Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Ξ. Βεργίνης: «Τα φτηνά σχόλια και οι προσωπικές επιθέσεις του Δημάρχου φανερώνουν πολιτική και κοινωνική ανωριμότητα»


Ξ. Βεργίνης: «Τα φτηνά σχόλια και οι προσωπικές επιθέσεις του Δημάρχου φανερώνουν πολιτική και κοινωνική ανωριμότητα»

Μετά τα όσα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 15. Απριλίου 2013, η δημοσιογράφος Κατερίνα Μεσσήνη επικοινώνησε με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λευκάδας κο Ξενοφώντα Βεργίνη για μια τοποθέτηση πάνω στα όσα συνέβησαν και ακούστηκαν εν απουσία του, τόσο για την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την συνεδρίαση όσο και για το έργο της τηλεμετρίας το οποίο απεντάχθηκε στις 26/02/2013:

Ξ. Βεργίνης: Ο Δήμαρχος με τα όσα είπε στο τελευταίο ΔΣ, στο οποίο απουσίαζα, δείχνει ότι έχει χάσει όχι μόνον τον έλεγχο αλλά και την ψυχραιμία του. Τα φτηνά σχόλια και οι προσωπικές επιθέσεις σε ανθρώπους, που μάλιστα απουσιάζουν, πέρα από το ότι είναι αντιδεοντολογικό, φανερώνουν πρόσθετα πολιτική και κοινωνική ανωριμότητα. Επειδή ο άνθρωπος αισθάνεται ότι ως δήμαρχος έχει αποτύχει τα βάζει με όλους και με όλα και κυρίως με την αντιπολίτευση, αντί να τα βάζει με τον εαυτό του.
Του φταίει άραγε η αντιπολίτευση γιατί μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα έργο; Του φταίει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή άλλες αρμόδιες υπηρεσίες γιατί του απορρίπτουν τις αποφάσεις λόγω έλλειψης νομιμότητας και επάρκειας; Του φταίνε οι υπηρεσίες του γιατί ο ίδιος δεν αξιολογεί, δεν ιεραρχεί τα θέματα και δεν βάζει προτεραιότητες; Του φταίνε ο Ξ. Βεργίνης, ο Κώστας Δρακονταειδής και ο Γεράσιμος Αραβανής και οι άλλοι σύμβουλοι γιατί τον καταγγέλλουν για έλλειψη προετοιμασίας, για έλλειψη προγραμματισμού και αποτελεσματικότητας; Του φταίει η αντιπολίτευση γιατί ο ίδιος δεν σέβεται τους κανόνες ορθής λειτουργίας του ΔΣ;
Η απάντησή του είναι ότι για όλα του φταίνε οι άλλοι εκτός από τον εαυτό του. Αυτός παρουσιάζεται ως ο ανεύθυνος άρχοντας.
Χαρακτηρίζει την στάση της αντιπολίτευσης, μεθοδευμένη, προσχηματική και αντιδημοκρατική γιατί αυτή κάνει την δουλειά της. Ξεχνά ότι η αποστολή της αντιπολίτευσης δεν είναι να χαϊδεύει τα αυτιά του Δημάρχου και της πλειοψηφίας αλλά με βάση τον νόμο και τις αρχές της δημοκρατίας να ελέγχει και να συμβουλεύει την δημοτική εξουσία και όχι να την κολακεύει. Δουλειά της είναι να κρίνει τις πράξεις, να σημειώνει τις παραλείψεις, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις πάντα συμβουλεύτηκα και να προστατεύει και να προάγει τα συμφέροντα των πολιτών και του τόπου.
Κανένας δεν του αρνείται να έχει τις δικές του απόψεις και τα δικά του επιχειρήματα, αλλά πρέπει, τουλάχιστον, να ακούει και να σημειώνει τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης πριν αποφασίσει. Η σημερινή αντιπολίτευση τον έχει συμβουλεύσει κατ΄ επανάληψη και η παράταξή μου έχει γίνει κουραστική σ΄ αυτό. Αν ο Δήμαρχος και η παράταξή του μας είχαν ακούσει τότε θα είχαν αποφευχθεί σοβαρά λάθη και παραλείψεις, όπως έχει συμβεί σε αρκετά θέματα για τα οποία ο Δήμαρχος το αποσιωπά.
Συνεπώς, με τα όσα λέει ο Δήμαρχος κατά της αντιπολίτευσης γίνεται γραφικός, μικροπολιτικός και συνάμα συκοφαντικός. Έτσι, όμως, δεν προάγει το συμφέρον των πολιτών και του τόπου. Είναι, όμως, ιδιαίτερα σοβαρό να μιλά εναντίον ανθρώπων που συμπτωματικά μάλιστα απουσιάζουν από το ΔΣ. Ακόμη και για την απουσία μου μίλησε ο Δήμαρχος. Είναι όμως αυτό πολίτικος πολιτισμός;  Δυστυχώς, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε συμβόλαιο προκαταβολικά μάλιστα ούτε με την αρρώστια, ούτε με τα επείγοντα θέματα που μας προκύπτουν. Όπως, επίσης, είναι άξιον προσοχής ότι όταν είμαι εκεί παρατηρώ ότι ελάχιστες φορές δίνει σημασία σε υποδείξεις και προτάσεις. Ας αποφασίσει ο Δήμαρχος τι θέλει.
Η αποχώρηση της αντιπολίτευσης, την οποία ο πρόεδρος του Συμβουλίου κος Αραβανής χαρακτήρισε θεατρική, ως μέσο διαμαρτυρίας σας βρίσκει σύμφωνο; Μήπως η αντιπολίτευση με την αποχώρησή της αποφεύγει να διαχειριστεί τα προβλήματα του τόπου;
Ξ. Βεργίνης: Ο Πρόεδρος του ΔΣ δεν έχει δίκιο όταν χαρακτηρίζει την αποχώρηση της αντιπολίτευσης θεατρική. Ο κος Λευτέρης  Αραβανής γνωρίζει πολύ καλά τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η αντιπολίτευση και η παράταξη που εκπροσωπώ ειδικότερα για να λειτουργήσει σωστά το ΔΣ. Γνωρίζει ότι έχουμε, κατ΄ επανάληψη, καταγγείλει την έλλειψη σωστής προετοιμασίας της δημοτικής εξουσίας, την έλλειψη προγραμματισμού και καθορισμού προτεραιοτήτων και κυρίως την έλλειψη ορθής εφαρμογής του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του ΔΣ.
Δυστυχώς, πάνε σχεδόν 2,5 χρόνια και διόρθωση δεν βλέπουμε. Προσωπικά είμαι ενάντια στην αποχώρηση. 
Όμως όταν η αντιπολίτευση εξαντλήσει όλους τους τρόπους για ομαλή συνεργασία, τότε αναγκάζεται στο τέλος να καταφύγει και στο έσχατο μέτρο της αποχώρησης. Τις πιό πολλές φορές, για να μην πω σχεδόν πάντα, η δημοτική πλειοψηφία, δεν ξέρει, δεν βλέπει, δεν ακούει και οι συμπεριφορές του Δημάρχου δεν συνάδουν με το αξίωμα και την θέση του.
Αντί να επιδιώκεται σύγκληση απόψεων και κατά το δυνατόν, ομόφωνες αποφάσεις, συνεχώς υπάρχουν μονόλογοι και δυστυχώς αυτό γίνεται δεκτό ή ανεκτό από τον εκάστοτε πρόεδρο του ΔΣ. Ο Πρόεδρος του ΔΣ τα γνωρίζει αυτά. Όπως, επίσης, γνωρίζει πως μια τέτοια συμπεριφορά δεν επιτρέπεται προς την αντιπολίτευση με δεδομένο μάλιστα ότι στο σύνολό της αντιπροσωπεύει πολύ μεγαλύτερο αριθμό πολιτών απ΄ ό,τι η πλειοψηφία. Για μένα βέβαια διαχωρισμοί των πολιτών δεν επιτρέπεται.
Ο Πρόεδρος, λοιπόν, αντί να κατηγορεί την αντιπολίτευση και να συμπορεύεται με τον Δήμαρχο και να πλειοδοτεί σε χαρακτηρισμούς καλύτερα ας επιδιώξει ομόφωνες κατά το δυνατόν αποφάσεις και όχι να αφήνει να επικρατούν μονόλογοι του Δημάρχου. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μπορεί. Οι θεσμοί και το προσωπικό του κύρος του επιτρέπουν μια τέτοια πολιτική κουλτούρα.
Στο Συμβούλιο ο Δήμαρχος Λευκάδας απάντησε στο ερώτημα που έθεσαν ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Καββαδάς και ο κος Δρακονταειδής σχετικά με την απένταξη του έργου της τηλεμετρίας. Σύμφωνα με το Δήμαρχο πρόκειται για ένα έργο απόλυτα εξειδικευμένο και δεν μπορεί να έχει την τεχνογνωσία η υπηρεσία σε όλα τα θέματα.
Ξ. Βεργίνης: Σε ό,τι αφορά την τηλεμετρία το μόνο που έχει να κάνει ο Δήμαρχος είναι να απολογηθεί στο ΔΣ και στους Λευκαδίτες. Τα σχόλιά του πάνω στο θέμα εκθέτουν και τον ίδιο και τις υπηρεσίες. Η παράταξη μου, «Ενεργών Πολιτών», που πρώτη έφερε το θέμα,  έκανε ό,τι μπορούσε. Υποστήριξε ένθερμα το θέμα αλλά και μαζί επισήμανε την σπουδαιότητά του καθώς και την λεπτότητα των τεχνικών προδιαγραφών που απαιτούσε το έργο. Δυστυχώς, ο Δήμαρχος και σ΄ αυτό το θέμα συμπεριφέρθηκε ως «ένα από τα ίδια». Στις αναφορές μας, τόσο από την παράταξή μου, όσο και από τις άλλες παρατάξεις, ο Δήμαρχος απαντούσε ότι όλα πάνε καλά.
Το ίδιο επιβεβαίωναν και οι στενοί του συνεργάτες. Θυμίζουμε ότι το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα τον Απρίλιο του 2012 και έπρεπε εντός 2 μηνών (τον Ιούνιο 2012) ο Δήμος να υποβάλλει τεύχη δημοπράτησης. Δυστυχώς, το έργο αντί να ενταχθεί και να είχε αρχίσει η υλοποίησή του όπως το περιμέναμε μετά από τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Δημάρχου, δυστυχώς πληροφορηθήκαμε και μάλιστα από τα τοπικά ΜΜΕ ότι το έργο απεντάχθηκε στις 26/02/2013 λόγω αδικαιολόγητης καθυστέρησης υποβολής των τευχών δημοπράτησης πέρα των 6 μηνών. Τα οποία τεύχη, όπως πάλι πληροφορηθήκαμε εξωδίκως, υποβλήθηκαν στις 8/03/2013 αφού το έργο είχε απενταχθεί από τις 26/02/2013.
Αμείλικτα προβάλλουν τα ερωτήματα προς τον κο Δήμαρχο. Γιατί καταρχήν για το όλο θέμα δεν πληροφόρησε το ΔΣ αλλά αντίθετα το  παραπληροφορούσε ότι όλα πήγαιναν καλά; Ποια η σκοπιμότητα; Πως δικαιολογεί αυτή του την στάση; Γνώριζε ή δεν γνώριζε ο Δήμαρχος από την αρχή ότι το συγκεκριμένο έργο απαιτούσε, όπως εκ των υστέρων λέει, ειδικούς τεχνοκράτες ή εξειδικευμένη εταιρεία; Αν δεν το γνώριζε τότε η άγνοια του δεν δικαιολογείται γιατί δείχνει ανεπάρκεια. Αν, όμως, το γνώριζε τότε γιατί δεν έφερε το θέμα στο ΔΣ ως πρόταση ώστε να ανατεθεί σε σοβαρό μελετητή όπως έχει κάνει για άλλα θέματα που όμως είναι απλά και καθημερινά για τα οποία διορίζει ή αναθέτει σε ειδικούς συμβούλους και ειδικές γραμματείες με χρέωση του Δήμου;
Αν πράγματι συνέβαινε αυτό, δηλαδή ότι το συγκεκριμένο έργο χρειαζόταν ειδικούς τότε το έργο ήταν «χαμένο από χέρι». Πώς τότε ο κάθε πολίτης να μην απορεί γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έτυχε της δέουσας προσοχής; Μήπως οι υπεύθυνοι ήθελαν στην ύδρευση να συντηρήσουν το σύστημα του «μπάχαλου» που επικρατεί για λόγους ψηφοθηρίας και μικροεξηπηρετήσεων; Γιατί πώς αλλιώς δικαιολογείται η με τόση επιπολαιότητα διαχείριση του θέματος και η  τόσο μεγάλη καθυστέρηση υποβολής των τευχών δημοπράτησης; Είναι δείγμα σκοπιμότητας ή μεγάλης ανεπαρκείας; Τί από τα δυο θα επικαλεστεί ο κος Δήμαρχος για δικαιολογία; Για όλα αυτά ο Δήμαρχος πρέπει να απολογηθεί και στο ΔΣ και στους Λευκαδίτες πολίτες. Άλλωστε, δεν είναι και το μόνο έργο που είχε αυτή την τύχη. Τόσα άλλα έργα έχουν επίσης χαθεί ή ακόμη βρίσκονται στον δρόμο για αναζήτηση τύχης. Μήπως και για αυτά φταίει η αντιπολίτευση; Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι δικαιολογίες του Δημάρχου αλλά δυστυχώς φοβούμαι ότι παρακολουθούμε και πάλι το «θέατρο του παραλόγου». Ας ελπίσουμε ότι με την αίτηση θεραπείας που έχει υποβάλλει ο Δήμος οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μας κάνουν την χάρη να επανεξετάσουν το θέμα ώστε το έργο να επανενταχθεί. Αυτό όμως δεν το απαλλάσσει στο να απολογηθεί. 


Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger