Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας Τιμούν την 28η Οκτωβρίου τον Λευκαδίτη Μεγάλο Αγωνιστή της Ελευθερίας, Απόστολο Σάντα


Τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας τιμούν την 28η Οκτωβρίου τον μεγάλο  Αγωνιστή της Ελευθερίας, Απόστολο Σάντα

Ειδήσεις όλο το 24ωρο απο Λευκαδα

Περιφερειακός Μαθητικός Διαγωνισμός προς τιμήν του Μεγάλου Αγωνιστή της Ελευθερίας, Απόστολου Σάντα Με την αρχή του νέου σχολικού έτους και την προετοιμασία των σχολείων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων προκειμένου να εορταστεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, επανερχόμαστε στην απόφαση που είχε ληφθεί με σχετικό πρακτικό από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γραφείο Σχ. Συμβούλου Φιλολόγων, Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης, ΚΕΣΥΠ) όταν τον περασμένο Απρίλη ανακοινώθηκε η είδηση του θανάτου του Απόστολου Σάντα. Καλούμε τα σχολεία για την υλοποίηση των αποφασισθέντων
.
«Με την ανακοίνωση του θανάτου του μεγάλου Λευκαδίτη αγωνιστή της Αντίστασης κατά των Γερμανών, Απόστολου (Λάκη) Σάντα (1922- Σάββατο, 30 Απρίλη 2011), το Γραφείο της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων ν. Λευκάδας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας και το ΚΕ.ΣΥ.Π. (Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού) Λευκάδας, αποφάσισαν τα παρακάτω, με πρακτικό που συνέταξαν προκειμένου να τιμήσουν τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την αδούλωτη υπόσταση, το ανθρώπινο και δημοκρατικό ήθος του Απόστολου Σάντα, του οποίου η σεμνότητα δεν επέτρεψε ποτέ ούτε καν τα οφειλόμενα στο πρόσωπό του:
1. Να δοθεί στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Καρυάς Λευκάδας-αφού ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία- το όνομα του Απόστολου Σάντα και να εντοιχιστεί τιμητική αφιερωματική πλάκα. Κριτήρια για τη διατύπωση της πρότασης:
α. Η καταγωγή του Απόστολου Σάντα από το χωριό Πηγαδισάνοι, το οποίο διαχρονικά υπάγεται στο Δήμο Καρυάς, και οι μαθητές του φοιτούν στα δευτεροβάθμια σχολεία (Γυμνάσιο και Λύκειο) Καρυάς.
β. Η ιστορική φυσιογνωμία των χωριών αυτών, τα οποία μαζί με τον Δήμο Σφακιωτών συμμετείχαν διαχρονικά στις μεγαλύτερες κοινωνικές εξεγέρσεις του νησιού και θεωρούνται οι ομαδικά γενναιότεροι Λευκαδίτες.
Το σχολείο, κατόπιν τούτου, θα αναλάβει την υποχρέωση διοργάνωσης της ετήσιας Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου με ιδιαίτερη επιμέλεια και με αναφορές-στηριγμένες στην υπάρχουσα βιβλιογραφία και σε έρευνα άλλων, γνωστών και άγνωστων, πηγών-στον αντιστασιακό ρόλο του Απόστολου Σάντα και στην κοινωνική υλοποίηση ενός ανώτερου ηθικού φρονήματος.
2. Να αφιερωθούν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της 28ης Οκτωβρίου στον μεγάλο αγωνιστή της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Απόστολο Σάντα, και να διαφωτιστούν οι μαθητές με διάφορους παιδαγωγικούς τρόπους και δραστηριότητες πάνω στο αντιστασιακό ήθος και το μεγαλείο της αντιστασιακής του διαδρομής.
3. Να διοργανωθεί τοπικός διαγωνισμός έρευνας και συγγραφής ιστορικής σύνθεσης για τους μαθητές της Γ’τάξης των Γυμνασίων του νομού μας, στα πλαίσια της Τοπικής Ιστορίας, με θέμα: «Οι κοινωνικοί αγώνες των κατοίκων της Λευκάδας διαχρονικά. Το ηρωικό ήθος», προς τιμήν του Απόστολου Σάντα.
4. Να διοργανωθεί ημερίδα, στην οποία θα αναλυθεί η αντιστασιακή δράση, το δημοκρατικό φρόνημα και οι ηθικές ποιότητες του Απόστολου Σάντα, σε συνάφεια με το ιστορικό περιβάλλον, και θα αναδειχθούν τα στοιχεία διαχρονίας τού εντελούς δημοκρατικού ήθους του πολίτη, που ο ίδιος εξέφραζε».
Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων: Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Μιλτιάδης Γκαμπρέλας
Η Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Λευκάδας: Δρ. Άννα Κοψιδά
Περιφερειακός Μαθητικός Διαωνισμός Προς τιμήν του Μεγάλου Αγωνιστή της Ελευθερίας, Απόστολου Σάντα
Διαγωνιστικό Πλαίσιο
To Γραφείο Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων νομού Λευκάδας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας, το ΚΕΣΥΠ Λευκάδας και την Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων προκηρύσσουν Περιφερειακό Μαθητικό Διαγωνισμό υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, προκειμένου να τιμήσουν τον μεγάλο Λευκαδίτη ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Απόστολο (Λάκη) Σάντα, που έφυγε στις 30 Απρίλη 2011. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Γ τάξης Γυμνασίου και της Α και Β τάξης των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Θέμα του διαγωνισμού: Η συγγραφή ιστορικής σύνθεσης, ατομικής ή ομαδικής, έκτασης μέχρι δέκα περίπου δακτυλογραφημένων σελίδων, με θέμα: Κοινωνικοί αγώνες-εξεγέρσεις και κινήματα-των κατοίκων του τόπου σας. Το ηρωικό ήθος. (Οι μαθητές μπορούν να αναφερθούν συνολικά στα κοινωνικά κινήματα του τόπου τους ή να ερευνήσουν διεξοδικά ένα από αυτά).
Πάνω στα γραπτά των μαθητών θα σημειώνεται το ονοματεπώνυμο, η τάξη, το σχολείο στο οποίο φοιτούν και τα στοιχεία επικοινωνίας με το σχολείο τους.
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι προαιρετική.
Σημειώνουμε ότι στις ομαδικές εργασίες μπορεί να αξιοποιηθεί και η μέθοδος Project. Οι εργασίες θα υλοποιηθούν εκτός διδακτικών ωρών (εκτός και αν πρόκειται για σχέδιο εργασίας-project, οπότε ακολουθείται η συνήθης διαδικασία).
Χρόνος παράδοσης των εργασιών μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2011.
Για την επιλογή των γραπτών εργασιών κατά σχολείο θα συγκροτηθεί από τον Διευθυντή του Σχολείου τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από φιλολόγους καθηγητές του σχολείου, με Πρόεδρο πτυχιούχο Ιστορικού Τμήματος ή κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου στις Ιστορικές Σπουδές ή εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ02 με ικανοποιητική διδακτική εμπειρία στο μάθημα της Ιστορίας.
Η επιτροπή κατά σχολείο θα επιλέξει τις τρεις καλύτερες εργασίες (ατομικές ή ομαδικές) και θα τις αποστείλει μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2011 στην αντίστοιχη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης.
Ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης θα συγκροτήσει τριμελή Επιτροπή, αποτελούμενη από δύο φιλολόγους και έναν Σχ. Σύμβουλο Φιλολόγων ή καθηγητή κλάδου ΠΕ02 με αυξημένα προσόντα ως πρόεδρο της επιτροπής. Έργο της Επιτροπής θα είναι η επιλογή της καλύτερης ιστορικής σύνθεσης (ατομικής ή ομαδικής) κατά σχολείο. Με ευθύνη του Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης οι επιλεγμένες εργασίες θα αποσταλούν μέχρι 18 Ιανουαρίου 2012 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων (Αλυκές Ποταμού- 49100 Κέρκυρα ), με την ένδειξη: Για το διαγωνισμό προς τιμήν του Απόστολου Σάντα.
Με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης θα συσταθεί τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από έναν Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων και δύο έμπειρους φιλολόγους βαθμού Α ή δύο Σχ. Συμβούλους Φιλολόγων και έναν φιλόλογο βαθμού
Α. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει μέχρι 31 Ιανουαρίου 2012 και θα επιλέξει τις τρεις καλύτερες εργασίες κατά σχολική βαθμίδα (γυμνάσιο-λύκειο), οι οποίες και τελικά θα βραβευθούν.
Τα βραβεία κατά σχολική βαθμίδα θα είναι:
Α Βραβείο: 3 μέρες (δύο διανυκτερεύσεις) φιλοξενία στη Λευκάδα για δύο άτομα.
Β Βραβείο: Ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (NETBOOK)
Γ Βραβείο: Μία κάμερα αδιάβροχη (VIDEO-PHOTO)
(Στην περίπτωση που βραβεύεται με το πρώτο βραβείο μαθητής από σχολείο της Λευκάδας, θα του παρασχεθεί φιλοξενία σε άλλο νησί της Επτανήσου).
Η ημερομηνία φιλοξενίας θα καθοριστεί σε συνεργασία με τους βραβευθέντες.
Στους βραβευμένους θα διανεμηθεί επίσης το βιβλίο του Απόστολου Σάντα «Μια νύχτα στην Ακρόπολη…» και μια σειρά βιβλίων-λευκωμάτων από την τοπική βιβλιογραφία. Θα τους απονεμηθεί επίσης σε μεμβράνη παπύρου το βραβείο τους.
Σε όλους τους συμμετασχόντες θα σταλεί αναμνηστικό δίπλωμα της συμμετοχής τους και βιβλία της τοπικής βιβλιογραφίας.
Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε ειδική τελετή στη Λευκάδα, πριν από τη λήξη του σχολικού έτους 2011-2012.
Για περισσότερες πληροφορίες, οδηγίες και ενδεικτικές βιβλιογραφικές πηγές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες:
http://dide.lef.sch.gr/index.php/ekpaideytikoi/sxolikoi-symvoyloi
http://dide.lef.sch.gr/index.php/mathites
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26450-21727, 26450-24109 (Υπεύθυνη: κ. Παρασκευή Κοψιδά, Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων ν. Λευκάδας).
Κινητό: 697 90 82 014
ΦΑΞ: 26450-24109
E-mail: kopsidav@yahoo.gr
Παρακαλούνται οι κ.κ.Διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν τους φιλολόγους καθηγητές και τους καθηγητές που διδάσκουν το μάθημα της Ιστορίας.
Η Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων
Δρ. Παρασκευή Κοψιδά
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger