Ακόμη μία απαίτηση της τρόικας υλοποιείται -ως φαίνεται- από την κυβέρνηση. Η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που εφαρμόζεται από το 2008 και προστατεύει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους στις τράπεζες, τείνει προς κατάργηση.
Η κυβέρνηση εξετάζει την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών ακόμη και σε περιπτώσεις πρώτης κατοικίας, αν και από το Υπουργείο Ανάπτυξης απορρίπτουν μία τέτοια κίνηση και ρίχνουν την ευθύνη στις τράπεζες, τις οποίες θεωρούν υπεύθυνες για διαρροές αναφορικά με τις συζητήσεις για την υπό κατάρτιση νομοθετική παρέμβαση.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αποσυμπίεση της αγοράς ακινήτων, χωρίς όμως να δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τις τράπεζες, η σταδιακή αποσυμπίεση θα μπορούσε να γίνει μειώνοντας την αντικειμενική αξία από τις 200 στις 150 ή και 100 χιλιάδες ευρώ και προβλέποντας προστασία για ευπαθείς ομάδες, όπως πολύτεκνοι ή άνεργοι, με την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτουν άλλη ακίνητη περιουσία.
Με τις «ευλογίες» της τρόικας, λοιπόν, 132.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να ζήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα με τον εφιάλτη του πλειστηριασμού. Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ισχύει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 για ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία φτάνει μέχρι τα 200.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, οι διευθύνσεις των τραπεζών που ασχολούνται με την είσπραξη των οφειλομένων βρίσκονται επί ποδός πολέμου εν όψει της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων.
Τα οργανωμένα δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία που συνεργάζονται με τις τράπεζες ετοιμάζονται για άρση των πλειστηριασμών, καθώς, όπως λένε, οι τράπεζες στην κατηγορία αυτή των δανειοληπτών έχουν χορηγήσει στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά τους, οι Ενώσεις Καταναλωτών αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες τον ερχόμενο Ιανουάριο.
http://www.zougla.gr