Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Αναβίωσε και φέτος το πασχαλινό έθιμο το κομμάτι στην πόλη της Λευκάδας

Το κομμάτι ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο στην κεντρική αγορά της Λευκάδας.Μόλις σημάνει η πρώτη καμπάνα του Μεγάλου Σαββάτου, οι λευκαδίτισσες νοικοκυρές συνηθίζουν να «ρίχνουν το κομμάτι», δηλαδή να πετάνε από ψηλά για να σπάσει με κρότο κάποιο πήλινο «αγγειό» (πιάτο, παδέλα, σκουτέλα, μπότη, πινιάτα κλπ) που τους βρίσκεται.


Το έθιμο σχετίζεται με την ψαλμική φράση, που αναφέρεται στην Ανάσταση του Χριστού: «Και συντρίψεις αυτούς ως σκεύη κεράμεως».
Ο Δήμος Λευκάδας και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας συντελώντας στην αναβίωση και διατήρηση του πασχαλινού αυτού εθίμου, που συμβολίζει το πέρασμα από τη θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας στη χαρά της Ανάστασης, κάλεσε  όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες να παρακολουθήσουν το έθιμο, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και ώρα 11:30 στην Κεντρική Αγορά της πόλης. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μοιραστήκανε σε όλους  πήλινα σκεύη , φέτος ήταν μικρές γλάστρες, οι οποίες ήταν δέλεαρ για τους λάτρεις των φυτών και κάποιες τα κράτησαν για να τα χρησιμοποιήσουν, για να «ρίξουν το κομμάτι», ενώ η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας θα παιανίζει το «Εωθινό».






















Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger