Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ"

Συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ" κος Δρακονταειδής Κων/νος, η οποία δημοσιεύθηκε στο φύλλο που κυκλοφορεί. Μπορείτε να την διαβάσετε παρακάτω:


            Σχετικά με την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης από το Δ.Σ. ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά. Μπορείτε να μας πείτε με δύο λόγια ποια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, που αποσκοπούσε η αποχώρηση και αν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα στο μέλλον.
            Καταρχήν θέλω ξεκαθαρίσω το εξής από τη μεριά μου και από τη μεριά μας ως δημοτική κίνηση. Γενικώς είμαστε εναντίον των αποχωρήσεων. Και σε αυτή τη θητεία ήταν η δεύτερη φορά, και στην προηγούμενη θητεία την προηγούμενη τετραετία με την προηγούμενη Αρχή μόνο για μια φορά στα 4 χρόνια για κάποιο λόγο είχαμε αποχωρήσει. Το ξεκαθαρίζω αυτό γιατί δεν θεωρώ ότι είναι λύση σε ένα πρόβλημα η αποχώρηση. Σε όλα όμως τα πράγματα υπάρχει ένα όριο. Νομίζω ότι ύστερα από τις συνεχείς παρατηρήσεις που γίνανε από τη μεριά και τη δική μας αλλά και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, σε ότι αφορά στο πλήθος των θεμάτων που τίθενται, και μάλιστα το γεγονός ότι πολλές φορές εκ του πονηρού, και το λέω ξεκάθαρα αυτό, τίθεντο πολύ σοβαρά ζητήματα όλα μαζί, με αποτέλεσμα να παίρνονται μια σειρά από αποφάσεις τις πρωϊνές ώρες, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τις αυξήσεις που πάρθηκε η απόφαση στις 5 η ώρα το πρωί. Είχαμε θέσει κι εμείς και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης την ανάγκη τα Δημοτικά Συμβούλια να είναι με λιγότερα θέματα. Νομίζω αυτό είναι ένα αίτημα απολύτως φυσιολογικό και υπ’ αυτή την έννοια αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, γιατί η Δημοτική Αρχή παρ’ όλες αυτές τις παρατηρήσεις που τις κάναμε και παρά το γεγονός ότι θεωρητικά το αποδεχόταν με μια έννοια στην πράξη ουδέποτε έκανε κάτι. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι με αποκορύφωμα τη συγκεκριμένη συνεδρίαση και αφού υπήρξε μία συνεννόηση της αντιπολίτευσης, εμείς καταθέσαμε ένα κείμενο, έγινε αποδεκτό και από τις άλλες παρατάξεις και αποχωρήσαμε. Βεβαίως εμείς δεν θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή έχει λάβει το μήνυμα, και αυτό το λέω γιατί στην τελευταία ανακοίνωση που έβγαλε ο κύριος Δήμαρχος η ανακοίνωση αυτή είναι και προκλητική. Για παράδειγμα δεν μπορεί να χαρακτηρίζει γραφικότητες μια τέτοια στάση. Μπορείς να της ασκείς κριτική, δικαίωμα του Δήμαρχου να κάνει κριτική σε αυτή τη στάση της αντιπολίτευσης και της δικής μας κίνησης, όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς. Εμείς θεωρούμε εντέλει για να καταλήξω ότι θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα στη Δημοτική Αρχή και κυρίως θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα και στην κοινωνία να αντιληφθεί δηλαδή με ποιο τρόπο παίρνονται οι αποφάσεις. Η ίδια η ζωή απέδειξε ότι τελικά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας αφού η αντιπολίτευση αποχώρησε απλά έκαναν γυμναστική, δηλαδή σήκωναν και κατέβαζαν το χέρι σε όλα τα θέματα, για αυτό και 57 θέματα κουβεντιάστηκαν και αποφασίστηκαν σε δύο μόνο ώρες.
            Στο Δ.Σ. βλέπουμε από την πλευρά σας ότι υπάρχει διάθεση να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα βελτιώσουν τα πράγματα στο νησί. Στο δια ταύτα όμως υπάρχουν διαφωνίες μέσα σε αυτό και η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω ότι δεν υπάρχει κλίμα συνεννόησης μέσα στο Δ.Σ. Που οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτό.
            Κοιτάξτε νομίζω ότι το βασικό στοιχείο που επιβεβαιώνει με μια έννοια αυτό που είπατε ότι δεν υπάρχει κλίμα συνεννόησης είναι η διαφορετική και αφετηρία που ξεκινάει η κάθε παράταξη και κυρίως η διαφορετική στόχευση. Να το πω με ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό. Εμείς ξεκινούσαμε με μια αντίληψη στο μείζον ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Λευκάδα, που ως πειραματόζωο προσπάθησαν να περάσουν, που λέει ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί. Υπ’ αυτήν την έννοια πως είναι δυνατόν να συνεννοηθούμε με μία παράταξη, στη συγκεκριμένη περίπτωση την πλειοψηφούσα, η οποία είχε την άποψη ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να ιδιωτικοποιηθεί. Επομένως δεν είναι ούτε από πείσμα, ούτε από λόγους αντιπολιτευτικούς το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει κλίμα συνεννόησης. Από την άλλη μεριά θέλω να επισημάνω ότι εμείς προσπαθούμε και αρκετές φορές στο Δ.Σ. καταφέρνουμε σε ορισμένα ζητήματα να περνιούνται με ένα τρόπο συνθετικό, δηλαδή με αμοιβαίες υποχωρήσεις μέχρι εκεί που κάθε παράταξη μπορεί. Άλλωστε θέλω να σας πω ότι το πάνω από το 70% των αποφάσεων που παίρνονται στο Δ.Σ. είναι συνήθως ομόφωνες. Εγώ αναφέρομαι στα πολύ σοβαρά και χοντρά ζητήματα που εκεί υπάρχουν διαφωνίες. Η κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής όλο αυτόν το χρονικό διάστημα στα πολύ σοβαρά θέματα ουσιαστικά είναι το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης. Ούτε το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Λευκάδα ήταν τυχαίο, ούτε το ζήτημα με τις αυξήσεις επίσης τυχαίο. Άρα συμπερασματικά εμείς έχουμε τη διάθεση να υπάρχει κλίμα συνεννόησης με τη διαφορά έχοντας εμείς τις δικές μας κόκκινες γραμμές δεν μπορούμε να κάνουμε και να συμβιβαστούμε με απόψεις οι οποίες τελικά θέλουν να κάνουν και στο Δήμο της Λευκάδας ένα νεοφιλελεύθερο πείραμα.
            Βλέπουμε συχνά να ανατίθενται στα ίδια άτομα θέσεις και συνεργασίες από το Δήμο όπως και στις αναθέσεις των έργων. Όπως επίσης να είναι συγκεκριμένα άτομα σε προσλήψεις διαφόρων συμβάσεων.
            Κοιτάξτε αυτό είναι αλήθεια. Είναι αλήθεια δηλαδή για να τα πάρουμε με τη σειρά σε ότι φορά το ζήτημα των αναθέσεων υπάρχουν περιπτώσεις που οι αναθέσεις σε εργολάβους, η απευθείας εννοώ αναθέσεις και όχι οι δημοπρατήσεις γιατί εκεί έχουμε άλλη διαδικασία, είναι αρκετά συχνά σε ίδιους εργολάβους. Εμείς διαφωνούμε με αυτή τη λογική. Πολλά έργα είναι ανάγκη όντως να πας σε απευθείας ανάθεση λόγω του επείγοντος του χαρακτήρα τους και αυτό το σεβόμαστε. Όμως θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι η Δημοτική Αρχή αυτό το κάνει κατ’ εξακολούθηση, δηλαδή ότι κάνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ απευθείας αναθέσεις. Εμείς το έχουμε επισημάνει επανηλλειμένα  αυτό το ζήτημα, για αυτό και στις περισσότερες των περιπτώσεων και δεν τις ψηφίζουμε παρότι η αναγκαιότητα των έργων είναι υπαρκτή και πρέπει να εκτελεστούν αυτά τα έργα. Στο ζήτημα των προσλήψεων με αυτά τα προγράμματα, που ουσιαστικά έρχονται από την κυβέρνηση, και κει παίζεται ένα παιχνίδι. Το παιχνίδι που παίζεται και θα παιχθεί μάλιστα και τις επόμενες μέρες σας λέω, διότι ετοιμάζεται ένα καινούριο πρόγραμμα, που οι Δήμοι καλώς μεν απαίτησαν να το διαχειρίζονται οι ίδιοι, αλλά από την άλλη μεριά δεν πρέπει να το διαχειρίζονται με όρους ψηφοθηρικούς. Δηλαδή πάμε σε μία επιστροφή στο παρελθόν. Από τη μια μεριά το καταριόμαστε θεωρητικά το παρελθόν και έχουμε μια τέτοιου τύπου λειτουργία. Εμείς προειδοποιούμε τη Δημοτική Αρχή και θέλω να το πω με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης ότι δεν θα ανεχτούμε να παιχτούν τέτοια παιχνίδια με τα καινούρια προγράμματα των Δήμων και με εργαζόμενους οι οποίοι είναι των 490 ευρώ που θέλει να τους δώσει η τρικομματική, στο Δήμο της Λευκάδας.
            Στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα είχατε παραστεί και ζητήσατε το λόγο σχετικά με το πηρυνελουργείο της Βασιλικής. Δεν σας επιτράπηκε να μιλήσετε. Τι έχετε να πείτε για αυτό και ποια είναι η άποψη σας πανω στο θέμα αυτό
            Είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Και δεν επιτράπηκε όχι μόνο σε μένα αλλά δεν επιτράπηκε και σε έναν ακόμα Δημοτικό σύμβουλο της κίνησής μας τον Νίκο Πρατζουκάκη ο οποίος είναι και κάτοικος της περιοχής, και κυρίως, αφήστε και μένα και τον Νίκο, δεν επιτράπηκε να κάνουν παρέμβαση η επιτροπή των κατοίκων. Η οποία σημειωτέον οι περισσότεροι από αυτούς είναι και αυτοί που ¨διώκονται¨ με αγωγή από την GRECOLIO όπως φυσικά διωκόμαστε κι εγώ και ο Νίκος Πρατζουκάκης. Εμείς θεωρούμε ότι γύρω από αυτή την ιστορία παίχτηκε ένα παιχνίδι. Εννοώ ότι το Π.Σ. και από την πλειοψηφία του Π.Σ. συνειδητά δεν μας δόθηκε λόγος με ένα τερτίπι διαδικαστικό γιατί δεν ήθελαν να ακουστεί η αλήθεια. Ξέρετε πάρα πολύ καλά και το έχουμε διατυπώσει πάρα πολλές φορές ότι εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι η μετεγκατάσταση του εργοστασίου, δεν μπορεί να συνυπάρξουν δύο πράγματα μαζί στη συγκεκριμένη περιοχή. Δηλαδή δεν μπορούμε να θέλουμε ανάπτυξη τουριστική ή και αγροτική αν θέλετε, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του κάμπου ευτυχώς ακόμα καλλιεργείται, και από την άλλη μεριά να συνυπάρξει αυτό το εργοστάσιο με όλη αυτή τη ρύπανση που διαπιστωμένα από το ίδιο το Υπουργείο δημιουργεί. Επομένως εμείς σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μπροστά υπερασπιζόμενοι την ανάγκη να τελειώνει αυτή η ιστορία που δημιουργεί προβλήματα και περιβαλλοντικά και υγείας που θεωρούμε πρώτα και ανάπτυξης που θεωρούμε δεύτερα. Και το τονίζω αυτό. Εμείς πρώτα βάζουμε τα προβλήματα στην ΥΓΕΙΑ και στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ των κατοίκων και μετά τα προβλήματα στην ανάπτυξη. Για αυτό λοιπόν ζητάμε επιτέλους να μετεγκατασταθεί. Εδώ πρέπει να σας τονίσω το εξής. Ότι δεν θεωρούμε τυχαίο το εξής γεγονός. Ενώ η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του τμήματος αναστολών έχει παρθεί από το Νοέμβριο ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί γιατί δεν έχει καθαρογραφεί. Δεν θεωρούμε επίσης τυχαίο το γεγονός ότι οι τελευταίοι έλεγχοι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο επιχειρήθηκαν να γίνουν από την αντίστοιχη επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας σε μια περίοδο που το εργοστάσιο ήταν κλειστό. Επίσης δεν θεωρούμε τυχαίο ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο δεν εκδίδονται καινούριοι περιβαλλοντικοί από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, εννοώ την διορισμένη Περιφέρεια. Όλα αυτά δεν τα θεωρούμε τυχαία. Δεν θέλω να κάνω ερμηνείες γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ όμως. Και αυτό είναι το θέμα. Υπάρχουν σκοπιμότητες και παιχνίδια και ΠΟΛΙΤΙΚΑ παιχνίδια που κρύβονται πίσω από αυτή την ιστορία. Εμείς παρόλες τις διώξεις και παρόλο το γεγονός ότι η GRECOLIO θέλει να μας ¨κρεμάσει¨ με οικονομικούς όρους ζητώντας αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από αυτούς 19 πολίτες που συμμετείχαμε και στηρίζαμε τις κινητοποιήσεις, θα επιμείνουμε τους και δεν τρομοκρατούμαστε από αυτή τη στάση της εταιρίας.
            Υπάρχει η πληροφόρηση ότι ο Δήμος Λευκάδας, σαν καλλικρατικός Δήμος, είχε τη δυνατότητα να πάρει από το Κράτος κάποια χρήματα για να ξεχρεώσει τις υποχρεώσεις του και αντί αυτού πήρε δάνειο. Ισχύει και αν ναι γιατί πιστεύετε ότι έγινε έτσι
            Είναι αλήθεια. Το Υπουργείο έδωσε μία δυνατότητα με πολύ σκληρούς όρους όμως και πρέπει να το πούμε να υπάρξει μια τέτοια δυνατότητα. Για παράδειγμα για να γίνει κατανοητό, αν εντασσόσουν στην πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο θα έπρεπε π.χ. να μην κάνεις προσλήψεις και άλλα τέτοια. Εμείς είχαμε ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή πριν πάρει το δάνειο να εξετάσει και αυτή τη δυνατότητα. Να την ΕΞΕΤΑΣΕΙ επαναλαμβάνω και όχι όπως ΨΕΥΔΩΣ διαδίδει η Δημοτική Αρχή σώνει και καλά να ενταχθούμε .Είναι πολύ λεπτά τα ζητήματα, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και δεν μπορείς με πολύ μεγάλη ευκολία να λες ναι να ενταχθούμε. Σε κάθε περίπτωση όμως είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη λήψη του δανείου. Καταρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν θεωρούμε ότι είναι τραγικό ένας Δήμος να πάρει δάνειο. Πότε όμως; Θεωρούμε ότι αυτό το δάνειο πρέπει να το παίρνει κυρίως για παραγωγικούς λόγους και όχι για αποπληρωμή δανείων. Για παράδειγμα θέλω να κάνω ένα έργο που θεωρώ ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στο να αναπτυχθεί η περιοχή μου και βεβαίως όλα αυτά σε ένα πλαίσιο οικονομικό ελεγχόμενο. Δηλαδή να μπορώ να ανταπεξέλθω. Τι κάνει λοιπόν η Δημοτική Αρχή; Παίρνει ένα δάνειο της τάξης των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου που ουσιαστικά σημαίνει ότι θα χρειάζεται σε ετήσια βάση να πληρώνει περί τις 650 με 700 χιλιάδες ευρώ σε δόση. Αυτό για το Δήμο σε μια περίοδο που η χρηματοδότηση των Δήμων έχει μειωθεί περίπου στο μισό από αυτό που έπαιρναν, είναι βραχνάς. Αυτό που σώζει λίγο την κατάσταση είναι η ύπαρξη του ενοικίου της μαρίνας. Δηλαδή το ένα και κάτι εκατομμύριο που παίρνει ο Δήμος από τη μαρίνα. Όμως εκτός από αυτό το δάνειο υπήρχαν και μερικά μικρότερα δάνεια προηγούμενων Δήμων. Άρα ο Δήμος πρέπει να δίνει από 800 μέχρι 900 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για να αποπληρώνει δάνεια. Αν αυτά τα χρήματα τα είχε στο ταμείο του θα μπορούσε να κάνει καλύτερη διαχείριση. Για αυτό εμείς προτείναμε: η μία λύση ήταν να εξετάζαμε τη λύση της πρότασης του Υπουργείου και η δεύτερη λύση ήταν μέσα από μια σειρά προτάσεων που είχαμε καταθέσει. Δηλαδή πέραν το ότι ο Δήμος όφειλε να μειώσει τις δαπάνες του, όχι επειδή το λέει η τρικομματική, γιατί έτσι πρέπει να είναι. Θα πρέπει όπου ας το πούμε υπάρχει σπατάλη να τη μειώσει. Να μειώσει δηλαδή τα έξοδα του. Και ταυτόχρονα να κάνει μία σοβαρή προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορώ να αναφέρω αυτό των παραλιών και πως τις αξιοποιεί αυτές. Κι ένα δεύτερο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και ΚΥΡΙΩΣ στην ύδρευση στη Λευκάδα γίνεται ένα μεγάλο φαγοπότι. Το νερό δεν μετριόταν, η κλοπή είχε χτυπήσει κόκκινο κι εν πάση περιπτώσει μέσα από τέτοιες παρεμβάσεις ο Δήμος μπορούσε να βελτιώσει τα οικονομικά του και να μην πάρει το δάνειο. Το βασικό επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής ήταν να πάρουμε αυτά τα χρήματα γιατί χρωστάμε σε ένα κόσμο εργολάβους και τα λοιπά, και αν αυτά τα χρήματα τα πάρουμε και τα δώσουμε, πέραν του ότι πρέπει να τα πάρουν ουδείς δεν αντιλέγει σε αυτό, έτσι θεωρούμε ότι θα ρίξουμε χρήμα στην αγορά, άρα με μια έννοια τοπικά θα ξεπεραστεί λίγο και το ζήτημα της κρίσης. Όποιος έχει τέτοια άποψη κοιμάται ύπνον βαθύ. Διότι πρέπει να σας πω ότι τα μεγάλα ποσά δεν έχει να κάνει ότι είχε να μοιράσει σε πάρα πολλούς από 10, 20 χιλιάδες ευρώ. Διότι υπήρχαν εκεί μέσα κονδύλια έργων που έπρεπε να αποπληρώσει για ένα για παράδειγμα 700 χιλ. ευρώ. Αυτά τα παίρνει ένας. Και φυσικά πρέπει να τα πάρει γιατί τα δούλεψε. Δεν είναι όμως σοβαρό επιχείρημα από τη Δημοτική Αρχή να λες ότι εγώ παίρνω ένα δάνειο γιατί με αυτό τον τρόπο τα δίνω στην τοπική αγορά άρα βελτιώνω την οικονομική κατάσταση. Εμείς έτσι θεωρούσαμε να αντιμετωπιστεί εκ των ενόντων και αν βλέπαμε εντέλει και στο έσχατο σημείο που δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε και προς αυτούς τους ανθρώπους τότε θα μπορούσαμε να συζητάμε και την περίπτωση του δανείου αλλά προφανέστατα για μικρότερο ποσό.
            Είχατε εκφράσει έντονα τη διαφωνία σας για τις αυξήσεις στα τέλη ανταποδοτικότητας. Και για την καθαριότητα και για το νερό κ.α. Παραπλήσια με αυτά τα θέματα είναι και το έργο της τηλεμετρίας που μέχρι στιγμής φαίνεται να χάνεται. Απομένει η αίτηση θεραπείας για να δούμε το μέλλον του. Πιστεύετε ότι το έργο της τηλεμετρίας θα συνέβαλλε θετικά στη λύση της υδροδότησης του νησιού;
            Το ερώτημα που κάνετε είναι πάρα πολύ σοβαρό. Γιατί: όχι γιατί αν χάθηκε η δεν χάθηκε ένα έργο αλλά γιατί μου δίνεται την ευκαιρία να πω μερικές σκέψεις όσον αφορά όλο αυτό το πακέτο της ύδρευσης που είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο τη Λευκάδα, αφορά όλη την Ελλάδα και μάλιστα μπορεί να είναι η πιθανή αιτία των επόμενων πολέμων και δεν είναι σχήμα λόγου είναι η πραγματικότητα. Στη Λευκάδα υπήρχε και υπάρχει το εξής θέμα. Για διάφορους λόγους, ο βασικότερος των οποίων το ότι μέσα από την ύδρευση ασκούταν μία ψηφοθηρική πολιτική, δηλαδή να μην στεναχωρήσουμε τους πολίτες, ανέχτηκαν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και το ζήτημα της κλοπής. Ανέχτηκαν επίσης και το ζήτημα της μη καταμέτρησης του νερού, ενώ όφειλαν να το κάνουν, με αποτέλεσμα τώρα πολύ τελευταία να εκδίδονται λογαριασμοί που αφορούσαν την τελευταία διετία. Επίσης σας θυμίζω ότι έγινε μια προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή για να βγάλει από πάνω της την καυτή πατάτα, γιατί καυτή πατάτα είναι και μεις δεν το κρύβουμε, παραχωρώντας την στην υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ την διαχείριση των υδάτινων πόρων του Νομού και φυσικά τη διαχείριση των δικτύων με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτή ήταν η εικόνα. Εμείς είπαμε ότι η κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής δεν ήταν τυχαία. Ήταν μια κατεύθυνση που είχε να κάνει με το γεγονός ότι η υπάρχουσα Δημοτική Αρχή ήταν δέσμια των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης, η οποία κυβέρνηση έβαλε ως λαγό τον Δήμο Λευκάδας να είναι ο πρώτος Δήμος που θα ξεκινούσε το πείραμα της ΕΥΔΑΠ. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα είχαμε αντίρρηση σε μία σοβαρή επιχείρηση η οποία θα ήταν υπό δημόσιο έλεγχο και που με σοβαρό τρόπο και για το κοινωνικό όφελος διαχειριζόταν αυτή την ιστορία. Αλλά εδώ μιλάμε για μια ΕΥΔΑΠ και το αποδεικνύει η ίδια η ζωή που μετά από ένα χρόνο περίπου, ήδη η ΔΕΥΑΘ ιδιωτικοποιείται εντός των ημερών και μέσα στο χρόνο το ίδιο θα συμβεί και με την ΕΥΔΑΘ. Σταθήκαμε αντιμέτωποι στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής από άποψη φιλοσοφίας που λέει ότι δεν μπορεί ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το νερό και το λέει κάθε καλόπιστος άνθρωπος να γίνεται εμπόρευμα. Γιατί μην μου πείτε ο ιδιώτης που θα έρθει θα το δει ως κοινωνικό αγαθό. Σας θυμίζω δύο πράγματα. Πρώτον ότι μόλις πριν από 15 μέρες ο πρόεδρος της ΝΕΣΤΛΕ η οποία όλοι τη γνωρίζουν σαν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο και η οποία διαχειρίζεται και το νερό, είπε με έναν ωμό τρόπο ότι δεν θεωρεί το νερό κοινωνικό αγαθό. Και δεύτερον σε όποιες χώρες επιχειρήθηκε η ιδιωτικοποίηση του νερού, δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα Γαλλία και Αγγλία Παρίσι και Λονδίνο, οι ίδιοι νεοφιλελεύθεροι κυβερνώντες που τα παρέδωσαν στους ιδιώτες, οι ίδιοι μέσα σε πολύ λίγα χρόνια τα πήραν πίσω, γιατί διαπιστώθηκε ότι από τη λειτουργία του νερού στους ιδιώτες αυξήθηκε πάρα πολύ η τιμή του και έπεσε η ποιότητα του νερού. Για αυτό και επανακρατικοποιήθηκαν. Εμείς πάμε ανάποδα. Ξεκινώντας λοιπόν εμείς από αυτήν την αντίληψη είπαμε όχι σε αυτήν την ιδιωτικοποίηση και είπαμε να παρθούν μία σειρά από μέτρα, που τα προτείναμε πολύ συγκεκριμένα για το πώς θα περισώσουμε την κατάσταση. Μέσα σε αυτά κολλάει και η τηλεμετρία. Η τηλεμετρία δηλαδή θα ήταν και εξακολουθεί να είναι, γιατί εγώ θεωρώ ότι μπορεί και να μην το χάσουμε το έργο, παρότι υπάρχει ευθύνη στη Δημοτική Αρχή. Είναι ένα στοιχείο που θα βοηθούσε ούτως ώστε να νοικοκυρέψουμε την ιστορία του νερού στη Λευκάδα. Διότι είναι πολύ σοβαρό πράγμα να ελέγχεις από το γραφείο σου τι συμβαίνει σε ένα αντλιοστάσιο. Σε ότι αφορά την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής για την τηλεμετρία προκύπτει από τα έγγραφα του Υπουργείου. Δεν είναι ζήτημα δικών μου ή δικών σας προθέσεων. Επρόκειτο για τα έγγραφα του Υπουργείου ότι υπήρχαν πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες, είχε δοθεί και παράταση για να καταθέσει όλα αυτά που έπρεπε η Δημοτική Αρχή, τα κατέθεσε καθυστερημένα, και το Υπουργείο που ψάχνει ευκαιρίες να κόβει έργα γιατί πρέπει να τα πούμε όλα, δεν είναι μόνο η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, είπε αυτό που είπε ότι το έργο μπορεί να κοπεί. Η αίτηση θεραπείας που έγινε για να επανενταχθεί το έργο είναι ένα θέμα το οποίο από ότι λένε, και από την πληροφόρηση που έχω κι εγώ, θα εξεταστεί μέσα στο Μάϊο, που σημαίνει λογικά μέχρι τα μέσα ή τέλη Ιουνίου θα πρέπει να ξέρουμε αν τελικά το έργο ενταχθεί ή όχι. Εδώ θέλω να παρατηρήσω το εξής ότι αν δεν ενταχθεί θα έχει συνέπειες για τη Λευκάδα, θα μας πάει πίσω σε σχέση με αυτό που έπρεπε. Και φυσικά σε όλο αυτό κολλάει και το προηγούμενο της αύξησης των τιμών. Που η Δημοτική Αρχή συνειδητά επέλεξε να κάνει τόσες τεράστιες αυξήσεις, ανεξάρτητα αν στο νερό δεν τα κατάφερε, εκεί ήθελε να εντάξει όλο αυτό το παιχνίδι. Εμείς θεωρούσαμε ότι μπορούσε ανταποδοτικά το νερό να τα φέρει βόλτα, να είναι ισορροπημένα τα έσοδα και τα έξοδα αν γινόταν καταμέτρηση αν εκδίδονταν λογαριασμοί και αν βεβαίως γινόταν ένας εξορθολογισμός και στα ζητήματα των τιμών που ήταν αναγκαίο. Σας αναφέρω ένα παράδειγμα τα διαφορετικά πάγια που ίσχυαν. Αλλού 4 άλλού 10. Εμείς κάναμε μία πρόταση να ενοποιηθεί ως ένα βήμα εξορθολογισμού το πάγιο και να γίνει 6 σε όλη τη Λευκάδα. Στην περιοχή Δήμου Ελλομένου από 0-600 κυβικά υπήρχε η ίδια τιμή. Απαράδεκτο. Βήματα μπορύσαν να γίνουν όμως η Δημοτική Αρχή επέλεξε τη εύκολη λύση να τραβήξει αυξήσεις που φτάνουν και μέχρι 300%.
            Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα που είναι διαπιστωμένο στη Λευκάδα είναι με τα σκουπίδια με αποκορύφωμα το βράδυ της Ανάστασης πάλι να πάρουν φωτιά. Πως εξηγείτε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα να μην μπορεί να βρεθεί λύση, που οφείλεται αυτό και ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να λυθεί μία για πάντα αυτό το πρόβλημα.
            Είναι πολύ μεγάλο αυτό το κεφάλαιο και θα μπορούσαμε να συζητάμε μέρες γιατί έχει και παρελθόν κι έχει και μέλλον, δυστυχώς. Δεν το λέω με την καλή έννοια το μέλλον. Αν μπορούσαμε να πούμε με δύο λόγια τι συνέβη και δεν λύθηκε, οι βασικοί λόγοι που οφείλεται αυτό χωρίζονται σε δύο τομείς. Ο ένας είναι ο τομέας της πολιτείας και των ευθυνών της. Η πολιτεία δυστυχώς διαχρονικά, και αποδεικνύεται αυτό όχι μόνο στη Λευκάδα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ποτέ δεν προσπάθησε με ένα σοβαρό τρόπο να λύσει το ζήτημα των απορριμμάτων. Οι λόγοι που το έκανε δεν ήταν ότι ήταν ανίκανη. Δεν θεωρούμε την άποψη που λέει ότι αυτοί που κυβερνάνε είναι ανίκανοι κτλ. Είναι ικανότατοι. Οι λόγοι που βασικά το έκανε ήταν ότι βόλευε η μη λύση του προβλήματος στο να μετρώνται και το ζήτημα των σκουπιδιών σε ψηφαλάκια. Διότι η λύση του προβλήματος των σκουπιδιών σημαίνει και συγκρούσεις μερικές φορές με απόψεις πολιτών οι οποίες κατά τη γνώμη μου είναι μερικές φορές και συντηρητικές. Η δεύτερη ευθύνη είναι των τοπικών αρχών και είναι εξίσου μεγάλη με την πρώτη. Οι λόγοι που δεν λυνόταν το πρόβλημα είναι επίσης οι ίδιοι. Δηλαδή δεν ήθελε κανένας να πάρει την ευθύνη και να πει ότι επιλέγω να λυθεί με αυτό τον τρόπο και εν πάση περιπτώσει να λυθεί και οριστικά διότι φοβόταν ότι θα συγκρουστεί με τις τοπικές κοινωνίες. Μια αποτυχημένη προσπάθεια που επιχειρήθηκε να γίνει, έγινε και με ένα άσχημο τρόπο κι έγινε και με έναν πονηρό τρόπο για αυτό και δεν είχε αποτελέσματα. Όσον αφορά το μέλλον εμείς έχουμε μια καθαρή άποψη που διαχρονικά τη διατυπώνουμε εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, αλλά και ιδιαίτερα στα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια που έχουμε παρουσία από το 2007 και μετά. Εμείς έχουμε την άποψη ότι η λύση του προβλήματος είναι η προώθηση της δημιουργίας μιας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, και ευτυχώς η προηγούμενη Δημοτική Αρχή το είχε περπατήσει και το έχω πει πολλές φορές ότι αν κάτι στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ως θετικό ήταν η προώθηση αυτής της λύσης. Δηλαδή όπως προείπα η δημιουργία μιας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων η οποία ουσιαστικά θα τα ξεχώριζε σε ανακυκλούμενα και σε οργανικά, μια ολόκληρη διαδικασία τεχνική και το υπόλειμμα αυτής της διαδικασίας το οποίο είναι και σχετικά αδρανές προς το περιβάλλον θα θαβόταν σε κάποιο μέρος. Η τότε Δημοτική Αρχή το πρώτο κομμάτι το πήγε καλά. Στο δεύτερο κομμάτι που εμείς λέγαμε ότι πρέπει να επιλέξουμε ένα χώρο εντός της Λευκάδας διότι το υπόλειμμα είναι αδρανές άρα μπορούσαμε εύκολα να βρούμε ένα τέτοιο χώρο, αν έγκαιρα ενημερώναμε τους κατοίκους και ξέρανε περί τίνος πρόκειται δεν θα υπήρχαν και πολύ σοβαρές αντιδράσεις, δεν το προχώρησε πάλι στη λογική του πολιτικού κόστους. Ετούτη η Δημοτική Αρχή με την καινούρια θητεία της εκείνη την ιδέα είπε ναι να γίνει. Έρχεται το Υπουργείο όμως και λέει όχι. Οι λόγοι είναι προφανέστατα οικονομικοί και προτείνει μια άλλη λύση. Η Δημοτική Αρχή, και για αυτό την κατηγορώ πάρα πολλές φορές και μερικές φορές με πολύ σκληρό τρόπο και το σημερινό Δήμαρχο, σε ότι λέει το Υπουργείο πέρα από τις όποιες φραστικές αντιδράσεις μέσα στο Δ.Σ. στην πράξη δεν αντιδρά. Πρότειναν λοιπόν μία μεσοβέζικη λύση. Η οποία είναι η δημιουργία δύο πραγμάτων. Ενός δεματοποιητή που θα παίρνει υποτίθεται τα σκουπίδια θα τα συσκευάζει μέσα σε μια μεγάλη μεμβράνη και η μεταφορά αυτών των σκουπιδιών κάπου εκτός Λευκάδος ούτως ώστε είτε να επεξεργάζονται είτε να θάβονται κατευθείαν όπως είναι. Και το δεύτερο κομμάτι της λύσης ήταν να δημιουργηθεί μια μίνι μονάδα από αυτή που σας είπα προηγούμενα, η οποία θα κάνει μια καταρχήν επεξεργασία και το υπόλειμμά της θα πηγαίνει κάπου. Το που πάντως όλοι λένε εκτός Λευκάδας. Είμαστε οι μόνοι που λέμε να πηγαίνει μες στη Λευκάδα. Γιατί τα σκουπίδια πρέπει να τα φάμε μόνοι μας. Και δεν θα τα φάμε μόνοι μας επειδή είμαστε μαζοχιστές αλλά έτσι λύνονται τα προβλήματα στις σοβαρές κοινωνίες από τη στιγμή που έχεις μια πολιτεία που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα διαπεριφερειακά. Να επισημάνω δύο πράγματα. Πρώτον ότι η πολιτεία το ζήτημα των απορριμμάτων προσπαθεί να το λύσει και ήδη τα έχει παραδώσει στους Γερμανούς. Το έχω πει και το ξαναλέω γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεύτερον η λύση αυτή και η μεταφορά των σκουπιδιών όπου αποφασίσει η πολιτεία , καταρχήν λέει Πάλαιρο, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους πολίτες από την εξής άποψης. Θα μεγαλώσει πολύ το κόστος των Δημοτικών Τελών διότι αυτοί που θα παίρνουν τα σκουπίδια στο μέρος τους θα θέλουν χρήματα συν το κόστος της μεταφοράς των σκουπιδιών. Το θετικό σε αυτήν την ιστορία είναι ότι προχώρησε η Δημοτική αρχή και ομόφωνα όλο το Δ.Σ. το ζήτημα της δημιουργίας των δύο ΣΜΑ, που όμως αυτό προχώρησε στα χαρτιά, μένει και το ζήτημα της πράξης και κει θυα δούμε και θα κριθούμε όλοι, και προχώρησε πάλι στα χαρτιά η εγκατάσταση και του εργολάβου αλλά θα δούμε που για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Αυτά είναι θετικά. Μένει να δούμε αν θα γίνουνε στην πράξη. Εμείς πιστεύουμε επειδή και ο τωρινός ΧΑΔΑ πρέπει και αυτός να αποκατασταθεί άρα θα φέρουν δεματοποιητή, θα τον φτιάξουνε θα δεματοποιούμε, η μονάδα δεν θα προχωρήσει πράγμα το οποίο το απεύχομαι και μακάρι να κάνω λάθος, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουμε εκεί αυτά τα δέματα και πέρα από το περιβαλλοντικό έγκλημα που δημιουργούμε στην περιοχή με το να μπαζώνουμε τη θάλασσα, κάποια στιγμή γιατί και οι μεμβράνες έχουν κάποιο χρόνο ζωής με μάξιμουμ τα δύο χρόνια θα έρθει η ώρα που οι Λευκαδίτες θα πληρώσουνε με κόστος σοβαρό και μεγάλο μέσα στις σημερινές συνθήκες το κόστος της μεταφοράς τους. Εμείς θεωρούμε ότι η μάχη πρέπει να δοθεί στην πηγή, δηλαδή το θέμα σε ένα πρόβλημα είναι η πρόληψη που σημαίνει να προχωρήσει με ένα πολύ σοβαρό τρόπο η ανακύκλωση γιατί ο τρόπος που γίνεται τώρα δεν είναι πολύ σοβαρός. Κι ευθύνη δεν έχει μόνο ο Δήμος αλλά και η πολιτεία κι επιμένουμε ότι η μονάδα, η αρχική μονάδα επαναλαμβάνω θα έλυνε το πρόβλημα οριστικά και με βάση και τις εκτιμήσεις των μελετητών δεν θα ήταν τέτοιο για να είναι απαγορευτικό για τους πολίτες.
            Σε ότι αφορά το σχέδιο ¨ΑΘΗΝΑ¨ για την εκπαίδευση και τελικά το αποτέλεσμα να μείνουνε οι σχολές στη Λευκάδα ήσασταν επιφυλακτικός ως προς το μέλλον.
            Και εξακολουθώ να είμαι.
            Γιατί το λέτε αυτό;
            Να τα πάρουμε με τη σειρά. Πρώτον στο ζήτημα του ΤΕΙ και προσωπικά εγώ αλλά και ως χώρος είχαμε κατηγορηθεί για αυτό λέγαμε ότι θέλουμε το ΤΕΙ ή ένα Ίδρυμα πανεπιστημιακό όποιο και να ήταν αυτό αρκεί να φτιαχτεί με σοβαρούς όρους. Δεν θέλαμε δηλαδή να έρθει ένα Ίδρυμα εκπαιδευτικό το οποίο, θεωρητικώς μπορούσε και φαίνεται βοήθησε σε ένα βαθμό το αναπτυξιακό κομμάτι της Λευκάδας, εμείς προτεραιότητα βάζουμε το θέμα της Παιδείας. Δηλαδή ποια είναι η παιδεία που παρέχεται στα παιδιά να παρέχεται σωστή παιδεία, μέσα από αυτό να αναβαθμίζεται και ο τόπος στα ζητήματα του πολιτισμού κτλ. και αν εξ’ αυτού είχαμε και όφελος αναπτυξιακό καλοδεχούμενο. Αυτή ήταν η άποψη μας. Για αυτό όταν πρωτοφτιάχτηκε και γινόταν οι πρώτες προσπάθειες δημιουργίας του ΤΕΙ κι εγώ δημόσια είχα πει και με πολύ καθαρό τρόπο ότι θέλουμε ένα ΤΕΙ το οποίο θα είναι ΣΟΒΑΡΟ και με υποδομές. Δυστυχώς ο τρόπος που φτιάχνονται τα ΤΕΙ στην Ελλάδα αλλά και στη Λευκάδα ήταν ο τρόπος εκείνος ο γνωστός που σκόπευε σε ένα και μόνο γεγονός. Να γίνει το ΤΕΙ για να πάρει ο Βουλευτής, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν ενεργός κι εκλεγμένος, κάποιο όφελος στις εκλογές. Εμείς δεν τα βλέπουμε έτσι τα ζητήματα αυτά και η ίδια η ζωή ήρθε να το επιβεβαιώσει. Ποτέ με σοβαρό τρόπο δεν είδαν το ΤΕΙ. Αυτό είναι το ένα στοιχείο. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με το πώς βλέπει η ίδια η πολιτεία το θέμα της Παιδείας. Κι εδώ δένει το ζήτημα με το σχέδιο ¨ΑΘΗΝΑ¨. Είναι πασιφανές ότι και σε αυτό το ζήτημα αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση των προθύμων είναι το να κάνουν περικοπές σε οικονομικά μεγέθη. Δηλαδή θέλουν οικονομίες κλίμακος. Αυτό τους ενδιαφέρει. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε που θα είναι το ΤΕΙ ούτε πως θα είναι ούτε τι παιδεία θα παρέχει. Το εννοώ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. Τους ενδιαφέρει να δείξουν οικονομικά μεγέθη στους τροϊκανούς που να λένε ότι μειώσαν και τις δαπάνες στην Παιδεία. Εμείς με τέτοιους όρους την Παιδεία δεν την θέλουμε για αυτό είμαι και επιφυλακτικός και εξαιρετικά συγκρατημένος. Ναι μεν φαίνεται σαν επιτυχία η παραμονή του ΤΕΙ και μεις δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραδεχτούμε ότι υπάρχει μια επιτυχία, διότι η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα ενός αγώνα που έγινε, που ξεκίνησε από τους φοιτητές, αν και καθυστερημένα και φαίνεται ότι το έχουν καταλάβει σε πολλές συζητήσεις που έχω κάνει μαζί τους, που όμως στο βαθμό που η λογική της κυβέρνησης στα ζητήματα της Παιδείας και των δαπανών που απαιτούνται για αυτήν συνεχίσει να είναι η ίδια φοβάμαι το μέλλον δεν θα είναι ευοίωνο για την παραμονή του ΤΕΙ στη Λευκάδα. Εύχομαι να κάνω λάθος.
            Έχει γίνει μεγάλος ντόρος για το πρόγραμμα ¨LEADER¨ για την τυχόν απένταξή του με ανακοινώσεις ένθεν κι ένθεν. Τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα και αν πιστεύετε ότι υπάρχουν ευθύνες
            Είναι σαφές ότι υπάρχουν ευθύνες τις οποίες θα αναφέρω πιο παρακάτω. Έχουμε ένα πρόγραμμα κι έχουμε κι ένα πρόβλημα. Αυτό που οφείλει να κάνει ΤΩΡΑ η πολιτεία αν θέλει να είναι σοβαρή και να μην θέλειθ να αδικήσει τη Λευκάδα είναι να βρει λύση στο πρόβλημα. Αν αυτό θα το κάνει μέσω ενός άλλου προγράμματος του ΟΠΑΑΧ ή αν θα το κάνει μέσω ενός άλλου προγράμματος που θα λέγεται π.χ. Ολυμπιακός μιας και σήμερα είναι και το μπάσκετ δεν μας ενδιαφέρει εμάς. Εμείς θέλουμε αυτά τα χρήματα να μείνουν στη Λευκάδα να βοηθήσουν τη Λευκάδα. Το θέλουμε επίσης για ένα ακόμα λόγο που είναι ίσως ακόμα πιο σοβαρός. Γιατί όχι επειδή είμαστε τοπικιστές αλλά γιατί πάρα πολλοί συμπολίτες μας που έχουν κάνει μια σειρά από έξοδα, που ήταν στην πρόταση, ου ας το πούμε ουσιαστικά είχε εγκριθεί αυτό που έκαναν ανεξάρτητα από τις όποιες παρατυπίες και το αποτέλεσμα που παρήχθηκε τελικά, είναι οι άνθρωποι κρεμασμένοι κυριολεκτικά κι έχουν τεράστια ανάγκη να πάρουν αυτά τα χρήματα τα οποία ξόδεψαν. Αυτό μας ενδιαφέρει. Τώρα σε ότι αφορά των ευθυνών και το ¨LEADER¨ είναι σαν τα περισσότερα προγράμματα στην Ελλάδα που τα περισσότερα τα διαχειρίζονται συνήθως στην προηγούμενη λογική που σας περιέγραψα πως θα βολέψουμε ποιον και βεβαίως είναι και ένα κομμάτι που δίκαια εντάσσονται. Από κει όμως βολεύονται ορισμένοι. Είναι ένα ωραίο κομμάτι για να κάνεις και πελατεία κομματική. Αυτό το πράγμα πρέπει να τελειώνει. Έλεος πια. Κι αυτό το πράγμα πρέπει να τι καταλάβει η ίδια η κοινωνία, δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα το καταλάβουν είτε η κυβέρνηση είτε οι τοπικοί παράγοντες. Και θα πρέπει η ίδια η κοινωνία να βγει μπροστά και να απαιτήση όλα αυτά τα πράγματα να γίνονται με διαφάνεια. Οι ευθύνες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και στους τοπικούς παράγοντες και ιδιαίτερα στην προηγούμενη διοίκηση που διαχειρίστηκε το πρόγραμμα είναι σαφείς. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε καταμερισμό των ευθυνών. Εδώ υπάρχει το Υπουργείο έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πόρισμα καταλογίζει της συγκεκριμένες ευθύνες, ας κοιτάξει αφ’ ενός μεν να λύσει το πρόβλημα αλλά ταυτόχρονα να δώσει και τις ευθύνες εκεί που πρέπει διότι θα πρέπει να δώσει αν θέλετε ένα δείγμα γραφής για την ίδια την κοινωνία να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το γαϊτανάκι της κομματικοκρατίας γιατί περί αυτού πρόκειται και σε αυτόν το τομέα.
            Βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Πιστεύετε ότι η Λευκάδα είναι έτοιμη, και ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν εκτός από αυτά που προαναφέραμε.
            Υπάρχουν δύο πράγματα. Υπάρχει το μακροπρόθεσμο υπάρχει και το άμεσο. Σε ότι αφορά το μακροπρόθεσμο η διαφωνία μας έχει να κάνει με το εξής. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξεκαθαρίσει κάποιος στο μυαλό του όταν συζητάει για τέτοια ζητήματα, κι εμείς νομίζουμε ότι το έχουμε ξεκαθαρίσει στο δικό μας μυαλό, πρέπει να έχει ένα μοντέλο πάνω στο οποίο θεωρεί ότι στον τόπο του πρέπει να οικοδομηθεί το ζήτημα του τουρισμού. Το μοντέλο που μέχρι τώρα χρησιμοποιείται στη Λευκάδα και το οποίο ήταν το μοντέλο μιας ¨εκτατικής¨ ανάπτυξης είναι ένα μοντέλο το οποίο έχει κοντά ποδάρια. Πας μέχρι ενός σημείου και τελειώνεις. Η μια πλευρά. Η δεύτερη πλευρά είναι ότι ουδέποτε αξιοποιήσαμε μια από πλεονεκτήματα που έχει η Λευκάδα και σε ότι αφορά το φυσικό περιβάλλον και σε σχέση σε ότι αφορά τη γειτνίαση και το πλεονέκτημα της οδικής πρόσβασης στο νησί. Τώρα τελευταία αρχίζουμε και το συνειδητοποιούμε το πόσο μεγάλο πλεονέκτημα είναι αυτό που έχουμε. Εμείς θεωρούμε το ζήτημα του εναλλακτικού μοντέλου όπως το λέμε εμείς γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εναλλακτικό πρέπει να είναι μια μορφή τουριστικής ανάπτυξης ήπιας, που δεν θα αλλοιώνει τα βασικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος και που θα έχει στόχευση μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού να μεγαλώνει την τουριστική περίοδο. Αυτό είναι το ζήτημα. Το ζήτημα δεν είναι να είσαι πηγμένος για 2 μήνες. Το ζήτημα είναι ας μην είσαι πηγμένος για 2 μήνες αλλά να έχεις τουριστική περίοδο 6 μηνών. Και αυτό δεν γίνεται ως δια μαγείας. Και αυτό το μοντέλο πρέπει να το σχεδιάσει η πολιτεία με τη συμβολή των τοπικών παραγόντων. Τι κάνει όμως η πολιτεία. Δεν έχει κάνει ούτε το στοιχειώδες. Δεν έχει καθορίσει χρήσεις γης. Ο καθένας κάνει ότι γουστάρει όπου θέλει και όπως θέλει. Μια βόλτα από οποιοδήποτε δρόμο διαλέξτε θα δείτε να είναι χτισμένο στην οποιαδήποτε κορυφή κι ένα σπίτι. Το φέρνω ως παράδειγμα γιατί το βλέπω και με τρελαίνει. Άρα θα πρέπει το ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού με έναν τρόπο να το λύση η πολιτεία. Εδώ υπάρχουν ευθύνες και τοπικές γιατί δεν ασκήθηκαν πιέσεις. Μια προσπάθεια που έγινε για να φτιαχτεί ένα χωροταξικό σχέδιο στο παρελθόν για να θυμηθούν και οι αναγνώστες έγινε κυρίως στη λογική των φωτογραφικών βολεμάτων. Δηλαδή το σχέδιο ήταν για να βολέψει πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα, τοπικά εννοώ συμφέροντα. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι των υποδομών. Και αυτό θα το πω με ένα παράδειγμα. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που έχει σήμερα η Λευκάδα ως υποδομή είναι να ολοκληρώσει τα ζητήματα με τους βιολογικούς της ας πούμε, να βελτιώσει για παράδειγμα το ζήτημα του οδικού της δικτύου που αρχίζει κι έχει προβλήματα που ήταν ένα από τα καλά οδικά δίκτυα και χάνουμε και αυτό το πλεονέκτημα. Δεν θεωρούμε ότι είναι προτεραιότητα μας να κάνουμε υποθαλάσσια. Για αυτό και είμαστε αντίθετοι. Η υποθαλάσσια να γίνει όταν έχουμε ολοκληρώσει τις υποδομές μας. Δεν λέμε όχι στην υποθαλάσσια γενικώς και αορίστως. Θα πρέπει σε αυτά τα προβλήματα που έχουμε ως νησί να αναπροσαρμόσουμε το μοντέλο αλλά και τις προτεραιότητές μας. Τα συντριπτικά πλεονεκτήματα της Λευκάδας είναι πάρα πολλά. Δυστυχώς Δεν τα αξιοποιούμε. Να το πω επίσης και με ένα παράδειγμα που δείχνει ότι μερικές φορές και τοπικά δεν βοηθάμε. Δεν θα πω ότι αυτό που θα αναφέρω ότι έγινε εσκεμμένα, αλλά δείχνει και την προχειρότητα που μας διακρίνει. Αν δείε τον τελευταίο τουριστικό οδηγό που έβγαλε ο Δήμος της Λευκάδας. Ίσως κάποιος πει ότι θέλω να κάνω αντιπολίτευση για τον τουριστικό οδηγό. Δεν θέλω να κάνω καμμιά αντιπολίτευση αλλά πήρα τον τουριστικό οδηγό στα χέρια μου κι έκατσα και τον κοίταζα μισή ώρα σελίδα σελίδα πολύ πολύ προσεκτικά. Είναι ένας οδηγός που δεν έγινε από επαγγελματίες. Είναι μια φιλότιμη προσπάθεια υπαλλήλων οι οποίοι άνθρωποι με βάση το επίπεδο και των γνώσεων που έχουν έκανα ότι μπορούσαν και μπράβο τους αλλά δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Λευκάδα, χρειάζεται εξειδίκευση το συγκεκριμένο θέμα. Εγώ δεν θα πω να τα πάρουμε όλα και να τα πετάξουμε αλλά δεν είναι σοβαρή προσέγγιση για τον τουρισμό. Ούτε η Λευκάδα θα πρέπει να εξαντλεί τη δυναμική της με την παρουσία κάποιων θεσμικών στις τουριστικές εκθέσεις, που όλοι τους δεν πάνε εκεί για το λόγο που πάνε γιατί μερικοί πάνε και για βόλτα. Αυτό λοιπόν που απαιτείται είναι ότι υπάρχει ανάγκη να χαραχτεί τουριστική πολιτική ΚΑΙ στη Λευκάδα σε ότι αφορά τις ευθύνες που έχουμε εμείς ως τοπικοί παράγοντες πέρα από τις ευθύνες τις πολιτείας. Ε αυτό αυτή τη στιγμή είναι παρατημένο στο έλεος του Θεού. Υπάρχει μια αισιοδοξία ότι καλά μπορεί να πάει η φετινή σεζόν. Προσέξτε όμως. Μπορεί να πάει καλά ως προς τον αριθμό των τουριστών που θα μπούνε. Ως προς τον τζίρο όμως δεν είμαι σίγουρος ότι θα πάει καλά.
            Να πάμε σε μια γενικότερη εκτίμηση της κατάστασης της χώρας, την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την κατάσταση, τους τρόπους αντιμετώπισής της. Και τι απαντάτε στους επικριτές σας που τις τελευταίες μέρες ακούγονται πολλά για παράδειγμα για αλλαγή πλεύσης, για πολυφωνία, δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα κ.α.
            Θέσατε τόσα πολλά ζητήματα που θα μπορούσαμε να μιλάμε για 3 μέρες.  Καταρχήν για το ποια είναι η κατάσταση της χώρας το βιώνει ο πολίτης. Όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από την πολιτική τους άποψη τη βιώνουν. Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι τις τελευταίες μέρες γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος τάχαμου θετικού με τάχα δείκτες που βελτιώνονται. Ο κος Στουρνάρας αναφέρει και ξαναναφέρει όπως και ο κος Σαμαράς ότι αν έχουμε πλεόνασμα κτλ. άρα μπορούμε να μπούμε στις αγορές το 2014. Δύο εκδοχές υπάρχουνε. Η μία είναι ότι οι άνθρωποι είναι στα χαμένα. Δεν το πιστεύω. Η δεύτερη είναι ότι μας δουλεύουνε. Αυτό πιστεύω. Να σας θυμίσω ότι με βάση και το πρώτο μνημόνιο έπρεπε το πολύ το 2012 να έχουμε βγει στις αγορές; Το θυμάστε. Να σας πω ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που οι ίδιοι δίνουν, όχι τα στοιχεία που λέω εγώ, παρόλα αυτά που γίνονται και παρόλες τις θυσίες του Ελληνικού Λαού το χρέος μεγαλώνει; Για αυτό θα απαντήσουμε. Δεν άκουσα τον κύριο Σαμαρά να απαντάει ή τον κύριο Βενιζέλο ή τον κύριο Κουβέλη τι γίνεται με το χρέος το οποίο όλο και διογκώνεται. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα και όσο κι αν προσπαθούν να την ωραιοποιήσουν δεν μπορούν. Γιατί ο κόσμος πια δεν τσιμπάει ανεξάρτητα επαναλαμβάνω από την πολιτική άποψη ή την κομματική άποψη που έχει και το τι θα κάνει στις εκλογές. Υπάρχει όμως κι ένα θέμα το οποίο θέλω να σταθώ ιδιαίτερα. Μπαίνει και ξαναμπαίνει αν υπάρχει εναλλακτικό απέναντι σε αυτό; Προφανώς κατά τη γνώμη μου υπάρχει αλλά για φέρτε στο μυαλό σας ιστορικά σε όλες τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε σαν Λαός και σαν χώρα τι διλλήματα μπαίνανε. Ίδια ήτανε. Τι να θυμίσω; Να θυμίσω ότι ο Τσολάκογλου που πολέμησε στον πόλεμο ήταν αυτός που έγινε πρωθυπουργός των κατακτητών. Το δίλλημα που κι εκεί ο ίδιος έθεσε είναι τι να κάνουμε ρε παιδιά, μονόδρομος είναι, αυτοί είναι κυρίαρχοι με αυτούς πρέπει να πάμε. Στη βάση αυτής της λογικής δεν θα υπήρχε ούτε αντίσταση, ούτε εθνική αντίσταση ούτε θα είχαμε απελευθερωθεί από τον κατακτητή ποτέ. Άρα αυτό που κυρίως στοχεύουν οι κυβερνώντες είναι το μυαλό των πολιτών. Θέλουν μέσα από την τακτική που έχουν να περάσουν την αντίληψη της ηττοπάθειας. Δηλαδή να πουν δεν υπάρχει άλλος δρόμος οπότε πρέπει να πάμε με αυτούς οι οποίοι σήμερα είναι κυρίαρχοι. Αυτό σημαίνει για μια χώρα ότι πριν και πέρα χάνει την αξιοπρέπειά της. Και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, πέρα από τη φτώχεια που βιώνει και θα βιώσει ο Ελληνικός Λαός, είναι πολύ μεγάλο πράγμα να χάνεις την αξιοπρέπεια σου. Πολλές από τις αυτοκτονίες που γίνονται ως αιτία, ναι μεν έχουν την οικονομική κρίση και τη δυσπραγία, αλλά πολλοί στα σημειώματα που αφήνουνε γράφουνε ότι η αιτία που αυτοκτονούνε είναι ότι έχασαν την αξιοπρέπεια τους. Άρα θεωρώ ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, ο δρόμος αυτός έρχεται σε σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές, είναι δύσκολος ο δρόμος αυτός είναι όμως ένας δρόμος ο οποίος μπορεί να γεννήσει ελπίδα. Να το κάνω συγκεκριμένο. Αν καταγγείλεις το μνημόνιο ή τις δανειακές συμβάσεις και επιδιώξεις να διαπραγματευτείς με τους δανειστές αλλά βάζοντας να το πω έτσι χοντρά και το όπλο στο τραπέζι και όχι φορώντας φύλλο συκής όπως πάνε να διαπραγματευτούν συνήθως ο κος Σαμαράς ο κος Στουρνάρας και η παρέα τους. Αν βάλεις το όπλο πάνω στο τραπέζι προφανώς παίρνεις ρίσκο. Εγώ θεωρώ ότι αυτό το ρίσκο πρέπει να το πάρουμε ως κοινωνία γιατί θέλω τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου και νομίζω όλων των Ελλήνων να μεγαλώσουν σε ένα καλύτερο κόσμο. Αυτό τον κόσμο όμως έτσι όπως σήμερα τον κτίζουν οι κυβερνώντες μόνο καλύτερος δεν θα είναι. ΔΟΥΛΟΥΣ θα παράγουνε. Αρνούμαι λοιπόν να μπω σε αυτή τη λογική και λέω ότι πρέπει να πάμε σε καταστάσεις διαφορετικές, σε καταστάσεις που μπορεί να φέρουν και σύγκρουση που μπορεί αν θέλετε να φέρουν και μεγαλύτερο πόνο στον Ελληνικό Λαό, μπορεί να φέρουν ίσως και για ένα διάστημα και μεγαλύτερη φτώχεια αλλά θα γεννήσει ελπίδα γιατί την διακυβέρνηση της χώρας θα την έχουν Έλληνες. Δεν θα την έχουν ούτε οι Γερμανοί ούτε η κα Λαγκάρντ ούτε οι λοιποί ρεμπεσκέδες που κυβερνάνε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά αυτοί που κατηγορούν για πολυφωνία θα πρέπει να γνωρίζουν, αλλά δεν τους ενδιέφερε παλιότερα για αυτό και δεν το γνωρίζουν, ότι ο χώρος όχι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στενή έννοια του όρου, αλλά ο χώρος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που ταυτόχρονα είναι και μειονέκτημα. Αλλά εγώ το θεωρώ πλεονέκτημα. Τη δυνατότητα της πολυφωνίας. Δηλαδή έχουνε τελειώσει για μας με αυτούς τους όρους αριστερούς η ιστορία των μονολιθικών κομμάτων. Είναι τελειωμένη η ιστορία αυτή. Θεωρούμε ότι αυτό το πράγμα είναι ένας πλούτος. Η Αριστερά και ιστορικά αν τη δείτε είχε ρεύματα ιδέες απόψεις κτλ. Ποιο είναι το καινούριο που επιχειρείται και αποδεικνύεται ότι είναι καινούριο γιατί παρακολουθείται με εξαιρετικό ενδιαφέρον σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Το καινούριο είναι ότι αυτά τα διαφορετικά ρεύματα, οι διαφορετικές προσεγγίσεις που όμως συγκλίνουν ως προς το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να μπουν στο ίδιο ποτάμι. Αυτό νομίζω θα είναι η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τώρα τα έχει καταφέρει, ελπίζω κι εύχομαι ότι θα τα καταφέρει και στο μέλλον, όλα αυτά τα μικρά ρεύματα να τα κάνει ένα ποτάμι βοερό που στο πέρασμά του θα παρασύρει όλους αυτούς που κυβερνούν τον τόπο. Και βεβαίως αυτό μπορεί να γίνει μ ένα τρόπο. Όχι γιατί θα το θέλει ή γιατί δεν θα το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί θα το θέλει ο Ελληνικός Λαός η ίδια η κοινωνία.
            Θέλετε να προσθέσετε ή να σχολιάσετε κάτι άλλο;
            Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για αυτή την κουβέντα που κάναμε αυτή τη συνέντευξη. Αυτό που θα ήθελα ως κατάληξη να πω είναι ότι θέλω να στείλω ένα μήνυμα. Κυρίως στους νέους ανθρώπους. Οι οποίοι βιώνουνε την ανεργία του 64% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το μήνυμα είναι να μην σκύψουν το κεφάλι. Και μπορώ να σας πω ότι η αίσθηση μου είναι παρότι η νέα γενιά κατηγορείται και ξανακατηγορείται από πάρα πολλούς νομίζω ότι δεν το έχει σκύψει το κεφάλι. Απλώς περιμένει τη σπίθα που θα ανάψει. Εύχομαι αυτή η σπίθα να ανάψει γρήγορα.
             

Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger