Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Ψήφος με όρους παρελθόντος ή μέλλοντος;


Άρθρο Ηλία Κοντογεώργη
Ψήφος με όρους παρελθόντος ή μέλλοντος;

Η προεκλογική περίοδος έχει μπει στην τελική ευθεία. Οι συνδυασμοί που μετέχουν έχουν ρίξει το βάρος τους στην επικοινωνία με τους πολίτες του τόπου προκειμένου να τους πείσουν - ο καθένας με τα επιχειρήματά του - για την εκλογική τους προτίμηση.

Οι πολίτες, οφείλουν να επιλέξουν την νέα Δημοτική αρχή σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, ανάλογα με την πορεία, την φιλοσοφία, τα πιστεύω, την ποιότητα του ψηφοδελτίου του κάθε συνδυασμού.

Οι πολιτικές που ασκήθηκαν από τα κόμματα που έχουν διαχειριστεί την εξουσία στη χώρα και στον τόπο μας από την  μεταπολίτευση και δω, έχουν αφήσει ανεξίτηλα τ’ αποτυπώματά τους. Δεν θ’ αναφερθώ σε σκοπιμότητες και παραλείψεις που πληρώσαμε, πληρώνουμε και θα εξακολουθήσουμε να πληρώνουμε για πολλές δεκαετίες ακόμη ούτε σε δημόσια έργα των κατά καιρούς “σωτήρων” που τα πληρώσαμε και τα πληρώνουμε ξανά και ξανά. Θ’ αναφερθώ στην ηθική διάβρωση του κοινωνικού μας ιστού μέσω των εκτεταμένων πελατειακών σχέσεων που αναπτύχθηκαν.

Κατά την προσωπική μου άποψη, από εδώ πηγάζει βασική και κύρια αιτία του “κακού” που μας έχει οδηγήσει στα μνημόνια, στη φτωχοποίηση του Έλληνα, στον περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας, στο τσάκισμα του κοινωνικού ιστού, στις νέες στρατιές οικονομικών μεταναστών στη Γερμανία και στον υπόλοιπο κόσμο.

Σ’ αυτές τις εκλογές, άτομα που έχουν πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη αλλά και εμπέδωση του πελατειακού συστήματος και της διάβρωσης του κοινωνικού ιστού μας, έρχονται ως άλλοι σωτήρες να ζητήσουν ξανά την ψήφο μας. Σα να μην έχει αλλάξει τίποτε. Λες και το “ναι σε όλα” αφορούσε τους πολίτες μια άλλης χώρας μιας άλλης εποχής τότε που μεσουρανούσε ο Τσοχατζόπουλος και τα άλλα παιδιά.
Κι ακούμε ξανά χιλιοειπωμένες υποσχέσεις – «έχουν τις άκρες», «ξέρουν που είναι τα κλειδιά» - με συγκεκριμένη όμως στόχευση. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν χρησιμοποιούσαν τις «άκρες» για να λύσουν τα προβλήματα τις Λευκάδας, να βελτιώσουν την ζωή του Έλληνα?
Για να μπορέσει ο όποιος συνδυασμός να κάνει δουλειά στο Δήμο, οφείλει να μην λειτουργεί με όρους παρελθόντος. Να μην λειτουργεί με όρους πελατειακών σχέσεων. Οφείλει, καθαρός να στέκεται ενάντια σ’ αυτές τις λογικές και πολιτικές προσεγγίσεις, να σέβεται την καθημερινότητα του πολίτη.
Τέτοιος είναι και ο συνδυασμός που συμμετέχω, η Δημοτική Κίνηση “Όλοι για τη Λευκάδα”. Ο επικεφαλής της Κίνησης Κώστας Δρακονταειδής, έχει δώσει δείγματα γραφής, άριστος γνώστης και με θέληση για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία της Λευκάδας και των νησιών μας χρόνια τώρα. Με πολιτικό ανάστημα απόλυτα συμβατό με το ηθικό. Ρεαλιστής, με όραμα για τον τόπο μας.
Όλοι όσοι συμμετέχουμε στην Κίνηση, έχουμε κοινές αντιλήψεις για την διαχείριση των κοινών. Με το βλέμμα στο μέλλον, προσπαθούμε να συμβάλλουμε σε αυτή την αλλαγή. Να πείσουμε τους πολίτες γι’ αυτά που πιστεύουμε. Για τις θέσεις μας, για το δικό μας όραμα για τον τόπο μας.
Για μια κοινωνία που θα συμμετέχει στα κοινά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός που θέλουμε να καθιερώσουμε όπου οι δημότες της κάθε περιοχής θα αποφασίζουν οι ίδιοι για το πως θ’ αξιοποιούν τα χρήματα που δικαιούνται, όσο λίγα κι αν είναι αυτά.
Θέλουμε να δώσουμε ξανά πνοή στα χωριά μας και στις γειτονιές της πόλης δίνοντας δύναμη στα κύτταρα του Δήμου, στα Τοπικά Συμβούλια, στις Δημοτικές Κοινότητες. Με αρμοδιότητες αλλά και πόρους για να μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν ζητήματα της καθημερινότητας. Με λαϊκές συνελεύσεις. Με λογοδοσία της δημοτικής αρχής, εφόσον οι πολίτες μας επιλέξουν.

Έχουμε μια άλλη αντίληψη για την διαχείριση των κοινών. Επίκεντρό μας ο δημότης, ανεξαρτήτως των πεποιθήσεών του, αν μας ψήφισε ή όχι.
Δεν υποσχόμαστε λαγούς με πετραχείλια. Δεν θέλουμε και δεν έχουμε εκπαιδευτεί να κοροϊδεύουμε τον κόσμο.
Λέμε την αλήθεια και μόνο αυτή. Όπως και ότι η κρατική χρηματοδότηση του Δήμου μας έχει μειωθεί δραστικά, φτάνοντας να παίρνει μόλις το 27% των χρημάτων που έπαιρνε πριν 4 χρόνια! Με την εφαρμογή του νέου μεσοπρόθεσμου αναμένεται να έχουμε και νέες περικοπές!

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει να διαδραματίσει ρόλο στο χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου, μέσα από την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο. Τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η διαχείριση των φυσικών πόρων, η διαχείριση αποβλήτων, η κάθε είδους ρύπανση, ο αστικός σχεδιασμός, η ενδυνάμωση των συμμετοχικών δημοκρατικών διαδικασιών σε τοπική κλίμακα, αποτελούν τομείς όπου η δράση της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Υποσχόμαστε ν’ αγωνιστούμε για το καλό και την πρόοδο όλης της Λευκάδας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες προκύψουν. Με την δημιουργία ειδικού γραφείου που θα παρακολουθεί τα Ευρωπαϊκά προγράμματα προκειμένου να εντάσσουμε έργα με γνώμονα το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων. Με σύνεση και αίσθημα δικαιοσύνης εφαρμόζοντας δίχτυ προστασίας των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Με σχέδιο, όραμα, γνώσεις και διάθεση για δουλειά.

Σ’ αυτές τις εκλογές, οι πολίτες της Λευκάδας πρέπει να επιλέξουν τι Δήμο θέλουν. Η επιλογή τους έχει όρους. Παρελθόντος και μέλλοντος!

Ηλίας Κοντογεώργης

υπ. Δημοτικός Σύμβουλος με την Δημοτική Κίνηση “Όλοι για τη Λευκάδα”
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger