Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Αδιέξοδο για την Ελλάδα το προτεινόμενο πακέτο Γιουνκέρ! Χρειάζονται πολύ πιο τολμηρές προτάσεις και βάρος στις Δημόσιες επενδύσεις


Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται μια τονωτική αναπτυξιακή ένεση, αλλά από το επενδυτικό σχέδιο που προτάθηκε από τον Πρόεδρο Juncker λείπουν η φιλοδοξία, τα μέσα και οι σαφείς στόχοι.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν πως το ποσό των 315 δις είναι απλά ευσεβής πόθος. Το
σχέδιο βασίζεται σε μη ρεαλιστικές προβλέψεις για τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ σοβαρό εμπόδιο αποτελεί το χαμηλό επίπεδο των δημοσίων επενδύσεων, ιδιαίτερα όταν ποσά αφαιρούνται από τα περιφερειακά διαρθρωτικά ταμεία. Σοβαρές αμφιβολίες εκφράζονται επίσης για το γεγονός ότι πολλά από τα κεφάλαια στα οποία αναφέρεται είναι νέα ή απλώς ανακυκλώνονται. Η επαναδιάθεση 21 δις των ήδη δεσμευμένων κονδυλίων δεν πρόκειται να κινητοποιήσει 15πλάσιο αποτέλεσμα!

Όπως αναφέρουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι1, «Μετά από μια περίοδο κατά την οποία διοχετεύτηκαν τρισεκατομμύρια στο καζίνο των χρηματοπιστωτικών αγορών, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στην πρόταση Γιουνκέρ δεν μπόρεσαν να βρεθούν παρά μόνο τόσο μικρά ποσά που θα επενδυθούν στην πραγματική οικονομία. Κι όμως, εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν και έχουν κατατεθεί. Η πάταξη της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής θα μπορούσαν να δώσουν εκατοντάδες δις ευρώ σε έσοδα Αλλά και η κινητοποίηση μιας πιο φιλόδοξης δημόσιας χρηματοδότησης θα μπορούσε ρεαλιστικά να μοχλεύσει μέχρι και 750 δις. Και βέβαια η λύση δεν εξαρτάται μόνο από τα διατιθέμενα ποσά, αλλά και από την κατεύθυνση των επενδύσεων. Βασικά ζητούμενα να δημιουργηθεί μια πράσινη ενεργειακή ένωση (με βάση την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), να αναπροσανατολιστεί η οικονομία και να υποστηριχθεί η κοινωνική και πράσινη καινοτομία.
Ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει επίσης να οδηγήσει σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, αλλά και στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας και την ενδυνάμωση των πολιτών. Έτσι ώστε για να μπορέσει η οικονομία να ανανεώσει το δυναμικό της, να ξεφύγει από ένα αποπληθωριστικό σπιράλ και να υποστηρίξει το μετασχηματισμό της οικονομίας σε μια πιο βιώσιμη και οικολογική κατεύθυνση».
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: "Οι προτάσεις Γιουνκέρ για τις επενδυτικές ενισχύσεις που χρειάζεται να κατευθυνθούν ιδιαίτερα προς τον επιβαρυμένο Νότο της Ευρώπης είναι απογοητευτικές. Χρειαζόμαστε πολύ πιο τολμηρές προτάσεις και σοβαρή χρηματοδότηση από δημόσια κονδύλια. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν καταθέσει εδώ και καιρό ένα εναλλακτικό σχέδιο πράσινων επενδύσεων που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την οικονομική και την περιβαλλοντική κρίση. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε καμία άλλη ρεαλιστική αντιπρόταση από κανέναν άλλον πολιτικό χώρο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο".

Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger