Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Συνέντευξη της υπ. βουλευτού Δημ. Σταματέλου στην εφημερίδα «Lefkas News»


Συνέντευξη της επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στη Λευκάδα κας  Δήμητρα Σταματέλου στην εφημερίδα lefkasnews.

Ερ.: Από πολλούς απλούς ανθρώπους, ειδικά από αυτούς που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, ακούγεται το εξής επιχείρημα: «Αφού δεν τα κατάφεραν αυτοί, τότε τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει». Πως το αντιμετωπίζετε εσείς στην προεκλογική σας δραστηριότητα;
Είναι φανερή η απογοήτευση που έχει σπείρει σε μεγάλο μέρος των λαϊκών ανθρώπων ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του. Όχι μόνο η ελπίδα δεν ήρθε, αλλά υπονομεύεται ακόμα και η δυνατότητα του λαού να ελπίζει, να προσδοκά κάτι διαφορετικό. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προσφορές του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα: Έσπειρε την απογοήτευση και τη μοιρολατρία σ΄ ένα τμήμα των λαϊκών στρωμάτων και έκανε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι για την αντιλαϊκή πολιτική τους, παρουσιάζοντάς την μάλιστα σαν μονόδρομο για το λαό. Η απογοήτευση αυτή μπορεί να έχει εξήγηση, σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να «παίρνει από κάτω» το λαό.
Να αντιστρέψει το επιχείρημα του «τίποτε δε γίνεται» και στη θέση του να βάλει το εξής: Τώρα τους δοκίμασα όλους. Από άλλο δρόμο, φάνηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με πήγε εκεί που με οδηγούσαν και οι προηγούμενοι. Η «αποτυχία» του ΣΥΡΙΖΑ να ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα, παρά τις προεκλογικές του διακηρύξεις, είναι επιβεβαίωση ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης δεν γίνεται φιλολαϊκός. Είναι απόδειξη ότι η ΕΕ δεν αλλάζει προς όφελος του λαού. Ότι όσο κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια στην οικονομία και κρατούν την εξουσία, διέξοδος για το λαό δεν μπορεί να υπάρξει. Ότι γι΄ αυτό η λύση βρίσκεται έξω από αυτό το σύστημα και σε ρήξη μαζί του, στο δρόμο της ανατροπής του. Συμβολή σε αυτή την πορεία πραγματικής ρήξης με το σύστημα έχει η υπερψήφιση του ΚΚΕ ειδικά από τους εργαζόμενους, τη νεολαία. Απευθυνόμαστε και σε αυτούς που δεν θέλουν, κάτω από το βάρος της απογοήτευσης, να πάνε να ψηφίσουν λέγοντάς τους ότι η μόνη ψήφος αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.
Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα άλλα πολιτικά κόμματα έχουν ιεραρχήσει ψηλά στην ατζέντα τους το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Μια τέτοια εξέλιξη σ’ αυτόν τον τομέα, δε θα μπορούσε να ωφελήσει και τους πολίτες;
Το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους είναι στο πρώτο πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ, ως …κατάκτηση στις διαπραγματεύσεις που είχε με τους εταίρους του στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, ως ένα από τα θετικά της συμφωνίας. Στελέχη του ομολογούν ότι τα μέτρα θα είναι σκληρά για το λαό αλλά -λένε- τουλάχιστον έχουμε το …χρέος. Μάλιστα είδαμε ότι με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα του χρέους, η συγκυβέρνηση πανηγύριζε και μόστραρε τα …ευρήματά της λες και ήταν παραγγελία.
Η κουβέντα για το χρέος έχει ως στόχο να εγκλωβίσει το λαό. Τα μέτρα που θα παρθούν είναι, μεταξύ άλλων, και για να μπορεί να είναι βιώσιμο το όποιο χρέος, να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τις δόσεις στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, να ξαναβγεί στις αγορές, να ξαναδανειστεί από τις αγορές, να μοιράσει λεφτά στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, να επενδύσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να έχουν κέρδη πάνω στους μισθούς πείνας που θα φέρει το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα βάρη από την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους σίγουρα δεν είναι βιώσιμα για το λαό που καλείται να τα πληρώσει, ένα χρέος που, άλλωστε, δεν έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Τα δάνεια, το χρέος, τα ελλείμματα είναι απαραίτητα για την καπιταλιστική ανάπτυξη όπως και τα μέτρα που κάθε φορά θα τα συνοδεύουν. Ο λαός δεν έχει κανένα όφελος από αυτήν την εξέλιξη εάν τελικά συμβεί. Και πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μοναδικός δρόμος είναι ο ίδιος να πάρει την εξουσία στα χέρια του, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ, να χτίσει μια οικονομία που δε θα χρειάζεται δάνεια και χρέη για να λειτουργήσει, τη λαϊκή οικονομία με το να κάνει τα μονοπώλια λαϊκή περιουσία και να διαγράψει μια και καλή όλο το χρέος.
Ερ.: Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι ενώ έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της ανάπτυξης τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δημαγωγία και το λαϊκισμό την πισωγύρισε. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι παρέλαβε “καμμένη γη” εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής των προηγούμενων που ψήφισαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Μήπως, τελικά, έγιναν λάθη από όλες τις πλευρές ενώ θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί οι συνέπειες για τους πολίτες;
Και οι δύο, καθένας από τη σκοπιά του, εμπαίζουν το λαό και τον αποπροσανατολίζουν. Κρύβουν ότι όλα τα άλλα κόμματα αυτό που κάνουν είναι η προσπάθεια να διαχειριστούν την κρίση που έχει ξεσπάσει στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία αλλά και διεθνώς. Τα βάρη που προκύπτουν από την ενίσχυση των τραπεζών, της βιομηχανίας, των εφοπλιστών από το κράτος τα φορτώνουν στο λαό ακολουθώντας την ίδια στρατηγική όπως λέμε εμείς, τους ίδιους βασικούς άξονες στην αντιλαϊκή πολιτική.
Διαχείριση, λοιπόν, της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου, με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γι΄ αυτό ψήφισαν και υλοποίησαν μνημόνια. Σε αυτή την προδιαγεγραμμένη πορεία προσαρμόστηκε απόλυτα και ο ΣΥΡΙΖΑ, γι΄ αυτό έφερε το τρίτο, ακόμη σκληρότερο, μνημόνιο, που βέβαια έρχεται να προστεθεί πάνω σε όλα τα προηγούμενα. Έτσι έρχεται πίσω η καπιταλιστική ανάπτυξη και κέρδη μετά την κρίση, βυθίζοντας στη φτώχεια και τη δυστυχία μεγάλο τμήμα του λαού. Φυσικά, οι επιμέρους διαφορές μεταξύ των κομμάτων αυτών όπως πχ για το ποιά τμήματα του κεφαλαίου θα ενισχυθούν κατα προτεραιότητα, η αναζήτηση διαφορετικών “συμμάχων” μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ κ.ά. δεν αναιρούν ότι από χέρι η πολιτική που ακολουθούν θα είναι αντιλαϊκή και σίγουρα ο λαός δεν πρέπει να περιμένει τίποτε θετικό από αυτές. Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες σε εισόδημα και δικαιώματα που επέφερε το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, δεν πρόκειται να αποκατασταθεί σε οποιοδήποτε ορατό προβλέψιμο μέλλον. Θα είναι το “καύσιμο” για την περίοδο της ανάκαμψης, αναιμικής ή μη. Για το λαό, λοιπόν, ξεπροβάλλει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, χωρίς τους καπιταλιστές και τις κρίσεις τους, για την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων της χώρας, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.
Ερ.: Τι θα ωφελήσει η ενίσχυση του ΚΚΕ τους εργαζόμενους, τον απλό κόσμο αφού δε συνεργάζεται με κανέναν, ούτε για κυβέρνηση ούτε για αντιπολίτευση; Μπορούν να προσδοκούν άμεσα αποτελέσματα;
Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει για τη συμμαχία που έχουν ανάγκη ο λαός, οι εργαζόμενοι. Παλεύει για τη συγκρότηση μιας κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, και τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η συμμαχία αυτή απευθύνεται σε όλους με κοινωνικο-ταξικά κριτήρια και όχι με κριτήρια που χρησιμοποιούν οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, π.χ. δεξιοί – αντιδεξιοί, μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί κ.λπ. που χωρίζουν και διασπούν το λαό. Το ΚΚΕ παλεύει γι’ αυτήν την πιο πλατιά ενότητα μέσα στο λαό με βάση τα πραγματικά, τα αντικειμενικά του συμφέροντα. Το γεγονός πχ ότι ο λαός πρέπει να εξασφαλίσει τη διατροφή του είναι αντικειμενικό, όμως το καπιταλιστικό κέρδος, οι συμφωνίες σε επίπεδο ΕΕ, η ίδια η καπιταλιστική αγορά εμποδίζουν την ικανοποίηση αυτής της ανάγκης ειδικά στην Ελλάδα με τις τεράστιες δυνατότητες στην αγροτική παραγωγή.
Η συμμαχία που προτείνει το ΚΚΕ πρόκειται για συμμαχία με μαζικά χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τις συνηθισμένες μορφές της συμφωνίας πολιτικών κομμάτων και παραγόντων από τα πάνω, που υποκαθιστούν το ίδιο το κίνημα και τσακώνονται για την κατανομή στις καρέκλες. Αυτή η συμμαχία θα συμβάλει ώστε ο λαός να αποκτήσει τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και θέληση ώστε να έρθει σε ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία τους, να πάρει ο ίδιος την εξουσία. Θα συμβάλει στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του λαού, των εργαζομένων. Η υπόθεση της Λαϊκής Συμμαχίας προωθείται στο σήμερα μέσα από το συντονισμό, την κοινή δράση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τα σωματεία και τις άλλες δομές του κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, για τη διεκδίκηση ανάκτησης απωλειών, τη διεκδίκηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών. Στο σήμερα, ακόμα και για τα αυτονόητα θα πρέπει να ακολουθηθεί αυτή η γραμμή πάλης. Το κεφάλαιο δεν πρόκειται να χαριστεί σε τίποτα στο λαό. Οι όποιες άμεσες κατακτήσεις θα είναι προϊόν σκληρών αγώνων. Σε αυτήν την πορεία θα αναπτύσσεται, θα μαζικοποιείται, θα βαθαίνει ο προσανατολισμός της συμμαχίας. Η αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του ΚΚΕ και στην κάλπη στις 20 Σεπτέμβρη συνδέεται με την προώθηση αυτής της πολιτικής συμμαχιών, με την προσπάθεια συγκρότησης της Λαϊκής Συμμαχίας. Με αυτούς τους όρους το ΚΚΕ θα είναι συνεπής μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση σε όλα αυτά που ετοιμάζουν στο λαό.
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger