Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Η Λευκάδα και ο σεισμός της Κεφαλονιάς

                                            


   Η παραπάνω φωτογραφία τα λέει όλα.
   
    Πριν μερικά χρόνια, το πρωί της Κυριακής 8 Ιουνίου 2008 ένας σεισμός που κράτησε μόλις 5 δευτερόλεπτα ταρακούνησε την Λευκάδα. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Όμως αν ο σεισμός γινόταν λίγες ώρες αργότερα, θα θρηνούσαμε πολλά θύματα, και ο τουρισμός θα δεχόταν ένα μεγάλο πλήγμα. Και αυτό ο σεισμός ήταν η αιτία ώστε στο Πόρτο Κατσίκι να αποκοπούν μεγάλες ποσότητες από  πέτρες και χώμα και να σκεπάσουν ένα μέρος από την παραλία που ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν είχε πολλούς επισκέπτες.

                      Οι κατολισθήσεις προκάλεσαν μόνο ένα τραυματισμό. Λίγα λεπτά πριν ένα νεαρό ζευγάρι που είχε τοποθετήσει την σκηνή στην αμμουδιά μπήκε στην θάλασσα και σώθηκε αφού η σκηνή τους καταπλακώθηκε από τις κατολισθήσεις.


                                            Προς την Πολιτεία

     Από την αρχή του 2007 της θητείας μας στον πρώην Δήμο ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να ευαισθητοποιήσουμε όλες τις αρμόδιες αρχές για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες στο Πόρτο Κατσίκι σε περίπτωση σεισμικής δόνησης.
     Με συνεχή έγγραφα προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια και την τότε Νομαρχία, επισημαίναμε τους μεγάλους κινδύνους κατολισθήσεων στην προσπάθειά μας ως Δημοτική Αρχή να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμόδιους να πάρουν τα αναγκαία και βασικά μέτρα για την προστασία των λουομένων.
       Ήδη στις 7.3.2007, δύο μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων στον Δήμο,  στείλαμε έγγραφα   προς τα υπουργεία  Τουριστικής Ανάπτυξης, την υπουργό κ. ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ – ΠΕΤΡΑΛΙΑ, στο Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Δ/σης & Αποκέντρωσης, στον  Γενικό Γραμματέα  Κ. Γεωργιάδη, και στο Υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά. Στα έγγραφα επισημαίναμε μεταξύ άλλων τα εξής :
   «Τα τελευταία χρόνια η παραλία στο Πόρτο Κατσίκι στο Δ.Δ. Αθανίου του Δήμου Απολλωνίων Λευκάδας, τιμάται με πολύ σημαντικά βραβεία, όπως για παράδειγμα το πρώτο βραβείο ως καλύτερη  παραλία της Ελλάδας και τρίτη παραλία στον κόσμο. Το σημαντικό αυτό γεγονός δημιουργεί μεγάλες ευθύνες για το Δήμο ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ όπου ανήκει το Πόρτο Κατσίκι, αλλά και σε ολόκληρο το νησί της Λευκάδας…..    Ως νέα Δημοτική Αρχή, κάνουμε έκκληση στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης αλλά και στα άλλα  αρμόδια Υπουργεία, ώστε να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και προβολή του μοναδικού σε φυσικό κάλλος, τοπίου της Ελλάδας..»

                                                   ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

    Λίγο μετά τον σεισμό στείλαμε νέο έγγραφο στον  Υπουργός Περιβάλλοντος και Δημοσίων έργω κ. Σουφλιά με κοινοποίηση  στον  επόμενο υπουργό Τουρισμού τον κ. Σπηλιωτόπουλο και προς τον Γ.Γ. Περιφέρειας κ. Βόσδο όπου τονίζαμε τα εξής :
Αξιότιμε κ. Υπουργέ.
Ο πρόσφατος σεισμός και ο τραυματισμός ενός επισκέπτη στο Πόρτο Κατσίκι  έφερε με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα το θέμα της ασφάλειας των λουομένων στο Πόρτο Κατσίκι. Η φωτογραφία που σας στέλνουμε δεν χρειάζεται σχόλια. Αν ο σεισμός γινόταν λίγο αργότερα ή τους μήνες  Ιούλιο-Αύγουστο τα θύματα θα ήταν πολλά και οι επιπτώσεις για τον ελληνικό τουρισμό και ιδιαίτερα για τη Λευκάδα θα ήταν ανεπανόρθωτες !  Αυτή τη φορά από τύχη αποφύγαμε τα χειρότερα. Ελπίζουμε όμως ότι το πάθημα θα μας γίνει μάθημα και  η πολιτεία θα αναλάβει τις ευθύνες της για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ως Δήμος Απολλωνίων, θα ήταν πολύ δυσάρεστο εκ μέρους μας  να πάρουμε οδυνηρές αποφάσεις όπως π.χ. να διακόψουμε για φέτος την πρόσβαση στο Πόρτο Κατσίκι των επισκεπτών, αν δεν καλύψουμε τις βασικές τους ανάγκες όπως και η ασφάλεια.
Στις υπηρεσίες των Υπουργείων σας υπάρχουν σχετικά έγγραφα και προτάσεις για το θέμα.
 Με εκτίμηση.
Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κοινοποίηση :  1. Γ.Γ,  Περιφέρειας Ιονίων  Νήσων  κ. Βόσδου        2. Υ.Π.ΕΧΩ.ΔΕ  υπόψη κου Σουφλιά
                              3. Νομάρχη Λευκάδας κ. Αραβανή                                4.  κ. Θ.Σολδάτο Βουλευτή Λευκάδας
                                                            

Επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση, ήρθαμε σε επαφή με τον Τομέα Γεωγραφίας & Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε αντίθεση με τα υπουργεία βρήκαμε άμεση ανταπόκριση από την επίκουρο καθηγήτρια κ. Ε. Βερυκίου και τον      Επικ. Καθηγητή κ. Σεραφείμ Πούλο. Οι δύο καθηγητές συνέταξαν επιστημονική έκθεση χωρίς κόστος για τον Δήμο που μας παράδωσαν στις 9.10.2008 και την στείλαμε  στα αρμόδια υπουργεία και στην τότε βουλευτή κ. Γκερέκου. Με βάση την έκθεση η κ. Γκερέκου στις 25 Φεβρουαρίου 2009 κατάθεσε την εξής ερώτηση στην Βουλή :
     Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΣΔΔΑ, Τουριστικής Ανάπτυξης.
     «Όπως είναι γνωστό, οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των επισκεπτών στην πολυβραβευμένη παραλία «Πόρτο Κατσίκι», στο Δ.Δ. Αθανασίου του Δήμου Απολλωνίων, μιας από τις ωραιότερες παραλίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά όλου του κόσμου.
     Όπως προκύπτει σαφώς και από επιστημονική έκθεση (9/10/2008) του Τομέα Γεωγραφίας & Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εφόσον διαπιστώνεται το πρόβλημα, αλλά και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι για την παραλιακή ζώνη στο Πόρτο Κατσίκι, απαιτείται ολοκληρωμένη παράκτια γεωλογική / γεωμορφολογική μελέτη της ευστάθειας των πρανών, ώστε να προστατευθούν οι χρήστες της παραλίας από τυχόν καταπτώσεις, οι οποίες ήδη έχουν κοστίσει σε τραυματισμούς πολιτών. Αν οι κατολισθήσεις γίνονταν κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου θα θρηνούσαμε ανθρώπινες ζωές με ότι αυτό σημαίνει για τα θύματα, τις οικογένειες τους αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό, αναφέρεται επίσης. Στην ίδια έκθεση, σημειώνεται ότι η δεδομένη σεισμική διέγερση της ευρύτερης περιοχής επιτείνει τον κίνδυνο για τους λουόμενους και ο κίνδυνος για καταστροφικά αποτελέσματα είναι πλέον υπαρκτός……
     ….. Επιγραμματικά, προτείνονται:
1.    Μελέτη όλων των φυσικών παραμέτρων (γεωλογικών, γεωμορφολογικών και παράκτιων ωκεανογραφικών) που διαμορφώνουν την παραλιακή ζώνη και επηρεάζουν τη σταθερότητα των ακτών,
2.    Αποτύπωση και αξιολόγηση των ανθρωπίνων παρεμβάσεων (άμεσων και έμμεσων) και
3.    Πρόταση μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των αιγιαλών στις παραπάνω θέσεις.
….. Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τα παραπάνω, υπενθυμίζουμε το με αρ. πρωτ. 7140/3-10-2008 έγγραφο του Δήμου Απολλόνιων του Ν. Λευκάδας, προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως επίσης αρ. πρωτ. 7430/ 15-10-2008 του Δήμου Απολλόνιων του Ν. Λευκάδας προς τον Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ, Τουριστικής Ανάπτυξης, τον Υπουργό ΥΠΕΣΔΔΑ, τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τον Βουλευτή Λευκάδας της Ν.Δ., την Ν.Α. Λευκάδας, όπου προκύπτει σαφώς πως ο οικείος Δήμος έχει αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες. 
Κατόπιν τούτων,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
1.    Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα του ζητήματος, σε συνέχεια και του με αρ. πρωτ. 7430/ 15-10-2008 του Δήμου Απολλωνίων του Ν. Λευκάδας, που σας έχει κοινοποιηθεί, ποιες είναι οι σχετικές ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί μέχρι σήμερα;
2.    Οι πολιτικές ηγεσίες των συνερωτώμενων Υπουργείων, τι προτίθενται να πράξουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ασφάλειας των επισκεπτών στο Πόρτο Κατσίκι, αλλά και το πρόβλημα της διάβρωσης των μοναδικών ακτών της Δυτικής Ελλάδας;
3.    Ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών και τελικά την αποτροπή κάποιου τραγικού γεγονότος που μπορεί να προκληθεί στην εν λόγω περιοχή, το οποίο όπως γίνεται αντιληπτό, θα προκαλέσει άλλο ένα σοβαρότατο πλήγμα στην διεθνή εικόνα της χώρας μας;»
25/2/2009 η βουλευτής Κέρκυρας και Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, με θέμα: «Ασφάλεια Επισκεπτών στο Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας».
    Όμως ούτε αυτή τη φορά υπήρξε αποτέλεσμα. Ούτε όταν αργότερα όταν η κ. Γκερέκου έγινε υπουργός Τουρισμού !  Έτσι επαναλήφτηκε για μια ακόμα φορά η νοοτροπία των ελλήνων πολιτικών και κομμάτων. Όταν είναι αντιπολίτευση κάνουν κριτική αλλά όταν έρθουν στην εξουσία τα πράγματα αλλάζουν..

Ώρα για αφύπνιση.

   Οι σεισμοί στης Κεφαλονιά και οι εκτιμήσεις των ειδικών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ευρύτερη περιοχή, ίσως να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους να πράξουν ότι δεν έπραξαν όλα αυτά τα χρόνια.  Δηλαδή να αναθέσουν σε επιστήμονες την σύνταξη μελέτης ώστε να ελαχιστοποιήσουμε πιθανά καταστροφικά αποτελέσματα για το μέλλον.
    Λύσις υπάρχουν. Αρκεί κάποιος να δει τι έγινε στην κοιλάδα των Τεμπών όπου έχουν τοποθετηθεί ειδικά πλέγματα στις πλαγιές του βουνού με πολύ καλά αποτελέσματα.
     Όπως όλοι συμφωνούν ο Τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Αν πραγματικά είναι έτσι, τότε όλοι θα συμφωνήσουν ότι η Πολιτεία οφείλει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να προσφέρει ασφάλεια στους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που διαλέγουν την Ελλάδα και την Λευκάδα για διακοπές.
     Διότι, εκτός από τις οικονομικές απώλειες που ένα καταστροφικός σεισμός στην περιοχή μας θα επιφέρει στην εθνική μας οικονομία, πολύ μεγαλύτερο θα είναι το μακροπρόθεσμο οικονομικό κόστος και ανυπολόγιστο θα είναι το κόστος  για τις ανθρώπινες ζωές.  
Ας ελπίσουμε ότι ήρθε η ώρα να παρθούν οι σωστές αποφάσεις. Ήρθε η ώρα όλοι οι φορείς της Λευκάδας και όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων να απαιτήσουν την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας, ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

                   Γιώργος Λογοθέτης 

                   Πρώην Δήμαρχος ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger