Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΤΑ "ΧΡΥΣΟΦΟΡΑ" ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΡΤΑΣ, ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η χάραξη των θαλάσσιων οικοπέδων και η έναρξη των επίσημων ερευνών για τους υδρογονάνθρακες καθώς ο Γιάννης Μανιάτης έστειλε τους επίσημους χάρτες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να δημοσιευτούν...
...
Οι συγκεκριμένοι χάρτες απεικονίζουν τα 23 θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα που αναμένεται να δοθούν σε ιδιώτες μέσα από δύο διεθνείς διαγωνισμούς. Σύμφωνα με το Έθνος, στις δύο υπουργικές αποφάσεις προσδιορίζονται γεωγραφικά οι τρεις χερσαίες περιοχές Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, και βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Το είδος της σύμβασης προσδιορίζει γεωγραφικά τις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο πέλαγος και στα νότια της Κρήτης ενώ η διακήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται να σταλεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Η διαδικασία υποβολής προσφορών από επενδυτές θα ξεκινήσει μόλις δημοσιευτούν και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι χάρτες με τις ακριβείς συντεταγμένες των περιοχών.

Ο ένας διαγωνισμός γίνεται για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα 224.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο άλλος για τα 3 χερσαία. Οι δύο τους διαφέρουν καθώς ο δεύτερος προκλήθηκε από τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Enel, με τον Γιάννη Μανιάτη να ανακοινώνει το ενδιαφέρον των γειτόνων από τον περασμένο Απρίλιο.

Ο νόμος προβλέπει πως σε τέτοιες περιπτώσεις, ο υπουργός δημοσιοποιεί τον χάρτη με τις συντεταγμένες, την προκήρυξη και το είδος της σύμβασης, προκειμένου να προσκαλέσει το ενδιαφέρον κι άλλων επενδυτών. Οι τρεις περιοχές θα είναι διαθέσιμες για υποβολή προσφορών για 90 ημέρες μετά από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της ΕΕ και αν δεν βρεθεί άλλος ενδιαφερόμενος, τότε θα υπογραφεί σύμβαση με την Enel.

Αρχικά οι περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν από τις πληροφορίες που συνέλεξε η νορβηγική εταιρεία PGS κατά την διάρκεια των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών που έκανε. Στη συνέχεια τα οικόπεδα καθορίστηκαν και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Η διακήρυξη και ο χάρτης για αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της ΕΕ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα δοθεί προθεσμία έξι μηνών για την υποβολή προσφορών από επενδυτές. Έτσι, στα μέσα Μαρτίου θα είναι γνωστό ποιες εταιρείες θα έχουν ενδιαφερθεί και για ποιες περιοχές.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο Ιόνιο και παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναιβορειοδυτικά της Κέρκυραςδυτικά από το Κατάκολο, στους Παξούς και στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα που έχει αναφέρει και δημόσια ο πρωθυπουργός, σε βάθος 25 χρόνων η Ελλάδα θα έχει έσοδα 150 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με βάση αυτό το σενάριο, η εκτίμηση είναι για περίπου 2-3 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην νότια Ιταλίακαι έχουν παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά δίνουν 100.000 βαρέλια την ημέρα.

ipiros.gr
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger