Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Παραίτηση υπέβαλλε ο Πρόεδρος του ΤΕΙ


Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία σε Κεφαλονιά και Λευκάδα μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στο κλείσιμο τριών τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ακολουθώντας τη μέθοδο της μη εισαγωγής φοιτητών από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Μάλιστα, η ηγεσία του Υπουργείο οδηγήθηκε σε αυτή της την απόφαση έχοντας ως επιχείρημα ότι ο αριθμός των ενεργών φοιτητών και η έντονη τάση εγκατάλειψης των σπουδών τους, όπως αυτή στοιχειοθετείται από τον αριθμό των εισαχθέντων, τον αριθμό των φοιτητών που ενδιαφέρθηκαν για την παραλαβή συγγραμμάτων, τον αριθμό των πτυχιούχων και το μέσο όρο φοίτησης τα τελευταία χρόνια, επιβάλλει κάτι τέτοιο.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στα δυο νησιά. Ο περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ασκεί σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα στέκεται στο πλευρό της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και θα ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας, την κατάργηση της απόφασης που πλήττει την Περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών.

Παραίτηση υπέβαλλε ο Πρόεδρος του ΤΕΙ
Την παραίτησή του, για λόγους ευθιξίας, έθεσε στη διάθεση της Υπουργού Παιδείας, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ναπολέων Μαραβέγιας μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει στο κλείσιμο τριών τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ακολουθώντας τη μέθοδο της μη εισαγωγής φοιτητών από το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Ωστόσο, η Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος συνεδρίασε εκτάκτως προκειμένου να εκτιμήσει τις εξελίξεις στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων σχετικά με την μη εισαγωγή υποψηφίων σε τρία από τα οκτώ Τμήματά του, επισημαίνοντας στην απόφασή της ότι “Θεωρούμε ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας είναι αιφνιδιαστική χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και ευρύτερη προετοιμασία για τη θεματική και τη χωροταξική αναδιάρθρωση του Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Για τους λόγους αυτούς, καλούμε την ηγεσία του να αναθεωρήσει την απόφασή της, συνυπολογίζοντας όχι μόνο τα αμιγώς αριθμητικά αλλά και τα πολύ σημαντικότερα εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά κριτήρια προκειμένου να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του”.
Επιπροσθέτως, καλεί τον Πρόεδρό της Ναπολέοντα Μαραβέγια, κατανοώντας την ευθιξία του, να μην επιμείνει στην απόφασή του, να θέσει στη διάθεση της Υπουργού Παιδείας την παραίτησή του, αλλά να συνεχίσει ένα έργο που αναγνωρίζεται ως σημαντικό από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών και να προσπαθήσει να πείσει το υπουργείο να αναθεωρήσει την απόφασή του στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Ανώτατης Παιδείας της χώρας.






“Στέκομαι στο πλευρό του ΤΕΙ”
“Ντροπή και Αίσχος”! Με αυτές τις λέξεις χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, και συγκεκριμένα τα τμήματα
“Διοίκησης Επιχειρήσεων” και “Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων”(με έδρα την Κεφαλλονιά), και “Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών” (με έδρα τη Λευκάδα).
“Παραμονές των πανελληνίων εξετάσεων”, δήλωσε ο κ. Σπύρου, “το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι βάζει “μαχαίρι” σε 25 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η ανακοίνωση αυτή του Υπουργείου Παιδείας πλήττει όχι μόνο την Παιδεία στη χώρα μας, που, συνεχώς και με κάθε τρόπο συρρικνώνεται, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούσαν τα τμήματα αυτά”.
Σε ότι αφορά στην Περιφέρειά μας, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που ιδρύθηκε το 2004 και βρίσκεται πλέον στην ακμή της ανάπτυξής του με επιπλέον δυνατότητες και προοπτική, τέθηκε στο στόχαστρο των περικοπών τμημάτων του, κάτω από τις επιταγές του Μνημονίου και της σκληρής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η παρούσα Κυβέρνηση.
“Πρόσφατα”, πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, “κατά τη διάρκεια συνάντησής μου με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Ναπολέοντα Μαραβέγια, συζητήσαμε τον τρόπο ανάπτυξης του ΤΕΙ και τη συνεργασία που μπορεί να καλλιεργηθεί ανάμεσα σε αυτό και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και των νησιών μεταξύ τους, καθώς και ενίσχυση της συνοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων”.
“Θεωρώ”, σημείωσε επιτακτικά ο Περιφερειάρχης, “ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, πέρα απ’ ότι συμβάλλει στον επαγγελματικό προσανατολισμό, τόσο των σπουδαστών τους όσο και των νέων γενικότερα, διατηρώντας αμφίδρομη σχέση με τις αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες και τους οργανωμένους κλάδους της οικονομίας της Περιφέρειάς μας, ενδυναμώνει την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας και είναι η λειτουργία του μια τονωτική “ένεση” τους χειμερινούς μήνες”.
“Αποφάσεις”, κατέληξε, “που σχεδιάζονται στα κεντρικά γραφεία των υπουργείων, που δε λαβαίνουν υπόψη τη θέληση των πολιτών και των αιρετών του κάθε τόπου, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Στέκομαι στο πλευρό της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και θα ζητήσουμε από κοινού από το Υπουργείο Παιδείας, να καταργήσει την απόφαση αυτή που πλήττει την Περιφέρειά μας και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας”.

Η επιστολή του Περιφερειάρχη
Στην επιστολή του, ο κ. Σπύρου επισημαίνει προς την Υπουργό ότι με βάση την απόφασή της, να μην δεχθούν εφέτος υποψήφιους φοιτητές τα τρία τμήματα, ουσιαστικά τα καταργεί, αποδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού μας.
“Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, θεωρώ, ότι βρίσκεται πλέον στην ακμή της ανάπτυξής του με επιπλέον δυνατότητες και προοπτική, όπως με διαβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Ναπολέοντα Μαραβέγια, με τον οποίο συναντήθηκα πρόσφατα και συζητήσαμε μάλιστα τον τρόπο συνεργασίας του ΤΕΙ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Επίσης, σας γνωστοποιώ ότι πολύ πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων συζήτησε το θέμα του ΤΕΙ και εξετάζουμε την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα του ιδρύματος”, αναφέρει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης, και προσθέτει ότι “Για τη νησιωτική Περιφέρειά μας, το ΤΕΙ, πέραν απ’ ότι συμβάλλει στον επαγγελματικό προσανατολισμό, τόσο των σπουδαστών του όσο και των νέων γενικότερα, διατηρώντας αμφίδρομη σχέση με τις αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες και τους οργανωμένους κλάδους των νησιών μας, αποτελεί ένα σημαντικό κύτταρο για να κρατηθούν ζωντανά τα νησιά, ιδιαίτερα εκείνα που ο πληθυσμός τους είναι μικρός.
Στα κριτήρια για τη συρρίκνωση των εξόδων του Υπουργείου Παιδείας δεν θα πρέπει να μη λαμβάνεται υπόψη σας τη νησιωτικότητα και την προσπάθεια των κατοίκων να αναπτύξουν όλες τις δυνατότητες των νησιών με τα πολλαπλά προβλήματα.
Για το λόγο αυτό, πιστεύω, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μην ισχύσει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, που ακυρώνει όλες τις προσπάθειες που κάνουμε για την ανάπτυξη και στήριξη του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων”.


Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger