στη Λευκάδα. Διατηρώ, λοιπόν τη πεποίθηση ότι το Υπουργείο θα δώσει θετική λύση. Θυμίζω τις ανακοινώσεις που έκανα σχετικά με το θέμα μετά από συσκέψεις και συζητήσεις που είχα με τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων (Γενικό Γραμματέα, Ειδικό Γραμματέα, Νομικό Σύμβουλο και Γραφείο Υπουργού). Η νομική επιχειρηματολογία που ανάπτυξα και τα πραγματικά γεγονότα που επικαλέστηκα ενίσχυσαν τις καλές προθέσεις των ανθρώπων του Υπουργείου ώστε να δοθεί από τον Υπουργό θετική λύση στο θέμα. Θεωρώ πως μετά τις απαντήσεις που δόθηκαν στα ερωτήματα του Υπουργού επί του θέματος από πλευράς των υπευθύνων της Εταιρείας Λήντερ Λευκάδας τα 10 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν στην Λευκάδα.
Από ποιο φορέα θα υλοποιηθεί η επένδυση;
Εφόσον ξεπερασθούν, με νομικά επιχειρήματα, οι όποιες διαδικαστικές παρεμβάσεις και παραλείψεις που προέκυψαν από τον έλεγχο του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου, τότε η υλοποίηση του Προγράμματος θα γίνει από την Αναπτυξιακή Εταιρεία, αφού γίνουν κάποιες διορθώσεις ή και επιβληθούν κάποιες πιθανές κυρώσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες μου επαφές το θεωρώ πιο πιθανό. Αν όχι τότε το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από συναφή φορέα με συνεργασία των ανθρώπων της Ομάδας Τοπικής Δράσης που έχουν τις γνώσεις και κυρίως την εμπειρία.
Θεωρείτε ότι έγιναν λάθη και από ποιους; Αλλά και εκτός από σας βοήθησαν και άλλοι ώστε να  δοθεί θετική  λύση;
Δεν χωράει αμφιβολία ότι κάποια λάθη και παραλείψεις έγιναν. Αυτό βγαίνει ως αποτέλεσμα από τον έλεγχο που έγινε πεπραγμένα της Αναπτυξιακής Εταιρείας. Τα λάθη τα έκαναν τα υπεύθυνα όργανα της Εταιρείας. Η διαχείριση αυτών των προγραμμάτων θέλουν λεπτή διαχείριση, γνώσεις και εμπειρίες. Το κακό είναι ότι δεν υπήρξε και πριν και μετά τον έλεγχο συντονισμός ενεργειών ώστε ν’ αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις και οι συναφείς επιπτώσεις. Οπωσδήποτε ενδιαφέρθηκαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς για δοθεί λύση στο θέμα. Αλλά το ζήτημα δεν είναι να δείξεις ενδιαφέρον, αλλά με ποια επιχειρήματα και τρόπους προβάλλεις το ενδιαφέρον σου και διεκδικείς τη λύση του προβλήματος.
Ποια η άποψη σας για την απόφαση των πέντε Υπουργών να εντάξουν στο ΤΑΙΠΕΔ την έκταση των 31,35 στρεμμ., που ανήκει στο Δήμο Λευκάδας, προκειμένου να διατεθεί από το Δημόσιο σε ιδιώτες;
Στο θέμα αυτό έχω πάρει θέση με ανακοίνωση μου και θα μου επιτρέψετε να την επαναλάβω! Μπορεί το κράτος να βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα. Στη κατεύθυνση αυτή συμβάλουμε όλοι! Η συμμετοχή του κόσμου είναι συγκινητική. Όμως υπάρχουν και ορισμένα όρια τα οποία ούτε ατομικά, αλλά ούτε και συλλογικά μπορούμε να ξεπεράσουμε! Τα όρια αυτά αφορούν είτε τη νομιμότητα, είτε τις παραδόσεις και άγραφους νόμους, είτε τις ειδικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες του τόπου μας. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία από αυτές. Το οικόπεδο αυτό είναι η ανάσα  του Δήμου και του λευκαδίτικου λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Το οικόπεδο διαμορφώθηκε με τη φροντίδα του Δήμου, ανήκει στο Δήμο και θα αξιοποιηθεί από το Δήμο.
  Η δημοτική αρχή όφειλε και οφείλει να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για ν α κατοχυρώσει τα δικαιώματα του Δήμου. Η παράταξη που εκπροσωπώ των « ενεργών  πολιτών», έχει επισημάνει από την αρχή της δημοτικής περιόδου και κατ’ επανάληψη, προς τη σημερινή δημοτική εξουσία ότι πρέπει να καταγράψει και κατοχυρώσει την ακίνητη και κινητή περιουσία του Δήμου και να την αξιοποιήσει. Δεν χρειάζεται να τρέχουμε πάντα εκ των υστέρων ως «μικρές παρθένες»! Τότε είναι πια αργά. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές ή σχεδόν πάντα δεν μας ακούνε. Πιστεύω ότι ο Δήμος τελικά θα προβεί σε όλες τις ενέργειες!
Ξέρουμε ότι συμβάλλατε τα μέγιστα στις εξελίξεις για το ΤΕΙ Λευκάδας. Είσθε ευχαριστημένος; Τι γίνεται με την καθυστέρηση μεταβίβασης του Κέντρου Νεότητας στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων;
 Μου ξυπνάτε στη μνήμη και τη συνείδηση μου δύσκολες μέρες. Δυστυχώς, όμως, και πρόσφατες! Ξέρετε εσείς, όπως και ο όλος ο λευκαδίτικος λαός και ιδιαίτερα, επίσης, οι φοιτητές του ΤΕΙ ότι έδωσα ομηρικούς αγώνες για να γίνει το δεύτερο τμήμα ΤΕΙ, να προχωρήσει ο σχεδιασμός εγκαταστάσεων του ΤΕΙ σε ιδιαίτερο οικόπεδο, να εμπλουτισθούν τα μέσα και να εκσυγχρονισθεί η λειτουργία του ΤΕΙ σε υλική υποδομή και διδακτικό προσωπικό. Μάρτυρες είναι οι καθηγητές κ.κ. Ξενοφών Βερύκιος και Θεοδόσης Στραγαλινός και βέβαια οι τότε φοιτητές. Δυστυχώς, υπήρξαν άνθρωποι, φορείς αυτού του τόπου που όχι μόνο δεν το φρόντισαν, αλλά το διέλυσαν. Το ΤΕΙ ξεσπιτώθηκε, το προσωπικό αποδυναμώθηκε, οι φοιτητές εγκαταλείφθηκαν και στο τέλος ήρθε ο ανεμοστρόβιλος! Και μετά αυτοί που το διέλυσαν έτρεχαν όπως ο εγκληματίας που παριστάνει τον αθώο να ενδιαφερθούν για ΤΕΙ  προτείνοντας μάλιστα στη θέση του μεταφερόμενου στην Άρτα ΤΕΙ  να δημιουργηθεί τμήμα «διαίτης» σε χρόνο μάλιστα λιτότητας!! Και δεν φτάνει αυτό, σήμερα τα ίδια πρόσωπα έχουν γίνει διαφημιστές του ΤΕΙ στέλνοντας μηνύματα στα κινητά, και οργανώνοντας φιέστες – ρεζιλίκια! Εκεί κατάντησε η Ανώτατη Παιδεία! Λυπάμαι…
 Είναι γνωστό σε όλους, στο Υπουργείο, στη Διοίκηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στους φοιτητές και στους Λευκαδίτες ότι ορισμένοι δώσαμε τη μάχη να παραμείνει το ΤΕΙ στη Λευκάδα και προσωπικά να ιδρυθεί το Νέο Τμήμα «Διοίκησης Επιχειρήσεων  με κατευθύνσεις: Διοίκηση Επιχειρήσεων –Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης- Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων& Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» και όχι τμήμα «διαίτης».
Σήμερα δεν χρειάζεται να πάμε προς τα πίσω. Ας κοιτάξουμε μπροστά. Ας δούμε το θέμα του ΤΕΙ με τη πρέπουσα σοβαρότητα και να πράξουμε όλοι το καθήκον μας προς τη νεολαία και το τόπο μας. Λυπάμαι, όμως, που κάποιοι και σήμερα ασχημονούν και για «δικό τους όφελος», όπως οι ίδιοι νομίζουν, χρησιμοποιούν το ΤΕΙ και τους φοιτητές του προκειμένου να φανερωθούν στη τοπική κοινωνία, που ευτυχώς τους έχει καταλάβει. Λυπάμαι, μόνο, που ορισμένοι καθηγητές πέφτουν θύμα της άγνοιας των «δεδομένων».
 Πιστεύω πως με μια σοβαρή συνεργασία με τη Διοίκηση των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που απαντούν οι περιστάσεις.

Σ’ότι αφορά τη μεταβίβαση του Κέντρου Νεότητας στο ΤΕΙ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν απόλυτα σαφής. Έκτοτε  η παράταξη μου ρώτησε κατ’ επανάληψη το Δήμαρχο για το θέμα αυτό αν ολοκληρώθηκε και είχαμε τις διαβεβαιώσεις πως ΝΑΙ. Με τα μέχρι σήμερα, όμως, φαίνεται πως κάτι δεν πάει καλά. Ελπίζω, οι υποψίες να διαψευσθούν.

Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger