Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Σύσταση σε Σώμα του Νέου Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λευκάδας (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) – Επαγγελματικά Δικαιώματα

Ειδήσεις όλο το 24ωρο απο Λευκαδα




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Σύσταση Δ.Σ. σε Σώμα
Την Τετάρτη 23.11.2011 συστάθηκε σε Σώμα το Δ.Σ. του Τμήματος Λευκάδας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων με την εξής σύνθεση:

Πρόεδρος: Σάντας Βασίλειος
Αντιπρόεδρος: Μαρία Ράμις
Γραμματέας: Γράψας Κωνσταντίνος
Ταμίας: Μπέσσιος Δημήτριος
Μέλος: Γράψας Νικόλαος
Μέλος: Ρομποτή Καλομοίρα
Το νέο Δ.Σ. κατά τη νέα του θητεία θα συνεχίσει της εργασία του με σκοπό:
1. Την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος ενάντια στον κερδοσκοπικό ευτελισμό και τη μαζική εμπορευματοποίηση.
2. Την προώθηση των αξιών του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και του σύγχρονου πολιτισμού ως καταλυτικού παράγοντα για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής μας και τη διαμόρφωση των επόμενων γενεών.
3. Την κατοχύρωση και προστασία των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων από τη δράση μη-αρχιτεκτόνων μηχανικών που ‘αρχιτεκτονούν’ επί δεκαετίες, χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση και γνώσεις, με την ψηφοθηρική ανοχή της Πολιτείας.
4. Την άρση του αποκλεισμού των Λευκαδιτών αρχιτεκτόνων από τα θέματα σχεδιασμού και ανάπτυξης του νησιού μας που αφορούν στο αποκλειστικό γνωστικό μας πεδίο, καθώς δεν υπάρχουν πια, άλλα περιθώρια αναχαίτισης των ορθών διαδικασιών λήψης αποφάσεων με τις συνήθεις τακτικές που πλέον έχουν θέσει ακόμη και αυτή την επιβίωσή της χώρας μας υπό αμφισβήτηση.
Οι δράσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λευκάδας θα γίνονται γνωστές μέσω του διαδικτύου και του τοπικού τύπου.
Το Δ.Σ. του Τμήματος Λευκάδας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
ΝΟΜΟΣ 4030 ΦΕΚ Α 249
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ο Σύλλογος αρχιτεκτόνων Λευκάδας ενημερώσει τους πολίτες για την ψήφιση του νέου νόμου «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις», όπως αυτός ψηφίστηκε από τη Βουλή και Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και ειδικότερα για το Άρθρο 8 στο οποίο για πρώτη φορά θεσμοθετείται το αυτονόητο: Οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκπονούνται ΜΟΝΟ από αρχιτέκτονες μηχανικούς και όχι από πολιτικούς, τοπογράφους ή μηχανολόγους μηχανικούς ή μη-αρχιτέκτονες μηχανικούς
Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων κτλ. καθώς δεν κατέχουν το απαραίτητο γνωστικό πεδίο μέσω επίσημης εκπαίδευσης.
ΑΡΘΡΟ 82.
Οι μελετητές μηχανικοί ευθύνονται για την εκπόνηση όλων των επί μέρους μελετών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Για τις άδειες δόμησης που αφορούν κτίρια σε παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς και κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκπονούνται και υπογράφονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς και οι στατικές μελέτες από τους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς.
Ο Σύλλογος αρχιτεκτόνων πάντα θεωρούσε και προέβαλε το γεγονός της υποτίμησης και ευτελισμού του δομημένου περιβάλλοντος (αλλά και του ειδικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας) ως αποτέλεσμα της ψηφοθηρικής ανοχής της πολιτείας στα δικαιώματα που κατείχαν οι μη-αρχιτέκτονες μηχανικοί να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν τους χώρους ζωής μας ως εμπορικό κερδοσκοπικό προϊόν.
Θεωρούμε ότι για πρώτη φορά η πολιτεία δείχνει τα πρώτα σημάδια υπευθυνότητας όσον αφορά στα θέματα σχεδιασμού δομημένου περιβάλλοντος, κατοχυρώνοντας εν μέρει την ποιότητα του σχεδιασμού των χώρων και κτηρίων μας καθώς αυτός πλέον θα γίνεται μόνο μέσω των αρχιτεκτόνων μηχανικών, εισάγοντας επίσης τη διαδικασία της συνεργασίας των μηχανικών βάσει των γνωστικών τους πεδίων (αρχιτεκτονικές μελέτες οι αρχιτέκτονες, στατικέςμελέτες οι πολιτικοί μηχανικοί).
Στο άρθρο 8, παρ. 2 νομοθετείται ένα πάγιο αίτημα μας που εξασφαλίζει την αποκλειστική ευθύνη και παρουσία των Αρχιτεκτόνων και της Αρχιτεκτονικής σε σημαντικό τμήμα του δομημένου περιβάλλοντος. Τη ρύθμιση αυτή διεκδικήσαμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η ανάδειξη της σπουδαιότητας της νέας ρύθμισης, αλλά και η διασφάλιση της εφαρμογής της, εξαρτάται πλέον από όλους εμάς που οφείλουμε να αναγάγουμε την Αρχιτεκτονική σε ευρύτερη ηθική και κοινωνική αξία.
Η νομική αυτή επιτυχία οφείλεται βεβαίως σε προσπάθειες ατομικές και συλλογικές, αλλά και σε υπεύθυνη αντιμετώπιση από πλευράς της πολιτείας. Ο διάλογος για τη θεσμική αποκατάσταση του ρόλου του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, πραγματοποιήθηκε με επιμονή, όχι για την ικανοποίηση ενός συντεχνιακού αιτήματος (οι αρχιτέκτονες δεν συμμετέχουμε εκτεταμένα σε τέτοιες προσπάθειες), αλλά για την αναζωογόνηση και την ηθική αποκατάσταση των κοινωνικών αξιών που σχετίζονται με την εικόνα των πόλεων, της περιφέρειας και της τέχνης του οικοδομείν γενικότερα και έδωσε ένα σημαντικό αποτέλεσμα.
Είναι ευθύνη όλων μας η συνέχιση των προσπαθειών μαζί με τους συλλογικούς επιστημονικούς φορείς σε συνεργασία με την πολιτεία, προς την κατεύθυνση της καλής αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού και του πολιτισμού.
Σε συνέχεια του σημαντικού αυτού βήματος από την πλευρά της Κεντρικής Διοίκησης περιμένουμε από τις Αρχές του τόπου μας να επιδείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα αποδίδοντας στους αρχιτέκτονες τη θέση που έχουν κατοχυρώσει μέσω σκληρής και επίπονης εκπαίδευσης και αφορά στο αποκλειστικό γνωστικό τους πεδίο. Όσον αφορά στον τόπο μας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων βρισκόταν πάντα στη διάθεση των Αρχών για να προσφέρει τη βοήθεια που ο τόπος χρειάζεται. Μέχρι σήμερα οι Δημοτικές Αρχές δεν έδωσαν στους Αρχιτέκτονες το θεσμικό ρόλο που βάσει γνωστικού πεδίου αποκλειστικά κατέχουν προτιμώντας ‘ασφαλείς και γρήγορες λύσεις’ που δίνονται ‘εσωτερικά’ ή με χρήση επιλεγμένων ‘ειδικών συμβούλων’ και μελετητικών γραφείων.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων καλωσορίζει την πρώτη επίσημη κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων από την Κεντρική Διοίκηση, ευελπιστεί στον καθολικό επαναπροσδιορισμό του ρόλου των μηχανικών βάσει του γνωστικού τους πεδίου και συνεχίζει την προσπάθεια για το δικαίωμα-υποχρέωση, της επιστημονικά κατοχυρωμένης συνδρομής μας στην πορεία ανάπτυξης του τόπου μας μέσω της εργασίας των Λευκαδιτών επιστημόνων που ζουν και εργάζονται στον τόπο μας για τα θέματα που αφορούν στον τόπο μας.
Το Δ.Σ. του Τμήματος Λευκάδας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger