Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.
Στην προσπάθειά μας να αποκρυπτογραφήσουμε το νομοσχέδιο δανειζόμαστε ένα άρθρο του 902.gr και το παραθέτουμε αυτούσιο (οι υπογραμμίσεις δικές μας) :
«Αναγνωρίζει τα χαράτσια που έχουν προκύψει από τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, και ζητά την αποπληρωμή τους από τον λαό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Φιλοσοφία της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να εισπραχθούν τα «μνημονιακά» χαράτσια με κάθε τρόπο, είτε σε δόσεις είτε εφάπαξ, ενώ παρέχονται πλέον διευκολύνσεις και για όσους έχουν οφειλές πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.
Συγκεκριμένα για τις οφειλές προς το δημόσιο προβλέπεται:

·         Κατάργηση του ορίου του 1 εκατ. ευρώ για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
·         Η ελάχιστη δόση θα είναι 20 ευρώ, από 50 ευρώ που ισχύει τώρα.
·         Ελάχιστη δόση 200 ευρώ για τη ρύθμιση των χρεών που είναι ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2013.
·         Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2013, θα διαγράφεται το 50% της συνολικής οφειλής.
·         Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, παρακρατούμενοι Φόροι, Μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.
·         Κατάργηση των προσαυξήσεων από 10% έως 30% σε καθυστερούμενα χρέη.
·         Ρύθμιση οφειλών σε 2 έως 5 δόσεις, με την οποία θα διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων.


Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, το συνολικό χρέος που έχει διαβιβαστεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ανήλθε τον Νοέμβρη του 2014 στα 13,5 δισ. ευρώ. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε, προβλέπει:
·         Ειδική διάταξη για οφειλές Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ΟΤΑ με δυνατότητα ρύθμισης έως 150 δόσεις, με μείωση 50% των προσαυξήσεων με απόφαση του ΙΚΑ.
·         Υπαγωγή όλων των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων.
·         Για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ θα υπάρχει επιτόκιο 0,25%.
·         Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του συνόλου των οφειλών, οι προσαυξήσεις μηδενίζονται.
·         Σε περίπτωση εξόφλησης με 50 δόσεις, οι προσαυξήσεις μειώνονται κατά 70%, και στις 100 δόσεις μειώνονται οι προσαυξήσεις κατά 50%.
·         Θα χάνει τη ρύθμιση ο οφειλέτης που δεν καταβάλει μία δόση εντός 12 μηνών.
·         Στη ρύθμιση εντάσσονται όσοι έχουν συμπληρώσει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Φλεβάρη.
·         Οφειλέτης (φυσικό πρόσωπο) που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση λόγω μηδενικού εισοδήματος το 2014, απαλλάσσεται για 12 μήνες.
Με την ισχύουσα ρύθμιση των 100 δόσεων που νομοθέτησε η προηγούμενη συγκυβέρνηση, προβλέπονταν έσοδα στο κρατικό ταμείο συνολικού ύψους 625 εκατ. ευρώ, και το ποσό αυτό έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015.»
Κάνοντας λοιπόν το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης “λιανά” βλέπουμε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τις οφειλές στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, στοχεύουν στην είσπραξη των φόρων και χαρατσιών που επιβλήθηκαν  στους αυτοαπασχολούμενους από την προηγούμενη συγκυβέρνηση  και τις οποίες ενώ σαν αντιπολίτευση κατηγορούσαν τώρα σαν κυβέρνηση θα εισπράξουν.
Παράλληλα  προκλητικά κουρεύουν  έως και 50% τα χρέη των μεγαλο - οφειλετών και καταργούν τη ρύθμιση για χρέη πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ γιατί είναι γνωστό ότι 6.500 περίπου μεγαλο - οφειλέτες χρωστάνε το 90% των χρεών στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 10% των χρεών το χρωστάνε οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι. Γι’ αυτούς θα γίνουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις και όχι για τους μικρούς και μεσαίους ΕΒΕ.

Και στο ζήτημα των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία , όπως και για το δημόσιο χρέος οι διακηρύξεις για διαγραφή και κούρεμα πήγαν περίπατο. Αντικαταστάθηκαν από τη διευκόλυνση και ορισμένες μειώσεις στα πρόστιμα.

Οι τεράστιοι φόροι, τα πρόστιμα, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι προσαυξήσεις που φορτώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, μικρούς Εμπόρους, παρά τις ρυθμίσεις  για μειώσεις  προστίμων και προσαυξήσεων είναι αδύνατον να πληρωθούν, όσο συνεχίζεται η οικονομική κρίση, η αναδουλειά, η πτώση του τζίρου και η μονοπώληση της αγοράς.

·      Πώς θα πληρώσουμε τα προηγούμενα χρέη όταν συνεχίζεται  για το 2015 η φορολόγηση με 26% και το τέλος επιτηδεύματος;
·      Πώς θα ζήσουμε όταν πρέπει να δίνουμε για τα χρέη το 30% του ήδη μειωμένου εισοδήματός μας;

Οι 100 δόσεις για την πληρωμή των χρεών στον ΟΑΕΕ θα μείνουν μακρινό όνειρο για χιλιάδες συναδέλφους που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν, ούτε στα τρέχοντα υψηλά ασφάλιστρα.

Οι ρυθμίσεις που εξήγγειλε  η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που παρουσιάζονται ως  καλύτερες από τις ανάλογες της προηγούμενης συγκυβέρνησης, κινούνται στην ίδια εισπρακτική κατεύθυνση.

Δεν  αντιμετωπίζουν το πρόβλημα χιλιάδων καταχρεωμένων συναδέλφων .
Για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία χρειάζονται μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης.

Το Αγωνιστικό – αντιμονοπωλιακό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων προβάλλει και διεκδικεί:

·      Κατάργηση του νόμου 4110/2013 (κατάργηση αφορολόγητου, 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ). Αναδρομική διαγραφή των φόρων που επιβλήθηκαν με τον νόμο αυτό.
·      Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
·      Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη.
·      Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
·      Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ.
·      Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στον ΟΑΕΕ
·      Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.
·      Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ,  για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρηση τους.
·      Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.


Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger