Η εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών που προωθείται αναμένεται να φέρει λουκέτο τουλάχιστον στο 1/3 των πρατηρίων υγρών καυσίμων της Αιτωλοακαρνανίας
Με την τοποθέτηση του συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, κάτι που θα πατάξει την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο και ως άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των τιμών στα καύσιμα, στην Αιτωλ/νία αναμένεται να κλείσουν πολλά βενζινάδικα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συλλόγου βενζινοπωλών Αιτωλ/νίας – Λευκάδας και τον πρόεδρο του
συλλόγου κ. Δημοσθένη Κακούρη, όταν εφαρμοστεί το σύστημα αυτό στο νομό μας αναμένεται να κλείσει το 1/3 των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Ο λόγος που τόσα πρατήρια θα βάλουν λουκέτο είναι το δυσβάσταχτο χρηματικό ποσό εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων. Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται μεταξύ 18.000 ευρώ και 25.000 ευρώ. Το κράτος επιδοτεί μόλις το 25% περίπου των χρήματων, δηλαδή δίνει μόλις 4.000 με 7.000 ευρώ. Ταυτοχρόνως στον κλάδο ήδη υπάρχει κάμψη στις πωλήσεις καυσίμων, καθ’ ότι τα τελευταία τρία χρόνια η κάμψη αυτή αγγίζει το 50%, ενώ μόνο το 2013 η πτώση στις πωλήσεις καυσίμων είναι επιπλέον 12% από το 2012. Το μεγάλο πλήγμα, με το κλείσιμο των πρατηρίων, θα δεχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι καθαρά αγροτικές περιοχές και όσες είναι απομακρυσμένες από αστικά κέντρα, είτε είναι αγροτικές είτε είναι παραθαλάσσιες. Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της νοθείας καυσίμων θα γίνει με την εγκατάσταση συστημάτων και στα διυλιστήρια και στα βυτιοφόρα.
Η εφαρμογή του μέτρου, που πήρε απόφαση η κυβέρνηση να εφαρμόσει, για την Αιτωλ/νία αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ 27/03/2014 και 27/08/2014. Ο νομός μας, όπως και πέριξ νομοί είναι στο τρίτο επίπεδο του χρονοδιαγράμματος τοποθέτησης συστημάτων εισροών – εκροών στα πρατήρια. Προηγούνται τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα και όμορές τους περιοχές, όπως της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, που αποτελούν την πρόφαση και τοποθέτηση και ακολουθούν σε δεύτερη φάση μεταξύ 27/09/2013 και 27/05/2014 τοποθετήσεις συστημάτων σε περιοχές όπως η Αχαΐα, η Μαγνησία, η Λάρισα και τα Ιωάννινα.
Τα συστήματα εισροών – εκροών θα είναι συνδεδεμένα με τη γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, με αποτέλεσμα να ελέγχεται επί καθημερινής βάσης το ισοζύγιο καυσίμων του κάθε πρατηρίου ανά την Ελλάδα. Ανά πάσα ώρα και στιγμή δηλαδή θα παρουσιάζονται με απόλυτη ακρίβεια ποιες είναι οι πωλήσεις καυσίμων του εκάστοτε πρατηρίου και τι έχει ως απόθεμα στις δεξαμενές του.
Ο πρόεδρος του συλλόγου βενζινοπωλών Αιτωλ/νίας – Λευκάδας κ. Δημοσθένης Κακούρης δηλώνει: «Το κόστος εγκατάστασης είναι αρκετά υψηλό. Χρειάζεται ο κάθε πρατηριούχος τεχνογνωσία για να στηρίξει το σύστημα. Αποτέλεσμα της εφαρμογής είναι πολλά πρατήρια σε όλη την Αιτωλ/νία να βάλουν λουκέτο, διότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την εγκατάσταση του συστήματος. Το καλύτερο ήταν το κράτος να επιδοτήσει την εγκατάσταση στο 100% γιατί τα οφέλη του θα είναι τεράστια και από το λαθρεμπόριο αλλά και από την φορολογία».
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΣ
Εφημερίδα «Συνείδηση»