Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΟΡΓΗ ΡΑΚΙΝΤΖΗ ΓΙΑ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου
 Τους πήραν «πρέφα» με τις ΜΚΟ και «έστησαν» νέο κόλπο
Το σκάνδαλο των ΜΚΟ μπορεί να άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για πολλούς – κυρίως αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης – δεν άνοιξε όμως και το δρόμο της συμμόρφωσης.

Οι αρχές πήραν... χαμπάρι το κόλπο.


Εγκαταλείφθηκε και αμέσως στήθηκε ένα καινούργιο: οι ΚΟΙΝΣΕΠ τις οποίες, ο ίδιος ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, μιλώντας στο newpost τις χαρακτηρίζει «τις νέες ΜΚΟ».

Τί είναι και πώς «δουλεύουν» οι ΚΟΙΝΣΕΠ

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ ή αλλιώς Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, είναι ιδιωτικές εταιρείες, η σύσταση των οποίων προβλέπεται από το νόμο 4019/2011. Ο νομοθέτης προέβλεπε να καλυφθούν, μέσω συνεργασίας δήμων και ΚΟΙΝΣΕΠ τα κενά που θα προέκυπταν από τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων.

Ο ίδιος νόμος έχει έναν περιορισμό: οι ΚΟΙΝΣΕΠ με τους δήμους θα πρέπει να υπογράφουν μόνο Προγραμματικές Συμβάσεις. Δηλαδή ένας δήμος και μια ΚΟΙΝΣΕΠ, προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού σε ένα έργο (όπως ο καθαρισμός ενός σχολείου) θα πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη και τη χρηματοδότηση.

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως αποκαλύπτει στο newpost ο κ. Ρακιντζής, στην πλειοψηφία τους δημιουργημένες από «φίλους, συγγενείς ή ακόμη και τους ίδιους τους τοπικούς άρχοντες, όπως αντιδήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι», υπογράφουν μια τυπική Προγραμματική Σύμβαση, η οποία στην ουσία της είναι Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών: ο δήμος βάζει όλα τα χρήματα και η ΚΟΙΝΣΕΠ τα διαχειρίζεται, προσλαμβάνοντας όποιους και όπως θέλει για να φέρουν εις πέρας το έργο.

Δείγμα γραφής το... μέτρημα όσων τρέχουν στα γήπεδα

Το έργο που επιτελούν οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι αμφίβολο.

Οι συνεργάτες του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έχουν ήδη στα συρτάρια τους δεκάδες καταγγελίες που ερευνούν: από το “μάζεμα” των αδέσποτων σκυλιών σε κεντρικό δήμο κοντά στον Πειραιά, που στοίχισε 430.000 ευρώ, μέχρι την υποχρέωση καταγραφής της ηλικίας όσων γυμνάζονται στο γήπεδο μεγάλης πόλης της Πελοποννήσου – κόστους 28.000 ευρώ.

Οι ελεγκτές, για όσες περιπτώσεις έχουν καταγγελίες, έχουν ζητήσει από τους δημάρχους απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα: «δεν απαντούν μέχρι να περάσει η... μπόρα των εκλογών και για αυτό καθυστερεί η έρευνα», λένε χαρακτηριστικά.

Ρακιντζής: Οι ΚΟΙΝΣΕΠ θα έχουν την... τύχη των ΜΚΟ

«Οι ΚΟΙΝΣΕΠ θα μπορούσαν να είναι μια πολύ πετυχημένη προσπάθεια, με την αρωγή της ΕΕ, αλλά δυστυχώς φοβάμαι ότι θα έχουν την τύχη των ΜΚΟ», λέει στο newpost ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.

«Κυρίως κάποιοι αιρετοί άρχοντες προσπαθούν να τις κάνουν ατομικές ή δημοτικές επιχειρήσεις και να ωφεληθούν από τις παροχές. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου διαπίστωσα ότι οι αιρετοί δεν τηρούν ούτε τις διατάξεις περί ελεύθερου ανταγωνισμού ούτε τις προϋποθέσεις για απευθείας αναθέσεις», συνεχίζει και καταλήγει:


«Δυστυχώς θα έχουμε προβλήματα αποπληρωμής των συμβάσεων που έχουν υπογράψει οι δήμοι. Θα πρέπει τώρα που είναι καιρός να τεθούν νομοθετικά αυστηρότερες προϋποθέσεις ίδρυσης και άσκησης έργου των ΚΟΙΝΣΕΠ».


Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger