Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Ο Δρίτσας έδωσε τη θάλασσα στον Ριμπολόβλεφ (για 2ο καλοκαίρι)

Υπηρέτες  των Ρώσων ολιγαρχών  οι αριστεροί κυβερνώντες - Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση της απαγόρευσης  διέλευσης όλων των σκαφών γύρω από το θρυλικό νησί του Ωνάση - 30.000 ευρώ το πρόστιμο για όσους τολμήσουν να πλησιάσουν!
Την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί για ακόμα μία φορά να «γκριζάρει» το Αιγαίο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί γκρίζες ζώνες στο Ιόνιο κάνοντας το χατίρι Ρώσων ολιγαρχών. Μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να έχει δηλώσει
ότι «δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα», αναφερόμενος στο Αιγαίο, φαίνεται όμως ότι αυτή η κυβερνητική θέση δεν έχει ισχύ στην περίπτωση του μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, για χάρη του οποίου κηρύσσεται και επίσημα απαγορευμένη ζώνη για όλους τους Ελληνες το θρυλικό νησί Σκορπιός, που απέκτησε προ 3ετίας. Στο πλαίσιο αυτό, τη Μεγάλη Τρίτη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική απόφαση, βάσει της οποίας απαγορεύεται η διέλευση κάθε επαγγελματικού και ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Νωρίτερα είχε ικανοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ένα ακόμα αίτημα του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, αυτή τη φορά με την οριοθέτηση του αιγιαλού στο νησί που κάποτε ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση. 
Ειδικότερα, στις 26 Απριλίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του λιμενάρχη Λευκάδας, που απαγορεύει τη διέλευση όλων των σκαφών στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, «τόσο στη δυτική, όσο και στην ανατολική είσοδο του θαλάσσιου διαύλου». Μάλιστα, για την πιστή εφαρμογή της απόφασης αυτής η εν λόγω περιοχή οριοθετείται με πλωτούς σημαντήρες ευδιάκριτου χρώματος την ημέρα και με φωτιστική πηγή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η απαγόρευση της διέλευσης έχει οκτάμηνη ισχύ (από Μάρτιο έως Οκτώβριο), με τους παραβάτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με αστικές και ποινικές ευθύνες. Οσον αφορά στο πρόστιμο για όσους τυχόν παραβιάσουν την οδηγία αυτή, ορίζεται στο ποσό των 29.347,03 ευρώ σύμφωνα με το ΠΔ 193/2001. 

Η κυβέρνηση ικανοποίησε ένα ακόμα αίτημα του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, αυτή τη φορά με την οριοθέτηση του αιγιαλού στο νησί που άλλοτε ανήκε στον Αριστοτέλη ΩνάσηΗ εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολύμηνης παρασκηνιακής υπόθεσης που πήρε διεθνείς διαστάσεις εκθέτοντας την ελληνική κυβέρνηση και στο εξωτερικό, μετά τη δημοσιοποίησή της από το «ΘΕΜΑ» τον περασμένο Οκτώβριο. Οχι για τη νομιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης, αλλά για την πολιτική διάστασή της και για το αν συνάδει με το πολυδιαφημισμένο ήθος και ύφος της «Πρώτης φοράς Αριστερά» στην Ελλάδα. Αποκορύφωμα υπήρξε το αιχμηρό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild» με τον τίτλο «Ο Τσίπρας βοηθά τον Ριμπολόβλεφ»

«Μεριμνά ο αριστερός ηγέτης τώρα περισσότερο για τους βαθύπλουτους Ρώσους παρά για τον ελληνικό φτωχό λαό του;» ήταν το ερώτημα που έθετε η εφημερίδα, επισημαίνοντας τα εξής: «Ο 48χρονος Ρώσος μεγιστάνας, αν και βρίσκεται ανάμεσα στους 100 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με το “Forbes”, δεν παύει να είναι μία από τις πλέον αινιγματικές φιγούρες στο διεθνές επιχειρηματικό πεδίο. Οι ιδιαίτερες σχέσεις του τώρα και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκαλούν σάλο».

Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην προκληθεί σάλος όταν ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας διαβεβαίωνε πριν από μερικούς μήνες ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να απαγορευτεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή» και σήμερα επικυρώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι ο Σκορπιός, που αγοράστηκε από τον Ρώσο μεγιστάνα ως δώρο για τα 25α γενέθλια της κόρης του Εκατερίνα, αποτελεί πλέον άβατο ύστερα από απαίτησή του. Τα πράγματα όμως είναι τελείως διαφορετικά, όπως προέκυψε από τα έγγραφα της δικογραφίας που σχηματίστηκε αναφορικά με την υπόθεση αυτή στο Ναυτοδικείο Πειραιά μετά την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς πλωτάρχη ε.α. Τα στοιχεία αυτά αποκάλυψαν περίτρανα τους παρασκηνιακούς χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στο ζήτημα, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες δηλώσεις του κ. Δρίτσα, και την ξεκάθαρη διαταγή, που δόθηκε στον λιμενάρχη Λευκάδας να συντάξει την απόφαση όπως ακριβώς ζητήθηκε από τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. 


Μόνο η πολυτελής θαλαμηγός του Ρώσου ολιγάρχη θα έχει πλέον το προνόμιο να προσεγγίζει τον Σκορπιό και να δένει στην προβλήταΕναν χρόνο πριν, στις 28 Απριλίου 2015, έφτασε στο υπουργικό γραφείο επιστολή της εταιρείας Μυκήναι Α.Ε., διαχειρίστριας εταιρείας του Σκορπιού, για λογαριασμό του Ρώσου κροίσου, με την οποία ζητούνταν η λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στην επιστολή αναφερόταν ότι λόγω των αφίξεων υψηλών καλεσμένων στο νησί κρινόταν επιβεβλημένη η αποτροπή διέλευσης και προσέγγισης διαφόρων πλοίων. Το υπουργείο στέλνει 10 μέρες αργότερα διαταγή στο λιμεναρχείο Λευκάδας στην οποία σημειώνει ότι «τη νήσο Σκορπιός επισκέπτονται τακτικά πρόσωπα που χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και ασφάλειας λόγω του σημαντικού τους ρόλου στη διεθνή οικονομική και πολιτική ζωή και δυνητικά χαρακτηρίζονται ως “ευπαθείς στόχοι” λόγω της ως άνω ιδιότητάς τους». Για τον λόγο αυτό και «με επιδιωκόμενο σκοπό τη διασφάλιση της προσωπικής ελευθερίας και της εν γένει ασφάλειας των ως άνω προσώπων» ζητούνταν η έκδοση απόφασης που θα προέβλεπε «την απαγόρευση διέλευσης κάθε επαγγελματικού και ιδιωτικού πλοίου αναψυχής, πλην αυτών που προσεγγίζουν το λιμένα με τη συναίνεση των ιδιοκτητών, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, τόσο από τη δυτική όσο και από την ανατολική είσοδο του θαλάσσιου διαύλου».

Το υπουργείο επανέρχεται με νέα διαταγή στις 22 Μαΐου του 2015 απαιτώντας την έκδοση απόφασης απαγόρευσης επικαλούμενο λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας. «Το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίου κατά κάποιων ή κάποιου από τα πρόσωπα αυτά προφανώς άπτεται της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και οπωσδήποτε ένα τέτοιο συμβάν θα προκαλούσε σοβαρό ζήτημα διατήρησης της ευρυθμίας, της τάξης και της ασφάλειας τόσο στην εγγύς, όσο και στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης σας». Τελικώς, ο λιμενάρχης Λευκάδας στις 28 Μαΐου εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγόρευε τη διέλευση κάθε επαγγελματικού και ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι για όλες τις ώρες της ημέρας και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι έντονες όμως αντιδράσεις φορέων του νησιού τον ανάγκασαν τον Σεπτέμβριο του 2015 να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή μόνο ως προς το σκέλος της διάρκειας ισχύος της, η οποία πλέον έχει καθοριστεί μεταξύ του χρονικού διαστήματος Μαρτίου - Οκτωβρίου. 

Η πρόσφατη οριοθέτηση του αιγιαλού στον Σκορπιό με το τοπογραφικό διάγραμμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 26/10/2015Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση του κ. Δρίτσα για το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Η σχέση Τσίπρα - Ριμπολόβλεφ μόνο ως κακόγουστο, συνωμοσιολογικό αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί. Διαφορετικά κινείται στα όρια της γελοιότητας. Οι αποφάσεις αυτές δεν συνιστούν και δεν πρέπει να συνιστούν εύνοια προς κάποιον ιδιώτη. Αντίθετα, με βάση το αίτημα -όπως εν προκειμένω του ιδιώτη- συνεκτιμάται το συνολικό πλαίσιο των ενδεχόμενων κινδύνων. Ουδείς πολιτικός προϊστάμενος έχει δικαίωμα να διαμορφώνει δική του αξιολόγηση, εκτός κι αν καταστρατηγούνται γενικότερες και ισχυρότερες διατάξεις νόμων ή συνταγματικών προβλέψεων».


Η απαγόρευση διέλευσης όλων των σκαφών από τον Σκορπιό, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 26/4/2016
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εδώ και μερικούς μήνες ο Σκορπιός και το νησάκι Τσοκάρι, που βρίσκεται δυτικά του και ανήκει και αυτό στην οικογένεια Ριμπολόβλεφ, έχουν οριοθετημένο αιγιαλό. Η διαχειρίστρια εταιρεία Μυκήναι Α.Ε. είχε καταθέσει δύο σχετικές αιτήσεις για τον καθορισμό αιγιαλού ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013. Την επικύρωση έκθεσης αιγιαλού και παραλίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου ακολούθησε η απόφαση καθορισμού ορίων αιγιαλού των δύο νησιών στις 26 Οκτωβρίου 2015. Στην απόφαση αυτή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η περιοχή βρίσκεται εντός δικτύου Natura, ενώ σημειώνεται η ύπαρξη νομίμως υφιστάμενων τεχνικών έργων, όπως επίσης και το ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με την παράκτια ζώνη


http://www.protothema.gr/
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger